veel plezier met je buggy, 4 euro is geen geld natuurlijk Ik heb hier klaarstaan voor op de pizza: ik heb 2 keer zoveel deeg gemaakt dan in het recept staat, want het is een pizza voor 2 volwassenen en 3 kinderen -een mengsel van 2 gesnipperde uien, 3 kleine blikjes tomatenpuree, knoflookpoeder en een beetje water. -champignons -een potje groene olijven -2 blikjes tonijn -plakjes kaas Ik maak wel vaker pizza maar dan van koopmans pizza deeg, of kant en klaar deeg van de AH. Ondertussen ben ik ook al toe aan de tweede rijs van mijn 2 broden die ik ga bakken. Heerlijk om te koken, echt ontspanning!
Oh wauw dat klinkt lekker! En wat zal het bij jou nu lekker ruiken in huis Hier bezig met mijn week menu. Ik kan wel pas vrijdag boodschappen doen maar kom zeker nog wel uit met voorraad. Woensdag: eten bij sm Donderdag: Brood met een eitje (laat thuis) Vrijdag: Rijst broccoli karbonade (jaja nog steeds niet aan toegekomen) Zaterdag: preischotel met pittige worst Zondag: Pompoensoep met afbakbrood Maandag: Gehaktschotel met roomkaas Dinsdag: restje preischotel Boodschappen die ik moet halen: Aardappels spagetti melk yoghurt Fruit eieren pompoen afbakbrood braadworstjes uien roomkaas geraspte kaas kookroom broodbeleg 1 brood bakboter 1 pak opvolgmelk
Pizza maak ik ook regelmatig, heerlijk! Alleen als je er alleen tomatenpuree over doet gaat dat zo opdrogen in de oven. Maak meestal een sausje van gepelde tomaten, ui en tomatenpuree.
Je kunt het helaas niet ruiken.. Maar hij ziet er zo uit Van dichtbij ziet er misschien lekkerder uit? bedankt voor de tip islah zal ik de volgende keer eens proberen omdat de puree inderdaad wat snel donker wordt. We kunnen niet wachten met opeten dus gaan we vanavond wel brood eten en bewaren een stuk voor onze oudste zoon die nu op school zit.
Wat ziet dat er lekker uit zeg! Ik zou ook niet kunnen wachten haha. Ik zou voor vanavond rode bieten maken met aardappels en vlees. Maar het is sint maarten en ik vind het leuk om de kids een beetje te verwennen. Ik ga vanmiddag een stapel pannenkoeken bakken. Vroeg eten en daarna sint maarten lopen. Ze hebben er zo'n zin in
Ziet er lekker uit die pizza! Hier wordt het vanavond Surinaamse bami met kousenband en zuurgoed. Recept is van een zp lid. Groot succes hier.
Mijn lijstje van gisteren: Menu: Gisteren wraps Vandaag ratjetoe Rest van de week: Soep, lasagne, ovenschotel wortels doperwten Rundergehakt 5,50 Kalkoenfilet 3,05 Kalkoenfilet 3,09 Boterhamworsr 1,47 Komkommer 0,79 Paprikamix 1,19 Boerenkool 1,19 3x Macaroni/spaghettimix 6,57 Halfvolle melk 1,29 Kinderkwark 1,75 2x rond tarwe 2,00 Vrije uitloopeieren 1,29 Roomboter 1,09 2x houdbare melk 1,50 2x 500 gr roodmerk koffie 3,96 Kruidnoten 1,99 Chocomelk 1,28 Pinda's 0,99 Chocolade tablet 1,56 (voor mn man die ziek is haha) Nutella 3,67 (echt de enige pasta die we lekker vinden) Vruchtenhagel 0,90 Tomatenpurree 0,52 Plus wraps 1,49 Doperwten/wortels 0,95 Knakworst 0,82 Ribbelchips 0,84 Hamka's 1,00 Cashewnoten 1,86 Coctailnoten 0,79 2x nutriton 9,38 Beschuit 0,45 Baguettes 0,39 6x bier 3,18 Statiegeld 0,)0 Jonge kaas kg 4,52 Totaal 72,92 Actie kalkoen -1,10 Actie paprikamix -0,20 Actie macaronimix -2,10 Koopzegels 1,36 Totaal 70,88
