voorlezen in dialect

Discussie in 'De lounge' gestart door mamabri, 4 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Ik heb het over ouderen die gewoon een onverstaanbaar dialect spreken en geen abn spreken. Ts geeft bijv zelf al aan dat opa en oma geen abn kunnen spreken.

    Wat ze onderling spreken moeten ze zelf weten, net als dat mensen niet chagrijnig moeten doen wanneer mensen bijv in de bus onder elkaar een andere taal spreken.
     
  2. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Wat mij betreft: Twents, Gronings, Limburgs, Zeeuws IS de taal van het land. Dus lijkt het me niet meer dan logisch dat mensen die taal voor hun onderlinge contacten gebruiken, en vooral ook om hun kinderen in op te voeden. Want het is je moedertaal en daarin kun je je kind het beste alle dieptes van taal aanbieden.
    Voor contact met buitenstaanders gebruik je dan standaardnederlands. En als je weinig contact met buitenstaanders hebt is de noodzaak om veel standaardnederlands te spreken er ook niet.

    Lijkt me een nachtmerrie als heel Nederland Randstadiaans gaat spreken.

    Als iemands moedertaal Turks is vind ik het ook niet meer dan logisch dat Turks dan ook gebruikt wordt als eerste taal om de kinderen op te voeden. Ik moet er ook echt niet aan denken om opeens geen Nederlands meer te praten met mijn kinderen.
     
  3. Islah

    Islah Niet meer actief

    Als het zo was viel het nog wel mee. Maar mijn Twentse oma die hier in Zeeland regelmatig komt wordt gewoon écht niet verstaan hoor, dan moet gewoon iemand van de familie gaan vertalen. Je moet gewoon minstens de taal van het land spreken vind ik (wat je thuis of met je vrienden spreekt moet je dan maar zelf bepalen), hoeft niet vloeiend te zijn, als het maar verstaanbaar is. En dat is in het geval van bv. mijn oma en dus ook de ouders van ts echt niet zo.
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief


    Je hebt helemaal gelijk
     
  5. Dweeb

    Dweeb Niet meer actief

    Zeker doen. Wij spreken thuis ABN maar mijn vader is een Fries (wat wij gelukkig wel verstaan en als het moet ook een beetje kunnen spreken). Mijn dochter noemt mijn ouders dan ook Pake en Beppe. Ik heb laatst in Friesland voorlees boekjes van Dribbel gekocht in het Fries en hieruit leest mijn vader dan voor. Mijn dochter kan ook al een aantal Friese woordjes zeggen en herkennen. Mijn vader zingt ook Friese liedjes voor haar, ze zal dit jaar waarschijnlijk ook Friese Sinterklaasliedjes van mijn vader leren :D
     
  6. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Klopt hoor mijn vader is 74, de oudste zoon mocht naar school (zorgden de ouders voor). Helaas voor mijn vader was hij de middelste zoon, hij moest dus gaan werken toen hij 12 was. Gelukkig had mijn vader andere ambities, hij is gaan werken maar gebruikte het geld dat hij verdiende om zijn eigen avond ambacht school te betalen waardoor hij langer Nederlandse lessen heeft kunnen volgen.

    Daarbij is het juist heel belangrijk voor het in stand houden van dialecten dat (groot)ouders het doorgeven aan hun kinderen.

    Ik zelf zie er geen verschil tussen of een kind nu Ned/Eng - Ned/Turks of Ned/Twents leert
     
  7. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Onze kinderen verstaan Fries net zo goed als Nederlands. Maar praten doen ze het niet, op een paar verdwaalde woorden na.
    Je kan niet horen dat ze uit Friesland komen. Maar ik vind accenten en talen niet storend, MITS ze zich verstaanbaar kunnen maken.
    Ik vind het wel charmant, dat je kan horen waar je vandaan komt.

    Iemand dom vinden omdat ze met een accent praten, maakt diegene die dat vindt vooral erg dom. Iemand op zoiets beoordelen laat vooral zien hoe beperkt sommige mensen zijn.
     
  8. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Ja de oudere generatie dus wel, die worden hier geboren en komen vaak niet eens buiten de provincie, dus die blijven inderdaad eeuwig in hun twentse dorpje met elkaar beppen. Niets mis mee.
     
  9. tuc

    tuc Niet meer actief


    Ik ook niet zolang nederlands de hoofdtaal is en zij zich in het nederlands net zo goed verstaanbaar kunnen maken als in het engels, turks en twents.
     
  10. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    klopt maar ik vind dat je dat van de mensen die uit de generatie van mijn vader komen niet kunt verlangen simpelweg omdat hun de scholing is ontzegt.
     
  11. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Sorry maar die mensen van nu komen ook niet uit het jaar nul toch. Die generatie is pas net met pensioen. Of spraken ze op het werk ook geen Nederlands?
     
  12. tuc

    tuc Niet meer actief


    Nou dat vind ik wel. We hebben niet over mensen van 150. Mensen die en jaar of 10 ouder zijn dan mijn ouders....ik heb ooms en tante 's van in de 70, maar mensen die nog middenin het leven staan. Je moet toch functioneren??
     
  13. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Nee ze komen niet uit het jaar nu maar van zo rond de 1935/1940 een tijdszone waarin er sowieso de eerste 5 tot 10 jaar alleen maar ellende bestond en ze alleen maar bezig waren met het overleven (en niet met of er abn werd gesproken). Dus toen ze eenmaal naar school konden (als dit al een mogelijkheid was) moest het abn nog geleerd worden en binnen 5 jaar onderwijs (velen nog korter) moest men van school af want er moest gewerkt worden.(anders had je geen eten)

    Ze functioneerden prima binnen hun wereld en die wereld was niet groter dan hun woon omgeving (veel verder kom je ook niet te voet of met je fiets). En nu zijn de meesten (75 jaar en ouder) tevreden en hebben niet eens de behoefte om ergens anders heen te gaan.

