Hoi allemaal, Omdat mijn zoontje dysmatuur is en niet genoeg kracht had om zelf te drinken, ben ik op de couveuse afdeling direct begonnen met 8x per dag kolven. Inmiddels zijn we 10 dagen verder en elke dag kreeg hij meer kracht om uit de borst te drinken. Hij doet nu alleen wel zo'n 1 tot 2 uur per keer over een voeding uit de borst halen, en dan haalt hij er nog maar 30 tot 40cc uit (hij moet 50 hebben). Maar het grootste probleem is dat mijn tepels helemaal kapot zijn en het elke keer pijnlijker wordt (ondanks dat ik een tepelhoedje gebruik). Hierdoor is het borstvoeden me echt enorm tegen gaan staan. Bovendien duurt het voeden zo lang en omdat ik daarna nog moet kolven en flesje moet geven, hou ik geen tijd meer over. Als ik klaar ben is het alweer bijna tijd voor de volgende voeding. Daarom heb ik voor nu besloten om hem niet aan de borst te leggen, maar wel te kolven. De gekolfde melk krijgt hij dan met een special needs fles. Dit gaat hartstikke goed. Moedermelk blijft natuurlijk het beste. Ik vraag me daarom af of ik dit als permanente oplossing zal aanhouden. Zijn er nog meer meiden die hun kindje niet aanleggen, maar de melk wel kolven en dan geven? Hoe bevalt dat? Is het aan te raden? Of zouden jullie overgaan op kunstvoeding als het voeden aan de borst niet lukt?
Ik heb een paar weken full time gekolfd, had ook flinke tepelkloven en mijn zoontje was erg driftig als hij honger had, dus ik zag het niet meer zitten om hem weer aan de borst te krijgen. Ik heb het een paar weken volgehouden (4/5 weken), maar vond het elke keer zo'n gepuzzel, mijn zoontje had totaal geen ritme, dacht ik, hij slaapt, ik ga kolven, werd hij precies weer wakker enz. Het kostte in mijn ogen toen teveel tijd, ik kolfde uiteindelijk 6x per dag, begonnen met 8x en mijn zoontje dronk ook zo'n 8 a 9 keer. Was voor m'n gevoel ook alleen maar met voeden bezig en dat ging me opbreken, ik kon niet echt genieten van m'n kraamtijd, dus ben toen gaan afbouwen. Borstvoeding is inderdaad het beste voor je kindje, ik ben blij dat ik het een paar weekjes heb kunnen geven, maar ook de flesvoeding is erg goed. Mijn zoontje dronk vanaf het begin flesvoeding al net zo makkelijk weg als borstvoeding, dus daarom was voor mij de keuze niet zo moeilijk. Mocht hij flesvoeding nou steeds weigeren was ik wellicht langer doorgegaan met fulltime kolven. Succes met het maken van je keuze, je moet doen waar je je zelf het prettigst bij voelt. Borstvoeding is heel mooi, maar ik heb zelf altijd gezegd, gaat het niet dan gaat het niet, ik wil niet dat het ten koste gaat van mezelf Maar nogmaals, als jij er graag nog goed in wilt investeren dan moet je dat zeker doen! Voelt dat niet prettig, dan zou ik voor jezelf kiezen wil je fulltime gaan kolven of niet
Heb je al begeleiding van een lactatiekundige? Het is heel goed mogelijk om een prematuur aan de borst te krijgen, echter dit betekent geduld, langere termijn denken, en vooral een plan van aanpak. De hulp van een LK is echt onmisbaar! Kapotte tepels duiden er op.dat het aanleggen niet goed gaat, en dat staat los van de leeftijd van je kindje.Pijn en tepelkloven zijn altijd tekenen dat er iets niet goed gaat. Vaak is dat zelf moeilijk op te lossen. Voor nu is het belangrijk dat je kindje goed groeit. Des te meer kracht zal hij krijgen om goed bij jou te drinken. Hier oudste met 36 weken, dus al wat groter natuurlijk, maar nog niet met de kracht om goed te drinken. Na 4 weken aanleggen, nakolven en fingerfeedingen (géén fles, dat zorgt voor tepel/speen verwarring), was mevrouw volledig aan de borst. Maar zonder hulp van de LK, als ik zelf had aangemodderd, weet ik niet hoe het was gegaan. Succes!
