Weinig Boodschappengeld: Wat eten? Deel 4

Discussie in 'De lounge' gestart door Saar22, 3 jul 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik bedoelde geen baking soda maar keltisch zeezout, dat is zo grof dat het haast kleine steentjes lijken. Vandaar dat ik me dat idd afvroeg, dat geschuur kan toch niet gezond zijn? Maar ik houd het ook wel gewoon bij m'n tandpasta hoor; was alleen benieuwd haha.

    @ Brood: nee idd geen bbm, maar in de oven. En ik gebruik al helemaal niet van die mixjes. Gewoon bloem/meel, zout, water, gist en een beetje olie, dat is alles wat je nodig hebt!
     
  2. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik ben er laatst (per ongeluk) achter gekomen dat, nadat je het brood volledig laat afkoelen (ofwel op een rooster zonder iets ofwel omgewikkeld in doeken, is maar net of je van een harde of zachte korst houdt, wij gaan altijd voor een zachte korst), je het een nachtje in plastic zakken moet wikkelen voordat je het snijdt. Het snijden gaat dan nog makkelijker en er vallen minder kruimels af. Nou vind ik die kruimels ook niet zo erg, want dat gebruikte ik anders toch wel als paneermeel. Normaal gesproken snijd ik het altijd direct na het afkoelen maar die keer had ik geen tijd, wikkelde het in plastic en dacht 'dat komt morgen wel'. Tot m'n verbazing ging het snijden veel makkelijker, d.w.z, moest minder moeite doen om echt mooie sneetjes te krijgen.

    En ook niet onbelangrijk: wij gebruiken dus een elektrisch mes, klinkt onzin, maar hiermee maak je echt (als je je best doet) mooie sneetjes. Wij hebben dit mes ook enkel voor het brood hoor, voor de rest gebruik ik dat ding helemaal niet, zou niet weten voor dat ik het moet gebruiken haha. Een normaal broodmes heb ik ook maar die gebruik ik nu dus nog maar amper. Als je dit plaatje bekijkt zie je wat het verschil is, ook qua structuur, tussen een met een elektrisch gesneden sneetje en een met een 'gewoon' broodmes gesneden sneetje: http://anoregoncottage.com/wp-content/uploads/2013/10/Bread-serrated-vs-electric-knives.jpg

    En uiteraard zitten er soms sneetjes bij die op niks lijken haha, maar dat is vaak omdat ik te gehaast ben ofzo. Die sneetjes haal ik er vaak uit en laat ik opdrogen zodat ik er paneermeel van kan maken. Of doe het in een zak in de vriezer en als ik genoeg misvormde sneetjes heb, kan ik een keer broodpudding maken.
     
  3. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    22 jun 2012
    1.424
    126
    63
    Bedankt voor de tip! Ik ga de vlgd keer het brood in een plastic broodzak doen. Een elektrisch mes gebruik ik al. Idd ook alleen voor brood of stokbrood. Je kunt ook hele mooie plakken rollade snijden met dit mes.

    Ik laat het altijd afkoelen op een rooster. Maar wanneer krijg je een zachte korst? Als je er doeken omheen doet? Of krijg je dan juist een harde korst.
     
  4. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    22 jun 2012
    1.424
    126
    63
    Zo maak ik het ook ongeveer. Ik gebruik zonnebloemolie en voeg lijnzaad toe.

    Kun je 2 degen tegelijk in de bbm maken? En dan het deeg in 2 delen verdelen en dan verder gaan met het broodproces?
     
  5. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    dat begreep ik, maar ik bedoelde ermee dat ik zelfs dat kleine zout niet vertrouw, laat staan die grote korrels :p
     
