Stroopie: meeste versnelde kinderen doen dat niet omdat ze dat zo leuk vinden maar omdat ze al in de knoei zaten
Nienkris; ja daar heb je wel gelijk in. We wachten het nu eerst nog maar eens af. De juf gaat haar nu even wat meer groep 2 werkjes laten doen ook om te kijken of het op alle vlakken zo is.
ik vind dit vreemd. zelfs als alle werkjes goed gaan van gr2 heb je te maken met een 5 jarig kind dat zich tussen de grote kinderen waar moet maken. je kijkt ook naar de ontwikkeling van het kind dat beweging nodig heeft, sociaal moet leren om voor zichzelf op te komen bij de oudere grotere kinderen. vorig jaar was mijn zoon na 3 maanden school meteen naar gr 2 gegaan. zijn didactische voorsprong is enorm. maar hij is een klein lief kwetsbaar jongentje. dus we wilden graag dat hij nog een jaar kleutert.
@ Belize dat is precies mijn zorg. Ik vind haar nog zo jong. En dat is ze ook echt. Althans op sommige vlakken dan dus. Nu zit ze in een gemengde klas groep 1 en 2 door elkaar dus maakt het niet zo veel uit. Maar ze heeft er erg moeite mee als ze dingen niet goed doet of nog maar denkt dat ze het niet goed gaat doen. Bovendien is ze erg braaf zeg maar. De keren dat ze op school moet huilen is omdat andere kinderen niet luisteren en ze dat lastig vind om mee om te gaan. Als het even kan wil ik haar gewoon nog 2 jaar laten kleuteren.. Maar goed ik stop met het " vervuilen" van dit topic met mijn eigen ding.. het is hier ook normaar heel pril, maar we zijn wel gevraagd er al over na te denken dus vandaar.
@kris: volg je gevoel! Je moederhartje weet heus wat goed voor d'r is. Overigens.. Fouten maken moet je leren... meeste kinderen leren dat vanzelf maar wellicht als jouw dochter altijd pas dingen doet als ze zeker weet dat het goed gaat... Leert ze dus nooit dat de wereld niet vergaat als je eens een foutje maakt. En de grens tussen perfectionisme en faalangst is maar heel dun. Niks te maken met wel of geen klas overslaan... Maar wel de moeite waard om eens over na te denken
@Hooyo: Hoe gaat het nu met je dochtertje? Ik wil eigenlijk iets vragen in dit topic, dus ik hoop niet dat je het vervelend vindt.
Mijn dochter is 5 jaar (maart 2009), ze zit nu in groep 2 en ze kan sinds oktober lezen. Ik heb pas geleden een oudergesprek gehad en de juf vertelde dat dochter voorloopt. Ze krijgt wat extra werk. Bij de cito's scoorde ze 1+, maar ik hecht daar niet zoveel waarde aan. Nu heb ik zelf maar één kind en ik weet eigenlijk niet wat gewoon is wat ze rond deze leeftijd zou kunnen. In haar geval: ze leest, ze schrijft (weliswaar fonetisch en grote letters) en ze kan rekenen. Vorige week kwam ze beneden met een briefje waarop ze sommen ging maken (zei ze zelf). Ze maakt dan sommen van 5 + 5 en 7 +7 e.d. Nu las ik hier dat iemand typte dat dat pas eind groep 3 aan bod komt. En ineens maak ik me wèl zorgen. Ik ben bang dat ze straks niet leert dat dingen moeilijk zijn en dat ze haar best ervoor moet doen om iets nieuws te leren beheersen. Heeft iemand tips? Of is dit normaal bij kleuters van bijna 6 jaar oud en hoef ik me geen zorgen te maken?
Wat leest ze MissT? Een 'beetje' kunnen lezen is niet zo uitzonderlijk in groep 2.. Mijn dochter is van feb09 en die leest nu midden groep 4 boekjes. Woordjes enzo las ze vanaf ruim 3,5jaar. Maar zij was volgens de 'experts' (lees: meester en ib-er) hier ook sociaal en qua concentratie en alles helemaal toe aan groep 3.
