Tjonge..... nou ja, het scheelt waarschijnlijk wel dat in mijn vrienden en familiekring eigenlijk helemaal geen allergieën voorkomen. Ik heb ook nooit zoiets gehoord over de vriendjes van mijn kinderen. Denk dat ik er daarom ook nooit bij stilgestaan heb. Het lijkt me wel een heel gedoe hoor. Vraag je dan voor je kind gaat trakteren eerst aan alle ouders in de klas of hun kind toevallig moslim/allergisch/vegetarisch/diabetisch etc. is? En dan voor iedereen een aparte traktatie maken?
Vragen of ze een kaas souflé lust. Zou voor haar dan een kaas snack bakken en de rest wat je al van plan was. Lief van je dat je hier rekening mee houdt. Rekening houden met elkaar, dat is menselijk.
ik ben een paar jaar klassemoeder geweest en zit in de or, dus beschik over de allergie lijst. meestal is twee varianten genoeg. tijdens verjaardagen ook diverse hapjes zodat iedereen kan kiezen.
Om de week komt het zoontje van kennissen van ons bij ons eten. Ze zijn Joods, en ik hou daar rekening mee want ze hebben bepaalde eetgewoontes en rituelen. Ook als de ouders hier komen eten, doen zij ook bij ons als we bij hun zijn. Vind ik eigenlijk helemaal niet zo gek, is toch normaal.
Ik vraag het aan de meneer die weet dat wel en dan probeer ik iets te maken wat iedereen mag en lukt dat niet dan pas ik voor diegene aan. Dus met een kaas/worst traktatie heb ik de worst vervangen bv.
Precies, regels zijn onveranderd gebleven. Vroeger was er alleen minder bekend. Mijn nicht die vegetariër is wist 15 jaar geleden bv ook niet dat brood uit de supermarkt of roze koeken niet vegetarisch zijn. Nu ze dat wel weet eet ze het dus ook niet meer.
Ik heb er ook nooit echt bij stil gestaan hoor. mijn zoon zit nog niet op school maar ik denk dat je het in de meeste gevallen weet als een klasgenoot allergieën heeft. Hier ook verder geen kennissen of vrienden of familie met een bepaalde allergie, geloof of gewoonte maar ben zelf een hele moeilijke eter en daar houden de meeste rekening mee en anders vraag ik erom of ik neem eigen eten mee
Je komt ook een eind met apart bestek, snijplanken en pannen. Heb een tijd in Israël in een orthodox gezin gewerkt, vandaar.
Ik dacht dat aparte fornuizen (naast apart servies en bestek) ook moest. Of ze moeten vegetarisch eten natuurlijk.
Hier weet juf het wel. We hadden hier de laatste traktatie lactose intolerantie, geen suiker, en halal. Ik had spiesjes met snoep, blokje kaas en stukje worst gemaakt. Die halal had 2 blokjes kaas en gelatine vrije snoepje eraan. Die suiker had 2 stukjes worst en een blokjes kaas. En die lactose bleek geen probleem met kaas te hebben met navraag bij de ouders. Juf heeft gezorgd dat deze bij de goede kinderen terecht kwam. (Ik had vlagjes erop en die 3 andere kleur)
Islah: haha, jij was mij voor Emo: Heb je ook 2 aanrechtbladen/tafels/dubbel serviesgoed en aparte pannen? Hoe doe jij/doen zij dat? Even tekst verduidelijkt!
Waar ik werkte niet, maar dat kan ook liggen aan de mate van hoe orthodox ze zijn. Ze waren een keer hier bij mijn in NL en toen gingen we naar de Mc Donalds. Ze wilden absoluut geen kaas op hun hamburger. Dat was toen toch gedaan. Mooi dat ze die hamburgers niet wilden. Moest ik aan het personeel uit gaan leggen wat er nou precies aan de hand was. 't Duurde even voordat het begrepen werd. Toen hadden ze er dus ook geen problemen mee dat het met hetzelfde materiaal bereid werd, maar het mocht niet letterlijk met elkaar in aanraking komen.
Nee deze familie is niet zo streng gelovig. En ook de keuken van de Joodse gemeenschap is uitgebreid met verschillende tradities zoals elk geloof dat heeft. Heb me er niet in verdiept voor de rest, maar ik ga gewoon mee in hun wensen.
Dit vind ik een kromme gedachte. Je kan er gewoon rekening mee houden door niet te koken met vlees én zuivel.
Rundvleeskroketten zijn tricky. Soms heten ze namelijk rundvleeskroketten, omdat er rundvlees in zit... náást ander vlees! Gewoon aan de ouders vragen, want iedere moslim heeft andere grenzen... Bij de Turkse winkel kun je ook een blik knakworsten komen. Turks merk, dus zal vast wel mogen. Lekker op een wit broodje
Jee, wat zijn mensen over het algemeen toch kritisch wat betreft eten... Dan zijn er mensen die helemaal geen eten hebben, en anderen die zó kieskeurig zijn.
Dat hangt er vanaf hoe orthodox je bent. Maar apart servies, bestek, snijplanken en goed gescheiden koelkast is voldoende. De meeste joodse mensen in Nederland zijn niet erg orthodox en willen geen varkensvlees, geen zuivel en vlees bij elkaar en geen schaaldieren. Een volledig gescheiden keuken wordt meestal alleen gebruikt bij strikt volgens Kasjroet eten en dan moet het vlees bijvoorbeeld ook echt kosher zijn.
Ja precies; het is eten. Als ik ergens ga eten, eet ik wat de pot schaft en geef ik geen wensen/eisenlijstje door. Als ik zo kritisch zou zijn, zou ik nooit bij moslims het suikerfeest hebben kunnen vieren.