Ik ga het gewoon nog een keer navragen! Want ik denk ook dat het best wel scheelt als ik pas hoef te testen vanaf de laatste hap... Nu zit ik bijvoorbeeld anderhalf uur na de eerste hap op 7.5 en moet ik dus volgens 'de regels' bijspuiten. Terwijl dat 1,5 of 2u na de laatste hap best wel eens 7 of net daaronder kan zijn...
Ja ik denk ook dat het wel zal schelen. Zowel de dietiste als 2 db.verpleegkundigen hebben het mij zo uitgelegd zoals ik eerder zei! Dus niet zomaar 1 iemand die maar wat zegt... Ik moet wel zeggen dat ik een hele snelle eter ben, een kwartier lang eten is vrij lang voor mij normaal gesproken dus of het veel uit maakt? Maddie, succes morgen!! Ik ben benieuwd wat er uit komt!
Succes Maddie vandaag! Ik heb zojuist de vk-praktijk gebeld. De vk gaf aan dat ze een suikertest normaal pas vanaf 16 tot 18 weken gaan doen, omdat het te vroeg is voor zwangerschapsdiabetes. Het protocol is enkel nuchter prikken, ik snap zelf het nut er niet van. Ze wil toch even gaan overleggen, ook eventueel met een gynaecoloog en ze belt me aan het einde van de dag terug. Ik heb zelf besloten dat als ze er niks mee doen, dat ik er dan mee naar de huisarts ga. Ik maak me zorgen. Heb verder al 3 dagen voortdurende hoofdpijn (is dit ook een symptoom?) en al een tijdje enorme dorst, vooral 's nachts en 's morgens. Ik heb ook aangegeven dat de suikerwaarde van mijn laatst geboren dochter de eerste dagen behoorlijk van slag was en dat ik al eens op een suikerdieet heb gezeten (in mijn derde zwangerschap een aantal weken). Ik ben benieuwd wat ze gaan beslissen. Wat denken jullie dat wijsheid is voor mij om te doen, als ze beslissen af te wachten?
Officieel zeggen ze dat bij de meeste personen de zwangerschapsdiabetes pas rond de 24 weken gaat opspelen, maar bij mij werd het al 15 weken ontdekt naar aanleiding van de verstoorde gtt test dat het weer aan het opspelen was, wel heb ik tot aan de 30 weken zonder medicijnen afgekund. Toen moest ik wat gaan gebruiken heb enkel metformine gebruikt 1 x daags en daar bleef het goed bij. Baby is met 38w en 1 dag gehaald.
Hilly mag ik vragen in welk ziekenhuis? Ik heb zojuist een kennis gebeld, zij is diabetesverpleegkundige en zegt dat het inderdaad niet boven de 7 mag zijn. Iemand anders op een ander forum die al 11 jaar werkt met diabetespatiënten zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken, dat 8 nog normaal is, en dat 1x meten niks zegt.. Wie heeft er gelijk? Lastig hoor.
Die verschillende regels zijn raar. Daar kwamen wij ook achter. Bij elk van ons is het anders. Bij mij gaven ze aan dat het met zelf testen niet hoger mag zijn dan 7. En dat waarde van 7.8 is vast gesteld door de officiële testen vanuit het ziekenhuis. Als je weet dat je bekend bent met zwangerschapssuiker en je merkt aan jezelf dat je dorst hebt en dergelijke. Dan kan je toch al je eten aanpassen? Als je je daardoor al wat beter voelt. Zo moeilijk is het niet. Eten na 2 uur en geen zoete/suikerig beleg en niet te veel brood of dergelijke. En heb je je prikkastje nog van de vorige keer?
De laatste keer dat ik een suikerdieet heb gehad is 6 jaar geleden en dit was voor een periode van 4 weken. Ik weet helaas echt niet meer wat je dan wel en niet mag eten. Ik kan me natuurlijk wel iets voorstellen dat het beter is om geen snoep e.d. te eten, of veel koolhydraten, maar waar dat nu precies veel inzit? Is er een lijst over te vinden op internet, wat wel en niet handig is? Ik ben dit weekend al anders gaan eten, maar ik heb totaal geen idee of ik het goed doe. Ik heb helaas geen prikspullen, kan ik die ergens kopen/huren, om zeker te zijn?
Ik vind overigens verder dat als er twijfels zijn dat het ongeacht de zwangerschapsduur gewoon goed getest moet worden, en als het niet goed is, er begeleiding moet zijn. Op eigen houtje gaan dokteren heeft niet mijn voorkeur.
