Ik heb mijn broodbakmachine maar weer eens tevoorschijn gehaald, spelt, rogge en volkorenmeel gehaald en allerlei zaden en pitten om erop/door heen te doen. Nu wilde ik weer eens lekker experimenteren want voorheen haalde ik vaak gewoon witbrood en een simpele volkoren. Nu ben ik heel erg benieuwd naar wat jullie lekkerste zelfmaak broodrecept is. Mag natuurlijk voor de broodbakmachine zijn maar ook voor de oven!
Ik heb toevallig net vanmorgen voor de lunch een brood uit het boek van Amber Albarda gemaakt. Is niet voor de broodbakmachine, maar kan je gewoon in een brood- of cakebakblik in de oven bakken. Het brood heeft overigens meer een cakestructuur, maar is wel echt heel erg lekker. Nodig 200 gr speltmeel 250 gr lijnzaadmeel 60 gr pompoenpitten (+ 2 eetlepels extra) 80 ml olijfolie 2 eetlepels wijnsteenzuurbakpoeder (of gewone bakpoeder, dat heb ik gebruikt). Bereiding Alle droge ingrediënten mengen De olijfolie mengen met 500 ml water Het olijfolie/watermengsel bij de droge ingrediënten doen en goed doorroeren Vervolgens de pompoenpitten erdoor roeren Mengsel in een bakblik scheppen, pompoenpitten erover verdelen en licht aandrukken Bakken in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in 50 à 55 minuten.
Tarwevrij ja. Glutenvrij nee, in spelt zitten ook gluten, maar wel van een andere samenstelling. Maar spelt is dus niet geschikt voor mensen die glutenvrij moeten/willen eten.
Bedankt voor je antwoord, ik was in de veronderstelling dat spelt ook glutenvrij was, maar heb net even wat gegoogled en idd, ook spelt bevat gluten. Ts; sorry voor het zijweggetje in je topic. Nu maar weer on topic, hopelijk komen er lekkere recepten voorbij.
het frans landbrood volgens Levine Uit de keuken van Levine: Frans Landbrood voor spelt brood kan je eigenlijk bijna alle recepten gebruiken en de bloem en meel vervangen door spelt bloem en meel
2 cups havermout 3 cups volkorenmeel 1 cup witte bloem 3 cups water 3 eetlepels olijfolie 1 zakje gist Roeren met een spatel oid totdat er geen droge stukken meer inzitten en dan een nachtje laten rijzen. Volgende ochtend bolletjes maken en daarop lekkere zaden en/of pitjes. Sesamzaad is hier favoriet. Dan in de oven op 230 graden totdat ze een mooi kleurtje krijgen en je sateprikker er schoon uitkomt. Eetsmakelijk!
Dat ziet er zeker lekker uit! De site heeft trouwens ook een sectie voor de bbm! Bedankt voor de link!
Ik heb het eerste speltbrood nu in de machine zitten. Heb er nog zonnebloem en pompoenpitten doorheen gedaan, ook heb ik de suiker vervangen voor vloeibaar zoetstof. Ik ben benieuwd!
Ik had de suiker helemaal weg gelaten. Ik heb in mijn brood helemaal geen suiker gedaan en dat mis je echt niet.