Ons kleintje: dat ziet er heel lekker uit!!! Mijn boodschappen: (ik heb een budget per maand, dus dat maakt dat ik op een iets andere manier inkoop) Bakker: 3 broden a 2,13 = 6.40 (Wij eten per week 5 broden dus heb nog 2 broden extra nodig, maar bij de bakker krijg je het 5e brood per week gratis) ah: bananen 6 stuks 2,41 broccoli 0.83 rode kool gratis via kaart postcodeloterij chocoladevla 0.98 winterpeen 1 kg 0.75 champignons 0.75 35% korting 2x Chinese tomatensoep 1.16 35% korting 2x champignonsoep 1.16 35% korting 2x tomaten-groentesoep 1.16 (de soepen zijn houdbaar tot half 2016!) scharrelei 6 stuks 1.09 Totaal: 10.29 Hema Ardenner boterhamworst 3x 100 gr. 2.48 Slager: blik zuurvlees (kan ik 2x mee doen) 6.50 2x 2 gekruide speklappen 2.72 234 gr. gekruid bami/nasivlees 1.83 2 Honing-mosterd filetlapjes 3.36 2 gemarineerde saucijzen 1.51 2x 200 gr indisch gehakt 2.75 214 gr. rundergehakt 1.67 2 gemarineerde runderschnitzels 4.76 2 rolladeschijven 3.05 2 ui-baconburgers 1.90 2 kip krokantjes 3.57 234 gr shoarmavlees 1.99 2x 2 kipfilet 4.72 2x gemarineerde kipfilet 2.09 4x 100 gr snijworst 500 4x 100 gr gebraden gehakt 4.10 4x 100 gr. rookvlees 8.44 2x 100 gr. kipfilet 3.71 Totaal 63.65 Met dit vlees kan ik zeker tot half december vooruit en waarschijnlijk nog iets langer. Van mijn maandbudget van 225,- heb ik nu voor de rest van de maand nog ruim 57,- over. Daarvan moet ik nog voor iets meer dan 2 weken brood hebben (schat voor 20 euro), 1x nieuw fruit (ongeveer 15 euro), groenten voor 2 weken (schat ongeveer 10,-). De rest is voor overig, maar heb nog veeeeel aardappels, spaghetti, noedels, mie, afbakbroodjes etc. Ook broodbeleg heb ik nog meer dan voldoende. Mijn voorgestelde menu voor komende week: di: chamignonsoep met extra champions, shoarma met pitabroodjes en een salade woe: champignonsoep restje, hutspot do: uit eten vanuit de (ex-)personeelsvereninging vr: nog maar eens nacho-schotel (was hier erg goed bevallen en heb nog bruine bonen en mais over en tortilla's) za: aardappelkroketjes met een vleesje en spruitjes zo: gebakken ei met augurken en zilveruitjes en mayo
Surinaamse bami met kouseband, kip, zuurgoed en bakbanaan. Voor een volle pan zijn dit de benodigdheden. Voor de bami: 1 pak spaghetti 1 a 2 uien 3 teentjes knoflook 1 a 2 theelepels trassi van faja lobi 1 bouillontablet Zoute ketjap Zoete ketjap Voor de kip Kilo kippendijen of drumstick, kan ook van beide wat. Zoete ketjap Aromat 5 chinese kruidenpoeder Chilisaus Voor de kouseband: 500 gram kouseband 3 teentjes knoflook 1 a 2 theelepejs trassi van faja lobi Scheutje ketjap zoet 1 maggiblokje Voor het zuurgoed: 2 komkommers en 1 grote ui, eventueel rode peper erbij. Water Azijn Suiker Zout en zwarte peper En dan nog bakbanaan erbij bakken. Ik begin eerst met de kip, deze was ik met water, azijn en beetje zout. Dan maak ik kleine sneetjes in de kip zodat de marinade er goed in kan trekken. Dan laat ik de kip een nacht in de marinade staan. Dan gaat deze de volgende dag in de oven. Ook het zuurgoed een dag van te voren maken. Kan alles lekker intrekken. Ik schil de komkommer en snijd deze daarna in de lengte doormidden. Verwijder dan met een kleine lepel het vruchtvlees. Dan snijd ik alles in plakjes van 1 cm ongeveer. Doe dit daarna in een schaal, met afgekoeld gekookt water. Dan de ui fijnsnijden en deze er bij doen. Maak dan het zuurgoed af met zout, zwarte peper suiker en azijn. Ik doe dit op gevoel. Mocht je het zuurgoed pittig willen, doe er dan een rode peper bij. Wil je het een beetje pittig hebben, verwijder dan eerst de zaadjes en snij de peper in schijfjes. Hou je van heet, kun je de peper doormidden snijden en laat je de zaadjes zitten, zodat het in het zuurgoed trekt. En zet het dan in de koelkast. Volgende dag als ndertussen de kip in de oven staat, begin ik aan de kouseband, bami en bakbanaan. Voor de bami gewoon de