Ik ben het helemaal eens met Goblins. Bijna iedereen betaalt voor dingen die hij/zij zelf niet nodig heeft. Zo werkt het hier nou eenmaal. En geen kraamzorg? Ik ben zwanger van de eerste, hoe moet ik dan weten wat ik precies moet doen? Ik heb er geen verstand van. Ben blij dat er dan een paar dagen een kraamverzorgende is.
Niet mee eens. Een kraamverzorgende is er om de baby en moeder in de gaten te houden, of de baby genoeg drinkt, plast etc. Of de baarmoeder van de moeder genoeg samentrekt, om koorts en infecties op te merken. Om op te merken of moeders goed in haar vel steekt, of ze niet verdacht met haar kind omgaat etc. (denk aan postnatale depressies...), te helpen met bv of fv, zeker bij een eerste kind wel belangrijk. Ik zeg dus: erin houden.
Ik vind het mooi dat iemand zei dat de kinderen de toekomst zijn en dat daar jong en oud, welk geslacht dan ook daar aan mag mee betalen. Zie dit als een investering.. want als wij later oud en verrimpeld zijn, hebben wij die generatie nou eenmaal hard nodig. net zo hard zoals wij nu mee betalen aan de tig huisartsenbezoekjes van mn zeurende oude buurman etc etc. Aan de andere kant vind ik wel voor degene die ervoor kiezen om seks te hebben, zit er nou eenmaal het risico dat je zwanger kunt raken dus dat is ook een stuk eigen verantwoordelijkheid. Want iedereen weet dat er geen anticonceptie is die 100% veilig is dua daarachter schuilen vind ik ook onzin. (P.s. ik heb het dus niet over verkrachting) Maar kortom ben ik nog steeds voor een verzorgingsstaat dus van mij mag ie erin blijven.
Dat klopt, in meeste landen hebben ze geen kraamzorg maar daar blijf je naar ongecompliceerde bevalling minimaal 3 dagen in het ziekenhuis en naar KS een week. Dan heb je als een kraamvrouw 3 dagen lang medisch personeel (gyn., verpleekundige, kinderarts, lactatiekundige) om je heen om voor jou en de baby te zorgen. En in Nl?? Als alles volgens het boekje gaat ga je naar 3 uurtjes gewoon naar huis. Verder ben ik helemaal eens met Goblins.
tja, gedeeltelijk mee eens. dit kan prima tijdens de moeder en kind zorg. max 2 a 3 uur per dag. alleen de controles, een enkel noodzakelijk huishoudelijk klusje als ze nog tijd hebben en hup, weer naar de volgende. DAT mag er van mij inblijven. dit is zorg, noodzakelijk voor welzijn van moeder en kind. maar al die extra uren kunnen prima in een aanvullende verzekering. waarom moet een kraam huishoudelijke klusjes doen, de visite bedienen, oudere kindjes verzorgen en mama en papa in de watten leggen? wat je vaak hoort? ontbijtje op bed, papa ontzien want die heeft het zo zwaar met het papa zijn naast zn werk en meer van die onzin? waarom moet dit uit de zorgverzekering betaald worden? de meesten kiezen voor kinderen, dan zorg je ook maar dat je dit zelf regelt en betaald. die extra uren is 9 van de 10x niet noodzakelijk en het is gewoon idioot dat dit uit een zorgverzekering betaald word. ik zie dagelijks ouderen die weinig tot geen familie hebben en het maar uit moetten zoeken. buren moeten de boterham maar klaar maken. hulp 3 weken op vakantie? dan doe je het maar zonder. een gezin is vaak jong en papa kan prima naast het papa zijn, een deel van het huishouden doen. en anders zorg je er maar voor dat familie of vrienden er een keer de stofzuiger door gooit, kinderen opvangt whatever. hulp bij borstvoeding?? dat kan je ook aanvullend verzekeren of je laat een LD komen. borstvoeding is geen noodzaak en je eigen keus. dan betaal je er ook maar zelf voor. bovenstaande is allemaal geen noodzaak. uitzonderingen nagelaten. dit is echt iets wat van vroeger is. toen was het totaal anders. moeders was de grote spil in het huishouden, vader werkte en deed niks in het huishouden. moeders moesten toendertijd een week verplicht op bed blijven en de kraam hield alles draaiende. de tijden zijn veranderd. ik heb moeder en kind zorg gehad, en ik heb het prima gered. totaal onnodig dat ze zoveel uur over de vloer komen. en ik ben alleenstaand, 2 kids en was nog eens volledig uitgescheurd. het ging allemaal prima. als je er maar zelf wat voor doet. maar we zijn tegenwoordig gewoon te verwend.
