Lekkerste (zelfmaak) broodrecept!

Discussie in 'De lounge' gestart door LieseLeentje, 14 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Ik heb mijn broodbakmachine maar weer eens tevoorschijn gehaald, spelt, rogge en volkorenmeel gehaald en allerlei zaden en pitten om erop/door heen te doen. Nu wilde ik weer eens lekker experimenteren want voorheen haalde ik vaak gewoon witbrood en een simpele volkoren.

    Nu ben ik heel erg benieuwd naar wat jullie lekkerste zelfmaak broodrecept is. Mag natuurlijk voor de broodbakmachine zijn maar ook voor de oven!
     
  2. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Ik heb toevallig net vanmorgen voor de lunch een brood uit het boek van Amber Albarda gemaakt. Is niet voor de broodbakmachine, maar kan je gewoon in een brood- of cakebakblik in de oven bakken. Het brood heeft overigens meer een cakestructuur, maar is wel echt heel erg lekker.

    Nodig
    200 gr speltmeel
    250 gr lijnzaadmeel
    60 gr pompoenpitten (+ 2 eetlepels extra)
    80 ml olijfolie
    2 eetlepels wijnsteenzuurbakpoeder (of gewone bakpoeder, dat heb ik gebruikt).

    Bereiding
    Alle droge ingrediënten mengen
    De olijfolie mengen met 500 ml water
    Het olijfolie/watermengsel bij de droge ingrediënten doen en goed doorroeren
    Vervolgens de pompoenpitten erdoor roeren
    Mengsel in een bakblik scheppen, pompoenpitten erover verdelen en licht aandrukken

    Bakken in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in 50 à 55 minuten.
     
  3. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Deze is den ik tarwe vrij? Ook gluten vrij?
    Lees even mee voor recepten.
     
  4. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Tarwevrij ja. Glutenvrij nee, in spelt zitten ook gluten, maar wel van een andere samenstelling. Maar spelt is dus niet geschikt voor mensen die glutenvrij moeten/willen eten.
     
  5. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Bedankt voor je antwoord, ik was in de veronderstelling dat spelt ook glutenvrij was, maar heb net even wat gegoogled en idd, ook spelt bevat gluten.

    Ts; sorry voor het zijweggetje in je topic.
    Nu maar weer on topic, hopelijk komen er lekkere recepten voorbij.
     
  6. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw

    het frans landbrood volgens Levine

    Uit de keuken van Levine: Frans Landbrood

    voor spelt brood kan je eigenlijk bijna alle recepten gebruiken en de bloem en meel vervangen door spelt bloem en meel
     
  7. YoungMama

    YoungMama Bekend lid

    20 jul 2012
    583
    0
    0
    2 cups havermout
    3 cups volkorenmeel
    1 cup witte bloem
    3 cups water
    3 eetlepels olijfolie
    1 zakje gist

    Roeren met een spatel oid totdat er geen droge stukken meer inzitten en dan een nachtje laten rijzen.

    Volgende ochtend bolletjes maken en daarop lekkere zaden en/of pitjes. Sesamzaad is hier favoriet:). Dan in de oven op 230 graden totdat ze een mooi kleurtje krijgen en je sateprikker er schoon uitkomt.
    Eetsmakelijk!
     
  8. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Geeft helemaal niks hoor! :)

    Ik ben blij dat je de antwoorden gevonden hebt.
     
  9. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Dat ziet er zeker lekker uit! De site heeft trouwens ook een sectie voor de bbm!

    Bedankt voor de link!
     
  10. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Ik heb het eerste speltbrood nu in de machine zitten. Heb er nog zonnebloem en pompoenpitten doorheen gedaan, ook heb ik de suiker vervangen voor vloeibaar zoetstof. Ik ben benieuwd!
     
  11. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Ik had de suiker helemaal weg gelaten. Ik heb in mijn brood helemaal geen suiker gedaan en dat mis je echt niet.
     
  12. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Suiker in brooddeeg dient puur om de gist te activeren, dus je had de zoetstof wel weg kunnen laten ;)
     

Deel Deze Pagina