    De problemen ontstaan pas door de starheid van beide kanten.

    Oh die praat geen Nederlands (even buiten beschouwing laten wat dat Nederlands nu precies inhoudt) dus waarom zou ik dan moeite doen diegene te begrijpen (domme boer)

    Ze vestoat mie nich, ze begriept mij nich, ach dom'n westerling
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief

    het zal mijn instelling wel zijn..maar toen ze de leeftijd van een jaar of 20/30 bereikt hadden en een gezin begonnen te vormen was er in die tijd inmiddels mogelijkheden genoeg hier in nl om de taal te leren. En dus werken aan je toekomst.

    En de starheid...tja in vind niet dat iemand uit zuid holland of welke andere provincie dan ook die bv zakelijk te maken krijgt met een twentse boer die dan moet proberen twents te verstaan hoor.
     
  15. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Mijn vader kwam uit 1931 en heeft inderdaad ook hard geknokt qua studie en heeft naast zijn werk hard geleerd. Denk dat het (zoals in veel gevallen) ook met inzet en instelling te maken heeft. Maar dat je het niet mag verwachten ben ik het niet eens. Mijn Turkse schoonmoeder spreekt ook slecht nl's, kan ik het er ook op gooien dat ze het in haar Turkse wijk niet nodig had en er in de jaren 70 geen mogelijkheid had omdat men dacht dat ze weer zouden vetrekken en het daarom niet werd aangeboden maar ondertussen had ze wel ruim 40 jaar om het wel goed te leren. Bovendien heb je het echt weleens nodig bij instanties ed.

    Maar goed, het is maar net wat men belangrijk vind. Ik heb er gelukkig geen last van, alleen sneu voor die mensen zelf.
     
  16. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.789
    113
    Het is ook nooit goed...

    Zelfs als je een Nederlandse taal ( Fries) of dialect spreekt mag het niet...

    Buitenlanders moeten Nederlands spreken...en Nederlanders moeten ABN spreken...anders ben je raar of onder ontwikkeld

    pfff er moet ook echt altijd wat te zeuren zijn ook...


    Bekijk bijlage 421373
     
  17. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Ik herken wat PLuk zegt, de oudere generatie heeft minder scholing gehad en bleven vaker ook dichtbij huis. Daar was hun werk en hun familie en daar spraken ze dus hun `eigen`taal.
    Wij zijn veel meer gewend om te verhuizen, verder te reizen voor werk etc en wij hebben die mogelijkheid ook veel meer.
    Mijn oma van 88 komt uit de achterhoek en spreekt dus "pat". Als zij in het ziekenhuis ofzo is probeert zij echt wel ABN te praten (wat ze hoort op tv /radio etc dus ze kent het wel) maar het is voor haar een stuk moeilijker omdat ze het niet gewend is dagelijks te spreken.

    Ik heb een paar jaar in Twente gewoond en gewerkt en merkte daar een groot verschil. Genoeg mensen die wel ABN spreken (maar niet accentloos) en mensen die geen moeite doen en Twents spreken. Voor mij niet moeilijk te volgen aangezien ik het platte gewend was van mijn familie uit de achterhoek maar voor anderen wel.
    Wat mij daar wel wel opviel is dat ook onder de jonge generatie velen niet de Twentse grens over gaan en in hun vertrouwde omgeving blijven (een half uur van huis met de auto was al bijna een wereld reis). Dat zijn de mensen die dus ook slecht ABN spreken want ze hoeven niet.
    Op het moment dat ze die grens wel overgaan door werk of school merk je ook dat hun taalgebruik verandert. Een logisch gevolg.

    Accentloos ABN spreken doet niemand volgens mij. Je kan bijna altijd wel horen uit welk deel van Nederland iemand komt. En daar is mi niets mis mee.

    Over het voorlezen in een dialect, lijkt mij niets mis mee en leuk voor opa en oma (of andere familie om te doen). Zo'n verhaaltje duurt een paar minuten en je kind wordt daar echt niet anders van.
     
  18. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dat ligt eraan wat voor werk je doet natuurlijk, Twente is voornamelijk industrieel werk,, dus fabrieken en uiteraard veel landbouw. Deze mensen spreken dus allemaal op het werk dialect. Natuurlijk geldt dit niet voor allemaal, maar toch wel een flink deel.

    en wat me hier ook erg opvalt is dat veel, héél veel mensen die ik hier ken op vakantie gaan naar de camping. Die maar liefst 5 a 10 km verderop ligt, ik verbaas me daar echt over, vakantie in de achtertuin ;) maar goed, dat houdt de taal natuurlijk ook in stand.
     
  19. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    ja dat klopt, oom en tante en nichtjes (en die laatsten zijn toch niet oud) wonen in E en dan staan ze in B op de camping, de hele zomer zo handig want als je dan was hebt rij je even naar huis om daar te wassen.

    Mijn schoonmoeder zegt het gewoon eerlijk, die vind er niets aan om op vakantie te gaan, ze is liever thuis in haar eigen omgeving.

    Ook een collega van mijn man, staat op een camping die nog geen half uur rijden van huis is
     
  20. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Haha ok, verklaart misschien een hoop.
     

Deel Deze Pagina