@Mamabri: Dat kan nu nog wel opgaan, maar als je bijv. (Ik hoop het niet voor je) een herseninfarct krijgt en een jaar moet revalideren of kanker krijgt en een combinatie van operatie, chemo, bestraling nodig hebt (inclusief medicatie om ongewenste bijwerkingen te verminderen) dan heb je al die jaren zorgverzekering zo 'terugverdiend'. Volgens mij is dat met alle verzekeringen zo, dat je -als je een beetje geluk hebt- jarenlang of zelf je hele leven 'voor niets' hebt betaald. Maar als je een keer goed pech hebt, ben je toch maar wat blij dat jij en een hoop andere mensen al die jaren de premie opgehoest hebben, zodat jij uit de brand geholpen wordt.
Mee eens! Want dit vergeten een hoop mensen... We betalen allemaal zodat de rekening als je onverhoeds echt veel zorg nodig hebt, betaald kan worden. Zag tussen de reacties op nujij.nl dat iemand vond dat de kosten van de bevalling ook wel uit de verzekering kon. Nou dan waren wij failliet geweest
Inderdaad, wij vonden jarenlang ook dat we 'voor niks' zorgverzekering betaalden, tot 2009.. Ik denk dat wij alleen in dat jaar een paar ton aan verzekeringsgeld hadden gebruikt om mij en onze kinderen in leven te houden..
Dit is een hele moeilijke discussie. Voor de ene gaat het krijgen van kinderen makkelijk en bij de andere gaat het gewoon moeilijk of niet en daar is gelukkig hulp voor en daar ben ik ook heel dankbaar voor! Onvruchtbaarheid is niet altijd een keuze, ik zou het vreselijk vinden als de behandelingen uit het basispakket gaan (ook al zijn wij aanvullend verzekerd, maar je gunt het toch iedereen) Bij ons lag het 'probleem' bij mijn man, verminderd zaadkwaliteit, maar geen oorzaak gevonden waarom het zo laag was. Hij is gezond, niet te zwaar, rookt niet, sport en drinkt bijna niet.
Wij zijn zelf afhankelijk van vruchtbaarheidsbehandelingen en toch zou ik het geen probleem vinden als het in het aanvullende pakket terecht zou komen. Het argument, 'wacht maar tot je zelf met ongewenste kinderloosheid te maken krijgt' gaat wat mij betreft niet op. Ik vind het belangrijker dat de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is bij acute medische problemen. Als dit betekent dat ik mij extra moet verzekeren in de jaren dat wij een kinderwens hebben, dan accepteer ik dat. Het zijn geen bedragen waarvoor je een tweede hypotheek hoeft af te sluiten en ik prijs mezelf al gelukkig dat ik in een land leef waar dit überhaupt niet nodig is om goede medische zorg te krijgen.
Dat begrijp ik niet helemaal. Het kost je tijdelijk een paar tientjes extra per maand om je aanvullend te verzekeren. Ik snap dat dit voor veel mensen een hoop geld is, maar als je dit al niet kunt betalen waarvan ga je straks dan het kind onderhouden?
Het probleem is dat veel mensen niet goed snappen wat een verzekering is...een verzekering heb je om (hoge) onvoorziene kosten te dekken. Helaas verwarren veel mensen een verzekering met een abonnement (waar je 'de kosten uit haalt').
Waarom valt verloskundige zorg er dan wel onder? Dat kan dan ook naar aanvullend toch? Als het naar aanvullende pakketten gaat zonder acceptatie eisen dan vind ik het prima. Maar de kans is nogal groot dat je er wel een gezondheidsverklaring voor in zult moeten vullen en je dan dus niet geaccepteerd wordt.
Omdat verloskundige zorg zeker geen luxe is. Het voorkomt heel veel ellende die de maatschappij nog veel meer geld kosten. Bovendien als je het in een aanvullend pakket zou doen, wordt de toegankelijkheid voor deze noodzakelijke zorg veel lager. Mensen met een laag inkomen hebben vaak geen aanvullende verzekering...