  6. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen gebruik te maken van de kneedfunctie. en dan 2 keer aanzetten want volgens mij past er niet zoveel in de bbmachine. ik heb een keukenmachine https://www.google.nl/search?q=nordland+keukenmachine&espv=2&biw=1034&bih=619&tbm=isch&imgil=ZZ_AE5Rga3xbkM%253A%253ByoMTJI3k5EqxCM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.voordeelmuis.nl%25252Fcgi-bin%25252Fv.cgi%25253Fa%2525253Dd%25252526d%2525253D1091818&source=iu&pf=m&fir=ZZ_AE5Rga3xbkM%253A%252CyoMTJI3k5EqxCM%252C_&usg=__PdyCiOjy7vwU3l8nvkRgYxhrex4%3D&ved=0CEAQyjc&ei=OlBwVLvfIcTyPIOWgfgB#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ZZ_AE5Rga3xbkM%253A%3ByoMTJI3k5EqxCM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.voordeelmuis.nl%252Fimg%252Fgif%252F1091%252F1091818.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.voordeelmuis.nl%252Fcgi-bin%252Fv.cgi%253Fa%253Dd%2526d%253D1091818%3B450%3B407
    dan is er plaats genoeg, ik kan er ook wel drie tegelijk maken als ik zou willen.
     
  7. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Wat een werk zeg dat brood maken en het klinkt ook niet echt makkelijk. Maar misschien dat als je het meerdere keren doet het makkelijker word? Denk dat ik het gewoon maar eens moet proberen. Bedankt voor de uitleg.
     
  8. Rosa Canina

    Rosa Canina Fanatiek lid

    28 sep 2009
    3.410
    1.065
    113
    Kun je in plaats van silliconenen vormen ook een alluminium cake vorm gebruiken. Die heb ik namelijk wel. Of zou je ook met de hand een vorm voor het brood kunnen kneden?
     
  9. Islah

    Islah Niet meer actief

    Veel werk is het niet echt, tijd kost het wel maar dan vooral aan rijzen, bakken en afkoelen waarvoor je niks hoeft te doen. Maar ik vind het ook echt leuk dus dat scheelt.

    Miranda, onder een doek (ik gebruik een laken) laten afkoelen zorgt voor een zachte korst. O afgedekt en op een rooster voor een harde.
     
  10. Ons Kleintje

    Ons Kleintje Niet meer actief

    Opzich is het wel een klusje, maar ik doe het meestal als ik weet dat ik thuisblijf. Zo vlak voor het avondeten begin ik dan, dan is het ook lekker warm in de keuken, goed voor het rijzen.
    Maar echt veel werk is het niet, vooral tijd inderdaad! maar erg leuk, je hebt het immers zelf gemaakt en dat geeft een goed gevoel.
     
  11. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    22 jun 2012
    1.424
    126
    63
    Bedankt voor de tips. Ik heb nu nog 5 broden in de diepvries en ga vlgd week weer brood bakken en dan zien hoe het gaat.
    Op zich duurt het wel lang voordat het brood de oven in kan maar tijdens het rijzen kan ik wel de huishouding doen dus dan valt alles best wel mee.
     
  12. Islah

    Islah Niet meer actief

    @die laatste zin... Geeft Idd voldoening. Een van de redenen dat ik veel zelf maak/doe. Ik ga me binnenkort proberen te wagen aan zelfgemaakt bladerdeeg.
     
  13. blijevrouw21

    blijevrouw21 Fanatiek lid

    29 apr 2011
    1.132
    0
    36
    Mijn eigen winkeltje en de gezelligheid in het gez
    In het oosten
    Ik ga vanaf nu hier ook even meelezen, wij geven veelste veel geld uit aan onze wekelijkse boodschappen. Ik werk 52 u in de week (eigen onderneming en houd er zelf financieel geen cent aan over) dus echt op jacht naar aanbiedingen ging ik op dit moment niet.

    Wij hebben besloten voor een tweede te gaan maar dan moet er echt heel snel wat veranderen..
     
  14. Soit

    Soit Niet meer actief

    Hoi allemaal,

    Word veel gekletst hier. Ik lees vaak, maar afgelopen week weer zo druk geweest dat ik geen tijd had om te reageren. Blijf het een leuk topic vinden :)

    Vandaag weer flink voorraad ingeslagen op de markt:

    3 st kakifruit 0,50
    4 kg jonagold €2
    4 kg peren €2
    Groentenboer compoteappels 8 kg €2
    Zoete aardappel 500 gr. € 0,90
    3 kg rode bieten plus 1 raap €1
    3 kg rode uien 1,50
    2 grote ananasen 1,50

    In totaal bijna 28 kg groenten en fruit voor € 13,40, blij!!
    Paprika's net al geportioneerd en in de vriezer, bieten al gekookt. Zo nog raspen en dan in de vriezer.
     
