Wat ik nodig heb wordt voornamelijk niet meer vergoed uit de basis. Moet al verplicht aanvullend verzeker zijn wil ik wat vergoed krijgen. Met alleen de basis zou ik niet naar fysio kunnen, niet kunnen functioneren en dat ik blijkbaar ok niet belangrijk. Mijn partner betaald net als ik voor kraamvrouw zijn leven lang. Hij komt verder nooit bij de dokter dus basis is voor hem voldoende. Moet hij een keer is hij meteen zijn 350 kwijt. Dit is jammer maar vinden we niet erg. We betalen graag maar dat bedrag wat me moeten betalen. Ooit heb je de zorg wel nodig en dan ben je blij met dit stelsel. Toch zeg ik dat uitdunnen wel moet en mag. Kwaamzorg is luxe. In veel landen bestaat dit niet eens. Vind dan ook dat dat makkelijk weg kan. Eventueel enkel 1e kind kwaamzorg en de 2e of latere kind niet . Vaders krijgen nu ook de optie 2 wk vrij te krijgen ( waarvan maar 2 dg betaald maar goed) . Mensen die zorg nodig hebben zijn dan de lul maar dat zijn ze nu toch al Hogere premie voor rokers of mensen met zwaar overgewicht vind ik ook geen slecht idee al valt dit niet te controleren helaas.
Alle luxe zorg naar de aanvulling. Probleem opgelost. Vond dat niet leuk nee maar zo blijft de zorg voor mensen die nooit wat hebben betaalbaar. Tuurlijk zit ik graag alles voor mijn vergoed hebben voor die 100 euro of minder die de basis betaald maar leg me er bij neer dat ik 140 moet betalen per maand. En wrm omdat het mijn probleem is geworden helaas . Liever had ik zorg niet nodig gehad maar zorg nodig hebben is geen keuze. Toch blijft het wikken en wegen tussen wat wel en wat niet vergoeden. Eventueel zeg ik kraamzorg voor de 1e kind en kinderen die daarna worden geboren niet meer. Ook Max 10 uur per week. Dus controles moeder, controles kind , eventueel kind verzorgen en weer naar huis. Poetsen etc vind ik niet nodig . Daarvoor zou je extra kraamzorg moeten kopen.
Mensen die nooit wat hebben..? Uiteindelijk krijgt praktisch iedereen wel wat in meer of mindere mate. En vaak toch wel meer op latere leeftijd. Iedereen zal mee moeten betalen, vooral nu met die ontiegelijk veel bejaarden. Kraamzorg indunnen gaat amper wat opleveren. Voor de welvaart moeten er juist meer kinderen bijkomen dus ik zeg: niet bezuinigen.
je kunt fysio wel vergoed krijgen vanuit de basis. Ik weet natuurlijk niet wat je hebt. Maar als je zegt niet te kunnen functioneren zonder lijkt het me niet te gaan om een zere teen. Ikzelf heb ook een beperking. Heb 3 jaar lang een vergoeding vanuit het basispakket gekregen. Natuurlijk moet dan wel je behandelend arts een brief toesturen met daarin de mededeling dat je om bepaalde redenen zorg nodig hebt en daar niet zonder kunt. Er staat ook een lijst op de site van je zorgverzekeraar met daarop de aandoeningen die in aanmerking komen voor een indicatie
Anders even beter naar de aanbieder kijken, want ik zit bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis en daar heb ik ook een nazorgtraject van 3 jaar met oa fysiotherapie vanuit mijn basispakket bijna helemaal vergoed gekregen.. En we betalen allemaal een stuk voor een gezamenlijke pot, dat systeem maakt dat de zorg in NL duurder is dan in andere landen maar dus ook veel beter geregeld, geloof me er zijn een heleboel landen jaloers op hoe wij het hier hebben. Kunnen we mopperen dat het (te) duur is maar je bent in NL niet snel echt slecht af wat zorg en vergoedingen betreft!
Helemaal eruit is niet nodig vind ik. Wel mogen ze het beperken tot het minimale. Wat lovewinie zegt, in sommige landen bestaat het niet maar in België blijf je wel in het ziekenhuis wat eigenlijk meer geld kost. Hoewel het in België zo een 100 euro per jaar kost en hier meer dan 100 per maand,...? Maar ook in België krijg je dus kraamzorg maar dan in het ziekenhuis + je bent denk ik ook sneller hersteld omdat je alleen een kamer hebt en je dus ook niks kan doen. Ik vind 9 tot 12u kraamzorg genoeg. Een kraamverzorgster is inderdaad niet om te poetsen maar moet er voor de baby en moeder zijn.
Als Belg was ik helemaal niet jaloers op de Nederlandse zorg. Ik ben juist jaloers op de Belgische zorg, of toch de kosten van daar. Jammer genoeg wilt mijn vriend in Nederland blijven. Hier is juist alles duurder! Behalve de boodschappen. Oke je ziet in Nederland wel waar het geld naartoe gaat. De auto is in Nederland geen rijdende vibrator en stroom hebben ze hier ook genoeg voor in de winter
De zorg in belgie zul je via een andere weg betalen. ik vind ook dat het wel uitgekleed mag worden, maar helemaal uit de basis lijkt me juist niet goed.
