Ik zag zojuist een topic voorbij komen over iemand waarvan een foto was gebruikt zonder toestemming. Nou zitten wij een beetje in hetzelfde schuitje en ben benieuwd of dit zomaar mag en wat we eraan kunnen doen. Wij zijn getrouwd op een locatie en hebben daar natuurlijk een fotograaf bij gehad. Nou zit er tegenwoordig een andere eigenaar op deze locatie maar als wij naar de site gaan van de locatie worden veel van onze foto's gebruikt. 1 waar alleen onze handen te zien zijn. Maar ook 2 waar we duidelijk op te zien zijn. Ook met gezicht. Mag dit zomaar? Moeten ze daar geen toestemming voor vragen?
Het lijkt mij sterk dat dit zomaar kan. Ik zou contact opnemen met de eigenaar. Misschien is het niet bewust gedaan, maar het zou netjes van hun zijn om de foto's eraf te halen of in overleg met jullie foto's plaatsen en daar iets voor terug doen.
Volgens mij mag dit echt niet! Meteen contact opnemen met de eigenaar en de fotograaf! Die foto moeten ze eraf halen.
Nee dit is verboden, jullie kunnen aanspraak maken op jullie portretrecht. Ik zou eerst contact opnemen met de fotograaf en vragen of hij/zij akkoord heeft gegeven voor gebruik. Dan weet je direct wie er fout zit.
Nee, dit mag zeker niet zomaar! Ten eerste waren jullie niet de opdrachtgever van deze fotograaf. Ten tweede kan je je beroepen op het portretrecht: Portretrecht Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Dat houdt in dat de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. Het portretrecht geldt ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen. Van een 'portret' is sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Voor de vraag of iets een portret is zijn dus niet alleen de gelaatstrekken van de geportretteerde van belang. Ook een typerende lichaamshouding, bepaalde attributen of de omgeving kunnen een rol spelen. Als het gezicht van de geportretteerde onherkenbaar is gemaakt, maar de identiteit van die persoon uit andere aspecten van de afbeelding kan blijken, kan toch sprake zijn van een portret in de zin van het auteursrecht. Het portretrecht is geregeld in de Auteurswet. De wet maakt onderscheid tussen twee verschillende situaties: - het portret dat in opdracht is gemaakt , - ofwel het portret dat niet in opdracht is gemaakt. Portret in opdracht Als een portret in opdracht is gemaakt, dan is voor publicatie zonder meer toestemming van de afgebeelde persoon nodig. De maker van het portret heeft wel het auteursrecht, maar ook hij mag het portret niet publiceren zonder toestemming van de geportretteerde. De geportretteerde mag op zijn beurt een paar kopieën maken voor zichzelf en voor familie en vrienden, bijvoorbeeld van de foto's van een bruidsreportage. Ook mag hij zijn in opdracht gemaakte portretten beperkt gebruiken voor publicaties, zolang de naam van de fotograaf erbij wordt vermeld. Voor commercieel of ander gebruik van zijn portret heeft hij wel toestemming van de fotograaf nodig. Derden moeten voor publicatie van een in opdracht gemaakt portret dus toestemming vragen aan de geportretteerde én aan de maker van het portret.
Oke, dat verklaard alweer een hoop. Nou moet ik wel zeggen dat er een tijdje een proef fotoalbum van onze foto's bij de locatie heeft gelegen. Dit was een afspraak van de fotograaf met de vorige eigenaar waar wij akkoord voor hadden gegeven. Inmiddels hebben wij dat album weer terug gekregen omdat er dus een andere eigenaar op zit. Maar dan nog lijkt me niet dat je dit dan zomaar mag doen. Wij hebben toen der tijd akkoord gegeven voor het album. Maar that's it. Vind het toch wel vreemd om mezelf op de site te zien van de locatie. De foto van de handen. Oké prima. Maar die andere twee.. Tsjah.. Hoeft van mij niet eigenlijk.
Dus dan is het gewoon een kwestie van mailen naar de locatie om te vragen of ze de foto's er af willen halen en dan is het klaar?
Ik denk dat als ik een mailtje stuur met de vraag of ze de foto's zouden willen verwijderen dat ze dat vast wel doen. Vind het niet netjes in ieder geval.