Hier net zo, al eerder een periode geweest dat ze heel goed at, toen een hele tijd niks, daarna weer goed. en sinds een week of 3 wil ze weer niet eten. ze eet het vlees meestal op, en dan hoeft ze niet meer, want ze zit vol ( uhu.. ) wij hebben ook alles geprobeerd maar ik ben er klaar mee, ik kook gewoon niet meer extra voor haar, en ipv 3 vleesjes in de pan liggen er nu 2 en krijgt ze een stukje van ons. als ze honger heeft eet ze haar aardappelen en groenten of net wat maar op. en dan een half uur na het eten zeggen, heb honger wil een broodje. eerst deed ik dat nog wel eens omdat ik haar niet met honger in bed wilde laten liggen maar nu doen we dat ook niet meer.
Maar die kinderen die weigeren om ook maar 1 hap te eten..ik neem toch aan dat die naast wat brood, fruit of rauwkost helemaal niks krijgen he. Als ze al meer dan een jaar geen avondeten eten ze dan ook al meer dan een jaar geen enkel snoepje, koekje oid meer gehad hebben...anders ben je als ouder ook niet geloofwaardig denk ik.
Ben ik het niet helemaal mee eens, want het lijkt me juist goed om te kijken waar het aan ligt, maar mijn zoon heeft jarenlang geleefd op brood, soepstengels en rijstwafels ja. Chips is namelijk van aardappels gemaakt en hij weigerde elke vorm van aardappel, snoep vond en vind ik sowieso niet nodig en ijs wilde hij ook niet proeven. Oh en hij is ook weleens huilend van tafel gelopen en toen ik naar m toe ging zei hij: 'ik wil het wel graag mama, maar het lukt me niet.' Hij was 4 toen. Of met mijn broertje een wedstrijdje 'eten', stoer willen doen en een hap proberen op te eten, om vervolgens weer over te moeten geven. Het is soms echt niet een kwestie van niet willen eten en koppigheid.
Nou, wat je nu zegt is natuurlijk ook een beetje onzin. Ik vind een koekje (wat hier overigens altijd en alleen een tarwebiscuitje is, maar dat verder terzijde) 's morgens bij de koffie niks te maken hebben met avondeten. Ik zou mijn kinderen zo ook echt niet op willen voeden. De hele dag dan dus strijd over eten (geen koekje, geen zoet op brood, geen pepernootje) omdat ze niet willen avondeten. Dat zal een lekkere gezellige boel worden dan...
Hier ook een 4 jarige die weinig tot niet eet, maak me hier niet zo druk om als ze honger hebben eten ze wel, hij is gelukkig dol op salade dus als tussendoor op school krijgt hij geen koekje maar stukjes komkommer en tomaatjes mee, ook neemt hij een gekookt eitje mee, dus zo krijgt hij toch binnen wat hij nodig heeft
hoezo strijd over het avondeten wordt toch ook geen strijd gemaakt. Ik lees van alles hier en begrijp gewoon niet dat iemand zelf gelooft dat het kind alleen pizza, friet en pannenkoeken lust of dat kinderen ongezonde niet voedzame dingen krijgen terwijl ze weigeren groente te eten. Ik zal echt de laatstr zijn die een kind dwingt te eten. Maar stimuleren zeker...ik ga echt niet zorgen dat een kind zich overdag vol eet want dan gaat er nooit een reden zijn om te gaan eten s avonds.
dan is er een psychisch probleem en is het natuurlijk niet geheel fair om je te melden in een mijn-kind-wil-niet-eten-topic, want dat is een totaal andere situatie. 90%van de kinderen die niet willen avondeten zijn gewoon dwars en dan helpen zulke maatregelen zeker! De andere 10% heeft hulp nodig.
