Ik ben mezelf aan het inlezen over het versneld aflossen van onze starterslening en daarna misschien zelfs de hypotheek. Beide zijn annuitair. Maar bij de starterslening mogen we boetevrij onbeperkt aflossen. Aangezien deze de hoogste rente heeft gaan we eerst hiervoor. Maar nu is mijn vraag....wie lost er ook extra af op de hypotheek/ lening. Welke vorm hypotheek heb je en waarom los je extra af.
Wij hebben geen hypotheek meer, maar hebben 'vroegah' twee hypotheken versneld afgelost. Mede daardoor wonen we nu hypotheekvrij. Ik kan het van harte aanraden, zéker aangezien spaargeld niet veel oplevert momenteel.
Hebben het nog niet gedaan. Maar willen het zeker aan doen. Wij hier ook een annuïteit hypotheek ( bijna dan, vanaf donderdag) We willen elk jaar een bedrag aflossen. Waarom, omdat het een fijn gevoel is dat je hypotheek gewoon iets sneller kleiner wordt. En dus je maandlasten ook.
Wij lossen / losten extra af. Maar we hebben nu een nieuwe badkamer laten plaatsen en daarom zijn we nu weer even bezig om de spaarrekening eerst weer aan te zuiveren. Daarna gaan we weer extra aflossen. Wij hebben ook een annuitaire hypotheek en een mooie rente voor de komende 8 jaar, maar maak me best zorgen als de rentes weer gaan stijgen dan hebben we wel een probleem over 8 jaar. Dus extra aflossen is héél wenselijk
Wij hebben spaar hypotheek en lossen Niet extra af en zijn dat ook niet van plan Is voor ons niet rendabel ivm belasting voordeel
Spaar hypotheek en aflossingsvrij. We lossen op beiden extra af want geen hypotheekschuld is altijd goedkoper dan geld in box 3 en een schuld
Maar bij annuitair worden je maandlasten niet lager maar juist hoger doordat je minder rente betaald en dus ook minder renteaftrek krijgt.
Ik denk zeker dat het slim is om je hypotheek extra af te lossen, maar je moet ook zorgen dat je een gezonde buffer hebt op je spaarrekening. Los dus alleen af met geld wat je echt kunt missen. Sparen levert niet veel op, maar als je nog een verbouwing in het verschiet hebt liggen, kun je daar beter eerst een gedeelte van je spaargeld voor gebruiken. Om deze reden lossen wij onze hypotheek nog niet extra af. Als onze woning is verbouwd gaat het extra geld wat we sparen wel in de hypotheek. Geld wat je in je hypotheek stopt, kom je niet meer bij als je ineens geld nodig hebt.
Wij hebben een hypotheek. de helft spaarhypotheek en de helft aflossingsvrij. Wij hebben onlangs 10% van het aflossingsvrije gedeelte extra afgelost. Dit omdat de maandlasten direct wat naar beneden gaan en wij het gewoon een fijn gevoel vinden om zo min mogelijk schuld te hebben. Uiteraard zorgen we altijd voor voldoende buffer op de spaarrekening. De meningen zijn verdeeld over doen of niet doen. Iedereen moet doen waar hij zichzelf het beste bij voelt.
Ik vind dat altijd zo'n kromme redenering. Je krijgt hoogstens 52% van de rente die je betaalt terug, dus je bent dan nog altijd voor 48% dief van je eigen portemonnee. Want dat gedeelte van de rente betaal je toch nog zelf. Zoals Marieke Henselmans dat zo mooi zegt: bij een huurwoning zou ook niemand akkoord gaan met hogere huurlasten alleen maar om wat meer huursubsidie te krijgen. Dus waarom bij een koopwoning wel meer hypotheek houden zodat je wat extra geld terugkrijgt van de overheid?!
Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek en inmiddels bijna een kwart afgelost. Net opnieuw de rente vastgezet en nu betalen we nog maar krap de helft aan rente als waar we 10 jaar geleden mee begonnen.