Wat ik ergens las toen wij de keuze moesten maken was: 'er is geen goede of foute keuze' en 'je kiest met de kennis die je op dat moment hebt'. En daar ben ik het mee eens. Het heeft mij ook geholpen om een keuze te maken. Want je wilt het beste voor je kind. Als dat je vertrekpunt is, hoe kan de keuze die je dan maakt fout zijn? In het geval van onze dochter voelde de keuze voor groep 3 voor mij als moeder echt als een sprong in het diepe (zonder water bijna...), maar was haar naar groep 2 laten gaan ook geen optie, daar was ze niet gelukkig geweest. Ze heeft best moeten wennen in groep 3, maar dat had denk ik meer te maken met dat ze er meer van verwacht had en dat ze gewoon haar plekje moest vinden in de nieuwe klas. Inmiddels heeft ze dat plekje prima gevonden en nu ook het lesaanbod steeds meer aangepast wordt krijgen we langzaam ons kind weer terug. En ja, misschien ontstaan er over een paar jaar wel problemen, maar wie garandeerd me dat dat niet zo zou zijn geweest als ze nu in groep 2 gezeten had? (De problemen waren er in groep 1 namelijk al, waren die in groep 2 dan opeens weg geweest?) Ik stond er voordat ik zelf in de situatie zat ook erg terughoudend in en eigenlijk nog steeds, daarom is het allerbelangrijkste naar mijn idee heel goed naar je eigen kind kijken en op basis daarvan moet je een beslissing nemen. Over naar groep 2 is net zo goed een beslissing (en dus met gevolgen), dus ook die beslissing moet je weloverwogen nemen. Het zou makkelijk zijn als dingen altijd gewoon gaan zoals 'ze horen te gaan', maar soms werkt het niet op die manier... (Ik begrijp de keus van ouders om hun kind nog te laten kleuteren dan ook prima. Zolang het een doordachte keuze is tenminste, niet als het gedaan is 'omdat het zo hoort'.)
Ze leest momenteel niks. Ze is er nu niet meer zoveel mee bezig. Ik ben niet zo thuis in de terminologie, maar ze leest volgens mij de tweede (voorbij avi start). Ik herken haar niet in de lijstjes van HB trouwens. Ik was zelf een erg goede leerling vroeger. Een klas overslaan hebben mijn ouders tegengehouden. Terecht (voor mij dan). Mijn dochter is sociaal-emotioneel nog niet toe aan groep 3. Daar denk ik niet eens aan. Ik maak me ineens zorgen of ze wel leert om ergens moeite voor te doen. Ik heb dat namelijk nooit geleerd. Aanvulling: de juf heeft op de ouderavond verteld dat mijn dochter moeilijkere werkjes krijgt, júist om haar te leren dat het niet aan komt waaien. Daar was en ben ik het mee eens. Thuis zet ik juist in op doorzetten; kleurplaten afmaken etc. En op opdrachten netjes uitvoeren: ze vindt opdrachten zo makkelijk dat ze gaat krassen bijvoorbeeld.
Dan zou ze nu avi M3 lezen? Ook op snelheid? Want dan zit ze wat dat betreft gewoon echt op het niveau van het merendeel van de kinderen in groep 3. Dan zou ik wel bij school navragen hoe ze van plan zijn haar uit te blijven dagen, ook vast met groep 3 in het vooruitzicht: daar staan de eerste maanden vooral in het teken van de letters leren. En vraag ook eens of je de moeilijkere werkjes mag zien. Onze dochter zou ook een verrijkingsprogramma krijgen. Wij werden er niet blij van toen we het zagen. Je zult dus mede zelf moeten beoordelen of het echt bij je dochter past/is wat ze nodig heeft of dat dat iets anders is.
maak je geen zorgen. wat je schreef is niet echt zo uitzonderlijk. in de klas van mijn zoon zijn er een paar kinderen op deze nivoo, zelfs kinderen die ietsje jonger zijn dan jouw kindje. ik zou niks forceren thuis. opdracht af maken horen zij eigenlijk op school te leren. thuis is het hun vrije tijd. leer haar om naar de juf te luisteren en doen wat de juf zegt ook als het even niet leuk is of saai. thuis spelen, op school leren!