Wat je nu beschrijft (een kind dat gedurende de dag volgestopt wordt met koek etc.) is iets heel anders dan een kind wat gewoon normaal eet (ontbijt, fruit, lunch, fruit/koekje) en dat geen avondeten wil. Dit laatste is zoals het bij ons gaat. En nee, wij eten nagenoeg nooit patat of pannenkoeken en snoep, chips etc. krijgen ze ook niet. Er wordt hier gedurende de dag gewoon gegeten, maar avondeten blijft een puntje. Dat heeft verder niks te maken met wat ze overdag te eten krijgen.
Nou tja volgestouwd is idd weer het andere uiterste maar ik ken een paar kindjes die ook weigeren maar 1 hap te nemen, behalve als er friet of pannenkoeken gegeten wordt en s ochtends een koekje krijgen (wat overigens geen tarwebisquitje is) en s middags nog 2 keer een snoepje...ja dat begrijp ik echt niet.
Nou ja, ik snap ouders die hun kinderen dagelijks snoep en koek geven sowieso niet , maar ik denk verder niet dat een koekje in de ochtend en een snoepje in de middag zorgt voor een verminderde eetlust. Ik heb van de week mijn dochter toen ze uit school kwam geen fruit gegeven. Mijn hoop was dat ze dusdanig honger zou hebben dat ze wat zou eten 's avonds, maar niks was minder waar helaas...
Nee het zal qua eetlust geen borden schelen maar je geeft zo wel een signaal af....eerst gezond eten en dan pas de rest...met veel peuters/kleuters doet dat veel...als je hrt consequent aanhoudt....dus ook op verjaardagen enz
Tja, bij mijn dochter werkt dat echt niet hoor. Maar goed, ik vind dat ook een manier van strijd voeren en ik zou daar niet voor kiezen. Maar zo kiest iedere ouder zijn of haar eigen tactiek. Mijn tactiek is gewoon accepteren dat ze momenteel niet wil eten. Nou ja, big deal, ik heb er vertrouwen in dat het vanzelf wel weer komt.
Als ik dit zo lees ben ik dus echt een hele strenge mama. Er wordt bij ons gegeten wat er op tafel staat, lust je iets niet dan hoef je niet zo veel ,maar gegeten wordt er. Willen mijn kinderen niet eten, prima maar dan is er ook niks anders meer tot aan het ontbijt. De smoes is hier als ze niet willen eten altijd, ik heb geen honger, mijn buik is vol. Als de buik vol is dan past er dus ook geen toetje meer in. Vaak is dat zeggen genoeg om te zorgen dat ze wel eten. Ik heb er echt geen zin in dat mijn kinderen straks niks lusten, nooit wat willen proberen. Het is wel zo dat zowel mijn man als ik zelf ook dingen eten die we niet lekker vinden en dat weten de kinderen ook. Ze zijn hier bv allemaal gek op rode kool wat ik dus echt niet lust, maar als ik mijn kinderen zeg dat ze van de dingen die ze niet lekker vinden 4 hapjes moeten nemen dan zou het wel heel hypocriet zijn als ik dan niks, of wat anders zou eten.
Ik vind je niet strenger overkomen dan de rest. Ik denk dat de meeste ouders dit zo aanpakken hoor. Alleen is onze jongste niet zo dol op toetjes (of iets anders) dat ze daar wel voor gaat eten. En ze moet het wel zelf eten, ik ga het niet naar binnen proppen.. Bij onze oudste werkt dit wel trouwens, naar mijn mening is het dus sterk afhankelijk van je kind (en niet van de opvoeding, want die is bij ons thuis hetzelfde..).
Ik lustte als kind ook niks en moest dan toch eten. Dat heeft er echt voor gezorgd dat ik heel lang JUIST niks wilde proberen. Ik dwing mijn dochters dus niet: eten ze niet, dan eten ze niet, maar: niet klagen over honger en ze krijgen geen alternatief. En juist daardoor zie ik dat ze wel bereid zijn om te proeven.
