Weinig Boodschappengeld: Wat eten? Deel 4

Discussie in 'De lounge' gestart door Saar22, 3 jul 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.498
    275
    83
    Ik vind het nog steeds zo moeilijk om echt budget te koken. :( Wij eten veel groentes, fruit en yoghurt en daar gaat samen met vlees/vis het meeste geld in zitten.

    Ik probeer een gevarieerd menu aan te houden - afwisseling tussen rijst, pasta en aardappels en dan steeds i.c.m. vlees of vis en de dagelijkse portie groente.
    Ik merk dat er toch behoorlijk wat geld in gaat zitten, en we doen echt niet gek. Kijk als je vaker spaghetti of bami o.i.d. maakt dan kun je daar een grotere pan van maken, maar veel groente zit er vaak niet in. Daarom val ik toch vaker terug op gewoon Hollandse pot. Ook maak ik veel soepen voor de lunch, ook weer een tientje aan ingrediënten vaak.
    De kinderen eten tussendoor ook vaak kleine tomaatjes, wortels, komkommer, dat tikt toch aan als je dat dagelijks nuttigt.

    Zo kopen we nooit snoep of frisdrank of overige "onnodige" dingen. Toch geven we minimaal 100E uit per week, en dat is zonder Kruidvat spullen, luiers etc.

    Ik vind het echt moeilijk...
     
  2. minon

    minon Niet meer actief

    #702 minon, 18 sep 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 sep 2014
    Waarom niet veel groenten in spaghetti enzo? Dat kun je prima wel doen toch? Als wij bami, macaroni, nasi eten zit daar ruim 600/700 gram aan groenten in. Meer dan voldoende voor drie personen waarvan 1 kind. Als wij nasi eten bijvoorbeeld gaat er een hele spitskool aan groente in. Dat is ook flink wat.
    Maar ben het zeker met je eens dat groenten duur zijn :) Op de markt hier scheelt het wel stukken met de supermarkt. En waarom eet je altijd soep bij je lunch als ik vragen mag? Dat valt hier toch wel onder luxe. Gewoon brood is ook goed toch?
     
  3. senna999

    senna999 Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.815
    1
    0
    wecken; heb er laatst wel over getwijfeld maar het lijkt me geen besparing. je moet de potten/rubbers/klemmen weckketel hebben en dan moet je nog je producten hebben om te wecken, de electra die je ervoor gebruikt... nee dan koop ik liever in de winkel een pot.


    budget koken; lukt hier ook niet altijd hoor.
    we eten met zn 4tjes 3 stukken vlees per dag. en ik vind dat er toch bij horen. dus al gauw ben je daarvoor een euro of 2,5 a 3,5 kwijt , dan nog je groenten/aardappels, soep/toetje...
    je fruit, melk etc.
    hier gaan er bv dagelijks 4 bananen, 3 appels, 2peren doorheen.
    en vaak tussendoor nog komkommer/tomaatjes.
    heb bij de plus gisteren 1 kg macaronigroente gehaald voor1.98 en die in 4 porties ingevroren.

    morgen gaan we weekend naar landal. wil zelf alles meenemen, dus 1 dag pannenkoeken maken, 1 dag spaghetti en 1 dag gourmetten, neem zelf gourmetstel mee en het vlees ligt nog in de vriezer.
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.269
    6.800
    113
    Mijn favoriete budget gerecht van dit moment is courgette pizza

    3 courgettes
    bakje champignons
    blikje tonijn
    Knoflook
    tomatepuree
    paprika ( rood)


    De courcette in plakkjes snijden
    In smeren met tomatenpuree ( die maak je eerst klaar als pizzasaus voor op de bodem)
    Bak de champignons met de paprika op ( heel klein snijden) met knoflook zout en peper.
    Doe het mengsel op de courcettes..
    Bovenop een beetje tonijn en geraspte kaas
    In de oven op 200 graden voor 10 minuten.

    Lekker met salade. Vult enorm en je blijft er ook de hele avond vol van.

    Kosten:

    champignons: 1 euro
    Paprika: 0,50
    Puree: 0.20
    Tonijn: 1.50
    Courgettes: 2.30
    knoflook: 0.50

    6 euro
     
  5. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.498
    275
    83
    Ik doe in spaghetti bijv. 2 uien, 1 prei, 2 paprika's in een pan met zo'n 500gr spaghetti. Geen idee hoe veel groente dat is aan gram, maar 'verdund' op een bord voor 1 persoon lijkt het me altijd vrij weinig?