Miss T, ze loopt inderdaad wel voor. Ik weet de doelen alllemaal niet precies hoor. Eind groep 3 moeten ze dacht ik tot 20 rekenen. Komt wel bij dat de sommen ook geautomatiseerd moeten worden. Qua lezen heb je hier misschien wat aan: Technisch lezen Het lezen moet inderdaad best in een hoog tempo gebeuren. Je hebt in groep 3 de zonlijn, voor de snellere en zelfstandigere lezers. Die begint op het niveau van M3 en eindigd het einde van het jaar op M4.
Hmm dan lag dat gelukkig niet aan mij Daarna hebben ze echter Smartgames ingezet en dat werkt dan weer wel.
de begeleider van onze zoon maakt ook school protocollen en beleid voor de kinderen met voorsprong.daarom weet ik hoe men op school om gaat met zo een kind. het is zo dat een kind minimaal 1 jaar voorsprong op de leerstof moet hebben, maar dan op alle vakken. dan krijgt zo een kind verrijking. tot de leeftijd 8 geeft zo een voorsprong geen aanleiding voor een IQ test. nivoo verschillen tussen de kleuters zijn nog veel te groot. de echte problemen beginnen vanaf gr5 omdat vaak een kind dat als kleuter 2-3 jaar voorsprong op leer materieel heeft is met gr5 al klaar met basisschool inc verrijkingsmaterieel die ze tegenwoordig op alle scholen hebben. daarom moet men bij zo een kind vanaf de kleuterklas een begeleider hebben die de school adviseert voor de handelingsplan. zo een kind is op de bureaucratische wijze te vergelijken met een openen van een nieuwe klas. het komt zelden voor. in een school met 400 leerlingen heb je er 10 van dat soort kinderen in totaal van alle groepen.
Het hoeft niet leuk te zijn, het moet interssant en uitdagend zijn. En haar in haar eentje aan een paar smartgames zetten valt daar voor mij niet onder. De basisverrijking was nog 'minder'. Mijn dochter wil niet anders zijn dan de rest, ze wil niet in haar eentje wat anders moeten doen. Ze kan nu samen met andere kinderen het verrijkingsprogramma van groep 3 volgen, dat werkt voor haar beter. Ik merk nu na een paar maanden ook dat ze het minder erg gaat vinden als ze soms wel eens in haar eentje wat anders moet of mag doen. Ze kan er bijna van genieten, dat heeft ze dus al geleerd. Net als dat ze nu iets beter leert dat je sommige dingen moet oefenen om het steeds beter te kunnen en dat de wereld niet vergaat als het eens niet in een keer lukt. Dat is voor mij het belangrijkste, dat ze dat soort dingen leert.
Niekekris: hier hebben ze kleuterplusklas... Maar dat is nog steeds niet heel interessant verder. Gericht op de snellere leerling en niet op de snelsten zegmaar Die Smartgames werkte beter. Die Smartgames deed ze terwijl andere kinderen ook een eigen werkje maakten. Dan val je dus veel minder buiten de groep. En volgens een vast schema dat op de kast hing. Ze kregen daar zelf verantwoording in om het spel op te halen uit de kast op de gang maar het was zeker niet vrijblijvend. De plusles was geen enorme uitdaging maar wel leuker omdat het buiten de klas was. (Even uit die drukke groep weg...) Dat d'r vriendinnetje uit de andere klas ook kwam was natuurlijk alleen maar leuk.
SmartGames waren hier ook voor in de werkles, maar wel voor haar alleen, dus kon ze niets met haar vriendinnetjes doen. Plus dat ze er naar ons idee op dat moment nog niet aan toe was om zo iets alleen te moeten doen qua doorzetten en durven laten zien wat ze kan ed. Plusklas is wel even wat anders, zouden ze hier okm beter in kunnen voeren.