Ik hoor hier telkens roepen het krijgen van kinderen en de behandelingen is een recht, dat vind ik niet ik vind het een voorrecht en dat is heel iets anders . Er wordt zoveel bezuinigd op de zorg dat voor bepaalde groepen chronisch zieke mensen sommige zorg onbetaalbaar is geworden omdat het alleen nog maar uit de aanvulling wordt betaald en aangezien de chronisch zieken vaak mensen zijn met en wao, wia of bijstand kunnen ze dat niet betalen dat vind ik vele malen erger, laat ze die zorg terug doen in de basis en de vruchtbaarheidbehandeling naar de aanvulling doen, als jij geen 15 euro aanvulling per maand kunt betalen vraag ik me af waar je een kind van wil onderhouden.
dit dus. gevolg: mensen die geen bevalling kunnen betalen en ZH zorg uit zullen stellen. misschien wel noodgedwongen thuis gaan bevallen?? met alle gevolgens van dien. kindjes en moeders in nood. dan ben ik eerder voor kraamzorg in aanvullend pakket doen. LET OP: wel de noodzakelijke kraamzorg in de basis. dus bijv de minimale uren moeder en kind zorg. de controle's. wil iemand de volledige uren zorg (dus eigen keus, niet omdat het medisch noodzakelijk is), dan betaal je daar maar voor. lees vaak hier dat mensen graag de volledige uren hebben zodat ze "lekker verzorg worden, kunnen genieten, anderen het huis schoonmaken" enz. prima, dan betaal je dat maar lekker zelf. als de bevalling goed is gegaan dan heb je al die uren helemaal niet nodig. dan doet man of familie maar even een paar dagen wat meer in huis en het huis stort ook niet in als er een weekje niet gezogen word hoor. eigenlijk vreemd, ik werk in de thuiszorg en hier moeten de mensen het volgend jaar grotendeels zelf uitzoeken. boodschapjes, huishoudelijke taakjes, lichte verzorging moeten ze maar vrijwilligers voor nemen, buren, vrienden of familie. mantelzorg noemen ze dat. word volgend jaar streng op gekort en mensen krijgen hier minder tot geen uren voor. mensen die al oud zijn en heel vaak weinig mensen om zich heen. die kunnen het uitzoeken terwijl jonge stellen met een kindje zoveel uur kraamzorg krijgen en huis lekker schoon gemaakt word? mensen die dit prima zelf kunnen regelen. erg krom. (en ja, ik weet dat een kraam niet alleen schoonmaakt) hier alleen met 2 kinderen en alleen minimale uren gehad. de controles, "noodzakelijke" huishoudelijke klusjes zoals wc, wasje erin, bed verschonen, of snel de stofzuiger er door en ze ging weer. max 3 uur en ze was weg. meestal maar 1,5 uur.
Is dat zo? Ik stap jaarlijks over en nog nooit een verklaring in hoeven vullen. Kwestie van geluk gehad? Ik ben het er zeker mee eens dat je inderdaad wel geaccepteerd moet worden voor een aanvullende verzekering.
Thuiszorg in de vorm van huishoudelijke hulp is ook een verhaal apart hoor Damay. Voor alleenstaanden gehandicapten of echtparen die beiden zorgbehoevend zijn snap ik het nog. Maar bijv. mijn schoonmoeder krijgt nu al zeker 10 jaar huishoudelijke hulp van de thuiszorg vanwege haar handicap. Eerst elke week, nu nog maar eens per twee weken. Allemaal leuk en aardig, maar ze heeft gewoon een gezonde partner. Als mijn schoonvader ergens alleen zou wonen (nooit gehuwd, gescheiden, weduwnaar) dan zou hij echt geen thuiszorg krijgen. En waarom ook? Een volwassen kerel kan echt wel stofzuigen en wc poetsen hoor. En anders wordt het hoog tijd dat hij het leert. Maar omdat hij 'toevallig' een mindervalide vrouw heeft, krijgen ze ineens thuiszorg. Ik vind dat echt onzin. Op dit soort situaties mag een hoop bezuinigd worden, wat mij betreft. En dat gebeurt ook steeds meer, alleen worden daar ook mensen de dupe van die de zorg wel echt nodig hebben. En dat vind ik wel erg. Mijn oma bijvoorbeeld, die geen familie in de buurt heeft en alleen maar bejaarde buren heeft, heeft dat soort zorg wel hard nodig. Nu zit zij er gelukkig redelijk 'bemiddeld' bij, maar ik vraag me af hoe minder draagkrachtige ouderen in zo'n situatie dat oplossen.
