Kan geen kwaad lijkt mij MamaChantal dan weet je waar jullie aan toe zijn. Vervelend weer dat de school niet weet wat ze met een wat vlotter kind aanmoeten ........kunnen jullie nog uitwijken naar een andere school eventueel?
Om het kort te houden.. Mijn zoon is meerbegaafd getest, door zijn extreme faalangst en perfectionisme heeft dit waarschijnlijk de uitslag gedrukt. Maar hb of mb. Zoon zat niet lekker in zijn vel iig, gedragsproblemen thuis door frustraties op school. School zag niks. Hierdoor besloten extern te testen en kwam dit er uit. School was te langzaam en onervaren om bep dingen te veranderen dus naar een andere school gegaan. Meteen eigen leerlijn gekregen en nu plusklas! Vriendjes heeft hij vrijwel niet.
Ja zou kunnen, al word dat wel lastig. je hebt een ex-Leonardo school in onze woonplaats zitten, maar is erg duur en ver weg. andere gewone scholen zitten ook niet in de wijk ofzo en een rijbewijs heb ik niet (nog wel van plan om te halen) Ze vind alles makkelijk op school (ze heeft al plus werk ) en heeft weinig uitdaging. Dat maakt het nu lastig voor haar, ze verveelt zich. We zijn bang dat ze niet leert leren, en een verkeerde instelling krijgt. Nu vraagt ze vaak al waarom ze naar school moet want "ze weet alles al" in haar beleving.
@mamachantal: heeft school al doorgetoetst? Dan weten ze welk niveau ze moeten aanbieden. Misschien verveelt ze zich dan minder
mijn zoon is ook van 2009 en zit ook op gr2. goed van jullie school dat ze zijn nivoo serieus willen verhelderen. we hebben ook geen idee hoe ver hij is. maar de juf had geen tijd om hem te testen met lezen en etc. ik hoop het mee valt zodat hij niet te vroeg naar gr3 moet gaan. ze hebben wel materieel genoeg voor HB kinderen(level werk, talentenlijn)
Dat vind ik wel erg kort door de bocht. Dus omdat niemand in de familie hoogbegaafd is (lees niemand is getest) zal de dochter ook niet hoogbegaafd zijn? Helaas haalt een groot deel van de hoogbegaafden geen universitaire studie. Juist doordat er geen goede begeleiding is geweest.
Ik denk dat school of op kinderdagverblijf en psz herkennen ze vermoedelijk hb kind op bepaalde signalen. Hier dochter maar 1.5 maar sinds ze geboren is was altijd mensen en cb spraken over voorsprong. Met 10mnd is duidelijk geworden en is elke maand duidelijk ze heeft nu veel van signalen waarop dus kinderdagverblijf, cb, kinderarts haar als mogelijk hb beschouwen zoals volle zinnen uitspreken met "ik" en "jij" (ik wist niet dat dat erg bijzonder is voor 1.6 jaar tot op kdv ze mij het zeiden), erg perfectionistisch echt zo dat je zou denken dat het grenst op autisme, erg sterke wil, erg leergierig, erg sociaal en kind die echt alles begrijpt en luistert. Stel kind van 3 zegt haar: mag ik hier zitten of dergelijke dan snapt ze dat ook in twee talen etc. Ze is enorm goed met motoriek, kent kleuren en cijfers ook letters aanwijzen als ik vraag. Maar goed dat is dus wat ze altijd was waardoor is geen sprake was tijdelijke voorsprong maar continu voorop lopen. Mijn vrindien jongetje is ook erg slim en hij praat al zo veel maar ik zie wel dergelijk verschil in het "doen". Dochter bedenkt alle stappen vooruit en als ze wil iets krijgt ze dat maar niet zoals hij met schoppen en huilen maar dan ze pakt het slimmer aan dat je denkt dat het bijna volwassene manier om zo je zin krijgen zoals ze doet. Of dat vooetzet dat voorsprong is niet echt voorspellen we zien hetwel. We vinden zelf veel dingen bijzonder wat ze doet, kinderdagverblijf ook, maar we beide hbi gestudeerd en er zit hb in familie dus we weet is ze gewoon slim of hb komt vast goed. Nu wordt er serieus genomen hb kinderen, op beina elk school hier in dem haag is hb klas/mentor/begeleiding. Vroeger niet. Broer van mijn man is hb en 40 jaar oud werkt niet woont met ouders nog. Hij heeft ook geen opleiding etc. Erg ongelukkige man omdat ouders konden nooit aansluiting bij school vinden waardoor hij dus niet kan met emoties omgaan als iets moet etc.