Vroeger moest je je toch ook extra verzekeren voor kraamzorg? Dus voor 2006 bedoel ik. Zoiets kan ik mij herinneren iig.
Niet dat ik vind dat kraamzorg uit het basispakket moet, maar toch typisch dat er nu dingen geroepen worden als 'ik betaal tenslotte ook voor jouw fysio' en 'hoe moet je anders leren hoe je je kind moet verzorgen', terwijl exact hetzelfde topic, maar dan over of vruchtbaarheidsbehandelingen wel of niet in het basispakket horen, eigenlijk precies op de tegenovergestelde manier verliep. Ik vind het ook jammer, die ik-ik-ik-mentaliteit..
Het is werkelijk korte termijn denken om te zeggen dat dit een enorme besparing met zich mee zal brengen. Vrouwen moeten langer in het ziekenhuis blijven na een gecompliceerde bevalling (hier 2x ks, na 3 dagen thuis OMDAT er kraamzorg is). Echtgenoot wordt dus van verlangd om of zijn vakantiedagen op te nemen of zorgverlof (wederom kosten). Daarnaast signaleert een kraamverzorgende vroeg problemen bij zowel moeder als kind. Als dit wegvalt zal dat meer ziekenhuisopnames betekenen. Ook zal de verloskundige, die 10 dagen lang de verantwoording heeft over moeder en kind, dagelijks langs moeten komen om hieraan te kunnen voldoen. Dit kost uiteindelijk ook veel meer. Een kraamverzorgende ondersteund een vrouw bij de borstvoeding. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer een kraamverzorgster weg zal vallen er veel meer vrouwen overstappen op kunstvoeding. Op veel langere termijn zal dit gevolgen hebben voor de volksgezondheid... Al met al, korte termijngedrag. En idd, het is bewezen dat lager opgeleiden en allochtonen met name heel veel baat hebben bij kraamzorg. Dit is een groep die weinig kan besteden. Dus deze zullen echt geen aanvulling nemen en kunnen dus geen kraamzorg/lactatiedeskundige in de arm nemen. Nog even en je kan alleen voldoende zorg ontvangen als je welgesteld bent. Vind het bedroevend hoe het hier eraan toe gaat...
Geen goed idee, want het gaat om het kind en die krijgt toch alles tot zijn 18e gratis? Plus acute ziekenhuiszorg zit in het basispakket (als je wat breekt en zo), dus dan hoort dit ook goed verzorgd te zijn. Uit basispakket betekend waarschijnlijk helaas meer verwaarloosde kinderen (bewust of onbewust).
