Kraamzorg uit basispakket

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Juf1985, 4 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Hier sluit ik me helemaal bij aan!

    Ik lees hier verhalen uit het buitenland en dat het daar ook prima geregeld is zonder kraamzorg.
    De oplossingen in het buitenland (ziekenhuisopname) zijn alleen veel en veel duurder! En volgens mij is dit bedacht als bezuinigingsmaatregel.;)
     
  2. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Weet je waarom er in Nederland nog zelden vrouwen overlijden in het kraambed aan bijv. een baarmoederontsteking/ kraamvrouwenkoorts?
    Dat komt door goede hygiëne.
    Vooral de eerste dagen is de kans op complicaties bij een kraamvrouw en pasgeborene wel degelijk aanwezig.
    Daarom is (overdreven) hygiëne geen luxe maar noodzaak!
    Natuurlijk kan je discussiëren over wie er zorg moet dragen voor die hygiëne, maar al zou je die verantwoording bij vader/ familie neer gaan leggen, ben ik bang dat het vaak niet zal gebeuren en dus zal het aantal complicaties hoogstwaarschijnlijk weer gaan stijgen.
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ik kan me voorstellen dat een bezuiniging op de kraamzorg moet worden overwogen maar we moeten niet vergeten dat de kraamzorg in het leven is geroepen als besparingsmaatregelen en een hele zware preventie maatregel en dus denk ik dat het onverstandig is om het uit het basispakket te schrappen.

    Maar.. ik ben VOOR een scherpere indicatie. En voor het leveren van zorg voor moeder en kind (en niet huishoudelijke hulp). Huishoudelijke moet je ook anders kunnen regelen (mantelzorg.. .als oude van dagen dat moeten kunnen kunnen jonge moeders dat zeker). Uitzonderingen zijn er altijd en daar moet ruimte voor zijn.

    Ik denk dat 8 dagen na ZORG in combinatie met de verloskundige prima is. Maar dan wel zorg. Hiermee krijgt de functie meer inhoud. Geindiceerde huishoudelijke hulp kan geleverd worden door een huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Vervelend misschien meer mensen over de vloer maar tja.. ik vind huishoudelijke hulp (vaak) echt een luxe (de was, de badkamer boenen heeft geen aanzienlijke invloed op de hygiene). De hygiene van en voor moeder en kind WEL! Schone handen bijvoorbeeld. Een badkamer vervuilt niet na 3 dagen en wat ik zeg.. de buurvrouw, je moeder, je zus kan ook prima poetsen.
     
  4. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    #64 Cygnet2, 6 sep 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 6 sep 2014
    Kraamvrouwenkoorts komt niet door een niet brandschone badkamer. De belangrijkste reden hiervoor is het achterblijven van delen van de placenta. En het niet wassen van handen!!! (of gebruik van handschoenen tegenwoordig)

    Vervuiling is een risico maar in de eerste 8-10 dagen zal een sterk vervuilde badkamer of WC echt niet zo snel voorkomen, zeker niet als een mantelzorgen iets doet. Maar dan nog.. het aantal complicaties zal niet schrikbarend toe nemen hoor.
     
  5. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Hoe kom je erbij dat een dag ziekenhuis 1000 euro kost? Mijn Duitse ziekenhuis was voor drie dagen 650 euro met een eigen bijdrage van 10 euro per dag.
     
  6. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    In Duitsland zijn de vierkantemeters ziekenhuis vele malen goedkoper dan in Nederland (we zijn wat dichter bevolkt namelijk)

    Feit is dat een verblijf in een ziekenhuis vele malen duurder is dan thuis 3 uur zorg ontvangen. Een ziekenhuis biedt 24 uur zorg, het bed wordt door iemand bezet die NIET ziek is, verpleegkundigen zijn duurder dan kraamhulpen etc etc.

    En dan laten we het aantal ziekenhuisbacteriëen wat complicaties kan even nog maar even buiten beschouwing en de sterk gegroeide kant op onnodige ingrepen die bij een ziekenhuis bevalling komen al helemaal.
     