Het laatste is niet altijd van toepassing. Hoogbegaafd betekent niet per definitie dat het kind goed kan leren/studeren. De beste studenten zijn vaak slimme kinderen, die bovengemiddeld slim, maar niet hoogbegaafd zijn. Kunnen leren is namelijk ook een vaardigheid, en juist hoogbegaafden kunnen hier op gegeven moment in vastlopen. Deze mensen zijn niet extreem slim in de zin van snel onthouden of vlot leren/ voorlopen. Het gaat om een andere wijze van denken/ informatie verwerken en het omgaan met informatie. Een goede vriend van ons is hoogbegaafd getest, maar had het vreselijk moeilijk op school. Niet alleen op lagere school, maar ook tijdens het studeren. Hij had enorme moeite met het aannemen van studiemateriaal, trok letterlijk alles in twijfel, en liep helemaal vast in zijn eigen gedachten. Het is ook heel moeilijk om met hem een normaal gesprek te voeren, omdat het voor hem moeilijk is om maar iets voor waarheid aan te nemen. Als ik al zeg dat ik grieperig ben leidt dat zelfs tot een ingewikkelde discussie en moet je als gesprekspartner bijna met schriftelijk bewijs komen omtrent je eigen beweringen.
Ook dat is niet altijd van toepassing, dit is zo te lezen eerder een karaktertrek dan een kenmerk van hoogbegaafdheid.
Het is zeker een kenmerk, alleen bij deze man meer uitgesproken. En natuurlijk is het niet altijd van toepassing, ieder mens is anders. Mijn post ging alleen over het grote verschil tussen intelligente mensen (de meeste beste leerlingen in de klas) en hoogbegaafde mensen. In dit artikel staat in het kort wat ik bedoel: Hoogbegaafd of hoog-intelligent? - Psychologie Magazine
Nee, ik zeg alleen dat de kans dat dochter echt hb zal blijken te zijn nóg kleiner is dan het toch al is. Ik ken het meisje niet persoonlijk maar ik lees zelf ook geen dingen waarvan ik nou meteen denk 'hb', gelukkig maar. Het laatste klopt maar verschilt enorm per land/cultuur en is vooral iets van de oudere generaties wat Adi ook al aangeeft.
Interessant artikel. Toch niet helemaal herkenbaar aangezien dochter en ik een behoorlijke mix zijn van beide op de twee lijsten. Andere familieleden voldoen idd wel meer aan het hb lijstje.
Mijn man is ook hoogbegaafd getest en trok ook alles in twijfel, dacht op school veel te ver door om -voor de leerkracht- correcte antwoorden te geven. Hij heeft zijn school niet afgemaakt. Nu bij cursussen heeft hij die neiging nog steeds maar kan zich beter aanpassen. Mijn zusje, tevens hoogbegaafd getest, heeft haar middelbare school in de helft van de tijd thuis gehaald. Zij heeft het sociaal gezien lastig en het doordenken maakt haar leven bij tijd en wijlen erg zwaar. Echter is zij nu aan haar doctoraat bezig. Je kunt geen standaard definitie geven van een hb-mens, maar er zijn wel valkuilen waar iemand in combinatie met karakter en/of verkeerde begeleiding makkelijk in kan vallen. Ikzelf ben niet getest, ik hoefde nooit te leren en op de middelbare school lieten ze me aanklooien met de dingen die ik tijdens de les deed (vreemde talen leren, boeken lezen), ik haalde het toch wel. Op de universiteit is gebleken dat ik dus nooit heb leren leren. Ik kan o.a. voor geen meter samenvatten. Ik heb nu de diagnose ADD maar had wellicht mijn studie al lang afgerond als ik op school meer uitdaging had gekregen.