Ik zou bang zijn dat als de kraamzorg uit het basispakket gaat mensen helemaal afhankelijk worden van het goedbedoelde advies van andere waar je hier zo vaak over hoort en wat soms totaal tegenstrijdig is, onlogisch en in sommige gevallen gevaarlijk gedateerd. Nu kun je bij nieuwe ontdekkingen of methodes dit meegeven aan de kraamverzorgers (in de opleiding) en wordt het op die manier verspreid in het land ipv dingen die eigenlijk onnodig of misschien wel schadelijk zijn zonder verdere reflectie overgedragen worden op de nieuwe generatie. Daar komt bij dat het ook veel duurder zou worden om je aanvullend te verzekeren als we dit uit het basispakket zouden halen en dan de basispremie verlagen. Nu betaald iedereen mee. Ook alle mannen en andere mensen die er niet direct gebruik van maken. Voor iedere persoon die hier straks niet voor betaald zou je straks als zwangere vrouw meer moeten betalen. Dus ook voor al die vrouwen die het niet hebben omdat ze momenteel geen kinderwens hebben. Dan blijven er best weinig mensen over om die lasten te dragen. Daar wordt het zeer ontoegankelijk van en juist om zulke situaties te voorkomen hebben we ervoor gekozen dat iedereen in Nederland meebetaald om belangrijke zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Je zou inderdaad wel kunnen teruggaan in het aantal uren. Ik heb kraamzorg zelf nog niet meegemaakt maar de basispremie moet inderdaad over basiszorg gaan. Ik weet niet of alles wat een kraamverzorgster doet ook hoog noodzakelijk of gewoon fijn is. Het argument dat we veel nieuwe kinderen moeten krijgen om voor de oudere generatie te zorgen vind ik altijd een vreemde. Dan maak je het probleem toch gewoon steeds groter? Hoeveel extra kinderen zijn er straks weer nodig om voor die generatie te zorgen???? Moet dat dan maar zo door blijven gaan totdat de aarde volledig uitgeput raakt en er straks helemaal niets meer over is...? Maarja, dat is waarschijnlijk een hele andere discussie.
Ja jammer is dat, mijn vriend heeft ook nooit wat en betaald zich qua dat scheel aan zorgverzekering. Want tel het maar op 12 maanden keer het bedrag voor je verzekering. En er geen gebruik van maken. Hem maakt het niks uit. Hij vindt het wel best dat hij bij wijze van voor een ander betaald. Wij allebei zijn dan van mening een ander zal het harder nodig hebben. En wellicht komt er een dag dat we het zelf wel nodig hebben, al hoeft die dag voorlopig nog niet te komen. Ik denk dat het ook niet anders kan dat je alleen voor dingen betaald die je nodig hebt, dan wordt een hele hoop zorg onbetaalbaar. OT: ik ben het er wel mee eens dat het aantal uren omlaag mag, maar dan vooral bij mensen die het niet nodig hebben. Voor tienermoeders etc, zou er een ander mogelijkheid gemaakt kunnen worden. Maar dat is denk wel lastig.
Terwijl je dat niet zo moet zien.. je betaalt voor jezelf. Je kunt namelijk zo ineens wat krijgen. Een nacht in het ziekenhuis, zonder verzorging dus alleen het bed komt al op ruim duizend euro. Ik ben altijd blij geweest dat ik niks had.. en nu dat ik op eigen bijdrage na een hoop niet zelf hoef te betalen.
Weet je wat ik erg vind?? Dat er van de week in het nieuws kwam dat zorgverzekeraars miljoenen op de plank hebben liggen en dat wij steeds harder uitgeknepen worden.. Ze hebben heel veel geld over, behaald uit winst en dat ligt daar maar te liggen. Tuurlijk hebben ze een buffertje nodig, maar het lijkt me potverdorie toch dat dat geld gebruikt moet worden voor zòrg???
