Zes weken geleden hebben we bij mijn dochter (2,5) de luier afgelaten en haar onderbroekjes aangedaan. De eerste week ging het slecht. De tweede week kreeg ze het plassen door: nog een paar plasongelukjes, maar verder droog. Vanaf de derde week gaat het prima. Nu dus vier weken plaszindelijk, met enkele ongelukjes. Poepen is echter een ander verhaal. De eerste weken eigenlijk alleen maar poepongelukjes. Volgens mij had ze pas ergens in de derde week een toevalstreffer in het potje. Ondertussen gaat het steeds beter. Wij zien wat dat betreft echt een stijgende lijn. De afgelopen vier dagen dat ze bij mij was heeft ze alleen maar op het potje/de wc gepoept, op háár initiatief en zelfs op openbare toiletten. Geen ongelukjes. Op het kinderdagverblijf gaat het echter niet goed. Ze heeft daar altijd wel een poepongelukje en soms twee. De laatste keer dat ik haar ophaalde begon de leidster erover dat ze haar de luier weer om willen doen. Zij vinden dat uit de vele ongelukjes blijkt dat ze er nog niet klaar voor is. Wij willen dat eigenlijk niet, omdat we bang zijn dat het verwarrend voor haar zal zijn en ze dan een terugval krijgt. Ik snap wel dat ze het niet fijn vinden om iedere keer een poepongelukje op te moeten ruimen. Tegelijkertijd heb ik ook zoiets van: "geef het kind even de tijd!" We delen ook absoluut hun oordeel dat ze er niet klaar voor zou zijn niet. Dus vandaar mijn vraag: hoeveel poepongelukjes voor je de luier weer om doet? Is het redelijk van hen dat ze de luier weer om willen doen? Of is dat gewoon "part of de job"? Kan ik zeggen dat ik dat absoluut niet wil hebben?
Op het dagverblijf waar ik heb gewerkt was het vaak na het tweede poep ongelukje (op een dag) dat de luier toch weer omging. Met alleen plassen waren we iets soepeler. Een poep-verschoning vraagt vaak meer tijd van de leidsters, zekers als het niet een nette keutel in enkel de onderbroek is. Ik kan mij daarom wel voorstellen dat als ze het vervelend vinden als het heel regelmatig gebeurt. Ik kan ook jullie goed begrijpen dat je liever niet wil dat de luier weer om gaat. Veel kinderen vinden het op het dagverblijf in het begin lastig om aan te geven (of ze vergeten het) dat ze moeten plassen of poepen. Dat je dochter het bij jullie wel aangeeft en op het dagverblijf (nog) niet doet is vrij normaal. Als je merkt dat er nu echt een stijgende lijn in zit en het poepen (bijna) altijd goed gaat zou je in overleg kunnen afspreken dat ze nog een of twee week krijgt om het ook op het dagverblijf te laten zien. Gaat het niet, dan zou je een luier(broekje) alleen op het dagverblijf weer kunnen overwegen. Met de duidelijke afspraak dat ze mee blijft gaan in de toiletrondes en 'extra' naar de wc mag als ze het wel aangeeft. Dus eigenlijk als zindelijk kindje wordt behandeld. Irritatie bij de leidster omdat ... alweer een poep ongelukje heeft is ook niet fijn voor je dochter en niet bevorderlijk voor het wel aangeven van het moeten poepen.
Ja ik snap wel dat zij de luier wil om willen doen. Poepongelukjes kosten enorm veel werk en tijd en een keer is niet erg,maar meerdere keren op de dag wordt wel belastend voor de hele groep. en als ik eerljk ben wat ik lees van de zindelijkheid zou ik ook zeggen dat ze er niet klaar voor is. Het klinkt alsof je van de een op de andere dag ineens de luier af hebt gelaten en: " wordt nu maar zindelijk."
Nee, dat is absoluut niet hoe het is gegaan, hoewel ik me kan voorstellen dat iemand die mijn op leest dat zo interpreteert. Ze doet echter al een jaar plasjes op het potje en hield haar luier steeds vaker/langer droog, ook 's nachts. Die hele voorgeschiedenis vond ik echter niet zo relevant. Bovendie werd het verhaal dan wel heel erg lang. Het is niet zo dat ze daar altijd meerdere poepongelukjes heeft. En er zijn ook dagen op het kinderdagverblijf dat ze helemaal geen poepongelukjes heeft, dat heb ik in mijn op niet echt goed geschreven. Maar goed, als ik het goed begrijp vinden jullie ook dat die luier daar dan maar weer om moet, evt. na nog een weekje proberen.