Er is een landelijke richtlijn van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en daarin staat: "Er wordt vooral gelet op het tijdstip dat u nog niet gegeten hebt ('s ochtends) en het tijdstip 1 tot 2 uur na de maaltijd. De bloedsuikerwaarden moeten zoveel mogelijk tussen de 3 en 7 (mmol/l) blijven." Hier kun je het document downloaden, maar pas op het is een PDF: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nvog.nl%2FSites%2FFiles%2F0000000081_Diabetes_en_Zwangerschap.pdf&ei=vhlzVPaIMcu_ygOMlYGgBw&usg=AFQjCNFqBS-64ZgVuMKVsRCYGskDjv_rQw&sig2=wFzPCu4VrFezOnh19rhrlg&bvm=bv.80185997,d.bGQ En hier is nog een website van de NVOG met de richtlijn voor zwangerschapsdiabetes: NVOG Hierin staat de volgende definitie: "GDM (zwangerschapsdiabetes) is elke vorm van hyperglykemie die tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, onafhankelijk van het feit of deze afwijking na de zwangerschap weer verdwijnt. Zwangerschappen gecompliceerd door GDM worden gekenmerkt door een hogere kans op perinatale en maternale complicaties, zoals macrosomie, schouderdystocie (neonatale fracturen of plexusletsel), neonatale hypoglykemie en neonatale hyperbilirubinemie. Tevens hebben vrouwen met een doorgemaakte GDM 50% kans om binnen vijf jaar diabetes te ontwikkelen. Vrouwen bij wie aan het eind van het eerste trimester c.q. bij de eerste prenatale controle de glucosewaarde verhoogd is, hebben een groter risico op een gecompliceerde zwangerschap (o.a. structurele afwijkingen). Meest waarschijnlijk is hier sprake van een (niet eerder ontdekte) DM type 1 of type 2, die al voor de zwangerschap bestond. Hoeveel vrouwen dit jaarlijks in Nederland betreft, is niet bekend." Dit staat er over de screening: "Screening eerste trimester (bij de eerste prenatale controle) De screening bij vrouwen met risicofactoren (zie de richtlijn) wordt gedaan met een random, maar bij voorkeur met een nuchtere glucose, gevolgd door een OGTT indien afwijkend." En dit staat er over de behandeling: "Behandeling van GDM vindt plaats in de tweede lijn en begint met een dieetadvies. Het advies is om minimaal 2× per week een dagcurve te bepalen. Wanneer dit dieet binnen 1-2 weken na starten niet leidt tot een verbetering van de glucoseregulatie, weerspiegeld in de streefwaarden (nuchter glucose ≤ 5,3 mmol/l, de postprandiale eenuurswaarde ≤ 7,8 mol/l en/of de tweeuurswaarde ≤ 6,7 mmol/l, capillair) moet glucoseverlagende medicatie worden voorgeschreven. Behandeling met insuline is nog steeds het middel van eerste keus, zeker in het eerste trimester van de zwangerschap. In het tweede trimester kan ook worden overwogen om eerst orale antidiabetica te starten."
Je dieet aanpassen is geen 'dokteren' hoor. Er is via google enorm veel informatie te vinden over diabetes en de voedingsadviezen die daarbij horen. Maar in basis komt het erop neer dat alles waar koolhydraten, zetmeel of suikers inzitten je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Vooral de 'witte' producten zijn berucht: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappels, suikergoed. Betere keuzes zijn: volkoren brood/pasta, zilvervlies rijst etc. En verder is het goed om vooral ook veel vezels te eten. Die zitten dan weer in peulvruchten, groene bladgroenten, noten etc. Fruit is een lastige categorie. Fruitsuiker is een snelle suiker, maar tegelijkertijd heb je wel fruit nodig. Dus kies dan voor een appel of peer in plaats van een banaan. Verder: beweging is enorm goed voor je bloedsuikerspiegel. Elke dag 30 minuten matig intensief (wandelen of zwemmen) bijvoorbeeld. En veel water drinken, minstens 2,5 liter per dag.
