'Luxe ziektekosten kunnen uit basispakket'

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by TempusFugit, Aug 21, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Het gaat me er helemaal niet om of iets in basis of aanvullend zit. Het gaat om de mentaliteit van mensen m.b.t. hun zorgverzekering: ik betaal ervoor dus ik moet waar voor mijn geld krijgen. Alsof het een abonnement op de dokter is. Terwijl het idee achter de zorgverzekering is dat iedereen
    iets betaalt, en dat van de geld de mensen die de zorg nodig hebben geholpen worden. En of dat je overkomt, en wanneer dat je overkomt, dat weet je niet. Maar als het je overkomt ben je niet meteen failliet.

    Wat kraamzorg betreft: dat valt wat mij betreft onder preventief en onder levensreddend. Net als geopereerd worden als je een blindedarmontsteking hebt.

    Er bestaan trouwens verzekeringen waarin je niet betaalt voor kraamzorg, en waar het dus ook niet vergoed wordt. Net zoals er verzekeringen zijn die euthanasie en abortus niet vergoeden en waar je daar dus ook niet voor betaalt.
     
  2. Logan

    Logan Niet meer actief

    Kraamzorg kan dan wat mij betreft ook naar aanvullend. Je weet toch dat je kraamzorg nodig hebt? Dan kun je van te voren zorgen dat je aanvullend verzekerd bent.
    Net als verloskundige.
     
  3. monique7

    monique7 Actief lid

    Aug 7, 2012
    226
    9
    18
    Dit vind ik ook.
     
  4. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Ik vind het geen gek idee om het naar een aanvullende verzekering te doen. Je kan dan zelf kiezen of je die neemt. Ik heb een leo operatie gehad en dat werd niet door de basisvoorziening vergoed, ik vind dat niet raar. En dat vind ik voor ivf dus ook niet.
     
  5. TempusFugit

    TempusFugit Niet meer actief

    Net zo aardig als de mening van het panel over IVF/ICSI, vind ik. "Als ik het niet nodig heb, mag het wel uit het pakket"
    Dat vind ik eerlijk gezegd niet veel anders.
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Als je bv in januari onverwacht zwanger zou raken kan dat dus niet. Voor zover ik heb begrepen kan je nl later in het jaar je ziekenfonds niet meer wijzigen.
     
  7. Abri

    Abri VIP lid

    Jun 16, 2010
    12,423
    3
    38
    Extra erbij nu toch wel? Voorheen was dat niet zo (had ik bijv bij onze eerste: januari posi test en kon niets meer veranderen dus niet verzekerd voor de eigen bijdrage bij ziekenhuisbevaling: poliklinisch en eigen bijdrage kraamzorg).
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,788
    18,964
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Als je een paar maandem voor je bevalling alsnog een aanvullend pakket neemt, wordt kraamzorg denk ik niet alsnog vergoed. Net zoals nu bijv. sterilisatie in de aanvullende zit, maar dan moet je vaak als minstens een jaar dat aanvullende pakket hebben. En dat vind ik dan ook wel weer terecht.
    Het idee is toch dat we de zorg samen betalen. En dat betekent dus dat als je het ongelooflijke geluk hebt dat je niks mankeert, dat je dan (in verhouding tot je eigen kosten) 'te veel' betaalt. Je betaalt namelijk voor iemand die wel iets mankeert en in zijn eentje niet die kosten kan ophoesten.
    Ik denk dan 'tel je zegeningen'. Ik betaal liever mijn hele leven 'voor niks' mijn zorg-, inboedel- en opstalverzekering. Dat betekent namelijk dat ik in (redelijk) goede gezondheid en zonder grote rampen m.b.t. mijn huis het leven door ben gefietst. En dat mede dankzij mijn bijdrage een ander die dit geluk niet heeft gehad, geholpen is.

    Neemt niet weg dat gezien de enorme kosten van de gezondheidszorg, van mij best meer uit het basispakket mag. Dan wel naar de aanvullende verzekering. Inderdaad dingen zoals ivf, maar ook de extra kraamzorg buiten die moeder&kind-zorg. De basisverzekering blijft (of wordt) dan hopelijk betaalbaar voor de mensen met de kleinste beurs. Wel belangrijk, aangezien de basisverzekering (terecht overigens) verplicht is. En als die basisverzekering goedkoper wordt, kunnen meer mensen zich aanvullend kunnen verzekeren. Dat zou dan ongeveer net zo duur moeten zijn als de verzekering nu.
     
  9. Jippie

    Jippie VIP lid

    Feb 3, 2007
    11,784
    776
    113
    Heel apart...

    IVF/ICSI mag van de meesten uit de basisverzekering, want kinderen krijgen is een keuze. Dus dan moet je alle kosten zelf maar ophoesten, ook al ben je zelf niet verantwoordelijk voor een aangeboren afwijking waardoor je zonder hulp niet zwanger kunt worden. Jammer dan, dan krijg je maar gewoon geen kinderen, als je geen duizenden euro's uit je eigen zak kunt betalen. Ook al heb je net als alle andere Nederlanders jarenlang een dikke vette premie betaald.