Wat is niet altijd, wat is regelmatig wel? Dat is vanaf hier lastig in te schatten. Ik wil je niks opleggen, maar wel de kant van de leidster laten zien. Zelf had ik ook een jongetje in de groep die thuis zindelijk was, en bij ons ook als we er echt bovenop zaten. Maar lieten we hem gewoon spelen dan had hij zo regelmatig een natte broek dat we in overleg ook weer terug gegaan zijn naar een luier. Eerst hele dagen, later, had hij alleen 's middags een luier om. Toen dat echt goed ging is de luier op een gegeven moment weer af gegaan bij ons. T kereltje kwam 4 dagen en alle dagen een of meerdere verschoningen is belastend voor de leidsters. Het hoort er bij en af en toe is niet erg. Maar oa in zijn geval werd het ons net wat te veel, koste het te veel tijd. Om het gezellig te houden hebben we het zo gedaan. Want -heel eerlijk- ik werd er wel eens chagrijnig van, heb je hem weer... dat is al de zoveelste keer. Leidsters hebben de zorg voor meerdere kindjes die ook allemaal aandacht verdienen, de balans daarin moet goed zijn. Ik zou in overleg gaan met de leidsters, wat vinden zij acceptabel. Zijn er 'vaste' momenten waarop ze vaak poept? Bijvoorbeeld altijd in de ochtend, dan zou je 's ochtends een luier kunnen afspreken die na het slaapje af mag. Een luier of luierbroekje kan het gezelliger maken voor beide partijen. Een luierbroekje wordt regelmatig een 'speciaal' of een 'tover' onderbroekje genoemd door ouders. Zo leggen ze de nadruk op het onderbroek idee en niet meer op het feit dat het eigenlijk een luier is.
Als het op de ene dag wel en de andere dag daar niet is zou ik eens kijken wat het verschil is. Is er op 1 dag toevallig een andere leidster die het net wat beter in de gaten houdt of is die andere dag onrustiger voor haar?
Ja, dat vind ik moeilijk om precies te zeggen. Tot vorige maand ging ze drie keer per week; sinds de afgelopen weken gaat ze twee keer per week. Vorige week had ze de ene dag 1 ongelukje en de andere 2. De week daarvoor had ze een keer geen ongelukje en de andere dag wel, maar ik weet niet meer hoe veel. Van de weken daarvoor weet ik het echt niet meer, maar weet wel dat er meerdere keren dagen tussen hebben gezeten zonder ongelukjes. Ik snap dat je het perspectief van de leidster probeert te geven. Daar ben ik ook heel blij om, want daar vraag ik ook specifiek naar. Als ik alleen maar verontwaardigde reacties van andere moeders had willen hebben over hoe stom het is dat ze niet willen meewerken, had ik dit topic wel in het peuter en kleuter subforum geplaatst. Ik vind het alleen moeilijk dat zij als "uitgangspunt" voor hun verzoek/mededeling gebruiken dat R. er niet klaar voor zou zijn. Daar zijn we het absoluut niet mee eens. Het gaat thuis ontzettend goed en dat kan alleen maar als ze er wel klaar voor is. Sterker nog: we zijn begonnen met de luier uitlaten, omdat we van een leidster van het kinderdagverblijf de vraag kregen of ze daar de luier af mochten laten, omdat ze zo goed mee ging in de poep- en plasrondes! Dat was wel een andere leidster, dan degene die tegen ons zei dat ze de luier weer om willen doen. Degene die de luier weer aan wilde doen, zit pas een maand vast op deze groep (maar niet compleet onbekend, want al wel langer op het kinderdagverblijf en bijv. bij afwezigheid van leidsters ingezet op mijn dochter's groep). Ik ben ook zeker van plan om met ze te gaan praten, maar ik vind het wel fijn als ik dan al van andere leidsters gehoord heb wat redelijk is om van hen te verwachten. "Vaste" poepmomenten heeft ze volgens mij niet, althans, thuis niet. Maar dat zal ik daar vragen. Slapen is nog een heel ander verhaal: thuis slaapt ze overdag niet meer. De afspraak is dat ze daar in principe ook niet gaat slapen, tenzij ze echt duidelijk heel moe is en/of er zelf om vraagt. Dit omdat ze anders 's avonds heel moeilijk gaat slapen en tot heel laat wakker ligt. De afgelopen drie weken is ze daar echter elke dag dat ze er was naar bed gebracht. Terwijl we vanuit het kinderdagverblijf al lang voor ze thuis haar slaapjes ging overslaan hoorden dat ze daar vaak niet goed ging slapen en het niet echt meer nodig leek te hebben. Hee, maar in het voorbeeld van dat kereltje: 4 dagen weer een luier om is best veel. Kreeg hij daardoor niet een terugval? Weet je nog hoe lang het ongeveer geduurd heeft, voordat de luier weer (deels) af kon?