Helemaal er uit vind ik een slecht plan. Als ze dit toch willen doorzetten dan zou ik voor een toets door de Verloskundige zijn, die kan inschatten of het nodig is dat er toch een aantal basisuurtjes komen (die dan vergoed zijn). Bijv. juist voor schrijnende gevallen waar het echt nodig is, maar die het anders niet krijgen. Zeker voor ouders die hun eerste kind krijgen vind ik kraamzorg ook erg belangrijk. Als dit er helemaal niet meer is, of mensen het niet inkopen omdat ze het te duur vinden, of niet kunnen betalen, of wat dan ook, dan denk ik dat de VK's het veel drukker gaan krijgen. En wie leert je hoe je zo'n kleintje moet verzorgen?
Of alleen vergoeding bij de eerste. Als we een 2e zouden krijgen heb ik het in principe niet meer nodig. Dan weet ik al hoe alles werkt qua voeding en verzorging.
Beperken tot het minimale. En dat vind ik van alle vergoedingen. Voor de rest heb je toch aanvullend?
Uren beperken zou wel een idee zijn, er helemaal uit niet. Vind het maar raar dat een kraamverzorgster je was doet, bed verschoond, huis schoonmaakt etc. Zorg voor moeder en kind is belangrijker. Als alleen dat gebeurd scheelt al een hoop tijd en kosten. Want als je (los van eigen bijdrage) kraamzorg hebt, kost het minimaal 80 per uur! Mensen hebben misschien geen familie of vrienden maar wel buren. Ook al zeg je er geen contact mee te hebben, dan dus wel Meer uren? Oké dan zelf betalen of bij sommige indicaties wel vergoed.
Tja, maar hygiëne is óók zo belangrijk. Als de vader het niet kan/doet - en de baby wordt verzorgd in een smerige ruimte, is dat óók niet bevorderlijk voor de gezondheid van het kindje. Ze hebben het schoonmaken al teruggebracht inmiddels tot alleen noodzakelijk (dus omgeving van moeder en kind + spullen van moeder en kind) en dat is prima. Maar helemaal eruit? Dat lijkt me ook weer niet verstandig.
Dat gepoets vind ik ook wel meevallen hoor. Een doekje over de wc en de wastafel. Een dweil heb ik nooit gezien bij mn kraamhulp. Ze deed voornamelijk de was. Brood smeren ed hebben ze hier ook nooit gedaan.
Ik heb er niets op tegen als de uren kraamzorg in het basispakket zouden worden beperkt, maar als het echt volledig in het aanvullend pakket valt heb ik daar wel grote problemen mee! Ik denk dat er een kleine doelgroep is, die juist belang heeft bij kraamzorg en zich geen aanvullend pakket kan veroorloven, zoals tienermoeders, alleenstaande moeders die van een uitkering leven, etc. Zij zullen ook de financiele middelen niet hebben om een lactatiedeskundige of wat dan ook in te huren. Ik denk echt dat de allerarmsten en met hen hun baby's hier vooral de dupe van gaan worden .
ik zie de kopjes alweer staan weer bezuinigingen in de kraamzorg een hoop banen verdwijnen in de kraamzorg wegens wegvallen van uren uit de basisverzekering. ik denk wel dat ze de basis uren moeder en kind controle in de basis moeten houden.
Wellicht wel uren beperken of alleen nog bij de eerste en rest vanuit aanvullend verzekeren. Want ja niet iedereen gebruikt kraamzorg maar wel iedereen betaald ervoor. Andere kant: meer kinderen is wel weer goed voor onze economie dus dat is wel weer een maatschappelijk belang Enne als we dit gaan ''uitkleden'' zullen er ook weer veel kraamverzorgsters op straat staan. Hebben we weer meer ww uitkeringen...vestzak...broekzak... Wat ik bedoel is: het is allemaal niet zo zwart wit. Alle kanten hebben een punt eigenlijk...
Poetsen neemt toch niet veel energie in? Een wc poetsen is 2 minuten werk en als je alles achter je gat opruimt is het ook zuiver. Een kraamverzorgster hoort te zorgen voor moeder en kind. Niet voor de afwas van het hele bezoek en de schijt van de wc te boenen van je vent. Een wasje draaien is ook zo gebeurd. Strijken hoef je niet te doen om iets zuiver te hebben. Stofzuigen neemt ook niet veel tijd in. Even snel drweilen. Als je klaar bent met douchen spoel je de douche even en een wasbak zuiverhouden is ook niet echt moeilijk. Na een week kraamzorg moet je het toch ook zelf doen of krijg je toch ook hulp van je man/ouders, vrienden. Voor de bevalling hebben we het huis een hele grote beurt gegeven. Na de bevalling had ik echt niet veel werk om het bij te houden. En smerige ruimte? Ja een baby hoort niet te leven in een smerige ruimte. Ook niet na de kraamzorg. Als een kraamverzorgster binnenkomt in een smerige ruimte is het 3 dagen na de kraamzorg ook weer een smerige boel.
Wel vind ik bij bepaalde gevallen dat er meer uren gegeven mogen worden. Maar bij een gewone bevalling of bij een knip is het niet nodig.
Ze zouden meerdere soorten verzekeringen moeten verzinnen. Mensen die een gezin willen of hebben, hebben andere zaken die belangrijk zijn dan de mensen die 55+ zijn en over het algemeen geen kraamzorg of verloskundige zorg nodig hebben, maar eerder een fysio of specialist. De mensen die een gezin hebben zouden dus de kraamzorg moeten krijgen en een 55+ een groter fysio pakket bijvoorbeeld. Wil je meer, dan betaal je daar voor.