Bij pinnen ronden we het bedrag naar boven af, per 2,50 of 5 euro. Als we contant betalen en we krijgen kleingeld terug, leggen we vaak een deel als fooi op het tafeltje neer zodra we vertrekken. Het hangt overigens wel af van de service. Als we lang hebben moeten wachten voordat we konden bestellen, dan is de fooi ook niet zo hoog.
No hard feelings Moet iedereen ook helemaal zelf weten, er zijn zat mensen die lang moeten sparen om überhaupt uit eten te kunnen gaan. Stond ik in hun schoenen dan gaf ik misschien ook geen fooi
Ik geef altijd wel een paar euro als de bediening goed was en het eten lekker. Als we met een groep gaan eten dan legt idereen Altijd wel een of 2 euro bij. En met 15 man is dat dan zo 20-30 euro fooi. Vind dat best netjes.
Eens . Ken mensen die nog stukken minder verdienen en die krijgen ook geen fooi. In landen waar fooi echt noodzakelijk is om fatsoenlijk te verdienen, doe ik dan wel weer aan fooi.
We hebben geen CAO meer. Die is al in April al verlopen Het is algemeen bekend dat je niet rijk wordt vaneen baan in de horeca. Dus het blijft een leuk extraatje na afloop van de periode. Maar het is natuurlijk niet verplicht, hoeft het van mij ook niet te worden Nu heb ik zelf niet te klagen over mijn uurloon, maar een leidinggevende functie in een andere branche, verdient heel wat meer dan mij hoor en ik verdien goed voor deze branche.
In Nederland rond ik het meestal af... Bij pinnen meestal geen fooi In Amerika moet je een fooi geven ( staat zelfs op de bon al erbij)
meestal rond ik het bedrag af naar boven.. tot 5 euro (wij gaan nooit duur uit eten.. niet boven de 100euro.. en dat is ook maar 1x per jaar) de rest zijn goedkope gezellig eettentjes, pizza bezorgen enzo (hier zeggen de bezorgers trouwens alleen smakelijk eten als ze fooi krijgen haha) ik vind het ook niet nodig dat hele fooi gedoe.. wel als ik chagarijnige of onbeschofte, ongeinteresseerde serveersters heb dan rond ik niets af.
Ik geef echt zelden meer dan 1 of 2 euro. 323 euro zou bij mij gewoon 325 euro zijn geworden. De serveerster krijgt gewoon betaald door haar baas (van die 323 euro die je hebt uitgegeven). Als ze van iedereen 10 euro cadeau zou krijgen ... dan hoeft het kind gewoon niet meer te werken. Het is en blijft voor mij een klein extraatje, geen uurloon! Ik geef overigens enkel iets extra als de rekening van de eerste keer klopt en er "onderweg" niet teveel is misgelopen (hoofdgerecht niet voor het voorgerecht serveren, foute gerechten serveren en dergelijke). Loopt er teveel mis, dan rond ik toch echt niet af.
Wij ronden het meestal af zodat het bedrag op 5 of 0 eindigt. Behalve als de service echt bedroevend slecht was, dan mogen ze die vijf cent nog uit hun tasje graaien omdat ze niets extra krijgen. Dat hebben we echter nog maar 1x gehad en we gaan best vaak ergens eten..
Hier idem. Je hebt een topavond gehad, en gezien het bedrag dat je al besteed hebt pp heb je het er flink van genomen. Ik vind het niet meer dan logisch om dan richting de 10% te tippen - ik rond daarbij meestal af op een bedrag eindigend op 0 of 5. Je kan gewoon aangeven dit bedrag te willen pinnen. Alleen als het eten of vooral de service echt slecht is geef ik niets. Ben wel ruimer geworden met fooien sinds onze tijd in Amerika! (al ben ik daar ook wel van "kindertjes die vragen worden overgeslagen; een taxichauffeur bracht me zonder erg goede service ergens heen, de rit viel duurder uit en kwam precies bij het bedrag dat ik cash paraat had, wilde liever niet met creditcard betalen op dat moment. Vroeg hij om fooi! nou dan krijg je t zeker niet.)
Mijn man werkt in de horeca, op dit moment als instructeur, dus geen fooi. Ik vind fooi echt onzin, ze werken en krijgen betaald. En nee het salaris is niet echt dik, en de tijden zijn prut. Maar dat wist hij toen hij de horeca inging dus dat is toch echt eigen keus geweest. Een beetje net als machinist worden en dan zeiken over onregelmatige roosters.... Tsja, dat wist je ook van tevoren...
Uit eten is echt een luxe hier en rond af naar boven maar is het bijna en rond bedrag dus bijv 49,70 dan houdt het op met 50 euro. Bezorger geef ik bij zeer slecht weer wel 1a2 euro Ik heb gewerkt in een hotel en maakte daar kamers etc schoon. Heb in die 5 jaar paar duizend kamers gedaan ( 50 per dag 5 xper week) en ik denk Max 100x fooi en dan vaak 1 dollar. Nederlanders gaven zelden en lieten de meeste zooi achter. Al met al vind ik ook niet dat fooi verplicht zou moeten voelen. Ze werken voor hun geld net als de bakker, bouwvakker, vakkenvuller etc. Als ik in de winkel een leeg schap tref en vraag aan medewerker of ze achter kunnen kijken en hij komt terug met het product heb ik een prima Service gehad maar houdt het ook op bij dank je wel. Nog ff en moet 1 euro op mijn container leggen omdat hij geleegd wordt. Nee begin er niet aan, schaam me ook niet al vraag ik me klei geld terug. Heeft niks met karig te maken want geef veel gratis af en der liever uit dan dat ik er geld voor vraag maar gaat gewoon om principe
Indd als ze er 10 op een dag laat afrekenen is dat 100 euro per dag extra. Horeca verdient dan zo Slecht niet. Werkt ze 5 dg in de week is dat 2000 extra per maand.
Ik denk dat je dit te simpel ziet. Fooi gaat over het algemeen in een fooienpot. Even als voorbeeld; mijn werk. We hebben een bedrijf met ca 35 werknemers. Aan het eind van de periode worden alle gewerkte uren bij elkaar opgeteld. Fooi word aan de hand van de uren terug gerekend naar een bedrag per uur. Het 'uurbedrag' x aantal uur van de werknemer = fooibedrag. Als ik 4 fulltime weken heb gedraaid en het is een drukke periode geweest, is dit hooguit 80 euro per 4 weken. Nu neemt de drukte af (geen terrasweer) en mijn aantal uren per periode dus ook. In de winterprovisie is dit bedrag maar hooguit 40 a 50 euro en dan hou ik het nog ruim aan het is dus niet zo da het een extra salaris is. Ik ben tevreden met mijn fooi hoor en als ik het niet krijg vind ik het ook prima. Het is alleen wel jammer dat iedereen er maar vanuit gaat dat de gastvrouw/gastheer dit in eigen zak mag steken. Je werkt in een team dus je verdeeld het ook in je team.