Ze heeft drie leidsters: twee daarvan zitten sinds vorig jaar vast op haar groep. Die heeft ze op dinsdag. Op donderdag heeft ze een van die twee leidsters en een andere leidster, die sinds ongeveer een maand vast op haar groep zit. Dat is ook de leidster die gezegd heeft dat ze de luier weer om willen doen. (Zie mijn vorige post.) Zij is in de plaats gekomen van een leidster die nu weg is. Degene die nu weg is, was de vaste leidster vanaf het moment dat R. met 4 maanden naar het kinderdagverblijf ging en ze heeft al die tijd op R.'s groep gestaan, maar die is nu dus naar een andere groep overgeplaatst. De leidster die ze beide dagen heeft, is degene die twee maanden geleden gevraagd had of ze daar de luier af mochten laten. Ik heb wel het idee dat R. die nieuwe leidster nog niet zo goed kent. R. kent haar naam ook niet. Ik vroeg aan haar of ze die dag gepoept had. Ja, zei R. Toen vroeg ik: "op de wc?" "Nee, in de onderbroek" zei R. Toen vroeg ik: "heb je dat toen verteld aan J?" (= de leidster die ze beide dagen heeft). Toen zei ze: "nee, die mevrouw" en daarbij wees ze naar die nieuwe leidster. Misschien dat ze nog wat aan die nieuwe situatie moet wennen. Maar goed, dat neemt niet weg dat er een werkbare oplossing/afspraak moet komen.
Dat klinkt allereerst als een niet optimale communicatie tussen de leidsters onderling. Als ik vast op een groep zou komen zou ik toch willen weten welke afspraken er over de kids zijn qua slapen en zindelijkheid. Niet dat het dan niet 'fout' kan gaan... Maar in je voorbeeld van het slapen is dan al veel onwaarschijnlijker dat ze altijd naar bed zou gaan. Al is 'moe' natuurlijk verschillend te interpreteren. Wel zou ze van mij een "bedje" in de groepsruimte krijgen om even een uurtje te rusten met bv een boekje. Er klaar voor lijken te zijn en het daadwerkelijk er klaar voor zijn zit natuurlijk verschil tussen, dus een stap terug is niet gek. Maar als ik je zo hoor dan is je dochter al een eind op de goede weg. Het kereltje was bij ons blijkbaar gewoon te druk met van alles want thuis bleef het wel goed gaan. Volgens mij kreeg hij luierbroekjes mee van huis, zodat hij alles zelf kon. En door het weer langzaam af te bouwen (luier) konden we er allemaal weer positief mee omgaan. Ik denk dat het zeker een aantal maanden tot een half jaar heeft geduurd. Kort voordat hij naar school ging was hij ook bij ons de hele dag droog, missie voltooid .
Nee, dat van die communicatie onderling was ons ook al opgevallen. Ik wil er morgen bij het brengen even over praten met de leidster die er alle dagen is, dat mijn dochter er ook is. Met haar heb ik sowieso de beste band. Dan wil ik ook vragen hoe zij erover denkt en of ze het met die andere leidster eens is, en dat een gezamelijke mededeling was, of dat het van die andere leidster zelf uit ging. En natuurlijk hoe zij erover denkt. Trouwens bedankt, tuc en robijntje, voor het meedenken en jullie blik hierop.
Hier ook ervaring als leidster op een kdv. Meerdere malen per week 1 poepongelukje deden wij ook niet. Is niet te doen als je met zijn 2en op 12 kinderen of 3en op 16 kinderen staat. Stel je voor dat er 3 of 4 kinderen zijn die dat doen. Niet haalbaar. Ik zou ook twijfelen of ze er klaar voor is.