Eet bijv 2 bruine boterhammen met kaas of vleeswaar 2 volkoren crackers met kaas of vlees Yoghurt met fruit Meestal kan je sochtends vroeg nuchter wel iets op cracker doen waar veel suiker in zit. Omdat je waarde dan laag is. Ik eet dan 1 met hagelslag en 1 met kaas. Broodje met gebakken ei. Plak cake 2 mandarijn of 1 sinaasappel. Appels zitten veel meer in. Cashewnoten ongezout. 1 zakje chips 1 bord avond eten..kies vlees of vis wat niet gepaneerd is. Aard/ rijst en dergelijke kan je weinig van nemen. Neem daarbij meer verse groente. Bij groente kan je kaas overheen doen. Erg lekker. Owja. Drinken is thee, water of light fris Ik gebruik de Mijn eetmeter app. Voeg daar alles in. Je kan het op koolhydraten zetten. Je ziet snel of iets wel of niet kan.
Het is ook een kwestie van uitvinden waar jouw lijf op reageert. De ene kan wel hagelslag eten, maar de ander niet. En de ene kan wel chips eten, maar de ander niet. Daar is geen universele regel voor. Vandaar dat wij allemaal aan het 'dokteren' zijn met onze voeding en daarna meten wat er gebeurt met onze bloedsuikers. Alleen daardoor krijgen we inzicht in wat er in onze lijven speelt. En zelfs dan kan het nog de ene dag wel en de andere dag niet gaan... Het is hartstikke lastig en het legt best wel een stempel op je zwangerschap. Maar de risico's van te hoge bloedsuikers zijn er helaas wel degelijk en daarom zullen we er toch allemaal aan moeten geloven dat we hiermee aan de slag gaan
Maantje, op je strepen staan!!! Als jij getest wilt worden, dan moet je die gewoon proberen te eisen! Het kost de verloskundige niks, en het is jouw lijf, jouw baby! Ik sta ervan versteld dat ze het niet willen laten doen zeg.. Ik zou gewoon boos worden als het nodig is hoor!
Nou lekker dan!!! Ik bel net mijn zorgverzekering om te vragen hoe het zit met die vergoedingen. Uhhhh ja geen idee, dat moeten we afwachten zegt de beste mevrouw aan de telefoon. Pfff wat een antwoord zeg haha Ik krijg 40 euro aan testmateriaal vergoed vanuit mijn aanvullende verzekering wbt teststrips enzo. Ik vroeg hoe het zit met de glucosemeter en de prikpen... "Tja geen idee of dat daar ook onder valt." Hmmmmmm oke? Is er in die maand tijd nog niks gedeclareerd dan? "Ohja het ziekenhuis heeft het een en ander gedeclareerd zie ik, maar er is nog geen uitspraak of dat vergoed wordt dus dat moet je afwachten" Okeeeee, en dat het zwangerschapsgerelateerd is, maakt dat nog uit? "Ja dat staat er vast niet voor niks bij mevrouw, dus dat zal wel uitmaken ja" Oke ben dus niks wijzer geworden! Volgende week moet het bekend zijn en kan ik het online in mijn account zien zei ze.. Fijn ook als het niet vergoed wordt, december is al zo'n goedkope maand
Nou dames, heb ons mannetje weer even mogen zien. buikjes lag 3 weken voor op de groei. ik sta nu tot aan de bevalling onder toezicht van de gynaecoloog. ik ben wel geschrokken van wat hij me allemaal vertelde. ( gevolgen van het kindje en voor mezelf) hij was wel erg begripvol en vertelde alles erg duidelijk. Woensdag moet ik naar de diabetesverpleegkundige dan zal er vast nog meer vertelt worden. en 2 dec moet ik naar de internist. me hoofd zit vol met alle informatie. Mijn man was wel erg lief en probeerd me gerust te stellen maar stiekem ben ik toch wel een beetje in paniek.
He balen maddie! Maar dit was wel te verwachten. Zo ging het bij ons ook.. Bij de diabetesverpleegkundige zal je iig uitgelegd worden hoe je je bloedsuiker moet testen. Weet je ook al of je insuline moet spuiten of moet je eerst een paar dagcurves bijhouden? En moet je ook naar een dietist?
Dat is niet niks Maddie. Ik snap goed dat je geschrokken bent hoor. Maar geloof ons maar, in de praktijk valt het uiteindelijk best mee. Dat prikken voor je suikerwaardes is eigenlijk hartstikke makkelijk. En met de juiste uitleg heb je het zo weer onder controle.
dankje wel voor jullie lieve woorden. hij zei zoiezo een streng dieet en het is bijna zeker dat ik moet gaan spuiten. maar ik wacht woensdag even af wat de diabetesverpl. zegt, idd was wel te verwachten maar hij zei wel dat ik er vroeg bij was en dat dat een voordeel kon zijn.