Ik wil voor het eerst een pompoen uithollen en leuk versieren voor in de tuin met een waxinelichtje erin. Ik weet dat er hier ooit een keer een topic is geweest over hoe je de pompoen moet behandelen zodat hij niet gaat rotten. Ik kan alleen het topic niet meer vinden. Wie heeft er wat tips om de pompoen zo lang mogelijk goed te houden? Uiteraard niet tot halloween, dat zou wel heel lang zijn, maar wel zodat ik er een tijdje plezier van heb. Wil een herfststukje maken voor op tafel.
Dit vond ik met google: * Als je de pompoen wilt uithollen om lang te bewaren (beter bewaren in zijn geheel) dan moet je de pompoen zo laat mogelijk uithollen en zo goed mogelijk met een lepel of ijslepel zodat er zo min mogelijk vruchtvlees achter blijft. Vervolgens weer op een droge plaats bewaren. Ik zie ze vaak in de voortuin liggen maar met regenachtig mistig weer is het zo gebeurt met die pompoen.* Tips om ze langer te bewaren gelden vooral voor de uitgeholde pompoenen, je smeert dan de binnenkant in met desinfecterende zeep, met zonnebloemolie, was, alcohol, vaseline of bleekwater of je spuit het in met haarlak. Ik denk dat dat minder zin heeft bij niet uitgeholde pompoenen maar als je het wilt proberen zou ik de haarlak doen.
Ik had ook al gegoogled en kwam een hoop verschillende tips tegen, maar op veel sites geeft de schrijver aan dat hij/zij die tips niet geprobeerd heeft. Daarom wilde ik het hier eens vragen aan de meiden die wel eens wat geprobeerd hebben.
Ik lees even mee. Wil een pompoen uithollen en dan opvullen met kleine chrysanten voor op het graf van mijn grootouders en een voor bij ons aan de voordeur. Ik wil nog even wachten tot het niet meer zo warm is als nu, anders gaat het sowieso dadelijk rotten lijkt me.
Pompoenen/kalebassen die je puur ter decoratie wilt gebruiken, kun je het beste insmeren met olijfolie en even uitwrijven met keukenrol. Zo blijven ze langer mooi. Een pompoen die je uitholt kun je na het uithollen het beste spoelen met azijn, en daarna zo droog mogelijk worden gemaakt aan de binnenkant. Dit kan door bijv. een nachtje een laag keukenrol binnenin te stoppen. Daarna kun je de binnenkant insmeren met gesmolten kaarsenvet. Het is een hoop gesmeer en de vraag is of je dat moet willen. Ervaring leert dat een pompoen, die aan de buitenkant ingesmeerd is met olie en de binnenkant goed droog gemaakt, ongeveer een week staat. Ligt ook een beetje aan de plek waar hij staat. In de zon zal hij sneller bederven. Ingesmeerd met kaarsenvet staat hij zo'n 2 a 3 dagen langer... Succes!
Uitgehold kun je er beter een passend potje in de pompoen zetten. Als je dan een laagje keukenrol tussen het potje en de pompoen stopt, blijft hij langer staan.
Ah ok, bedankt voor de tip! Wilde de bloemen wel in hun potjes laten, maar de keukenrol wist ik niet. Kan al niet wachten om het te maken
Ik wil ook een lantaarn maken van een pompoen. Ik heb inderdaad de tip gekregen om de pompoen na het uithollen te spoelen met azijn. Ben benieuwd of het lukt en wat het eindresultaat is
Hier wel eens een pompoen uitgehold en daarna ingesmeerd met bleekmiddel. Deze heeft toen lang gestaan.
jeetje wat een tips. Die van bleek en van het keukenrol wist ik niet. Dat heb ik ook nergens kunnen vinden op internet. Ik ga het beide proberen. Ben benieuwd!
Je moet er vooral op letten dat je het vruchtvlees goed verwijderd, dit is vaak de oorzaak van rotten. Na het uithollen spoelen met warm azijn/zout water en de buitenkant insmeren met iets wat vet is; vaseline, babyolie oid dit zorgt ervoor dat de vocht van buitenaf geen kans krijgt. Ik heb eens gehoord dat wanneer ze slechter worden je ze een nacht in koud water kon zetten, dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Bij nachtvorst binnen halen.