hahahah zo een lijst is gemaakt door iemand die een HB in zijn natuurlijke staat beschreven wilde hebben denk ik. maar goed, het is niet zo moeilijk om aan een HB op een jonge leeftijd uit te leggen wat er van hem verwacht wordt op school. zoontje had een discussie met een stagiairejuf die zei, in godsnaam WHY, aan mijn zoon dat er kleinere getallen zijn dan 0! 0 is niks en dan nog minder dan NIETS? ze heeft een totale verwarring veroorzaakt thuis. want ik moest dan thuis uitleggen hoe dat nou werkt. onder nul ga je met 'alsof' waardes, die je niet kunt gebruiken om dingen te tellen maar wel verhoudingen uitdrukken. -2, als het een waarde had, zou dat afnemend werken... maar goed, zeer abstracte gesprekken. moest wel, anders blijft hij doordenken en komt er niet uit. dat hij dat weet, nu betekent niet dat hij deze veronderstelde waardes in zijn basisschool rekenen toe kan/mag passen. schoolwerk ligt toch apart van zijn eigen leerlijn. helaas is dat zo. omdat school zo een kind niet kan bijbenen. het is daarom belangrijk dat je de HB kinderen vroeg mogelijk iets leert van discussieren, mening vormen, verwoorden, respecteren, en natuurlijk ook filosoferen. want daar heeft zo een kind wel behoefte aan. wanneer er geen ruimte is op school om te filosoferen, dan gaat het kind zelf, alles als het onderwerp van filosoferen ervaren; en filosofische gedachten concreet ervaren terwijl deze abstract bedoeld zijn. dat kan iedereen overkomen! ook als hij weet dat het in de 'strikt' wetenschappelijke zin, de zaken niet zo zeker zijn, moet hij het kunnen onderscheiden wat de juf als antwoord kan beschouwen en wat niet. we moesten van de expert dus opletten dat zoon geen beetweterige wordt in de klas. dat is begeleiding, dat is opvoeding. het is in essentie niet anders dan dat je weet dat je aan een vriendin soms moet zeggen dat haar nieuwe kapsel mooi is terwijl je het echt niets vindt. het is je eigen mening die je soms niet moet delen met anderen. maar ook niet dat je steeds bij elke zin die je uitspreekt probeert te raden wat van je verwacht wordt. wanneer de filosoof ooit de vraag stelde 'hoe weet ik zeker dat dit mijn rechter hand is' twijfelde hij echt niet dat het 'niets anders' kon zijn dan zijn eigen rechter hand. wanneer je deze vraag een psychologische vraag maakt; hoe weet IK dat dit MIJN rechter hand is; dan moet de filosoof echt GEK zijn. maar het is filosofie. het werkt op een andere nivoo. mensen die dat onderscheid niet kunnen maken hebben dat niet te danken aan hun HBheid. want dat komt vaker voor bij mensen met een normale IQ.
Bij ons zit het in de familie ( Ooms, opa en broer)... beide kanten. We zijn er dus mee bekend. We zijn erop gewezen door school, consultatiebureau en huisarts Onze dochter is intelligent maar toch anders dan onze zoon Ik ken jonge Hb ers en ik zie verschil tussen gewoon intelligent en HB Uiteindelijk is hij nog jong en niet getest. Hij kan ook gewoon intelligent zijn.