Of ze er wel of niet klaar voor is, staat wat mij betreft hier niet ter discusie. Wij zien dat ze er klaar voor is. De afgelopen vier dagen thuis heeft ze geen enkel poepongelukje gehad; ze heeft elke dag op eigen initiatief op de wc of het potje gepoept, soms meerdere keren per dag, ook op openbare toiletten. Ze kan het en wil het. Ze is er klaar voor. De enige vraag die je je af kunt stellen is waarom ze het op het kinderdagverblijf niet doet. Daarnaast moet er - zolang ze het op het kinderdagverblijf niet doet - een werkbare oplossing/afspraak gevonden worden. Vandaar mijn vraag aan jullie wat daarin realistisch is om te verwachten. Ik maak uit jullie reacties op dat ik niet kan verwachten dat ze elke keer een poepongelukje opruimen, omdat dat te veel werk is. Daar baal ik van, maar door die kennis stap ik morgen wel met een andere houding het gesprek in. Bedankt daarvoor.
Nou, uiteindelijk heeft mijn man R. vanochtend weggebracht, omdat ik heel slecht geslapen heb. Hij heeft gesproken met de leidster die er beide dagen is dat mijn dochter gaat. Dat is ook degene die gevraagd had of ze daar de luier af mochten laten. Zij stond er toch wel wat anders in. Zij zag wel dat het poepen daar nog niet heel goed ging, maar het plassen gaat ook daar heel goed, en ze was bang dat het weer een gewoonte zou worden voor mijn dochter als ze nu de luier weer om zouden doen. Dat is bij mijn dochter ook wel echt een reële kans. Zij zat dus op de lijn van nog een tijdje aankijken. Helaas heeft mijn man haar niet gevraagd of ze het keer eens met z'n drieën over willen hebben, zodat ze in ieder gaval van elkaar weten hoe ze erin staan en dan dus ook een gezamelijk standpunt naar ons kunnen communiceren. Dat ga ik vanmiddag dus maar vragen als ik haar ophaal.
Ik werk op een kdv en ook bij ons gebeurt het dat kinderen eens in de broek poepen. Kan gebeuren. Als ouders aan ons doorgeven dat de luier uit mag om het te gaan proberen, schrijven wij dit altijd in ons overdrachtsschriftje zodat mijn collega's op de hoogte zijn. Ik zeg ook altijd tegen ouders dat ik het gelijk opschrijf voor mijn collega's. De frequentie van hoe vaak wij een poepbroek verschonen voordat we een luier aantrekken is geheel afhankelijk van de dag. Soms is het een drukke dag met veel baby's waardoor je minder tijd hebt om poeponderbroeken te gaan verschonen. Dan trekken we vaak met 2x een luier aan. Is het rustig op de groep dan blijven wij proberen totdat het laatste setje reservekleren op zijn. Kinderen die bezig zijn met hun zindelijkheid nemen we regelmatig extra mee naar de wc/potje. Ook als ze evt een luier aan hebben ivm alle ongelukjes, gaan ze toch mee naar de wc om het weer even te proberen.
Ja, soort van. Mijn man had die ochtend dus de ene leidster gesproken en zij dacht dat het beter was om het nog aan te kijken, omdat ze dus bang was dat de luier anders weer een gewoonte zou worden voor mijn dochter. Ik heb die middag de andere leidster gesproken en zij zei zelfs letterlijk: "ik vind het een beetje onzin om nu die luier weer om te doen." Kortom, beide leidsters die al langer op mijn dochter's groep staan waren het ook niet met met die eerste leidster haar verhaal eens. Ik heb in datzelfde gesprek ook verteld dat ik het er niet mee eens ben dat mijn dochter er niet klaar voor zou zijn en dat ik eigenlijk niet wil dat ze haar een luier aan doen, maar dat als ze zo veel ongelukjes krijgt, dat het voor hen een onwerkbare situatie wordt, dat ik dan wel snap dat ze de luier toch weer aan willen doen, maar dat ik wel wil dat dat dan in overleg met ons gaat. Ik heb ook nog gevraagd of ze het er met z'n drieën over konden hebben, zodat ze van elkaar wisten hoe ze erover dachten, en dan naar ons een boodschap konden communiceren. Dat zou zeker gebeuren. Daarna heb ik er niets meer over gehoord. Ook de leidster die gezegd had dat ze de luier weer om wilde doen, heeft er niets meer over gezegd. Toen ik mijn dochter gisterochtend daar bracht deed ze of er niets gebeurd was. Op zich ook prima, dan doe ik dat ook! Na die dag heeft mijn dochter geen poepongelukjes meer gehad, ook niet op het kinderdagverblijf, maar goed, daar is ze sindsdien ook maar twee keer geweest. Het gaat in ieder geval steeds beter, dus hopelijk blijft ze het ook daar goed doen en zullen zij een luier niet nodig vinden.