Hoi Dames, Ik heb even wat advies nodig, misschien zijn er dames op het forum die eerder met zo'n bijltje hebben gehakt of die weten hoe zoiets wettelijk in elkaar zit? Zoals de titel al zegt: mijn vriend zit heel dicht tegen een burn-out aan. Hij heeft hier gelukkig al hulp bij gezocht, dus de eerste stap is gezet. Het is dan ook deze hulpverlener die deze diagnose heeft gesteld: zwaar overspannen met zeer hoge kans op chronische burn-out. Thuis ondersteun en ontlast ik hem natuurlijk zo veel mogelijk en hij geeft ook aan zich thuis prima te kunnen ontspannen en dat het vooral werk gerelateerd is. Maar dat is nu net het moeilijke: hij heeft zich een paar weken geleden ziek gemeld, ook op aanraden van zijn hulpverlener. Na 1 week thuis te hebben gezeten, werd hij op gesprek gevraagd en heeft hij bovenstaande uitgelegd aan zijn teamleider en afdelingsleider. Mijn vriend had gevraagd om een gesprek met de bedrijfsarts om zo tot een goede oplossing te kunnen komen voor beide partijen. Nou eind goed, al goed zou je zeggen.. Maar het tegendeel is waar: zij vinden zijn reden om thuis te blijven niet geldig en hebben hem weer aan het werk gezet en ze zagen hem af en toe nog lachen dus het zal wel meevallen En ik maak me ernstig zorgen om hem, want ik merk gewoon dat hij het echt niet trekt. Dit heeft niks met aanstelleritus te maken, hij kan gewoon niet meer. En hij word dus ook nog eens niet serieus genomen door zijn werkgever. Is er nou echt geen manier om hem wel in de ziektewet te krijgen en een echte burn-out te voorkomen voordat het echt te laat is? Sorry heel verhaal geworden, maar ik vind het ook niet gezond om over hem te gaan "moederen" en zelf zijn werk op te bellen en het uit te gaan leggen en misschien iets af te gaan dwingen. Maar ik ben wel sterk geneigd om dat toch te gaan doen.. Groetjes, Liesje92
Hij had niet eens op gesprek moeten gaan daar. Officieel hoeven ze niet eens te weten waarom hij precies niet kan werken. De bedrijfsarts moet dat weten en die bepaald. Niet zijn baas
Hai, Wat naar voor je vriend en voor jullie. Hoezo aan het werk gezet? Ziek is toch ziek? Ik heb helaas hetzelfde meegemaakt. Mijn werkgever weigerde mij ziek te melden bij de arbodienst en ze deden er wel een maand over. Ik heb gezegd dat als zij het niet deden dat ik het zou doen. Kennelijk is dat hele proces vrij kostbaar voor een werkgever maar jammer dan. Ik zou als ik je vriend was niet blijven werken, je krijgt maar 1 lijf. Mijn burnout was in 2005, en ik heb er nu nog last van omdat ik er te lang mee doorwerkte. Hij moet gezien worden door een arboarts die dan door middel van tests zal aangeven hoe lang hij rust moet nemen en thuis moet blijven. Hij moet zelf het heft in handen gaan nemen. Hij meldt zich ziek bij werkgever, werkgever is wettelijk verplicht hem ziek te melden bij Arboarts. Veel sterkte. Ik weet hoe vervelend het is en hoe vervelend een werkgever tegen je vriend kan gaan doen maar blijf bij jezelf. Dit is geen fout van alleen hem. Je werkgever moet er ook voor zorgen dat de hoeveelheid werk draaglijk blijft. Oooohhhh krijg al meteen de kriebels als ik er aan terugdenk. Focus op jullie thuisleven, ga leuke dingen doen en ga samen met een psycholoog op zoek naar de oorzaken....zit hij daar wel op zijn plek, wat moet er gebeuren om weer energie te krijgen uit het werk. Het is vaak een keerpunt in je leven. Tijd voor nieuwe/andere dingen voor zo ver dat mogelijk is.
Ik wil hem inderdaad ook graag naar de bedrijfsarts en hij wil dat zelf ook maar zijn teamleider doet daar dus enorm moeilijk over
De leidinggevende kan niet zeggen dat hij weer aan het werk moet. Sterker, je vriend mag er voor kiezen om hen alleen het hoognodige over de reden van ziekmelden te vertellen. Leidinggevende is niet opgeleid om dat soort beslissingen te maken. Alleen de bedrijfsarts mag advies geven in dit geval. Ivm wet poortwachter moet er binnen 6 weken een gesprek met de bedrijfsarts plaatsvinden die een analyse moet schrijven. Adh van de analyse moet er een plan van aanpak gemaakt worden met de leidinggevende. Ik zou ook zeggen, gewoon weer ziek melden en op een gesprek met de bedrijfsarts staan. Hij staat sterk tegenover de leidinggevende omdat hij op advies van een hulpverlener handelt.
Bedankt voor je ervaringsverhaal. Ik zat inderdaad ook in de richting te denken van toch opnieuw ziek melden. als hij thuis is, gaan we inderdaad zoveel mogelijk leuke dingen doen met en zonder kids. Hij heeft dat nu ook nodig.