  7. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    7.016
    548
    113
    Sluit me hierbij aan. ik zat ook echt weleens op de klok te kijken van, beste meid is het nog geen half 4? dat doekje wat jullie over de wc halen en die stofzuiger kan mn man, moeder, vriendin dalijk ook wel even doen. Het waren allemaal de keren lieve meiden hoor maarvoor mij persoonlijk waren 3 uurtjes per dag genoeg geweest;)
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.782
    18.934
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Tja Lies, ik geloof je. Maar die verhoogde hygiëne komt vooral neer op 'normaal' schoonmaken en daarnaast het toilet extra grondig. Bij voorkeur, als er meerdere wc's zijn, een "eigen" wc voor de kraamvrouw.
    Ik zou niet weten waarom een vader niet het huis normaal schoon zou kunnen houden en twee keer oer dag de wc zou kunnen schrobben, als de kraamzorg 3 uur komt i.p.v. 7 uur. Ik ben heel eerlijk: mijn man doet het onder normale omstandigheden ook niet. Maar in deze situatie zou hij dat meteen doen. Dat lijkt me niet meer dan normaal. En voor de mannen die het niet zouden 'kunnen', dat vind ik echt niet van deze tijd. Je weet meestal een maand of 8 van te voren dat er een baby geboren gaat worden. Dat lijkt me echt ruim voldoende tijd om een paar basale huishoudelijke klusjes te leren.
     
  9. gaab27

    gaab27 Fanatiek lid

    30 dec 2010
    1.585
    1
    0
    Den Haag
    Kraamzorg zit toch sowieso niet in het basispakket?
    Ik heb alleen basisverzekering, vind aanvullend niet nodig.
    Na de bevalling voor kraamzorg bijdrage van €4,10 per uur prima te doen.
     
  10. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Ik vind het niet erg om aanvullend te verzekeren voor kraamzorg als dat moet.

    Was dol op mijn kraamhulp! Is er 12 dagen geweest (verlengd) en 9u per dag teewijl ze 7u noteerde.
    We waren net een week verhuisd. Heeft man geholpen dozen uitpakken en keuken helemaal handig ingericht. Babykamer gepoetst en kledingkast n.commode ingericht. Heel veel gewassen en gestreken en schilde de aardappelen en zette alles klaar voor t eten...
    Vond het ook te veel en meerdere malen gezegd maar ze deed t zo graag... nog nooit zo n schoon huis gehad. Echt wauw! Zijn zo goed verzorgd toen,mooi cadeau gegeven maar kon dr eigenlijk niet genoeg bedanken. Alles viel in t niet bij al dat werk.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    jawel, zit wel in de basis. vandaar dat je maar 4,10 euro eigen bijdrage hoeft te betalen;) de rest van de kosten word vanuit de basis betaald. en die kosten zijn veeeel hoger dan die 4,10 euro die je nu per uur betaald. bij mijn oudste was mijn rekening van een week volledige kraamzorg ruim 2800 euro. als ik me niet vergis. dit was dus de rekening die mijn zorgverzekering had gekregen. daar had ik dan een eigen bijdrage voor van iets van 140 euro. ik was aanvullend verzekerd en vanuit de aanvullende werd die eigen bijdrage vergoed. ik heb dus echt 0 komma niks aan de kraamhulp hoeven te betalen.
     
  12. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.809
    5.946
    113
    Vrouw
    #73 Zoe123, 6 sep 2014
    Laatst bewerkt: 6 sep 2014
    Meid, top dat jij een krachtige vrouw bent, die het in haar eentje allemaal heeft gered.
    Respect daarvoor.

    Maar om de visite bedienen te vergelijken met de soms zo heeel noodzakelijke hulp bij borstvoeding?
    Jemig, dat is wel heel erg anti bv!
    En ook volkomen onterecht.

    Keuze heeft hier NIETS mee te maken.
    Waar heeft een kraamvrouw recht op?
    De basis, zoals je zelf aangeeft:
    noodzakelijke zorg voor de gezondheid van moeder en kind.
    Die gezondheid, daar hoort ook de voeding bij. Of je nu kiest voor
    borstvoeding of kunstvoeding.
    Een moeder die borstvoeding geeft, krijgt hulp bij aanleggen, info over hoe en wat. Een moeder die kv geeft, krijgt hulp bij het maken van een flesje, hoeveelheden, waar op letten etc. Ja, ook moeders die kv geven, hebben die hulp nodig. De meeste nieuwbakken moeders zijn namelijk best onzeker, borstvoeding of kunstvoeding.