  15. Miranda81

    Miranda81 Fanatiek lid

    22 jun 2012
    1.424
    126
    63
    Blijevrouw21, welkom en succes met bezuinigen!! Jij werkt wel veel uurtjes per week. Nu maar goed de aanbiedingen in de gaten houden ;)

    Soit, zo wat veel gezonde dingen voor echt weinig. Ik ben jaloers op zulke markten.

    Hier net een weekmenu gemaakt
    Vandaag: gevulde rijst met snackjes uit de frituur
    Morgen: pannenkoeken
    Maandag: gek. aardappels, karbonade, wortels en een salade
    Dinsdag: woknoedels met vis
    Woensdag: geb.aardappels, coucoussalade, broccoli en sla (he, ik zie nu pas dat dit een vegetarisch gerecht is, hmmm hebben we bijna nooit. Toch vaker doen)
    Donderdag: rijst, boontjes en zelfgemaakte babi ketjap met varkensreepjes/ui
    Vrijdag: surinaamse bami

    Boontjes en wortels nog in huis en vanmiddag o.a. sla en prei gekocht. Veel groenten heb ik voor het menu al in huis.
     
  16. Wat leuk om te horen dat je zwanger bent, gefeliciteerd :D

    Hier gaat alles goed. Tobias doet het super op de Nutramigen nog steeds, we hebben in oktober/november geprobeerd of hij weer over kon op gewone melk maar hij kreeg toch weer eczeem. Nu dus weer terug op hypo-allergeen en dat gaat echt super!! :D

    Verder is het echt een enorm vrolijk kereltje, iedereen krijgt een lach van hem, totaal niet eenkennig. Vanmiddag ging hij nog kiekeboe spelen in de trein met een wildvreemd jongetje van 2... Een lol dat ze samen hadden :D Dat is echt enorm genieten :D
     
  17. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    Hey ben ik ook weer..
    Loop ook wat achter/. drukke week gehad.
    Hymalaya zout heb ik ook. Maar ik voeg zo min mogelijk zout toe. Maar bv over een eitje vind ik het wel lekker..

    Morgen mijn eerste brood bakken.. Ik houdt jullie op de hoogte !
    Net pizza-deeg gemaakt Man man wat een ellende dat deeg plakte onwijs aan mijn handen ( ik zal wel iets fout doen ) maar ik kreeg de slappe lach dat was lang geleden maar ik bleef er zowat in. Tranen over mijn wangen en manlief stond me maar schaapachtig aan te kijken wat niet echt hielp om het te laten stoppen..
    Ben benieuwd staat nu te rijzen

    Weekmenu voor volgende week is erg voordelig want wederom bijna helemaal uit de voorraad ( die dan nu ook wel ver op is )
    Ma; boerenkoolstamp ( alleen aardappelen kopen )
    Di; Macaroni met tomatensaus en groentes ( helemaal in huis )
    Woe; Kikkererwtensalade met feta en broodje ( helemaal in huis )
    Do; Kipcurry met naanbrood ( alleen nog courgette kopen )
    Vrij; tartaar met gebakken aardappelen en broccoli heb ik ook nog in huis
    Za; eten we bij mijn schoonouders
    Zo; erwtensoep uit de diepvries
     
  18. senna999

    senna999 Fanatiek lid

    11 apr 2010
    2.815
    1
    0
    Dames ik meld me af.
    Heb deze week slecht nieuws gekregen in t ziekenhuis.
    Ga me de komende tijd richten op mijn gezinnetje.
    Krijg veel onderzoeken nog dus laten we duimen voor Nog wat goed nieuws.
     
  19. Elena22

    Elena22 VIP lid

    10 feb 2010
    8.119
    1.801
    113
    Kraamverzorgende
    @Senna; Hele dikke knuffel en sterkte de komende tijd!
     
  20. Elena22

    Elena22 VIP lid

    10 feb 2010
    8.119
    1.801
    113
    Kraamverzorgende
    Chips! Had een heel verhaal getypt is het verdwenen :$
     

Deel Deze Pagina