Ik lees graag mee. Ik leg mijn meisje ook aan de borst (wel met tepelhoedje) Maar moet ook veel kolven. Ik kolf namelijk tegen de 300 cc aan per kolf (beide borsten ) Zelfs een uitschieter van 395 cc. Borsten lopen al na 2 uur vol, maar ik probeer het te rekken tot 4 uur met flinke pijn van de stuwing. Gelukkig heb ik wel al een aardig vooraadje en geef ik (als de borst niet lukt )met de medela calma fles Maar ik vind het zelf ook heel hinderlijk dat ik meer met voeden bezig ben dan dat ik kan genieten. Ook heb ik al een kloofje en aanleggen en kolven is ook niet echt een pretje....
Ik heb ruim een maand fulltime gekolft, daarna langzaam weer terug aan de borst. Dat kolven is inderdaad zwaar en intensief. Mijn advies; gebruik een dubbele kolf met handsfree mogelijkheid. Dat scheelt tijd en je hebt je handen vrij om nog wat anders te doen. Soms combineerde ik het met de fles geven. Kolf aangesloten en de kleine op het Voedingskussen naast me.... Lekker efficiënt. Het werd vooral rustiger toen ik om de vier uur ging voeden/kolven.
Bij onze tweeling (32+1) heb ik 2 maanden gekolft, tot ongeveer de uitgerekende datum. Toen ze ongeveer 33,5 week waren zijn we gestart met echt aanleggen en drinken uit de borst. Toen ze mee naar huis mochten met 36,5 week legde ik ze allebei 1x per dag aan, meer lukte niet en was veel te intensief voor zowel de kids als voor mij. Ik ben uiteindelijk thuis doorgegaan met kolven en heb ze 2 maanden moedermelk kunnen geven. Door mijn ziekte (HELPP) kreeg ik niet meer dan 120 cc per kolfsessie eruit, borstvoeding geven vertraagde mijn eigen herstel(wat juist zeer dringend nodig was) en met een tweeling was het heel intensief om eerst aan te leggen en daarna nog te kijken of ze een flesje wilden. Kortom; ik was meer tijd kwijt met voeden dan met iets anders, was zelf erg ziek en ik kon ze toch niet allebei blijven voeden omdat ik te weinig melk had. Gelukkig deden ze het op kunstvoeding erg goed en ik was erg opgelucht dat ik kon stoppen met kolven. Het was erg dubbel, dat wel.
Mijn zoontje werd geboren op 37 +1 met een geboortegewicht van 2kg425. Hij is 12 dagen op neonatologie verbleven. Als bij wonder dronk hij vrij snel goed aan de borst, maar het was altijd maar raden hoeveel hij binnen had. Elke dag werd hij gewogen en op een gegeven ogenblik viel hij af, hij kreeg dus niet genoeg binnen. Nog in het ziekenhuis werd toen beslist hem telkens aan te leggen én nog een flesje bij aan te bieden. Dit was nogal omslachtig en eens we thuis waren ben ik ook overgegaan op fulltime kolven. Mijn zoontje is nu 7 weken en ik geef nog steeds uitsluitend moedermelk, maar enkel met de fles dus. Hij komt goed bij en voor mijn gevoel is het best te doen. Ja, het is zeker wel tijdrovend, die aantal keer per dag kolven, maar zolang ik gekolfd krijg hoeveel hij nodig heeft blijf ik doorzetten. Ik heb 5 maanden borstvoedingsverlof en als ik terug ga werken wil ik wel met de borstvoeding gestopt zijn, heb geen zin om op mijn werk zitten kolven. Als je fulltime wil kolven wil ik je wel aanraden te investeren in een goede borstkolf. Ik had eerst een toestel te leen van het ziekenfonds, maar dat was enkelzijdig kolven en niet krachtig genoeg. Heb dan de Medela Freestyle gekocht en op een kwartiertje kolf ik een aardige hoeveelheid bij elkaar . Ik kolf ongeveer om de 3u, 's nachts kolf ik niet. Mijn zoontje eet nu om de 4u door de dag, 's nachts zitten er soms 5 tot 6u tussen...
Hopelijk kun je hulp krijgen! Als ik denk aan mn eigen situatie... Ik legde aan en zoon 'mocht' elke borst een kwartier, daarna kreeg hij met een cupje nog wat bv of kunstmelk. Daarna kolven. Hoe weet je dat je kindje zo lang over de voeding doet? Ehm ik bedoel, kan het soms zijn dat je kindje binnen een half uur die 30a 40ml al binnenheeft en daarna lekker aan t sabbelen is?