    Overigens, ik zie in jouw verhaal ook niets terug over moeders die kunstvoeding geven. Als die vragen hebben, moeten die zich dan ook bijverzekeren? Als de kraamhulp daar niet voor bedoeld is?
    Of dan toch maar het cb bellen, en in de tussentijd doorploeteren?
    En als dat dan zo is, dan maak je dus duidelijk een scheiding, zoals je zelf al zegt:
    moeders die kiezen voor kunstvoeding: die hebben die begeleiding via het cb. Moeders die kiezen voor borstvoeding: die moeten ZELF maar dokken. Want het is een keuze....Is het jouw missie om zo snel mogelijk zo veel moeders aan de fles te krijgen?

    Ik ben het in een heleboel dingen zeker met je eens, maar je wat dit betreft, maak je een scheiding die echt behoorlijk asociaal is, en volledig op je eigen situatie gezien. Jammer dat iemand die zo goed voor anderen zorgt, zo'n eenzijdige blik heeft op deze situatie.
     
  13. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Het is wel duidelijk dat jij nog nooit in de kraamzorg hebt gewerkt.
    Sterk vervuild sanitair, vloeren en bedden komen echt héél vaak voor. Nu zijn mensen die daar wonen vaak redelijk resistent voor de bacteriën waar ze al aan gewend zijn.
    Alleen als je net bevallen bent heb je een open verbinding naar een open wond en dat is toch net even andere koek.

    Blijft de discussie wie dan verantwoordelijk is voor dat schoonhouden, maar als mensen dat normaal al niet gewend zijn, zullen ze dat in zo'n kraamperiode ook niet zo snel doen.

    Wat nog niet echt belicht is, is dat de kraamverzorgende eigenlijk de enige zorgverlener is die 8 dagen lang, zovl uren in een gezin aanwezig is.
    Zeker de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor vroegsignalering.
    Zij is hier voor opgeleid!
    Het zou doodzonde zijn als de kraamverzorgende starks niet meer de tijd heeft om een goed beeld te krijgen van een gezinssituatie.
    Met alle respect: een hh hulp is veel goedkoper om evt. hh taken op te vangen, maar niet opgeleid om dit te signaleren.

    Onze kraamzorgorganisatie heeft een aantal jaren geleden ivm de zomerdrukte gebruik gemaakt van de thuiszorgtak van de organisatie. Zo kwam de kv maar 3 uur en de rest van de uren werd opgevuld door een hh hulp.
    Dit beviel de cliënten (en ons uiteindelijk ook) heel slecht.
    Hadden ze tussendoor een vraag (en zeker bij een 1e kindje zijn die er de hele dag door vaak!) konden ze daarmee bij niemand terecht.
    Ik zou dat dus nooit als goed alternatief zien.
     
  14. Minigirl

    Minigirl Fanatiek lid

    17 feb 2013
    1.036
    12
    38
    Vrouw
    lawyer
    Den Haag
    Ten eerste ben ik het volledig eens met Goblins. We betalen ook voor andere zorg die we niet altijd zelf benutten. Zo zou dat moeten gaan in een verzorgingsstaat die in NL helaas afgebroken is.
    Twn tweede denk ik als men wil bezuinigen dat men beter kan kijken naar de declaraties van ziekenhuizen. Mijn baby heeft alleen de nacht van mijn bevalling bij mij op de kamer doorgebracht en dat wordt opname op de neonatologie (tot 5dgn) genoemd en een rekening van 1600€ gestuurd. Toen ik er achteraan belde of het wel klopt, werd gezegd mw u betaalt toch geen eigen risico waar maakt u zich druk om :( Ik heb een mail achteraan gestuurd, niet eens een reactie gehad. Dus ik denk dat vooral bij de specualisten geld te halen valt.
    Ten derde denk ik dat als kraamzorg niet vergoed wordt meer mensen in het ziekenhuis moeten blijven zoals in lamden waar geen systeem van kraamzorg geldt. Dat is veel duurder.
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    een Eigen bijdrage van 4 euro betekent dat je de rest dus van de verzekering krijgt en DAT zit in het basispakket.
     
