Hoi, Mijn dochter(5) heeft momenteel wat problemen met poepen. Nu heeft ze hier medicijnen voor, maar helaas gaat dat momenteel wel eens mis. Op school hebben ze de regel dat bij een poepbroek de ouders worden gebeld om dit te verschonen. De juf doet dit niet zelf. Wanneer ze trouwens in hun broek plassen krijgen ze wel een schone broek van de juf. Nu vind ik dit eigenlijk normaal dat je dit zelf moet oplossen en dat de juf dit niet doet. Die heeft immers nog een klas vol met kinderen... Het is alleen even puzzelen met werk en hopelijk ook maar tijdelijk. Alleen mijn man vindt dit maar raar en onlogisch. En komt dan met dingen als dat ze dan ook van de Kdv ook gaan bellen om een broek te komen verschonen. Maar een kinderopvang vind ik zelf toch echt anders. Hoe is dit bij jullie geregeld? Verschoont de juf een eventuele poepbroek of worden jullie ook gebeld.
Nee, natuurlijk niet. Wat een vreemde afspraak. Ik werk op 30 min. rijden van mijn woonplaats en heb allerlei afspraken. Dan kan ik toch niet terug voor een kind te verschonen. En wat is dan het verschil met plas of poep? Verschonen is verschonen.
Hier doen ze het echt niet, al moet je kind 2 uur staan. Bij jou kind is het medisch. Dan kan je afspraken erover maken maar denk niet dat ze het 2x per week bijv doen. Dat word dan te gek ( gewerkt in het basisonderwijs, kindje met aandoening werd wel eens verschoond maar niet altijd, bijv tijdens uitleg)
Je kan aan je man wel uitleggen dat op het kdv er 6 kinderen per leidster staan en verzorgen de hoofdtaak is. Op basisonderwijs zijn er 30 kinderen op 1 juf en staat het leren centraal, er word rond die leeftijd gewoon verwacht dat ze zindelijk zijn.
Bij mijn kinderen op school is die regel er ook. Vind ik logisch aangezien een kleuter zindelijk hoort te zijn. In jouw geval is het wel anders, maar denk ik ook dat juf er niet aan beginnen kan.
Ik vind het op zich logisch dat de juf niet zelf een poepbroek gaat verschonen. Een plasongelukje verschonen vind ik echt van een hele andere orde dan een poepongelukje. Een plasongelukje is een kwestie van broek uit, washandje erover, schone kleren aan en klaar, een poepongelukje verschonen is toch heel wat meer (en viezer!) werk. Maarrrrr, ik vind dat als er een medische reden ten grondslag ligt aan de huidige poepproblemen er best tijdelijk afwijkende afspraken gemaakt kunnen worden.
ik vind het volstrekt logisch dat de juf dat niet doet, je man heeft er weinig kijk op gezien zijn reactie. Ik kan mij voorstellen dat je het gezien het medische anders wil zien, maar toch denk ik dat ze er niet aan beginnen.
Zou wel voorlopig luierbroekjes aangeven een goed gesprek je met de juf hebben. Denk ook niet dat het onwil is. Buiten poepbroeken zijn ze echt wel wat gewent de juffen. Een school is ( GEEN) op vang een kinderdagverblijf is dat ( WEL). Daar zit hem het verschil. Ook al week je een half uur er van af jij als ouder moet toch te aller tijden beschikbaar zijn. Onder schooltijd. We zien school als een opvang maar daar gaan we de mist in het is geen opvang. Daarom heb je ook tussentijdse opvang en of na school ze en voorschool ze opvang. Boven klink ik zo streng denk met goed praten dat er wel wat te regelen valt misschien werkt er wel een extra groepskracht of een vrijwilliger misschien wil die het over nemen of woont oma dicht bij? Vriendin?
Nou haha heb je weleens een poepongelukje verschoond? Ik hou heel veel van mijn kinderen maar dat vind ik echt wel zo smerig. Dan liever gewoon een natte broek. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat een juf daar niet om staat te springen, buiten dat ze er ook geen tijd voor heeft. En kinderen moeten natuurlijk in principe zindelijk zijn voor ze naar school gaan, dus dit soort afspraken zijn heel erg normaal.
Gelukkig ben ik niet de enigste die het niet raar vindt dat de juf dit niet doet. Voor derest van de week heb ik een schema kunnen maken wie wanneer bereikbaar is om even langs school te gaan. En gelukkig wil oma ook bijspringen... Ik hoop dan dat het na de herfstvakantie weer onder controle is, of in ieder geval beperkt tot incidenteel... En anders moeten we inderdaad even kijken of we iets met de juf kunnen afspreken... Een luier aantrekken doe ik liever niet, dan moet ze immers toch ook verschoont worden en dan wordt ze misschien raar aangekeken door derest van de klas.
Dat is inderdaad wat bij ons op school de afspraak is. In principe alleen incidenteel of wanneer er medische aanleiding is (met uitzicht op verbetering)
Uiteraard heb ik wel eens een poepbroek verschoont. En het gaat me er niet om dat het viezer is, dat snap ik ook wel. Het gaat er om dat het beide werk kost. Bij beide is ze uit de klas en is ze er een tijd mee bezig. Waarom kan dat dan wel? En ik vind het echt vreemd dat een school dit niet zou doen als het eens een keer voorkomt. Ongelukjes gebeuren wel eens. Beetje raar als ze jou dan op je werk gaan bellen om dit te komen doen. Natuurlijk moet je kind zindelijk zijn. Maar het kan wel eens mis gaan he. Zeker bij medische indicaties, zoals in dit geval, is het zeker ook nog eens een heel ander verhaal. Dus daar zou ik echt over gaan praten. En dan samen kijken naar een oplossing. Maar iedereen schijnt dit anders te zien dan ik Zijn jullie wel eens door school gebeld om je kind te verschonen? Of deed men het toch incidenteel wel als het per ongeluk mis was gegaan?