    Ik eet vaker soep omdat ik zelf vrijwel geen broodbeleg lust (kaas/vlees) en zo toch i.c.m. brood wat meer hartig eten en voedingsstoffen binnen krijg. Het is ook niet zo dat we dagelijks soep hebben hoor, maar geregeld. De kids eten uiteraard wel vaak gewoon brood, het ligt er een beetje aan.
    Brood gaat er ook snel doorheen, da's ook rond de 2 euro per dag voor een volkoren broodje.
     
  6. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.498
    275
    83
    Ik vind het vrij lastig om voor 2.5, 3.5 euro voor 4 personen vlees te kopen... Tartaar en varkensvlees is wel redelijk goedkoop, maar af en toe voor de afwisseling vis of een biefstukje en daar gaat je budget...
     
  7. Islah

    Islah Niet meer actief

    Onder andere daarom bak ik ook zelf mijn brood...
     
  8. Islah

    Islah Niet meer actief

    Maar waarom dan iedere keer vlees en vis als je toch wil besparen? Eieren en peulvruchten zijn erg voedzaam en goedkoop.
     
  9. senna999

    senna999 Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.815
    1
    0
    ja idd, vlees is duur. gelukkig delen de kinderen 1 stuk nu ze nog klein zijn. ik koop bijna alleen vlees bij de ah waar een 35%kortingssticker op zit. en dan vaak sauceijzen, gehaktbal, Catalaanse worstjes, slavink, rundervink, duitse biefstuk, tartaar.
    kip koop ik alleen als er een goede aanbieding is en biefstuk eet mijn man alleen, ik vind het niet lekker en kinderen krijgen het nog niet geknauwd. hij eet denk ik 1x per maand biefstuk ofzo.
    vis eten we amper, zouden we meer moeten doen, maarja dat is echt zo duuuuur!!
     
  10. Islah

    Islah Niet meer actief

    Wij bestellen kip uit België, en rundergehakt/lamsvlees (heel soms, is duur) van de Islamitische slagerij. Af en toe vis. Sowieso eten we niet vaker dan 2x per week vlees en vis, gemiddeld. Dit bespaart veel geld, is beter voor het milieu en daarbij ben ik ook gewoon niet zo'n vleesmens.
     
  11. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.498
    275
    83
    Voor de afwisseling eigenlijk.. Ik wil wel op het budget letten maar vind variatie ook wel belangrijk, dus niet dat het te eenzijdig wordt... ik ben nu bezig met een weekmenu samen te stellen zodat ik van tevoren al weet wat ik nodig ga hebben die week. Peulvruchten eten we sowieso 1-2 keer per week, eieren meer ergens in verwerkt of als lunch.

    Meestal eten we een dag kip, een dag vis, een dag peulvruchten, een dag iets met gehakt, en verder overige vleessoorten of iets simpels als vissticks bij spinazie.

    Ik ga nog even verder lezen voor inspiratie, misschien moet ik toch wat vaker eenpansgerechten gaan maken waar we wellicht 2 dagen van kunnen eten.
     
  12. Islah

    Islah Niet meer actief

    Als ik bijna dagelijks vlees zou eten vind ik dat juist géén variatie haha.
     
  13. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.498
    275
    83
    Ik ben zelf ook niet zo'n vleesmens, maar voor de kinderen wil ik wel dagelijks een vleesproduct erbij (of een eitje).
    Ben toch wel nieuwsgierig; wat voor gerechten kun je verder nog maken zonder vlees/vis die toch een volwaardige maaltijd maken?
    Lees: ik ben Hollandse pot gewend afgewisseld met een aantal gerechten uit het land van mijn man.
    We eten veel groentes sowieso, maar bijna alle gerechten bestaan uit vlees/vis, groente en aardappels/rijst/pasta.
     
