Is het niet het allerbelangrijkste dat iedere ouder doet waar hij/zij zich goed bij voelt en waar het kindje zich ook prettig bij voelt? Ik ben erg van de NP, ben daar om veroordeeld door mensen. Ik snap absoluut niet waarom mensen elkaar niet in hun waarde kunnen laten... Je hoeft je bedenkingen niet te hebben over andere ouders en hun aanpak. Maak je druk om jezelf en je eigen kroost, dat is waar het om draait.
Vier kids. Allemaal om 19:00 er in. En allemaal na 07:00 wakker. Hier alleen gebroken nachten bij ziekte.
vervelend als ze zo snel wakker worden ik heb er geen last van ze gaan hier oudste bijna 9 half 9 en de jongste twee om half 8 en slapen altijd tot 7 uur en jongste moet ik nog vaak wakker maken
Man, wat een vreselijke nachten heb je. Kan me voorstellen dat je het haast niet volhoudt. Onze jongste was ook zo'n slechte slaper toen hij de leeftijd van jouw jongste had (de middelste trouwens ook). Die gingen allebei pas wat beter slapen toen ze een jaar of 1,5 waren. Tegenwoordig gaat het hier dus wel weer goed, maar een paar maanden terug zat ik er ook nog behoorlijk doorheen. De jongste is bij ons alleen nog een beetje te vroeg wakker, soms half 6, maar maximaal om 7 uur. Onze oudste is ook altijd vroeg wakker, maar die snapt gelukkig dat zijn aanwezigheid op dat tijdstip nog niet gewenst is, haha. Ik heb niet alles gelezen, dus misschien is mijn tip wel helemaal niks voor jou, maar vanaf dat ze kunnen klokkijken zijn wij hier wel strenger. Voor 7 uur hoeft er geen kind zijn kamer uit te komen, behalve om zachtjes naar de wc en terug te sluipen. Ze hebben een glas water naast hun bed staan, de middelste heeft zo'n stekkerlampje omdat hij een beetje bang is in het donker en verder wil ik geen kind meer horen of zien van 7 tot 7, tenzij ze ziek zijn. Wat hierbij heeft geholpen was het gedichtje van het stoute kleine konijntje van Marianne Busser en Ron Schröder. Over een konijntje dat toch elke keer stiekem naar beneden kwam sluipen en door zijn moeder teruggebracht werd. Dat begreep de oudste helemaal (die had er eerst ook wel een handje van) en op een gegeven moment werd het hier zelfs een grapje bij het slapen gaan: Denk erom, ik wil geen kleine konijntjes meer op de trap zien. Misschien heb je er wat aan, bij ons werkte het.
Hier heb ik bijna de eerste 6 maanden elke nacht een goede nacht gemaakt. Helaas de overige tijd tot nu ongeveer 2 a 3x eruit per nacht.
Het is heel wisselend, maar na jou verhaal voelt het als peanuts; jij hebt er 5! De jongsten zijn van dezelfde leeftijd als die van ons en soms hebben we een nacht zoals jij beschrijft, soms slapen ze door. De jongste komt om 4 uur en soms om 12 uur nog voor borstvoeding, soms slaapt hij ineens de hele nacht, soms is hij onrustiger. De oudste (2,5) wordt nog bijna elke nacht een keer wakker met nachtmerries (dat is niet ongewoon op deze leeftijd) of verstoorde remslaap. Vriendinnen met kinderen tussen 2 en 3 hebben dezelfde verhalen.
Grappig! Ik heb niks gedaan wat jij deed en heb een fantastische slaper! Mijn zoon heeft altijd mogen slapen op zijn tijd, ik heb hem nooit wakker gemaakt. Regelmaat: JA, vast op de klok: NEE! Als hij om 5 uur moe was en 3 uur wou slapen: prima! Moe is moe! En ja, ik gaf hem altijd de borst 's nachts als hij er om vroeg en dat was tot 2 jaar. Daarna kreeg hij nog steeds een evenlange tijd borstvoeding, maar hij werd er niet meer wakker voor. Goed gaan slapen en doorslapen heeft miz te maken met iets wat niet te trainen valt.
Hier hebben we goede slapers. Mochten ze wakker worden, kunnen ze vaak gesust worden. Als ze overstuur zijn, dromen etc dan mogen ze altijd even bij ons. Na 5 min gaan ze ook direct weer terug, dit weten ze ook en dit levert nooit een probleem op. Hier werkt uit de situatie halen beter dan laten huilen. Mijn dochter nu bijna 8 heeft nog geen 4 hele nachten in haar hele leven naast me gelegen, dat wil ze zelf ook niet! (alleen toen ze dolfje weerwolfje had gekeken, was ze vreselijk bang hihihi) Mijn zoon en ik liggen vaker bij elkaar, heerlijk toch! Ook geen hele nachten hoor maar vanaf 5 uur ofzo!
