Dat was eerder eigenlijk mijn punt. Ervoor zorgen dat er alleen kindjes naar de VVE gaan die echt een taalachterstand hebben. Dan blijft er meer geld over voor goede coaches en het opleiden van de vrijwilligsters. Helaas lees ik dat er veel ouders zijn die daarin geen verantwoordelijkheid willen nemen, ten koste van het niveau van de VVE.
Uhm geen antwoord geven als je het niet weer aub. Ja dat weet ik wel.. Waarom? Omdat er thuis, speeltuin etc vertikt word om nederlands te praten. Je wilt meedraaien in deE maatschappij, naar school waar ze nederlands praten, leer het dan en praat het ook. Waarom een vrijwilligster die turks etc praat (en alles vertalen on de klas) dan leren ze het toch nooit??? Als ze een woord niet weten in het nederlands en dan helpen met het turks marokaans arabisch etc oke, dan kan ze het leren maar niet continu! Mijn dochter is qua taal een buitenlander in haar eigen klasje omdat er 99% turks etc gepraat word.. Dat lijktmijniet de bedoeling en heb dit zeker aangekaart bij het hoofdkantoor..
ja met die indicatie enz ben ik het wel mee eens. Maar ik heb idd mn twijfels of een turks sprekende begeleidster daarbij gaat helpen. De kinderen leren het snelste, wanneer zij "gedwongen" worden om nederlands te praten. En ik ben idd ook van mening dat wanneer je hier in nederland bent geboren, nederlands je moedertaal hoort te zijn. Wat je thuis e.d. praat maakt iedereen voor zichzelf uit, maar voor de kinderen dient de voorkeur aan nederlands te worden gegeven. Mocht blijken dat een voorkeur voor de andere taal komt dan vind ik echt dat die op een wat lager pitje gezet moet worden.
Heb niet alles gelezen alleen laatste berichten. Moederstaal is de taal die je moeder spreekt. Dus als jouw moeder Turks spreekt leer jij dat ook. Daarnaast kun je ze ook de spreek taal leren, dit gaat makkelijker als ze eerst de Moederstaal goed in basis hebben. Kunnen ze bijvoorbeeld duidelijk maken dat ze drinken willen door dat in het Turks te zeggen. Kun jij beginnen met ipv het Turkse woord Nederlands te gaan gebruiken voor drinken. De andere woorden leren ze gaandeweg, maar ze zullen dan niet compleet verloren zijn als ze op school gaan. Ze zullen beide woorden kennen, grammatica moet je leren. ... Mijn dochter is bijna 7 en noemt ook nog wel eens de tafel aan het tafel zitten. ..enzovoort. en nl is haar Moederstaal! Kennissen doen het ook zo. Papa spreekt goed nl mama een beetje maar beter als ze zelf geloofd en spreken beide hun moedertaal tegen de kindjes. Kinderen maken er een mengelmoes van. Zo leert paps ook bij en mams ook meer nl.... Nu de kindjes ouder zijn spreken ze perfect nl en Spaans en dat met 7 jaar oud! Dus het kan echt hoor, foute dingen kunnen ze op school eruit leren. ...helemaal niets is moeilijk aan te leren en word nooit super goed meer. Maar is mijn zichtpunt.
@Abri en Tuc, Kijk jullie begrijpen mij nu beter omdat ik een beetje ben dieper ben ingegaan. Het is moeilijk maar ik probeer het wel. Voor psz moet ze even wachten omdat ze nog 20 maanden is en als er geen plek is begint ze met 2.5 jaar. Ik heb haar ook bij een speelotheek ingeschreven. Daar heb je ook 2x in de week inloopspeluur met mama's erbij. Ze doen ook activiteiten etc. Iemand zei tegen mij daar dat er alleen maar nederlandse kinderen zijn. Ik zei al gelijk. Wij allochtonen hebben er geen behoefte (ik wel hoor) of ze hebben geen zin/tijd. Ik ga elke week ernaar toe om te laten spelen enz. Ik kan idd kijken of er iemand is in mijn omgeving die ook in hetzelfde probleem zit. Ow ja ik heb een buurvrouw die marokkaans is en haar man turks. Ze praten nederlands, moet wel he. Ook met de kinderen praten ze nederlands maar ik denk dat ze ook misschien de andere 2 talen leert. Zij spreekt wel goed nederlands is ook hier geboren. Gisteren waren we in de speeltuin en dochter ging de weg op. Buurvrouw zei ik ga wel blijf jij zitten. Dochter luistert de laatste tijd slecht naar mij. Probeert alles uit. Dus buurvrouw praat gewoon nls tegen haar en zegt nee kom maar terug dat mag niet enz. Dochter stopt en kijkt haar aan en eerst zegt ze nee maar uiteindelijk komt ze terug. Dus ik heb wel gemerkt dat ze het wel begrijpt. Kinderen pikken alles snel op. Ik spreek niet vloeiend nederlands maar wel redelijk genoeg om mijn dochter aan te leren. Ik ga weer met mijn man overleggen erover. Hij vond het ook goed hoor. Soms zegt hij steeds tegen mij laten we nederlands praten. Ik hoop dat het goedkomt.