Tja ze zullen hem wel nodig hebben. Maar hij moet gewoon thuis blijven en nu stoppen inderdaad. Voor het te laat is. Lees inderdaad over de wet Poortwachter en mocht het helemaal vervelend worden, ga nooit akkoord met inkorten van arbeidscontracten of wat dan ook mochten ze van hem af willen in de toekomst. Altijd eerst juridisch advies inwinnen zodat je recht op uitkering behoud. Mij wilden ze namelijk mijn contact inkorten maar dan heb je dus geen poot meer om op te staan. Misschien komt het niet zo ver hoor maar als hij eenmaal is ziekgemeld bij de arbo kan er niet veel gebeuren. Maar lees je goed in mocht de werkgever echt vervelend gaan doen.
Het is al meer gezegd zie ik, maar ik benadruk het ook nog maar even; ziekmelden! Dát is wat je vriend nu moet doen. De werkgever kan hem echt niet verplichten om weer te komen werken. Als het ze te lang duurt sturen ze vast de arbo-arts wel langs.
Maar is het dan niet zo dat we risico lopen dat hij ontslagen wordt ivm met werkweigeren of omdat hij toch in de ziektewet gaat terwijl de leidinggevende het daar niet mee eens is?
Het advies is al meerdere keren gegeven, maar weer ziekmelden op zijn werk, weigeren ze, zou ik zelf contact opnemen met de arbo-arts. Zijn baas of leidinggevende mag dat gewoon echt niet beslissen en ik zou dat ook zeker niet accepteren. Als ze hem op gesprek laten komen op zijn werk zou ik als ik jou was zelfs meegaan. Zwaar overspannen en bijna burn-out, dan sta je niet meer zo stevig in je schoenen. Zelf zou ik dus meegaan en ze even haarfijn uitleggen dat hij zijn reden van ziekmelding niet eens hoeft te geven, en het hun verantwoording is hem ziek te melden zodat de arbodienst hem op kan roepen. Als je rechtsbijstand hebt, zou ik die ook vast in gaan lichten en advies inwinnen voor als dit echt een nasty situatie wordt.
Werkweigeren moeten ze dan ook maar aantonen, als de arbo arts ook van menig is dat hij ziek is ik, en dat maak ik echt wel op uit je verhaal, zald e arbo dat ook doen. En zelfs als de arbo beslist dat hij moet werken geld dat vanaf DAT MOMENT. Want de werkgever heeft er gewoon niks over te oordelen! Zou makkelijk worden anders om van iemand af te komen, je ligt in het ziekenhuis? Nou ik bind het onzin, ga maar werken. Doe je niet? Dan ben je ontslagen. Dat mag echt echt niet!
Wat moet ik doen als mijn werkgever mijn ziekmelding niet accepteert? Mijn baas accepteert mijn ziekmelding niet, wat moet ik doen? - FNV Bondgenoten Ze zijn toch best eenduidig
Btw sorry voor al mijn reacties, kan me erg opwinden over dit soort situaties, ik weet hoe je dat verder de put in duwt, in plaats van iemand te helpen zo snel mogelijk alles weer op de rails te hebben, duwen werkgevers je liever nog even een stukje verder het gapende zwarte gat in.
Ik heb ook een burn out (gehad..?) en een poos niet werken was voor mij heel belangrijk. Omdat dit alles net in mijn inwerkperiode naar buiten kwam, was heel naar voor mijn werkgever. Ze wilden dus ook geen ziekmelding. Het gesprek wat gevoerd moest worden en waar ik erg op gewacht heb omdat ik me daarvoor niet ziek wilde melden, werd op het laatste moment uitgesteld. Leidinggevende was te drk en had belangrijkere dingen te doen. Ik heb laten weten dat het dringend is en dat het gaat om een burn out. Uiteindelijk kreeg ik een gesprek (in een voorraadhok, ff vlugjes) maar ze wilde niet mee werken aa een ziekmelding. Ze wilde wel meekijken hoe het anders kon. Maar ik was zlang over mijn grens gegaan en had al 1,5 jaar amper een nacht doorgeslapen dus ik kon niet meer. Uiteindelijk werd het gesprek meer een ruzie en he ik gezegd dat ik me zeker ziek ga melden. Uitendelijk werd dat een gesprek met 2 hogere bazen bij mij in huis. Ik had mijn verbaal sterke schoonzus uitgenodigd omdat ik echt niet meer voor mezelf op kon komen. Uiteindelijk hebben we een bepaalde deal getroffen en ben ik ruim 3 maand thuis geweest. Daarna begon ik heel langzaam als gastouder aan het werk te gaan. Vanaf de ziekmelding ben ik bij de huisarts geweest en ben ik begonnen met therapie via een psycholoog bij interapy.nl. Dat heeft me erg geholpen. Na dat traject ben ik nog naar een andere psycholoog gegaan. Daar loop ik nu nog (bijna ten einde). Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit alles ernstig heb onderschat... Dus heel goed dat hij hulp heeft gezocht. Een bedrijfsarts mag je zelf benaderen, hoeft niet via je werkgever. Je hebt daar wettelijk recht op. En ziekmelden ook, tenzij de bedrijfarts zegt dat je perse weer moet starten met een uurtje koffie drinken/werken. Dus ziekmleden en de bedrijfsarts bellen..! Sterkte voor hem! En ook zeker voor jou, want dit alles was ook voor mijn man (en jammer geboeg ook voor de kinderen) geen leuke periode....
Geeft niks, dat vind ik juist prettig. Het is inderdaad erg frustrerend om hem te zien afglijden en z'n werkgever hem de afgrond in te zien duwen.