  16. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    #77 Cygnet2, 6 sep 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 6 sep 2014
    Het zal vast vaker voorkomen dat ik denk (maar de kraamzorg is mij niet vreemd hoor ;)) maar het is nog altijd niet de grootste veroorzaker van kraamvrouwenkoorts. Het feit dat verloskundigen en artsen hun handen zijn gaan wassen is de grootste verandering.

    En natuurlijk vindt men het niet leuke en fijn om meerdere mensen over de vloer te krijgen maar domweg.. .we kunnen het niet meer betalen met zijn allen. Something gotta give. En een noodgreep is niet hetzelfde als een nieuwe werkwijze. We zullen echt moeten.

    En de kraamzorg is in erg veel gevallen gewoon huishoudelijke hulp voor 7 uur per dag... en daar is zij veel te duur voor en ook onnodig. De wc en de badkamer is max 1 uur werk; Kom 's ochtend voor controle en de schoónmaak, 's middags voor de controle en het bed. Dat is dus 3 uur. Borstvoeding is helaas niet de forte van de meeste kraamverzorgenden (cursussen ten spijt) maar dat heeft toch weinig waarde als je er niet de hele 24 uur bent. De problemen doen zich vaak 's nachts voor en vooral na de 8e dag.

    Als we met z'n allen weer veel meer gaan vertrouwen op mantelzorgers en ook veel meer zelf moeten regelen dan gaat dat ook echt wel gebeuren. Wat wij nu hebben is luxe voor veel gevallen.

    Ik ben trouwens wel van mening dat er ruimer geindiceerd moet kunnen worden. En de wijkverpleegkundige mag meer gaan doen.

    Aanvullend verzekering voor:
    - extra ondersteuning door lactatiekundige
    - extra huishoudelijke hulp / gezelschap

    Kraamzorg 3,5 uur per dag (dan kun je dus twee mensen helpen per dag als je een voltijds dag werkt (reistijd en pauze maakt een werkdag van maximaal 9 uur wat prima is) als

    Ik ben echt een voorstander dat het blijft maar we moeten veel scherper gaan indiceren!
     
  17. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @minigirl... eens dat het in ziekenhuizen heel veel beter, efficienter en effectiever kan... en daar kunnen wij als consumenten veel aan doen. Oplettend zijn, doordrammen, kwaliteit eisen en niet zomaar (laten) betalen.

    Ik heb nog niet zo heel lang geleden en rekening geweigerd en dat ook tegen mijn verzekeraar gezegd dat zij moesten weigeren.
    Dat gaat de goeie kant op.

    Maar grootschalig bezuinigen in de zorg doen we nu op ouderen, gehandicapten en chronisch zieken... waarom niet op gezonde, jonge mensen met een potentieel groot mantelzorgnetwerk?
     
  18. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Even er vanuit gaande dat de rekening van Damay gemiddeld zal zijn dan is dit de basissom:

    2800 x 180.000 (aantal levendgeborenen) = 504 miljoen euro
    En dat is zonder kosten verloskundige hulp, ziekenhuisbevallingen, complicaties, ivf, icsi, kid etc etc.

    Dan bevalt het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis en verblijft daar tussen 8 en 24 gemiddeld.

    Een deel van de vouwen krijgt een keizersnee (operatie) en verlijft daarna 2-4 dagen in het ziekenhuis (en ontvangt vervolgens nog (aanvullende) kraamzorg

    Andere complicaties zoals vroeggeboorte maar niet mee rekenen.

    Natuurlijk deze zorg is essentieel en niet te missen maar vergis je niet in de hoogte van de kosten in Nederland. Het is gigantisch.
     
  19. Nahla2013

    Nahla2013 VIP lid

    4 okt 2012
    5.965
    3
    0
    Ik heb heel veel aan m'n kraamzorg gehad.
    Ik vind ook zeker niet dat ze het zomaar af mogen schaffen.
    Heel vele nieuwbakken moeders hebben het ook gewoon nodig en het is primaire zorg. Zeker als je alleenstaande bent.

    Dan liever de IVF behandelingen afschaffen.
     

Deel Deze Pagina