Goedenavond dames ik he een beetje een dillema. Ik ben zwanger van ons eerste kindje mijn vriend en ik zijn er super blij mee. Nu hebbe we flinke discussies over onder wiens naam het komt. Wij zijn allebei erg jong, we studeren allebei en we zijn niet getrouwd. Ik geloof niet dat onze relatie gaat eindige maar ik wil gewoon perse het kindje op mijn naam hebben omdat mijn moeder zegt dat als het op zijn naam staat en we gaan uit elkaar ik geen poot heb om op te staan ik vraag me af of jullie het wat meer toe kunne lichten want ik snap dat hij het graag op zijn naam wilt het is zijn eerste kindje en hij is de vader maar aan de andere kant wil ik het op mijn naam omdat ik vind zolang wij niet getrouwd onder huwelijkse voorwaarden ik het kind op mijn naam wil hebben. HELP!!
Daar kan niemand je hier antwoord op geven, is een keuze die jullie zelf zullen moeten maken, als je vriend het kindje erkent heeft hij sowieso ook alle rechten als vader zijnde en als jullie uit elkaar gaan moet je sowieso je kindje 'delen' met de vader, lijkt me toch wel logisch? Ik geloof dat je niet echt veel vertrouwen in je relatie hebt als je zo stellig erover bent het kind op jouw naam te willen hebben staan.
dat heeft niks temake met dat ik geen vertrouwe in mijn relatie heb denk dat ik geen kind neem met iemand als ik er geen vertrouwe in heb ? het is een informatieve vraag en ik wil er gewoon meer over weten omdat er zon discussie is dus om dan gelijk te speculeren dat ik geen vertrouwe in mijn relatie heb vind ik ook een beetje raar.
De keus van een achternaam heet niks te maken met rechten.. Je moet eens op internet kijken wat hierover verteld wordt daardoor word je heel wat wijzer denk ik. Als je maar de rest goed regelt maakt een achternaam echt geen verschil.
ja klopt ik had al op internet gezocht en ik vond alleen maar informatie over het erkennen van het kind en dat vond ik raar want ik vond niks over de achternaam maar dat komt dus ook omdat het niet echt een waarde heeft kwa rechten want we hebben allebei gewoon gelijke rechten op het moment dat hij het kind erkend en dat vind ik mooi want ik wou juist niet dat hij meer recht heeft dan mij of andersom alleen maar omdat eht mijn of zijn achternaam zou dragen en dat wou ik dus weten
Je praat jezelf wel een beetje tegen, je wilt gelijke rechten want dat vind je belangrijk, mooi, zo hoort het ook in een evenwichtige relatie. Maar je zit wel met je moeder te bespreken dat mocht jullie relatie ooit beëindigen en het kindje zou op naam van je vriend staan dat je dan geen poot hebt om op te staan? Zoals iemand al gezegd heeft, heeft de achternaam niks te maken met de rechten die je als moeder of vader (als het kindje erkent wordt wat je vriend ook wil doen gelukkig) hebt. Dus in principe maakt het helemaal niks uit welke achternaam jullie kindje gaat dragen maar denk dat het voor jullie beiden meer een gevoelskwestie is.
De achternaam van het kind is niet van belang. Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben dan heeft de vader zo wie zo niks over het kind te zeggen. Als hij nu alleen het kind zou erkennen heeft hij zelfs nog geen rechten. Hij bevestigd dan alleen dat het kind van hem is. Hij heeft er dan geen zeggenschap over. Nemen jullie nog een geregistreerd partnerschap dan heeft de vader dezelfde rechten als wanneer jullie zouden trouwen. Verschil erkenning en ouderlijk gezag Bij erkenning ontstaat er een juridische band tussen de ouder en het kind: de familierechtelijke betrekking. U bent dan als ouder verplicht om uw kind te onderhouden. Uw kind heeft ook recht op een wettelijk erfdeel. Als de erkenning plaatsvindt buiten huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u nog geen ouderlijk gezag en bent u nog geen wettelijke vertegenwoordiger van uw kind. In dat geval moet u eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Pas als u het ouderlijk gezag heeft, mag u beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van uw kind. Ook mag u het vermogen van uw kind beheren. En u kunt dan rechtshandelingen verrichten in naam van uw zoon of dochter. Bijvoorbeeld een handtekening zetten. Wanneer erkenning niet nodig Als een vrouw en een man getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en samen een kind krijgen, is erkenning niet nodig. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet automatisch beschouwd als de vader. Ook als hij niet de biologische vader van het kind is. Wat is erkenning van een kind? | Erkenning kind | Rijksoverheid.nl
Houd er ook rekening mee dat evt volgende kinderen uit deze relatie automatisch dezelfde achternaam krijgen. Je kan niet 'per keer' kiezen
Jij hebt als moeder veel meer rechten dan hij als vader.. Ook als hij het alleen erkent moet hij nog gezag aanvragen wil hij gelijke rechten hebben. Hier dezelfde situatie, niet getrouwd, jong, student.. Maar kind krijgt gewoon zijn achternaam. Ook omdat ik zijn achternaam waarschijnlijk ook ga gebruiken als we ooit gaan trouwen. Je moet het uiteraard zelf weten, en als je wil dat je kind jou achternaam heeft dan is dat ook prima, kun je opgeven als hij het gaat erkennen (als het niet erkend wordt krijgt het automatisch jouw achternaam) maar de reden die je geeft (omdat je anders geen poot hebt om op te staan, mocht het uitgaan) is echt onzin.