Hier willen ze júist niet enkel peuters met een taalachterstand maar ook peuters die goed NLs spreken, omdat kindjes erg veel van elkaar oppikken. Peuters die thuis geen NLs spreken, worden op die manier op de psz 'gedwongen' het op te pikken door de kinderen die het thuis dus wél spreken. Kinderen onderling is veel laagdrempeliger en leuker dan 'juf zegt hoe het moet'. En daarnaast wordt VVE ook gepromoot als een wat schoolser systeem zodat de overgang naar de basisschool makkelijker gaat; dus voor álle peuters, niet enkel peuters met een taalachterstand of peuters met thuisblijfmoeders etc. Hier zijn alle zalen dus ook VVE-zalen en gaan alle peuters - indicatie of niet - 4 dagdelen.
goed zo, dat klinkt hartstikke goed! En 2,5 is prima om te starten op de psz. Die speelotheek met inloop klinkt erg leuk...jammer dat ze hier zoiets niet hebben. het lijkt alsof je man er ook voor openstaat en dat is heel belangrijk. Als jullie dit allemaal ondernemen komt het zeker goed!!
Ik ga idd niet in discussie. Ik probeer mijn dochter zoveel mogelijk nederlands te leren. Sommige dingen gaan onbewust maar soms ook wel bewust. Het is nu pas de tijd dat ze leert praten dus ik ben er niet laat me vind ik. Ik kan haar nu leren voordat ze op de psz begint. Ik ben thuis alleen met haar dus het kan wel. Ik ga wel misschien beginnen met werken binnenkort. Oma&opa passen op. Voorheen wel iig. Zij spreken geen nederlands. Dan gaat ze automatisch weer over naar turks. Maar ik denk dat het geen probleem zal zijn. Kinderen vooral jongere kinderen pakken alles snel op kwa taal.
als iedereen zovaak gaat zal de psz met leidsters daar ook op georganiseerd zijn, maar bij onze psz is er dus 1 groep en 2 leidsters. Ze zijn 5 ochtenden open en geen middagen. Er mogen 12 kindjes in de groep. Er zijn dus waarvan ik het weet al 6/7 kindjes met een vve indicatie wat eigenlijk niet nodig is. Daarmee bedoel ik dat door het cb geconstateerd is dat ze te slecht praten en dus gelijk voorrang krijgen bij de psz en 4 dagdelen mogen. Dat is dus al de helft van de groep. En dat zijn toevallig alleen degenen die ik ken omdat zij een oudere broer of zus bij mijn dochter in de klas hebben en daar bij mama of papa dus voluit hele zinnen praten. Er zullen er dus vast meer zijn. Andere kindjes krijgen dus amper de kans op terecht te kunnen op de psz/ En ja er zijn er hier nog meer, maar die zitten verderop in de stad en als je een kindje op de basisschool hier heb redt je dat qua tijden niet.
Ja 2.5 jaar is idd een goede leeftijd. Ze is er wel echt asn toe alleen moet ze sommige dingen afleren zoals bijten pfff en haar driftige bui. Ik heb een brief gekregen van de psz en als er plek is mag ze zelfs met 2 jaar beginnen. En heeel misschien als ik ga beginnen met werken, dat we onze dochter naar een kdv brengen. Oma is best oud en geeft ook aan dat ze het zwaar heeft. Daar krijgt ze haar zin met alles. Misschien is het beter dat ze naar een kdv gaat 1 of 2x in de week. Maar we twijfelen heel erg. Financieel redden we het net als ik niet werk. Maar ik denk dan dat helft salaris naar de kdv gaat. Anders zou het prima zijn voor dochter en daar leerrrt ze dan heleboel. Ik zelf ben een kinderleidster en geb vaak in een kdv gewerkt. Ik weet ook soms hoe ze te werk gaan en dat is ook vraagteken bij mij. Durf ik het wel aan. Trouwens heel erg bedankt voor je steun/tips.
qua voorscholing is er op de kdv's in ieder geval een hoop verandert..ipv alleen maar de verzorgende taak te hebben zijn zij nu verplicht een voorschools educatief programma te hebben. Maar goed niet elke ouder voelt zich goed bij een kdv en daar moet je uiteraard ook naar kijken. Wat misschien nog wel een optie is als je weer gaat werken en je zoekt andere opvang: een gastouder?? Is wat kleinschaliger, meer tijd voor je kindje en ook daar pikt ze veel mee van de taal. Ik werk met mijn oppaskindjes ook met thema's zoals ze dat op een psz of kdv doen.
Ja idd is echt veranderd nu. Maar gastouder is ook een optie. Weet niet of er hier in de buurt er een is. Maar ja amsterdam is groot dus miischien vind ik er wel een. Het komt hopelijk helemaal goed! Bedankt..
@Roosje24; ik denk dat erg lastig is thuis Nederlands te praten, automatisch zal het waarschijnlijk Turks zijn. Misschien is het een idee samen een Nederlands boekje te lezen, samen bv sesamstraat te kijken en er over te praten wat er te zien is. Dat je nederlandstalige momentjes creëert, dan heb je een beginnetje en kun je kijken hoe je het verder gaat aanpakken en waar je dochter behoefte aan heeft.
Ja ik ben ermee begonnen al. Ik lees boekjes en ze kijkt naar nederlandse tekenfilms soms zoals zandkasteel, bumba. Sesamstraat is ook goed inderdaad.
Ik heb een VVE-indicatie gekregen voor mijn oudste dochter omdat ze sociaal-emotionele problemen heeft. Hiervoor zijn we ook al bij een orthopedagoog en kinderpsycholoog geweest dus het is niet verzonnen ofzo. Heeft dus niks met taal te maken in ons geval. Het cb kwam er zelf ook al mee, dat ze daar recht op had. Hier geven ze echt niet om elke scheet een VVE-indicatie