Ja wil mij verder nergens mee bemoeien maar een luierbroekje is voor nu denk ik toch de beste oplossing. Als ze natte poep heeft zit ze helemaal onder ook niet leuk voor haar in de klas neem ik aan. Z.n broekje kan een hoop eerste leed besparen en ik weet wat het is om in je broek te poepen en het niet meer te kunnen ophouden. Laat staan hoe een weerloos kindje zich voelt.
@Syane: Laat ik jou een vraag stellen: heb jij wel eens in je eentje voor een groep van 25 kleuters gestaan? Misschien dat je het dan beter kunt voorstellen dat dit gewoon echt niet gaat. Je kunt wel zeggen "beide kost werk". Maar een natte broek kost veel minder werk, kun je een kind voor een deel ook zelf laten doen (mits niet te veel overstuur) en kan gewoon in een klas. Je kunt een poepbroek echt niet in de klas gaan staan verschonen. En het duurt een stuk langer. Hoe zou jij het vinden als de juf van jouw kind regelmatig tien minuten de klas uit is? Wie is er verantwoordelijk als er dan wat gebeurd? Het is gewoon niet haalbaar. Hoe vervelend dat in deze situatie ook is. Neemt niet weg dat veel juffen het zullen doen als het echt incidenteel is, dat wil zeggen: eenmalig. Maar in het geval van het kindje van ts is het niet incidenteel. En dan is het dus goed dat er een regeling wordt getroffen.
Wat doen ze eigenlijk met ouders van kinderen die te ver weg werken? Ik kan me toch voorstellen dat er genoeg ouders zijn die bijvoorbeeld op een uur rijden werken (en vaak werken grootouders ook nog of wonen ook niet bij de deur)? Of ouders die hun telefoon niet aan mogen hebben tijdens 't werk? Dat ze desnoods de mensen van het secretariaat van de school laten meehelpen bij zo'n ongelukjes (kind even naar 't secretariaat sturen) als je inderdaad met nog 24 andere kinderen zit en de klas niet telkens alleen kan laten.
Ja daar ben ik ook wel benieuwd naar... Ik werk op een kleine dorpsschool. Geen concierge, geen telefoniste of administratief medewerker te vinden hoor. Directeur slechts 1,5 dag aanwezig per week als we mazzel hebben, onderwijsassistente is grotendeels wegbezuinigd. Mensen hebben niet altijd een reeel beeld van het onderwijs... Ik denk dat geen kleuterjuf een kind in de poep laat zitten als het een incidenteel ongelukje betreft of iets met medische oorzaak en ouders zijn niet bereikbaar of te ver weg. Maar uiteindelijk kan het niet. Als de juf 10 min in de wc is met het kind, ondertussen klimt een ander kind op de tafel en valt eraf dan roept iedereen 'en waar was de juf?' Is het een structureel probleem dan zul je als ouders toch een oplossing moeten bieden. Een school is geen zorginstelling en heeft die plicht ook zeker niet! Hoe sneu het voor het betreffende kind ook is, zo is dat wettelijk en je kan een school of leerkracht daar ook niet op aankijken.
Ik denk inderdaad dat het een aantal mensen echt ontbreekt aan een realistische kijk op onderwijs. Veel vakanties en om half vier naar huis En poepbroeken verschonen hoort er nu eenmaal bij. Ik snap het probleem van ts en ben blij dat zij een netwerk heeft om dit op te lossen. Als dit niet kan, zal een kleuterjuf een kind die eenmalig een ongelukje heeft ècht wel verschonen. Net zoals we de vloer dweilen als een kind een keer overgeeft. Maar zodra het vaker voorkomt, wordt het probleem toch teruggelegd bij de ouders. In het uiterste geval kan ouders (in overleg met leerplicht) gevraagd worden hun kind thuis te houden tot het weer beter is. Het is niet haalbaar om hier echt regelmatig mee bezig te zijn. Onze taak is in de eerste plaats om onderwijs te verzorgen. Natuurlijk komt er meer bij kijken. Maar taken die 'botsen' met het geven van onderwijs, horen er eigenlijk gewoon niet bij. En bovendien; al heb je een secretariaat... Het moet niet gekker worden toch? Als jouw collega voortaan zijn hond mee naar zijn werk neemt en tegen jou zegt dat jij hem maar uit moet laten en zijn poep moet opruimen, zeg je dan ook "Ja, oké." Of ga je dan toch echt uitleggen dat die opdracht niet bepaald in jouw taakomschrijving staat. Je kunt toch niet zomaar van een secretaresse verwachten dat ze poepbroeken gaat staan verschonen? Dat is haar werk toch niet?
Hier moeten de ouders naar school komen, als je kindje in de broek geplast of gepoept heeft. Juf gaat dat niet verschonen. Dat kan ook niet, want hier zitten er zo'n 30 kindjes in één klas. Ik vind het wel logisch dat ze het niet doen.
Hier doen ze dat bij incidenten wel gewoon. Zijn ook reserve kledingsetjes op school etc. Hier is het bij de kleuters ook altijd zo dat er twee juffen zijn en dat is met de kleine klassen van maximaal 20 wel echt ideaal, niet alleen in zulke situaties.