Dat is echt onzin. Hij kan zijn kind gewoon erkennen zou ik ook laten doen anders staat er op de geboorte akte vader onbekend en dat is hij niet.. Wanneer hij erkent heeft hij nog steeds geen rechten maar kan hij wel zijn achternaam voor het kind gebruiken en is hij verplicht om zijn kind te onderhouden Hij mag pas mee beslissen wanneer jullie samen het ouderlijk gezag bij de rechtbank aanvragen. Dan nog iets: stel jij laat hem niet erkennen oid het gaat over en hij mag zijn kind niet zien.. dan kan hij via de rechtbank alsnog erkenning of het ouderlijk gezag aanvragen..Dus dan heb je als nog "geen poot om op te staan" Succes!
Ik vind het een beetje appart dat sommige van jullie zo fel reagere met reacties zoals dat is onzin, ik vraag het niet voor niks juist omdat ik er informatie over wil hebbe kan je zegge dat het onzin is.. dat weet ik dus niet anders vraag ik het ook niet, daarbij weten jullie niks over mijn situatie en de rede dat ik het vraag ik vraag informatie en geen meningen en daar wil ik het ook graag bij houden ik oordeel jullie namenlijk ook niet
Als je echt alleen informatie wilt dan kun je dat beter via de officiële wegen vragen en zoeken maar op een forum krijg je gewoon direct meningen cadeau erbij, als je dat niet leuk vindt dan moet je dergelijke vragen niet stellen, niet l*llig bedoelt maar zo is het nu eenmaal
Zoals hierboven al gezegd is heeft de achternaam niks, maar dan ook echt niks met de rechten van hem als vader te maken. Pas als hij t kind erkent en gezag aanvraagt heeft hij volgens mij dezelfde rechten als jij. Als ik jou was zou ik me ook afvragen of je zijn achternaam aan zou willen nemen als jullie later zouden gaan trouwen. Als je dat wel zou willen, zou ik zelf sowieso zijn achternaam gebruiken. Anders moet je doen waar jullie dan uiteindelijk samen uitkomen.
waarom zou ik zulke vrage niet moet stellen zonder dat er een mening word gegeve dat leg niet aan mij maar aan jezelf het is jou keuze om gelijk je mening klaar te legge terwijl je niks weet, dat heb niks met een forum temake dat ligt aan de mens want er zijn mense die wel gewoon antwoord kunne geve op een vraag zonder gelijk te oordele
nou voor zover ik lees ben jij degene die fel reageert en de rest niet, die geven een reactie op de post die jij neerzet.. Maar goed de informatie hierboven zegt genoeg Achternaam maakt niks uit
Nog even samengevat; Jij als geboortemoeder komt op de geboorteakte te staan en daarmee heb jij je rechten en plichten al. Voor de vader moet dit, indien ongehuwd/geregistreerd partner, aangevraagd worden bij de gemeente. Dit begint met de erkenning (kan ook na bevalling maar beste is om dit al tijdens de zwangerschap te regelen!! Als er iets met jou gebeurt, heeft de vader geen poot om op te staan). Op het moment van erkenning geef je ook aan welke achternaam het kindje krijgt. Zoals eerder gezegd; alle volgende kinderen die voortkomen uit de relatie met dezelfde persoon krijgen dezelfde achternaam. Wij kregen bij de erkenning papieren mee die we na de geboorte naar de rechtbank sturen (kan ook online) om vervolgens het gezag te regelen voor de vader. Vrij eenvoudig dus allemaal. Dat is eigenlijk feitelijk de informatie. Zoals gezegd staat erkenning/gezag los van de achternaam maar als je het gaat regelen moet je wel de keuze maken. Succes!!
het is heel moeilijk.. maar het is niet zo dat als jullie uit elkaar gaan dat hij straks met je kind er vandoor kan gaan.. in nederland heeft de moeder altijd eerste recht.. alleen als jij iets geks heb gedaan gaat het kind nog wel eens naar de vader.. en als hij het kind erkent dan maakt het al helemaal niet uit wie zn achternaam het krijgt want dan blijven de rechten het zelfde.. hij zal gewoon alimentatie moeten betalen en het kind blijft bij de moeder.. ik denk echt dat jullie er samen uit moeten komen. kan het niet allebei krijgen? succes!
Anoniem ik snap je.maar ik heb een vraag stel je voor dat het kindje op jouw naam komt.en je wilt trouwen en je neemt De naam van je vriend aan dan heeft je kindje een andere naam wil je dat .of als er nog een kindje komt (je weet natuurlijk maar nooit) en tegen die tijd ben je getrouwd en je wil dat je kindje je mans naam krijgt dan heten allebei je kindjes anders.succes met de beslissing.