Tis inderdaad soms best lastig om daar zelf mee aan de slag te gaan. Daarom is de hulp van een LK echt onmisbaar !
Ik zou eerst maar eens gaan overleggen met een lactatiekundige. Mijn jongste was dysmatuur en randprematuur. Voor haar heb ik de eerste 10 weken gekolfd. Ik heb er heel bewust voor gekozen om i.v.m. zuigverwarring niet met een fles maar met vingervoeding via sondeslangetje op mijn vinger de melk te geven. Bij het aanleggen gebruikte ik die eerste 10 weken tepelhoedjes, waardoor ze makkelijker aanhapte (maar nog steeds niet veel uit de borst haalde). Ik voedde 10-14 keer op een dag, en dat zag er zo uit: aanleggen met tepelhoedjes borsten kolven melk meteen na het kolven met vingervoeding aan kind geven De eerste 2-3 weken duurde een voeding op die manier meer dan een uur, maar daarna werd het meer routine en deden we er 3-40 minuten over. Vergeet niet dat je nu nog midden in de wen- en leerperiode zit! Maar vooral: zoek een goede lactatiekundige, liefst eentje met achtergrond bij LLL of VBN, voordat je verdere beslissingen neemt.
Mijn zoontje was een lichtgewicht en om die reden ook aan bv begonnen. Ik heb het 7 dagen geprobeerd maar hij miste de kracht, mijn borsten waten ook niet geschikt zonder tepelhoedje en ik vond het 1 groot drama. Van te voren ook altijd gezegd dat ik bv zou stoppen als het niet goed voelde. Toch heeft het 7 dagen geduurd voordat ik een beslissing nam. En wat een opluchting! Blije moeder en dus ook een blij kind. Omdat hij zo licht was had ik wel besloten om te gaan kolven en dan de fles te geven. Dit heb ik tot ongeveer 8 weken gedaan en daarna af gaan bouwen. Ik vond kolven en dan nog voeden te intensief worden en ik werd er ongelukkig van. De kleine deed het verder ook goed en dus was het prima om over te gaan. Reflux werd ook minder met wat dikkere voeding en toen ook een blij kind. Bij een volgende zou ik niet eens met bv proberen omdat het mij echt tegenstaat en ook niet echt goed voelde.
In de kraamweek moest ik ook kolven en de melk in een fles geven. Alles wat hij te weinig kreeg vulde we aan met kunstvoeding. Dat moesten we een tijdje zo volhouden. Toen we weer volledig op borstvoeding over mochten duurde het voeden ook heel lang omdat uit de fles drinken veel makkelijker gaat. Ik ben toen weer terug gegaan naar het kolven en voor het gevoel nog 1 keer per dag aan de borst. Ik ben nu weer aan het werk dus kan ik de klein nog zo'n 3 keer per week aan de borst doen. Hij verleerd het borstdrinken daardoor en we zijn dan daar ook maar mee gestopt. Ik kolf nog wel elke dag 4 keer en dat krijgt hij dan in de fles aangevuld met kunstvoeding als er niet genoeg bv is. Dat gaat heel goed, kost alleen wel extra tijd. Ik vind bv belangrijk de 1e maanden dus ik ga het volhouden zolang er melk komt Succes!
Hier twee maal een kindje dat door laag geboorte gewicht het niet voor elkaar kreeg om aan de borst te drinken. Oudste had heel veel moeite om te switchen tussen fles en borst maar kreeg niet genoeg binnen aan de borst. Daarom in overleg met lactatiekundige toch gekozen voor fles (gekolfde melk) Is me nooit meer gelukt om aan de borst te krijgen. Uiteindelijk een jaar fulltime gekolfd. Jongste van 4 maanden heeft de eerste maand wel met tepelhoedje gedronken. Door gebrek aan zuigreflex op advies van logopedie en lactatiekundige gestopt en krijgt nu alles met fles of lepeltje. Van logopedie zou ik het wel weer mogen proberen maar omdat hij erg licht is en vaak slecht drinkt durf ik het zelf niet meer aan. Kolf nu ook weer fulltime. Hoop dit ook een jaar vol te houden al valt het me nu wel zwaarder met een dame van 22 maanden erbij. Kan alleen maar adviseren zoek hulp van een lactatiekundige of evt een pre logopediste