@Belize, je kan negatieve waarden toch gewoon uitleggen met een voorbeeld? Als je geen zakgeld meer hebt en je gaat toch iets kopen door een euro te lenen dan heb je -1 euro (want 1 euro in de schuld). De volgende keer dat je een euro zakgeld krijgt moet je die terugbetalen en dan heb je weer 0 euro. Niet te ingewikkeld maken
Bij mijn zoontje vermoeden ze het op school (tijdje terug een topic over geopend) en daar pakken ze het tot nu toe goed op, wordt veel aandacht aan besteed zonder dat ik daar zelf achteraan moet. Zelf hadden we overigens wel door dat hij niet op zijn achterhoofd gevallen was, maar dat hij blijkbaar zo ver voor is op andere kinderen, ja, dat werd pas duidelijk op school. Zijn zus is ook niet bepaald dom, dus wat dat betreft is het verschil ook niet zo heel groot dat het me eerder zou zijn opgevallen. Wel heb ik tot ongeveer een klein jaar geleden zo vaak met mijn handen in het haar gezeten, omdat het gedrag van mijn zoon met periodes zo moeilijk en vervelend is, dat ik niet meer wist wat ik er mee aan moest. Ik heb al wel heel lang het idee gehad dat er 'iets' met hem was, maar wat? Nu heb is hij er officieel niet op getest, maar toen ik me in hoogbegaafdheid bij kinderen ben gaan verdiepen, herkende ik meteen zoveel in zijn gedrag en de problemen waar anderen ook tegenaan liepen. Nog steeds gaat het niet allemaal van een leien dakje en ik verwacht dat zijn hele jeugd en opvoeding een uitdaging zal blijven, maar als je handvatten hebt, is dat al iets makkelijker zoeken naar oplossingen dan zonder. Het is een schat hoor, maar niet de makkelijkste .
je hoeft me echt niet te vertellen hoor, hoe ik onder 0 moet gaan en het moet uitleggen. hahaha. maar dat is nou iets dat echt niet van toepassing is voor de rekenles van een gr2 kindje. de stagiaire juf moest dat nooit brengen, dat bedoel ik(ze kreeg hierdoor minder punten voor de beoordeling van haar stage, van de vaste juf. dat was heel slecht, dat ze daarover met mijn zoon begon). ze was niet getraind in wiskunde, niet getraind in HB kinderen, en, ze kan echt niet zoiets goed uitleggen. dat er getallen zijn minder dan 0. heel erg stom. kijk, mijn zoon neem echt geen genoegen met een simpel voorbeeld. hij wil echt weten hoe het werkt en waarom en hoe. totdat hij tevreden is met wat hij begrepen heeft. want hij kon meteen aftrekken met minusgetal uitkomst, hij kan minus tellen, -2, -3 etc wat je ook aftellen kunt noemen. (hij scoorde in logica het hoogst dat de expert ooit heeft mee gemaakt bij de kinderen tot dus 11 jaar) 'niet te ingewikkeld maken' dus jouw advies,dat is zo relatief per persoon, per kind. maar goed; aan een mini-kindje concept van 'negatief' correct uitleggen, zonder dat het schadelijk is voor zijn eigen 'getallenlijn besef' is maar een ding, maar hem laten beseffen dat zijn rekenles voorlopig echt niet over minus getallen gaat is een andere. wat hij allemaal weet, begrijpt, die zijn niet altijd van toepassing op school. dat snapt hij. dat moet hij snappen. dat is belangrijk. en daarnaast heeft hij mij(en zijn vader) voor dat soort zaken zodat hij, wanneer het nodig is, de verrijking krijgt. hij moet zich dus op school niet belasten met de getallen onder nul wanneer hij een sommetje moet maken voor de juf. hij kan verder wel zijn hoofdbreken over het onderwerp in zijn vrije tijd.dat hij dat weet. het is zo belangrijk dat men op school duidelijk maakt wat nou de bedoeling is van een werkje, of een oefening aan zo een kind. en de duidelijke grenzen aangeven(deze groene juf heeft dat dus niet kunnen doen)