Hier ook een moeilijke eten. Vooral warm eten is een ramp. Na een week geen avondeten gegeten te hebben zijn op de advies van het cb (ze was toen pas 1,5) brood gaan geven. Ze heeft een periode alleen maar brood met chocopasta willen eten. Na veel gedoe en ruzie het los gelaten. Ondertussen eet ze ontbijt en lunch goed, is ze meer ingredienten gaan eten. Warm eten bieden we dagelijks aan. Eet ze het, prima. Zo niet en ze vraagt om een boterham dan krijgt ze die gewoon. Regelmatig eet ze ook helemaal niks s'avonds. Haar dwingen toch warm te eten helpt niet, dan eet ze gewoon helemaal niet. Het is een keuze tussen twee 'kwade' maar we willen geen gevecht. Denk ook dat het belangrijk is dat je er geen strijd van maakt. Dan leg je er zo veel nadruk op waardoor de kinderen snel doorhebben dat het belangrijk is en dat ze het kunnen boycotten als ze iets gedaan willen krijgen.
De dingen die bij mijn dochter hier echt niet lekker vond kregen een beetje appelmoes erbij. Dan mocht ze de minder lekkere dingen daar door heen halen, en het op die manier proeven. Na een aantal keer kwam de appelmoes niet meer aan te pas. De dingen die ze heel erg lekker vind lag ik minder op haar bord, als dat op was vroeg ze om meer, en tsja...dan moet toch echt de rest meer op zijn Je kan alles krijgen (van wat ik bereid heb) als je daarvoor in ruil ook zorgt dat de rest op komt, of in ieder geval jouw best doet. Als ze "vol" zit raad ik haar aan te schudden, dan zakt alles naar beneden en komt er nog een gaatje vrij Na haar bordje schudt ze dus extra veel want voor het toetje maakt ze graag een beetje extra plaats. Ik vul haar bord niet te vol, bvb 5 worteltjes, 2 stukjes vlees en 3 stukjes aardappel. Als het dan leeg is leg ik er nog een stel worteltjes op en hou gewoon in de gaten hoe fanatiek ze nog door eet. Ik snap Tuc wel, ik heb ook mensen in de omgeving die zich suf klagen over kind met avond eten, maar dan wel een half uur voor dat avond eten nog even een banaan naar binnen helpen, en voor het slapen gaan nog een complete papfles geven. Tsja waarom zou je je bord leeg eten als je een lekker smakend papje krijgt, in een handig flesje, terwijl je lekker op je billen ligt? Vaak is het denk ik ook zo dat mensen vergeten hoe klein het maagje pas is, 1 koekje of fruitje om 16 uur kan weinig kwaad, maar 3 koekjes of nog een fruitje om 17 uur geeft genoeg vulling om wilskrachtig het avond eten te weigeren. Ik hou er hier altijd rekening mee dat als we naar opa's en oma's gaan zij avonds vrijwel niet zal eten. Vandaag waren we er en in 3 uur tijd heeft ze 6 kaakjes, 1 stroopwafel, 1 snoepje en een ijsje (die ze dus niet eens meer opat haha) gekregen. Vroeger maakte ik mij daar druk om, tegenwoordig denk ik die 1 keer in de 2 weken geen avond eten overleeft ze ook wel weer, en dan zet ik thuis een bakje komkommer voor haar neer, wat er dan wel gewoon in gaat.
Je moet maar denken... als ze honger hebben dan eten ze wel. Ken het probleem hoor, gebeurt hier ook vaak... ze hoeven van mij hun bord niet leeg maar ik wil dat ze minimaal 5 happen eten en de oudste moet van mij tellen bij iedere hap. Dit om te voorkomen dat er uberhaupt niet geproefd wordt van het eten. En ja soms chanteer ik met een toetje shoot me... Deden mijn ouders vroeger ook bij ons en dat werkte prima. Oh en na 4 uur mag er niet meer gesnoept worden en max. 1 beker drinken, anders hoor ik de smoes van mijn oudste dat zijn buikje vol zit..