Hmm, dat kun je niet zo zwart-wit zeggen. Ik heb bij beide kinderen een knip gehad. Bij de oudste kon ik door de knip + bloeduitstorting een week nauwelijks lopen. De trap op en af kon ik helemaal niet, laat staan met een baby op de arm. Zelfs zitten kon ik de eerste dagen nauwelijks. Terwijl ik bij de jongste de eerste dag alweer gewoon kon zitten. (nou ja, wel pijnlijk maar het ging wel) en voorzichtig wat rond kon scharrelen. De tweede dag was ik natuurlijk nog wel moe en beurs, maar verder kon ik in huis wel gewoon gaan en staan en zitten waar ik wilde. Dat is echt niet te vergelijken. Bij de oudste heb ik -op indicatie- nog extra kraamzorg gehad omdat ik mezelf na een week nog niet goed genoeg kon redden en mijn man weer aan het werk moest. Bij de jongste heb ik alleen de standaard uren gehad en vond ik het eerlijk gezegd meer dan prima toen de kraamzorg erop zat. En onze kraam deed wel degelijk veel meer dan alleen moeder-kind zorg hoor. De vloer blonk, er heeft nog nooit zoveel getreken was in mijn kast gelegen en zelfs de vaatwasser werd elke keer netjes ingeruimd en leeggemaakt. Ze vertelde zelfs dat het mogelijk was dat zij alvast wat voorbereidend kookwerk zou doen, zodat mijn man het 's avonds alleen maar op hoefde te warmen. Dat hoeft van mij echt niet allemaal in het basispakket hoor. Pa kan prima zelf een wasje draaien, stofzuigen en een maaltijd in elkaar draaien. En echt: je gaat niet ter plekke dood als je t-shirtjes een keer ongestreken de kast in gaan. Moeder en kind zorg (drie uur per dag) is noodzakelijke zorg. Controle van baarmoeder, kleur baby controleren, wegen e.d. Echt van belang dat dot wordt bijgehouden. De kraam kan dan ook basale dingen leren, zoals hoe je een baby in bad doet. Het os genoeg tijd om vragen te beantwoorden. Wil je meer dan dat en luxe verwend worden met een ontbijt op bed voor papa en een volledige schoonmaakhulp dat kun je met een beetje geluk een aanvullend pakket betalen en het daaruit laten vergoeden. En anders zul je inderdaad op mantelzorg terug moeten vallen. Door de ervaring met de oudste, had ik voor de bevalling al goed nagedacht en allerlei simpele maaltijden ingeslagen en zelf al vooruit gekookt in ingevroren. Er lag een briefje bij de wasmachine met een idiot-proof uitleg hoe de wasmachine werkt. Als je een beetje vooruit denkt en initiatief neemt, is er echt een hoop zelf op te lossen. Ik heb bij de oudste dus extra kraamzorg gehad. Fijn dat het kon hoor. Maar als het niet had gekund, dan hadden we het anders opgelost. Dan had mijn man zorgverlof op moeten nemen. Of we hadden de roosters van de grootouders en tante naast elkaar moeten leggen om te kijken of die misschien langs hadden kunnen komen en dan niet alleen op bezoek, maar echt om te helpen. En wat we ook wel gedaan hebben voor die uren dat zowel mijn man als de kraamzorg er niet waren: alles wat ik nodig kon hebben (luiers & doekjes, eten & drinken voor mezelf, telefoon) werd dan door mijn man of de kraam al binnen handbereik voor me neergelegd. Zo kon ik mezelf ook wel redden met de baby, al kon ik niet zelf de trap af en ging met de baby lopen nog erg moeizaam. Mensen denken veel te snel in problemen. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn er vaak wel oplossingen te vinden die ook werken. En natuurlijk: ik gun iedereen een fijne kraamverzorgster met veel ondersteuning, maar de zorg moet wel betaalbaar blijven. Vrijwel iedereen klaagt over de hoge premies en daar bovenop de hoge eigen bijdrage. Dat komt doordat er ook gewoon heel veel zorg gegeven wordt. Ook zorg waarvan je je af kunt vragen of het ècht noodzakelijk is. Nogmaals: als de keuze gemaakt moet worden tussen chemo of een operatie om een blindedarm te verwijderen aan de ene kant en ivf-pogingen en kraamzorg aan de andere kant, dan lig ik