J. gaat er meestal tussen 19u en 20u in en word (als ik niet hoef te werken) tussen 9 en 10u wakker. Op de dagen dat mijn man en ik beide werken, ma di en vrij dan maken we haar wakker om half 7, brengt mijn man haar naar Oma en daar duikt ze vaak meteen haar bed weer in tot 9u, ze is niet echt een ochtend mens De laatste tijd word ze wel eens in de nacht wakker, maar puur voor een slokje water of een knuffel het is niet dat ze uren gaat huilen. Soms wilt ze even bij ons liggen, prima en na een kwartiertje leg ik haar weer terug en is het oke. Als baby was dat wel anders, dan huilde ze gemiddeld 13u per dag... ben blij dat dat na 9 maanden overwaaide en we er een super slaper voor terug hebben gekregen!
Ik zeg nergens dat dat zonder je geen goede slapers kan hebben maar dat als je een slechte slaper hebt deze dingen wel belangrijk zijn bij het goed aanleren van leren gaan slapen etc Jij bent zeker zo eentje die zegt dat die en die gerookt heeft en wel 150 jaar is geworden dan mis je het punt duidelijk... Maar goed mensen die niet geholpen willen worden kan je niet helpen je moet openstaan voor hoe je evt je kindje wel lan leren slapen als ie dat nog niet goed zou kunnen en dat advies pak ik eerder van iemand waarvan de kindjes doorslapen vanaf dag 1 Zonder problemen want 1 keer kan mazzel zijn maar drie keer (ook nog met de nodige problemen qua gezondheid etc) kan je niet altijd mazzel noemen he Vaak als er problemen zijn met slapen is het met bepaalde technieken goed aan te pakken en dat werkt voor merendeel van de kinderen want kinderen houden van regelmaat, voorspelbaarheid etc dit heeft ze een bepaalde zekerheid en dat help bij merendeel van de kids (even ervan uitgaande dat ze verder gezond zijn en geen problemen hebben, vertelde ik ook al eerder) Gisteren kwam ik ook ergens thuis om 20 uur en die kinderen waren nog steeds wakker want ja papa en mama waren pas net thuis als het goed gaat is dat fijn maar als er wel problemen zouden Zijn dan zou ik bij DAT punt beginnen (om een voorbeeld te noemen) Ik weet niet hoeveel kinderen je hebt maar met drie kan je niet alles aanpassen op je kind dan heb je een heel gezin om rekening mee te houden en we kunnen moeilijk gaan slapen wanneer we willen als we naar zwemles, turners, school, dokter ed toe willen... Je kan in het echte leven ook niet slapen wanneer je wilt of zeg jij tegen je baas of als je een afspraak hebt "sorry ga nu even slapen, want daar heb ik zin in"
Jij bent degene die het punt blijft missen. Je blijft ervan overtuigd dat je als ouder maar zus doet dat je goed slapende kinderen krijgt. Dat is gewoon niet de realiteit. Slapen is ontzettend complex en een wisselwerking tussen het kind /genen en de omgeving (belangrijke factoren zijn bijv, het karakter, intelligentie, hormoonhuishouding, prikkelverwerking in de hersenen, plek waar het huis staat enz). De opvoeding maakt onderdeel uit van de omgeving, maar is niet alleen verantwoordelijk. Opvoeding is gewoon één van de factoren. Het kan per kind ook nog verschillen wat het nodig heeft qua opvoeding om goed te kunnen slapen. Voor het ene kind zal je er als ouder voor moeten kiezen om juist het kind bij je op de kamer te leggen, zodat het vanuit een veilige basis kan leren slapen, bijv. bij angstklachten. Bij een ander kind 2x per nacht de borst en bij een ander kind juist het gedrag negeren en op zijn eigen kamer laten liggen enz. Denk je nog steeds dat het zo simpel is? Ik vind het namelijk alles behalve simpel en volgens mij moet je vooral beseffen dat het allemaal niet zo maakbaar is. Wat je vergeet is dat de meeste ouders met kinderen met slaapproblemen ontzettend gemotiveerd zijn om de problemen op te lossen. Vaak hebben ze al alles over slaapproblemen gelezen en passen ze alle standaard tips en trucs al toe. Vaak ook nog beter dan de gemiddelde ouder. Je bent ontzettend kort door de bocht en ja ik vind dat je mazzel hebt met je drie kinderen. Genoeg ouders met drie kinderen, zelfde opvoeding en toch één slechte slaper. Rara hoe kan dat....
Sorry, las dit nu pas, mijn kinderen zijn 7,6 en 3. Wij zijn radical unschoolers, (Unschooling) en eigenlijk bepalen zij dus altijd zelf wat ze doen.