hoe zit dat? verbouwing meenemen in hypotheek?

Discussie in 'De lounge' gestart door taliaa, 17 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    16.063
    2.202
    113
    Brabant
    Wie weet nu ècht hoe t zit?
    hoe kun je nog een verbouwing meefinancieren? Ik lees dat het wel kan maar met voorwaardes. Wat zijn dat dan?
    ik las dat de hypotheek niet meer dan 104% van de marktwaarde mag zijn. Maar wat als je echt een noodzakelijke verbouwing moet doen? En dan bedoel ik geen nieuwe keuken of badkamer, maar stel dat er fundamenteels iets mis is, of hele oude electra etc?
    wat kan en wat niet??

    We hebben uiteraard al hypotheek gesprekken gehad, maar nooit gedacht dat we interesse in een huis met opknapopties zouden hebben, dus dit is nooit besproken.
     
  2. annneliesje

    annneliesje Fanatiek lid

    16 jan 2011
    3.569
    0
    0
    Administratief medewerkster
    Noord Nederland
    Je mag max 104% lenen van de waarde van de woning na de verbouwing.

    Alles daarboven moet je zelf financieren.
     
  3. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    16.063
    2.202
    113
    Brabant
    Ja oke. Maar dan heb je het dus over de waarde na de verbouwding?
    stel t kost 250.000 en je hebt een offerte voor 25.000 aan verbouwingskosten. Wanneer bepaalt wie dan hoeveel je mag lenen?
     
  4. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    Als je echt moet verbouwen (zoals bij ons) moet je een bouwkundig rapport laten opmaken. Hierin worden de kosten berekend die nodig zijn om het huis een bepaalde waarde te geven. Daarna moet de bank beslissen of ze het hiermee eens zijn en dan krijgt je de lening als bouwdepot.
     
  5. Afkes 10tal

    Afkes 10tal Fanatiek lid

    4 mrt 2013
    1.352
    737
    113
    Zoals vagans zegt heb ik het ook begrepen. Met de aanvullig, dat je altijd meer geld kwijt bent dan dat het huis extra waard zal worden.

    Stel je pompt €25.000 in een huis dan kan het huis maar 15.000 meer waard zijn geworden. Je zal echt een deel zelf moeten inbrengen bij een grote verbouwing.
     
  6. koala28

    koala28 Niet meer actief

    Er is bepaald door de overheid dat je dit jaar maximaal 104% van de marktwaarde (na verbouwing) mag financieren (let op: volgend jaar wordt dit 103%).
    Alleen de marktwaarde na verbouwing wordt bepaald in een taxatierapport en de taxateur bepaalt wat de waardestijging is van je verbouwing. Dit is nooit 100%. Alleen een uitbouw of dakkapel kan nog flinke meerwaarde hebben.
    Dus of je moet geld bij leggen en een gedeelte van de verbouwing zelf betalen of je moet de woning zo gunstig kopen dat de marktwaarde voor verbouwing hoger is dan de koopprijs. Dan heb je nog ruimte daarin voor het stukje verbouwen.
     
  7. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Wanneer je een bouwtechnisch rapport laat opmaken kun je dit in je onderhandeling gebruiken. Op deze manier kun je misschien nog een flink bedrag van de prijs af krijgen. Op die manier kun je het wel in je hypotheek opnemen. Anders zul je een groot gedeelte zelf moeten financieren.
     
  8. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Wij hebben net zelf een huis volledig gerenoveerd, de aankoopprijs van zo'n huis is dan ook fors lager dan een gerenoveerd huis van je buren die in hetzelfde type huis wonen.

    Informeer via de WOZ en kadaster en of makelaar in de buurt wat de waarde is van het huis mits in opgeknapte staat. Berekenen dan wat je kwijt bent aan de geplande verbouwing en zorg dat je deze 2 bedragen incl de overdrachtsbasting in die 104% krijgt.

    Wij hebben voor 100k verbouwd, geen kattenpis dus, alles in hypotheek kunnen gieten en dan nog hebben wij 'maar' een hypotheek van 75% op de totaalwaarde. Heel goed onderhandeld en slim verbouwd.
     
  9. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    16.063
    2.202
    113
    Brabant
    Oke. Ik snap het redelijk!!

    Alleen lijkt het me dus lastig om te gaan bieden, omdat het bod van zoveel factoren afhangt. Oa van de financiering van de verbouwing.

    Anyway, het huis gaan we niet kopen. Teveel risico, te oud, te te te. Wel heeeeeel jammer:(
     
  10. Astre

    Astre Niet meer actief

    Wij hebben zowel bij de aankoop van onze woning als een jaar later een verbouwing mee genomen in de hypotheek. Beide keren moest er van de bank een taxateur komen. Deze maakte een schatting van de waarde van de woning na verbouwing. Met dit rapport konden we een hypotheek met bouwdepot krijgen. De bank had bij ons de eis dat er een taxatierapport lag. De kosten daarvan zijn trouwens weer aftrekbaar.

    Beide keren viel het ons op dat de taxateur precies het huis taxeerde op het bedrag dat we nodig hadden. Wel erg toevallig, maar ons hoor je niet klagen ;).
     
  11. Astre

    Astre Niet meer actief

    Jammer dat het niet gaat worden. Succes met verder zoeken.
     

Deel Deze Pagina