mee eens hoor. wij zien dit soort situaties ook. wij verzorgen een meisje van 22 jaar. geestelijk en lichamelijk gehandicapt. ouders doen werkelijk niks aan de verzorging van dochter. buitenlands geloof, vader doet niks en mag niks met dochter. moeders kan zo genaamd niks. last van haar rug. (maar owee als ze gaan golven, dan swiert ze die zware golftas zo vanuit de auto op haar rug) het enigste wat moeders doet is dochter 's ochtends dr jas aan doen voor de opvang en s avonds de deur open doen voor dochter, jas uitdoen, eten geven en op de bank leggen tot wij komen. ALLE verzorging, incl vuile luiers, op bed leggen, ontbijt enz doen wij. er loopt een aupair in huis rond voor de huishoudelijke taken en evt als oppas voor dochter. en wat denk je? dochter krijgt huishoudelijke hulp toegewezen op haar naam omdat ze allergisch is voor huisstofmijt en er komt dus wekelijks nog iemand die 3 uur komt schoonmaken de aupair maakt alles al dagelijks schoon. zelfs de badkamer en de huishoudelijke hulp staat wekelijks alle ramen te doen en nog meer rotklusjes. echt te gek voor woorden. en daar tegenover zien wij mensen die steeds verder gekort worden. nog maar 2 uur krijgen of zelfs in de 2 weken. iemand waar we welgeteld max 5 min binnen mogen zijn om dr steunkouzen uit te doen. meer uren heeft ze geen recht op. echt te zot voor woorden. terwijl zo'n persoon makkelijk haar dochter zelf kan verzorgen. scheelt weer bijna 2,5 uur zorg op een dag......
Als ze IVF er uit willen halen moeten ze kraamzorg er ook uit halen, want je kiest zelf voor een kind. Ik zal er misschien anders over denken, aangezien wij IVF/ICSI hebben gehad en hoop dat dit gewoon in het basispakket blijft voor anderen die geen kinderen kunnen krijgen. Maar mocht het er wel uit gaan dan ga ik mij 100% inzetten om kraamzorg er ook uit te krijgen.
tja, heel hard maar IVF is niet iets waarmee je levens red. het is niet een "noodzakelijk" iets. maar kraamzorg is WEL iets wat noodzakelijk is. niet in zn geheel. daar ben ik het mee eens. maar de moeder en kind zorg, de controles, zijn WEL nodig en van belang. dat kan je niet uit de basis halen. als mensen dit vanwege de kosten niet afnemen dan kunnen er serieus grote problemen van komen die ten koste gaan van moeder en vooral van kind. kraam houd moeder en kind in de gaten en zo nodig, onderneemt ze actie. bijv kind terug naar het ZH. moeder en kind zorg is max 3 uur per dag. dat dit in de basis blijft zou ik prima vinden. maar zoals ik op de vorige pagina al zei, de rest van al die uren vind ik voor eigen kosten. of dat doet familie maar. ALS het niet noodzakelijk is. en anders inderdaad in een aanvullend pakket. maar voor kraam moet sowieso een eigen bijdrage betaald worden. met een aanvullende verzekering word dit vaak vergoed.
Lekkere manier om in het leven te staan.. Ik hoop dat je je dan ook 100% beseft dat er dan kinderen ernstig in problemen zullen raken, omdat ouders er dan voor kiezen om geen gebruik te maken van de kraamzorg.