Ha Sabrina, iets soorgelijks heb ik ook bij de hand gehad en het kan inderdaad echt voor dat geld. We hebben zelf bloemen geregeld, en kaarten laten drukken (scheelde een ENORM bedrag), geen volgauto en zelf de as ophalen. Overigens heb ik naar aanleiding van die ervaring ogenblikkelijk mijn uitvaartverzekering opgezegd. Vaak zit je vast aan zo'n organisatie en betaal je bv dus verplicht al dik 1500 euro aan 'coördinatiekosten'. Terwijl wij in de praktijk alles alsnog zelf moesten regelen. Uitvaart is een enorme business, hoe treurig ook. (Uiteraard heb ik wel voldoende spaargeld.) Heel veel sterkte met wat komen gaat. Heel verdrietig allemaal.
Ja, ik begrijp ook werkelijk niet waarom ze daar op die manier mee omgaat... Ze zegt: "joh als ik doodga kun je het huis verkopen..." net of ik daar op dat moment iets aan heb. Ervoor sparen doet ze, bij mijn weten, ook niet.
Wat enorm onzeker voor je nu. En iets waar je nog niet mee bezig wil zijn. Maar ook een basic uitvaart hoeft niet kil en koud te zijn, het kan juist ook heel warm zijn als je het koffie drinken misschien thuis (huis van je moeder) kan doen met een zelfgebakken appeltaart (waarbij vriendinnen misschien willen helpen) als ze bijvoorbeeld van appelgebak houd. Je kan vragen of iedereen een mooie witte of andere kleur bloem mee wil nemen en als iedereen binnen komt deze allemaal neer te leggen. Een basic kist ziet er prachtig uit als de kleinkinderen deze beschilderen. Er zijn tegenwoordig milieu vriendelijke kisten, die ook mooi, goedkoper en duurzaam zijn. Daar zou mijn keuze voor mijzelf op dit moment naar toe gaan omdat duurzaamheid mij erg aanspreekt. Ik weet uiteraard niet of jou moeder dit ook een belangrijk onderwerp vind. Je kan zelf condoleance boekjes maken, op tijd zorgen dat je de originele muziek die ze gedraaid zou willen verzamelen. (Via fb vrienden kun je vaak alles wel vinden, muziek kost hier geld indien het uit de collectie van het uitvaartcentrum komt) niet overal zo. Wees ook duidelijk bij de ondernemer wat je te besteden hebt. Veel sterkte de komende periode. Hopelijk kun je ook nog met volle teugen van elkaar genieten.
Wij ook niet, maar wel altijd een buffer op de spaarrekening. (Ik heb pas wel gekeken, maar vond het bizar duur, dan zet ik zelf liever geld apart)
Hier in België heeft quasi niemand zo'n ding. Hier kijken ze in eerste instantie bijna automatisch naar de familie. Of dat zij het voorschieten en dat het dan van de erfenis afgaat. Is er geen familie, dan is het meestal de sociale dienst van de gemeente die de boel - zo goedkoop mogelijk - regelt. Hier staat genoeg geld op mijn spaarrekening. Ze zullen het dus alleen effe moeten voorschieten, want vanaf 't overlijden worden hier - tot alles is uitgeklaard bij de notaris - je rekeningen geblokkeerd als je overlijdt. Schoonpapa is eind april - vrij onverwacht - gestorven en daar zijn de kosten bewust laag gehouden, omdat we wisten dat hij niet veel mensen rondom zich meer had. De krant vonden we dus echt niet nodig, bedankingskaarten en boekjes ook niet. De rouwbrieven zijn rondgestuurd naar zo'n 15 à 20 adressen. Een goedkope kist, want hij wou sowieso gecremeerd worden. De plaats op 't kerkhof is ineens aangekocht voor schoonmama ook (dubbel graf). Vanaf 't moment dat zij overlijdt en wordt bijgezet gaat de concessie in die 30 jaar loopt. We mogen een steen leggen, maar voorlopig blijft het open (wil schoonmama liever). De uitvaart zelf is heel sober gehouden, net als de koffietafel. In totaal waren er uiteindelijk 20 personen. 