    Als vervolgens geopperd wordt dat de kraamzorg er dan ook maar uit moet, dan staat iedereen op achterste poten. Want kraamzorg is een noodzakelijk iets. Kinderen krijgen was toch een keuze?! Dus dan kun je toch zelf de kosten voor de kraamzorg betalen? Ga eens na wat een kind opvoeden kost. Dan stellen de kosten voor kraamzorg toch niks voor? ;) Je wilt zelf een kind en weet dat er kosten aan verbonden zijn, dan maak je daar maar een potje voor. Net zoals stellen dat volgens sommigen moeten doen als ze met behulp van IVF/ICSI een kindje willen proberen te krijgen.

    Sorry, maar dat is meten met twee maten!
     
  10. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Ik vind ivf en andere fertilisatie behandelingen wel anders dan kraamzorg om eerlijk te zijn.
    Iemand die een ivf behandeling ondergaat heeft vervolgens namelijk gewoon recht op diezelfde en misschien wel een intensiever traject dan iemand die gelijk zwanger is. Dat is geen ramp maar ik vind het wel goed dat er een beperking zit op het aantal keren wat je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt.

    Ik ben er dus in februari achter gekomen dat ik zwanger ben. Inmiddels staat de teller op ongeveer 700 euro aan vergoede kosten ivm m'n zwangerschap daar komt zo nog een hele bulk bij voor de bevalling en kraamzorg. Die kosten had ik nooit zelf kunnen betalen. En niet naar de vk gaan is eigenlijk geen optie dus dan kan je alleen nog maar kiezen voor een abortus. Op die manier creƫer je als samenleving een absolute noodsituatie als iemand per ongeluk zwanger wordt en vervolgens de kosten voor het traject niet kan betalen.

    Een ivf behandeling kan je in die zin beter plannen en zie je aankomen. Dus ik kan me best voorstellen dat mensen die kosten liever naar een aanvullend pakket zien gaan.
     
  11. adi

    adi Niet meer actief

    Heel apart...

    Ik heb niet 1 keer in deze topic gelezen dat iemand vindt dat je de kosten 'zelf moet ophoesten'....
     
  12. monique7

    monique7 Actief lid

    Aug 7, 2012
    226
    9
    18
    Stellen die normaal kinderen mogen krijgen willen niet meebetalen uit basisverzekering aan fertiliteitsbehandelingen, maar diegenen die van ivf en icsi enz afhankelijk zijn mogen dus wel meebetalen aan zwangerschapswens van een ander?
     
  13. pardoes

    pardoes VIP lid

    Apr 15, 2009
    7,659
    1,419
    113
    Nee mensen vinden dat er belangrijkere dingen zijn die absoluut in de basis moeten blijven zoals huisartsen zorg, wat denk je dat er gebeurt als dat uit de basis gaat dan kunnen beter vruchtbaarheidsbehandelingen uit de basis gaan en naar een aanvullend pakket. Zoals ik eerder al zei zwanger worden en een kindje krijgen is een VOORrecht terwijl zorg bij ernstige ziekte een recht is waar iedereen gebruik van moet kunnen maken. Een aanvulling kost misschien 20 euro per maand, als je dat niet kunt betalen dan moet je je misschien sws eens achter de oren krabben of je ene kind wel kunt onderhouden want aan luiers en voeding en alles er om heen zul je echt meer in de maand kwijt zijn.
    En ja van mij mag ook kraamzorg, buiten het noodzakelijke naar de aanvulling gaan.
     
  14. Logan

    Logan Niet meer actief

    Als je dus in januari bij de gyn komt die zegt dsg je ivf nodig hebt moet je ook een jaar wachten dus?

    Maar nee hoor, omhoog kan altijd. Alleen niet met terugwerkende kracht.
     
  15. Logan

    Logan Niet meer actief

    Die 700 euro heb ik met liefde over voor een zwangerschap. Ik ben zowat 1000 euro kwijt aan onderzoeken, echo's omdat er risico's aanwezig zijn en daarbij het chromosomen onderzoek naar miskramen. En ik ben aanvullend verzekerd...

    Je had gewoon je verzekering kunnen bellen en aangeven dat je toch aanvullend wil, omhoog kan namelijk altijd.
     
  16. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Er wordt nergens toch gesuggereerd dat men het zelf maar moet ophoesten? Er bestaat ook nog zoiets als een aanvullende verzekering ...
     
  17. Logan

    Logan Niet meer actief

    Dat kun je wat bij betreft ook wel afsluiten als je weet dat je kraamzorg nodig hebt. Wel degelijk met twee maten meten.
     
  18. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Ja en nee ... Er is nog een heel gros mensen dan gelukkig niet op ivf enzo zijn aangewezen om zwanger te worden. En dus is kraamzorg in een aanvullende verzekering niet nodig.
     
  19. Logan

    Logan Niet meer actief

    En zo heb je in ziektes ook verschillende behandelingen die je vaak en weinig hebt. Daar hoeft er toch niet een van in de basis en de ander wel.
    Je betaalt nu eenmaal voor de zorg van een ander. Dat in de basis alleen basis zit is logisch, maar kraamzorg is dan net zo min basis als een vruchtbaarheidsbehandeling.
     
  20. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Dat vind ik niet eigenlijk. De kraamzorg voert ook noodzakelijke checks uit, die belangrijk zijn voor moeder en kind. Ik zou niet durven stellen dat dat niet in de basis hoort.
    Je kunt wel stellen, dat minimale afname (zeg 3 uur) in de basis zit en alles wat je meer wilt in de aanvullende.
     

Share This Page