persoonlijk echt geen nacht wakker om die keuze te maken. Moeder en kind zorg in de basis, extra kraamzorg en ivf-pogingen in de aanvullende verzekering. Misschien worden we er met zijn allen juist ook wel een beetje 'socialer' van, als niet meer alles door de overheid / zorgverzekering geregeld en vergoed wordt. Dat geldt niet voor ivf natuurlijk, maar wel voor kraamzorh en huishoudelijke hulp e.d. Er wordt best vaak geroepen dat iemand 'niemand heeft'. Ik realiseer me dat ik geluk heb, met vier grootouders in de buurt. Mijn buurvrouw heeft geen familie in de buurt. We lopen de deur absoluut niet bij elkaar plat. Het is meer een "hallo op straat - kerstkaart in de bus - relatie". Maar toen ze een paar keer geopereerd werd aan haar schouder en absoluut niks mocht tillen, hebben wij wel gewoon even boodschappen voor haar gedaan. En als ik in mijn kraamtijd iemand nodig had gehad om mijn boterhammen te smeren, weet ik vrijwel zeker dat zij ook wel een keertje had willen komen. Sterker nog, toen ik hoozwanger was van de oudste, haperde onze auto regelmatig. Toen heeft ze aangeboden dat we die van haar wel konden lenen als ik naar het ziekenhuis zou moeten en de auto het niet deed. We zijn geen vrienden, maar op die manier helpen wel elkaar wel uit de brand als het nodig is. Als meer mensen zich iets meer afhankelijk gaan voelen van hulp van familie / vrienden / buren, denk ik dat mensen vanzelf ook makkelijker spontaan hulp gaan aanbieden. Je weet dan namelijk dat je het zelf ook wel eens nodig kan hebben.
Even iets heel stoms en simpels hoor. Maar in Nederland is de babysterfte enorm hoog in vergelijking met andere landen. Moeten we dan nog verder op die preventieve zorg besparen en nog meer een derde wereldland worden op het gebied van kraamzorg? Ja er moet bespaard worden maar op zaken besparen die preventief zijn ter voorkoming van mega hoge andere kosten zijn domme besparingen. Want onder aan de streep ben je alleen maar meer geld kwijt. Ik ben heel erg van je eigen boontjes doppen en verantwoording nemen voor je eigen handelen. Maar primaire zorg voor moeder en kind in een kwetsbare tijd is gewoon iets dat goed geregeld moet zijn. Net als dat iemand z'n been breekt of fysio nodig heeft om te kunnen functioneren. Daarnaast leven we al in een maatschappij waarbij een heel groot deel van de bevolking erg veel moeite heeft om mee te komen. Laten we er dan in elk geval met z'n alle voor zorgen dat een kind een goede start heeft.
Op het eerste gezicht zou ik zeggen: hou dit oer-Hollandse instituut alsjeblieft beschikbaar en betaalbaar voor iedereen. Maar het Duitse model is ook een oplossing. Mijn oudste twee kinderen zijn in Duitsland geboren. Als er niks asn de hand is met de baby ga je na ongeveer drie dagen ziekenhuis naar huis en dan komt er elke dag een verloskundige/'kraamzorg' langs voor moeder en kind. De verzekering betaalt 14 dagen en aanvullend kun je tot zes weken deze diensten inhuren. Voor mij en mijn man werkte dit prima. Onze derde werd vier masnden geleden in Saoedie Arabie geboren en hier is niks. Waarschijnlijk hebben vrouwen na een geboorte veel steun van vrouwen uit de familie maar als expat zijnde moet je alles zelf uitzoeken in principe. Al vraag ik me af in hoeverre vrouwen uit de familie bijv lichamelijke problemen kunnen detecteren. Het gevolg is dus dat er krasmvrouwen overlijden. Iedereen wordt na 48 uur ontslagen uit het ziekenhuis en daarna is er geen enkele controle voor moeder en kind meer. Bij problemen moet jezelf aan de bel trekken. Er is dus ook geen controle van baarmoeder, borstvoeding en kind.
Ik denk dat het Duitsen model duurder is als een dag ziekenhuis al 1000 euro kost. En je erna 14 dagen een vk krijgt die je checkt. Dan is kraamzorg aan huis 50 uur en ongeveer 2000 euro een stuk goedkoper.