  14. Islah

    Islah Niet meer actief

    1 dag per week vind ik het sowieso niet erg om zowel geen vlees als vleesvervanger te eten. Helemaal omdat je, zoals je aangeeft, ook ei met de lunch eet krijg je eigenlijk dubbele porties qua vitaminen binnen.
    Kaas is ook een vleesvervanger, het vervangt alleen geen ijzer. Dus ik doe wel eens kaas en dan de dag erna een gerecht met extra veel ijzer bv. rijst met spinazie of iets met veel champignons (of gewoon pindakaas op brood met de lunch). Verder maak ik zelf seitan, dat kan je goed verwerken in stoof- en rijstgerechten. Kost zo'n 10 cent (!) per persoon. Tofu van de toko is ook goedkoop, alleen vind mijn man dat niet zo lekker, anders was dat hier ook vaak op tafel gekomen...
     
  15. ukkie1985

    ukkie1985 VIP lid

    27 mrt 2012
    6.134
    1
    0
    Goedkope vleesalternatieven:

    Smak door de macaroni
    Spekjes door de bami/nasi
    Gebakken ei door de bami/nasi

    Hier nog een heel erg vullend vegetarisch recept waarbij je het vlees echt niet mist!! Ik ben heeeeel erg dol op vlees en heb dit eens met veel tegenzin bij een vriendin geprobeerd maar het was super.

    quinoa
    Rode curry pasta
    uitje
    rode peper
    courgette
    blik perzikken.

    uitje fruiten en courgette in kleine blokjes snijden.
    Dit even meebakken en de rode curry pasta erdoor roeren.
    Daarna de perziken uitlekker, en in stukjes snijden en dit er doorheen samen met de rode peper.

    Dan de quinoa klaarmaken zoals op het pak staat vermeld en dit door het groentemengsel scheppen.
     
  16. minon

    minon Niet meer actief

    Een gerecht wat wij zonder vlees eten is sambalboontjes.
    Sperziebonen koken, ondertussen aardappels bakken in een wok met twee flinke uien. Scheut ketjap manis erbij. Sperziebonen erbij als die gaar zijn en een eetlepel sambal manis. Even doorverwarmen en dambal verdelen. Voor onze dochter haal ik de boontjes en aardappels eruit voor de sambal erin gaat. Als je het wel met vlees eet kunnje er kip door doen.
    Macaroni eten wij ook vaak genoeg zonder gehakt met alleen eigengemaakte pastasaus en groenten. Man en dochter eten dan kaas erover (ik lust geen kaas)
    Eigenlijk zijn wij saaie vleeseters. Kip en gehakt. Overige vleessoorten als stoofvlees, biefstuk, verse runderworst, runderlappen, rosbief etc alleen als ze er liggen met 50% korting vanwege de houdbaarheid.
     
  17. senna999

    senna999 Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.815
    1
    0
    Nijntje; waar doe jij je boodschappen? 50%kortingssticker zie ik hier nooit voorbij komen helaas.

    heb weer wat ideeen op gedaan om zonder vlees te eten thx dames.

    ga toch ook maar eens smak proberen haha, dat hoor ik hier wel vaker voorbij komen.
     
  18. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    ik denk dat ik rond de 4-8 euro per maand bespaar door hem niet te gebruiken. wanneer onze koelvriescombinatie ermee ophoudt (ik heb m nu 9 jaar) dan gaan we het tafelmodel gebruiken en hoeven we alleen nog maar een kleine koelkast te kopen.:)

    Bij ons was het puur voor de borstvoeding die ik over had, anders zou ik hem ook niet gekocht hebben. Ik kolfde destijds een liter per dag, maar 1 van de tweeling mocht geen voeding ivm ziekte/ heel weinig voeding.

    Teveel voorraad is ook niet handig, je kunt beter af en toe alles opmaken en dan weer opnieuw beginnen.
     
  19. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    Blikje tonijn door de macaroni, vissticks, koolvis/ pangasia uit de vriezer vd alberthein, allemaal niet duur :)
    Hier eten we vaak vegavlees, dat we inslaan op t moment dat het in de aanbieding is.
     
  20. Islah

    Islah Niet meer actief

    Op een blog las ik iets over iemand die geen koelkast had maar wel een vriezer. Ze gebruikte koelboxen en als koelelement bevroren goed uit de vriezer. Wanneer dat ontdooid was ging iets anders dat ontdooid moest worden of anders een gewoon koelelement erin.
     

Deel Deze Pagina