1 simpel wit bloemstuk en een foto die ikzelf heb afgedrukt. De enige "auto" die erbij was, was die van de begrafenisondernemer. Voor de rest hebben wij zelf gereden. Wat hier wel doortelde is de boel aangeven bij de gemeente. Plus dat alle rekeningen apart komen. Dan weer de gemeente, dan de begrafenisondernemer, dan weer de bloemist, dan weer de plaats op 't kerkhof, dan weer de koffietafel, ... Schoonmama kreeg er echt wel een punthoofd van dat ze dat niet in 1 grote rekening konden steken (ze is sowieso een ramp met papieren en facturen - dat deed schoonpapa allemaal). Het meeste was immers sowieso wel geregeld via de begrafenisondernemer. Alles is hier overigens betaald door schoonmama en wij. Het eerste wat de notaris overigens vroeg was om alle facturen betreffende de begrafenis binnen te brengen en dan werd / wordt dat geregeld via de afhandeling van de erfenis (die hier nog lopende is). Waar wij overigens vooral tegenaan liepen ... Zorg dat je adressen hebt van alle mensen die moeten verwittigd worden! Wij wisten bijvoorbeeld wel dat schoonpapa héél af en toe nog contact had met "Lowietje". Maar hoe Lowietje met zijn achternaam heette of waar ie woonde ... geen idee. En zo nog een paar oude kennissen die geen brief hebben gehad omdat we er geen gegevens van hadden. En noteer ook alle contracten en contractnummers van alle verzekeringen, gas, telefoon, water, auto, banken, ... en bijhorende telefoonnummers zodat je die vlot kan opzeggen of overnemen. Huurt je moeder, zorg dan dat je de huisbaas kent of minstens een telefoonnummer hebt.
Mijn vader zei altijd dat je je alleen moet verzekeren voor het onverwachtte. Dingen die zeker zijn moet je je niet voor verzekeren. En doodgaan is het enige zekere in je leven. Zit wel een kern van waarheid in vind ik. Staat wel tegenover dat, omdat het zeker is dat je een keer doodgaat, je wel geld apart moet zetten ervoor.
De oom van mijn man lag niet in een kist maar in een doek, een lijkwade. Ik vond dat een mooi idee. Misschien scheelt het ook nog eens...?
Zou je niet kunnen afdingen? Er zijn meer kapers op de kust, dus kan me voorstellen dat afdingen mogelijk is.
Heel veel sterkte alvast. Mijn ouders zijn 5 jaar geleden overleden aan kanker en ze zijn gecremeerd, geen kerkdienst, koffietafel thuis, alles gewoon lekker simpel zo wilden ze het zelf graag. We waren voor ieder net iets minder dan 4000 euro kwijt.
Daarom hebben wij een soort spaarverzekering voor de uitvaart. Tot de eerste 65 wordt betalen we een bepaald bedrag per maand. Als 1 komt te overlijden (ook eerder dan 65 natuurlijk) ontvangen we 7500 euro die je dan vrij mag besteden, houd je over steek je dat in je zak. Is iets duurder als dat je zelf zou sparen maar als je eerder zou komen overlijden heb je misschien nog niet genoeg gespaard.
Eigenlijk heb je daar natuurlijk helemaal geen zin in en is het echt belachelijk dat je daar aan moet denken voor een uitvaart.. Maar ik denk wel dat wij "offertes" gaan aanvragen... natuurlijk even melden dat je aan het vergelijken bent, dan komen we wellicht zelf al met een goed voorstel.
Vanaf 1 oktober gaat Doe-het-zelf-uitvaart.nl - Regel de uitvaart zelf van start... Hoop vandaag even een vergelijking te maken. Ziet er best ok uit moet ik zeggen.