spaghetti koken als normaal en laat dit afkoelen. Ondertussen dat de bami afkoelt maak ik de kouseband. Je kan verse gebruiken of uit de vriezer. Gebruik je verse dan ga je eerst de kouseband snijden in lengtes van 2 cm. Verhit wat magerine in de pan en fruit hierin de geperste knoflook, en trassi, en verkruimel het maggiblokje er bij. Doe dan de kouseband erbij en bak dit even goed door, wel goed omscheppen. En doe als laatste een kleine scheutje zoete ketjap erbij en laat dit zo even op een zachtjes vuur staan, zo'n 10 a 15 min. Moet niet te gaar worden. Ondertussen dat de kouseband op staat maak ik de bami. In de wok uien fruiten, knoflook persen en dit erbij fruiten. Voeg dan de fajalobi erbij, het bouillon tablet en wat zoete ketjap en zoute ketjap. ( Gebruik de zoute ketjap met mate, anders wordt het te zout) de zoete ketjap kun je wel wat meer gebruiken, zodat de bami een mooi kleurtje krijgt. Dan doe je de spaghetti in delen erbij en blijf dit goed bakken en omroeren. Zonodig meer zoete ketjap toevoegen voor de kleur. En klaar is de bami, heel simpel dus. En als laatste de bakbanaan. Schil verwijderen, en de banaan in plakken snijden, niet te dun maar ook niet te dik. En bak dan de banaan in een koekenpan met wat olie. Tussen het koken door, wel de kip blijven controleren en omdraaien. Liefst om de 5 minuten, giet dan ook om de 5 minuten de overgebleven marinade steeds over de kip, voor een mooie kleur en smaak. Mocht je niet zo uitgebreid willen, doe ik ook wel eens. Dan maak ik alleen bami met de kip. Maar voeg dan aan de bami paksoi en ei er bij. Je kan een omelet maken en dit in reepjes er bij doen, maar ik doe meestal van ei een roerei maken met wat kruiden. En de paksoi wok ik apart in knoflook en peper en zout. Deze schep ik daarna dan bij de bami. Kwa hoeveelheden van kruiden doe ik alles op gevoel eigenlijk, maar dit zijn ongeveer wel de hoeveelheden die ik gebruik. Maar je kan zelf natuurlijk wat minder of meer toevoegen. __________________ Ja hoor. Recept is van mamavan5bengels. Ik maak er geen bakbananen bij en ipv kippenpootjes heb ik kipfilet.
Die kruiden zag ik vorige week bij de jumbo. In het kruidenrek. Recept lijkt mij ook wel wat. Ga ik ook eens maken. En dat zuurgoed lijkt mij heerlijk. Zal zoon ook erg lekker vinden!
Klinkt lekker die bami, ik ken eigenlijk helemaal geen Surinaamse gerechten. Het schrikt me vaak ook af wanneer ik zie dat er puur ajinomoto wordt gebruikt, maar dat is bij dit niet het geval dus misschien moet ik me daar dan maar eens aan wagen. Mijn man lust gewone bami trouwens niet, spaghetti wel. Kan je kouseband kopen bij een Surinaamse toko of heeft de AH/Turkse buurtsuper dat ook? En brownies: ook heerlijk, maak ze zelf ook regelmatig. Ik heb verschillende recepten. Ook gewoon een recept waar alleen cacao in zit (is wat goedkoper natuurlijk). De brownies waar alleen gesmolten chocola in zit maak ik alleen op/met speciale gelegenheden.
Ik moest even googlen wat dat was Ik heb het nog nooit gebruikt in mijn Surinaamse recepten en zal dat ook nooit doen als ik dat zo heb gelezen. Hetzelfde als vet-sin, kan je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen Kouseband kan je inderdaad bij de toko kopen maar de Turk hier heeft het ook en de grotere ap ook. De Jumbo hier heeft het standaard.
Haha ik kende het ook niet. Maak eigenlijk ook nooit Surinaamse gerechten, behalve deze dan. Kousenband verkopen ze hier bij de Toko en de Jumbo. Je hebt ook een dikkere variant, de Thaise kousenband, maar dat vond ik niet lekker. Werd snotterig.