Wij hebben een spaar en aflossingsvrije hypotheek. We willen graag versneld aflossen, maar hebben ook veel geïnvesteerd vanuit spaargeld. Dat zou ik dus ook niet vergeten in het geheel. Nieuwe badkamer en keuken zelf gefinancierd. We willen graag extra aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, maar ik vroeg me af vanaf hoeveel euro dat interessant is?
Daar heb je inderdaad gelijk in. Ik typte eigenlijk alleen wat onze adviseur ( waarvan we blij zijn dat we klaar met hem zijn ivm veel verkeerde info) ons vertelde. Ik ben de hele dag al bezig met onze gegevens en het loont inderdaad om ook deze hypotheek straks aan te pakken. Wij hebben eerst nog wat kleine schulden af te betalen wat we nu ook versneld doen. Buffer moet ook nog wat groter. Maar hoop vanaf eind 2015 toch echt te kunnen beginnen met aflossen van onze starterslening. Deze hoeft pas betaald te worden vanaf sept 2017 maar we gaan vanaf eind 2015 geld apart zetten om een groot bedrag ineens weg te kunnen boeken.
Wij lossen elk jaar een bedrag extra af. Daardoor zien we ook echt onze maandlasten elk jaar een paar tientjes naar beneden gaan. Het eerste jaar scheelt dat nog niet zoveel, maar als je nu een paar jaar verder bent en het verschil bekijkt met de oorspronkelijke maandlasten, gaat het toch al gauw om 200 euro per maand. Het aflossen gaat daardoor ook steeds sneller. Waarom? * We besparen er een hoop geld mee. Ja, je krijgt inderdaad wat minder hypotheekrenteaftrek. Maar je betaalt ook veel minder rente. En zeker met de huidige rente op de spaarrekening, is het absoluut voordeliger. * We gaan elk jaar over de grens heen die je onbelast aan spaargeld mag hebben. Door dat deel in de hypotheek te steken, voorkomen we voorlopig dat we vermogensbelasting moeten betalen. Al gaan we dat met liefde doen tegen de tijd dat de hypotheek afgelost is hoor. Da's nou eens een belasting waarbij je van geluk mag spreken als je hem moet betalen. * Ons huis kan vrijwel zeker niet meer onder water komen staan. (Zeg nooit nooit natuurlijk. Maar het moet nu wel heel raar gaan met de huizenmarkt wil dat nog gebeuren.) * En het is gewoon een fijn idee om zo min mogelijk geld geleend te hebben. * Als we over een aantal jaar besluiten om een ander huis te kopen, kunnen we het deel dat al afgelost is echt gebruiken om in een nieuw huis te stoppen i.p.v. de oude hypotheek af te lossen. En we zouden op termijn wel iets groters willen.
Mag je altijd extra aflossen? Volgens onze adviseur mag dat niet en moet je dan boete betalen. Wij hebben 2/3 spaar en 1/3 aflossingsvrij..
Je mag sowieso elk jaar 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Die 10% staat volgens mij zelfs wettelijk vast. Sommige aanbieders (in ieder geval de onze) hanteren een hoger percentage. Wij mogen elk jaar 15% boetevrij aflossen. En ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat de aflossingsvrije hypotheek sowieso zonder boete afgelost mag worden, zonder maximum?? Even googlen, kun je vast wel vinden. Of er zit hier wel iemand met meer verstand er van. Maar wat jouw adviseur zegt, klopt sowieso niet, dat je altijd een boete betaalt.
volgens mij wel,moet je even in je papieren kijken. Wij mogen 10 procent per jaar aflossen in de aflosvrije hypotheek. meestal is het tussen de 10 en 20 procent per jaar.
Ik dacht ook dat je altijd minimaal ( kan hoger zijn maar ligt aan welke verstrekker je hebt) 10% boetevrij mag aflossen van het oorspronkelijke leenbedrag.