Tips melkproductie vergroten.

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Nephthys, 6 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Hey meiden,

    Mijn melkproductie loopt terug terwijl ik niets anders doe/eet en op vraag voed. Ons meisje is bijna 7 weken oud. In de kraamweek stroomde de slagroom uit me maar dit werd dus steeds minder :(

    Wat zou ik kunnen doen buiten veel aanleggen, kolven als ze niet komt, bv thee en fenegriek nemen?

    Alvast bedankt!
     
  2. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Waarom denk je dat je productie terugloopt?
    Waar merk je dit aan?:)
     
  3. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    @ Zoe 123: Heel snel gaat ze over van echte slokken naar sabbelen en naderhand huilt ze en als ik gekolfde melk of kv geef, is ze daarna stil.
     
  4. Jennifer0306

    Jennifer0306 Bekend lid

    19 mei 2012
    795
    3
    18
    Dadels eten werkte bij mij echt!
     
  5. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Ja? Geweldig, dank je. Die kende ik nog niet!
     
  6. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.634
    2.336
    113
    Vrouw
    Broek
    En cashewnoten helpen ook. En idd borstvoedingsthee van weleda.
     
  7. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Cashewnoten! Daar hou ik van dus dat komt mooi uit.
     
  8. schoentje24

    schoentje24 Bekend lid

    6 aug 2013
    869
    1
    18
    Veel drinken werd mij altijd gezegd! Ik heb zelfs snachts een flesje water staan!
     
  9. Thauma

    Thauma Fanatiek lid

    14 sep 2011
    2.127
    1
    36
    NULL
    NULL
    Zelf inderdaad voldoende drinken en gezond en gevarieerd eten. Verder is rust nemen heel belangrijk. En plan even een avondje/dagje in dat je gewoon lekker met je kindje kan clusteren.
    Ik heb hele avonden heerlijk op bed gezeten/gelegen. Kindje bij me. Lekker vaak aanleggen, huid-op-huid laten liggen en lekker knuffelen. Sowieso erg fijn, maar ook erg goed voor je kindje, en voor je productie.

    Enne.. meestal valt het reuze mee met die productie hoor. Veel vrouwen denken dat ze te weinig melk hebben, maar dit is veel al een verhaal wat de ronde doet. Doorgaans is dat niet zo en neemt je kindje wat het nodig heeft. De truc is wel om de tijd en de rust te nemen en naar je kindje te luisteren.
    Waarom drinkt ze niet? Kan je een andere houding proberen? Zit haar iets dwars? Hapt ze wel fijn aan? Komt op mij een beetje over alsof ze wel graag bij je wil drinken, maar er nog niet tevreden van wordt. Zou ook maar zo een regeldag/-periode kunnen zijn.
    Laat anders even een LK kijken of ze wel goed aanhapt.
     
  10. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Bedankt Thauma!

    Ze is ook op de dagen dat ik weinig heb soms gewoon tevreden maar soms niet en dit is zo anders dan de eerste weken en het verschilt echt van de regeldagen want die herken ik.

    Toch zal ik niet wanhopen en meer rust nemen. Dank je :)
     
  11. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    In periodes dat ik merkte dat mijn zoontje meer behoefte had aan melk, heb ik hem vooral veel aangelegd en zelf héél veel water gedronken. Omdat het nog in mijn verlofperiode was, kon ik daar rustig de tijd voor nemen. Bewust heb ik geen afgekolfde melk uit de vriezer gehaald (of kunstvoeding), omdat daarmee de productie niet geholpen wordt. Als mijn zoontje een of twee dagen vaker kwam om te drinken, was het daarna weer goed op elkaar afgestemd.
     
  12. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Bedankt Micera.

    Ik geef haar alleen ongeveer 60cc kv extra als ze echt ontroostbaar is en net gedronken heeft en ik echt niks meer heb.
     
  13. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Pas wel op dat je hiermee niet in een negatieve spiraal terecht komt. Het kan heel lastig zijn om de kv weer af te bouwen.
    60 cc kv is best wel veel...
    Want je "saboteerd"toch je eigen productie.
    Ik snap je dillema hoor, maar zo werkt het helaas wel..

    Wat je evt kan doen, is een borstvoedingweekend plannen. Dus heel veel bloot op bloot, vaak aanleggen, en een paar keer nakolven. Kijken wat er dan gebeurd.
    Een teruglopende productie verbeter je door het vraag niveau omhoog te brengen.
    Heb je echt het gevoel dat er iets fout gaat, kan je eventueel langs de HA en om domperidon vragen.
     