Je wil niet weten hoe dat gaat hoor. Hier hebben we het in de hand gehad. Hij is opgehaald door de gemeente daar heeft hij gelegen. De familie heeft geen afscheid mogen nemen. Zelfs de datum van de uitvaart wisten ze niet. En ze hebben alleen een brief gehad dat hij gecremeerd was en dat hij uitgestrooid was op het uitstrooiveld.
Lastig... Bij een vriendin, die ernstig ziek was.. En dus alles zelf had geregeld met ook een laag budget. Ze had de kaarten zelf gemaakt in de computer, enkel de datum moest nog worden ingevuld. Zo ook de begeleiding (liedjes, gedicht) en de bedankjes.. Een andere vriendin heeft ze in het dorp bezorgd (scheelde veel postzegels) Ze is hier in het dorp begraven (Zeeuwse dorpjes zijn goedkoper dan bijv in Rdam) in het Dorpshuis was de plechtigheid, met daarna koffie.. Geen volgauto's (alles is op loopafstand) vrienden waren ingeschakeld voor het eea. En bloemen waren er volop. Van haar man lag een enkele zonnebloem. Ook heel mooi.. Wij hebben geen uitvaartverzekering, maar een flinke levensverzekering. Genoeg om de uitvaart te betalen en het 1e jaar door te komen zonder 2e salaris. En de kinderen hun kindsdeel te geven.
schoonouders hebben ook geen verzekering, willen dit ook niet. heb mijn man er gelijk 1 in de schoenen geschoven toen we gingen samenwonen. zelf heb ik een combi, levensverzekering en begrafenisverzekering, echter heb ik alles vrij besteedbaar, dus zit niet aan een maatschappij vast!
tja, zo doen wij het ook.... als 1 van ons komt te overlijden hebben wij een ORV verzekering die bijna de hele hypotheek gelijk slaat, dus wij hebben geen uitvaartverzekering, ik leen dan een stukje hypotheek bij om het te betalen voor mijn man, of andersom... dat word wel vaker geadviseerd hoor, dus als er eigen vermogen/huis in het spel is dan is het helemaal niet zo raar om er niet voor verzekerd te zijn, dat is een keuze
Mijn schoonouders hebben al een (familie)graf. Verder zijn ze niet verzekerd, maar wordt het (t.z.t.)gewoon van hun eigen spaargeld betaald. Sterkte TS, heeft je moeder verder geen spaargeld dan?
Jij zegt het zelf al. Inderdaad gaat dit zo als er geen geld apart gezet is/uitvaartverzekering is. En daarbij: Stel dat heel veel mensen er zo over denken: geen uitvaart en er is geen geld.....ach, de kinderen regelen dat wel.....Kan de gemeente (dus gemeenschap) daar de kosten voor opbrengen. Vind het echt vreemd dat mensen daar zo gemakkelijk over denken. Want wat ts zegt: dan moet het huis worden verkocht, maar wie zegt (zeker in deze tijd) dat dat snel gebeurd? En die rekening moet echt betaald worden hoor. Ik las ook: Wij hebben dat geld dan wel. Maar wie zegt dat je het dan nóg hebt? Stel dat je je baan kwijt raakt? Of in de toekomst hoge ziekenhuisrekeningen moet betalen, de zorg wordt ook steeds duurder, wie weet hoe dat over 30 jaar is? Wie zegt dat je dat geld niet ooit voor iets anders nodig hebt? Ik kan niet in iemands portemonnee kijken natuurlijk, maar nee. IK kan zoiets als "je kop in het zand steken" over zoiets wat toch echt ooit gaat gebeuren niet begrijpen. Vooral niet als je het over sparen hebt: Dat lijkt wel prima natuurlijk, maar stel nou dat je daar morgen mee begint, en je gaat volgende maand in eens dood.......Dan kom je ook echt niet heel ver.