  14. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    60cc lijkt niet veel, maar het is zowat 10% van haar dagelijkse behoefte. En net op het einde van de dag, als je je borsten wil gaan "programmeren" voor de volgende dag... Wat er dus gebeurt, is dat jij 540 produceert, maar zij wil 600cc. En nu bevestig je aan je borsten dat 540 genoeg is. Maar morgen wil zij 640. En jij hebt nog steeds maar 540 productie. Dus je geeft dan maar 100cc kv bij? En zo bouw je de borstvoeding af :(

    Niet doen dus. Bij ontevredenheid blijven wisselvoeden tot ze voldaan is. Niet teveel medelijden hebben met je kindje, borstgevoede kindjes zijn het gewend om te "werken" voor hun voeding. Je kan ze dus ook best niet laten wennen aan "easy food" (wat zo uit de fles loopt). Geef je kind veelvuldig toegang tot de borst, douche en/of slaap samen, zorg voor maximale nabijheid... maar laat de kv weg, en dan komt het goed.
     
  15. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Bedankt voor de tips meiden.

    Maar wat doe ik als ze dus van de borst afkomt na ze allebei meerdere malen gehad te hebben en we dus 1,5 uur bezig zijn geweest, er echt niets meer uitkomt en ze krijst van de honger? Dan kan ik haar toch niet laten wachten tot ik weer een druppel heb? :(
     
  16. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    Eerst en vooral is 1,5u aan de borst in de avond heel normaal. Wij eindigen de dag bij voorkeur met 2u onbeperkte toegang tot de borst, en daarop volgen hier de beste nachten. Eergisteren was papa niet thuis en moest ik de hele avondspits alleen doen, 2u rustig aan de borst lukte dus niet goed. Gevolg: een nachtelijk intermezzo van 1 tot 3u met wisselvoeden. Zo werkt het hier dus. Kwestie van je kind en je borsten, en de onderlinge samenwerking te leren kennen.

    Wat ik zou doen als ze echt krijst van de honger: elke ochtend "de andere borst" kolven en dat voor de nacht bijgeven. De kv ondertussen afbouwen. Dus eerst nog enkele dagen 30cc aanbieden (en daarna weer de borst eventueel). Zo 2-3 dagen doen. En vervolgens niets meer extra aan kv.
     
  17. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    7 dec 2011
    3.002
    1.139
    113
    Vrouw
    Canada
    Hoe reageert ze als je haar toch weer aanlegt als ze een ontevreden indruk maakt?

    Heeft ze voldoende plasluiers? Komt ze aan? Zo ja: Lees dan hieronder verder. Zo nee: Dan is er iets anders aan de hand en moeten we verder zoeken.

    Borsten zijn in principe nooit echt leeg. Tijdens de voeding wordt er meer melk aangemaakt. Iedere keer dat de "voorraad" in je borsten wordt aangesproken, gebeurt dat. Naarmate je kindje de 3 maanden nadert, wordt de borstvoeding meer afgestemd op vraag/aanbod. Het is dus belangrijk om de vraag/aanbod-balans te stimuleren.

    Ik denk toch dat dit weer clustergedrag is, al ziet het er misschien niet helemaal uit zoals je gewend bent. Ga je kv bijgeven, dan "denken" je borsten inderdaad dat ze niet meer hoeven te maken. Aangezien de behoefte van je kindje wel toeneemt, kom je zo makkelijk in een negatieve productiespiraal terecht met onbedoeld afbouwen van de borstvoeding als gevolg. Wil je dit niet, dan zou ik de kv afbouwen. Aangezien je 60 cc bijgeeft, wat vrij veel is voor een kindje van deze leeftijd, zou ik dat niet in 1 keer doen maar stap voor stap (bijv iedere dag 20 cc eraf). En verder een clusterdagje/avondje inlassen. Avondje op de bank met een paar goede films of een serie en snacks en drinken binnen handbereik.
    Steeds als je kindje van de borst komt maar niet tevreden lijkt en meer lijkt te willen, de andere borst aanbieden en zo blijven wisselen. Eventueel een paar avonden op de bank doorbrengen op deze manier. Dat is de beste tip die ik je kan geven om de productie te vergroten!
     
  18. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Bedankt mamamaya en raket


    Kolven doe ik ook als ze niet ieder uur komt want anders heeft het geen zin. De gekolfde voeding krijgt ze ook en dan krijgt ze minder kv op een dag.

    De 60 cc krijgt ze in beetjes verspreid over de dag.
    Ik kan haar haast niet langer dan 1,5 uur voeden want al heel snel neemt ze geen goed slokken meer. Hou ik haar langer aan de borst, gaat ze trekken, raakt gefrustreerd en gaat krijsen. Dan lukt het drinken helemaal niet meer.

    Hoe doen jullie dat?
     
  19. Nova81

    Nova81 VIP lid

    18 nov 2009
    5.879
    1
    36
    Hier bleef hij dan gewoon 'drinken' en bij onrust/huilen oid hield ik hem even rechtop voor een boer of zo en dan ging hij gewoon weer aan de andere kant... Dus wisselde verschillende keren.
    Wat de rest zegt:door bij te geven blijft je productie verkeerd afgestemd. Ze verwacht op een gegeven moment die fles er nog achteraan dus huilen als ze die niet krijgt of juist dus als ze hem wil...
     
  20. MamaMaya

    MamaMaya Fanatiek lid

    6 dec 2010
    1.104
    29
    48
    Idem hier.
     

Deel Deze Pagina