Ik twijfel tussen wel of geen combinatietest te laten doen.. Wat was voor jullie een reden om dit wil of juist niet te doen!?
Ik zou er voor kiezen om het niet te doen.. Elk kindje is bij ons even welkom. Ik zou een zwangerschap niet kunnen afbreken als de combinatie test een negatieve uitslag zou geven.
Ik had het wel gedaan als de combinatietest 100% accuraat was, maar het is een kansberekening die in veel gevallen niet eens klopt. De vervolgonderzoeken zijn vervolgens vrij riskant, stel dat het mis gaat en je kindje vervolgens wel gezond blijkt te zijn! Dat was voor mij een reden om het niet te doen, daarbij ben ik ook nog eens zwanger van een tweeling en dan zijn die testen al helemaal niet accuraat. Ik kan me wel voorstellen dat je het wel zou laten doen hoor! Het zou ook een hoop onzekerheid kunnen schelen...
Ik heb het wel gedaan. Vond de geruststelling heel fijn dat er amper kans was dat ons kindje iets mankeerde.
Wat een onzin. De NIPT is volstrekt risicoloos en voor 99% betrouwbaar. Je moet 'm alleen zelf betalen als je hem meteen wilt doen. Maar na een 'slechte' combi-test wordt 'ie vergoed. Bij de vrichtwaterpunctie geldt wel een risico, maar die word je dan ook enkel aangeraden als er een groot risico is op een afwijking. Wij hebben op advies van onze (Belgische) arts ervoor gekozen om eerst de combinatie-test te doen en het risico in te schatten. Als daar een voor ons niet-acceptabel risico uitgekomen was, dan waren we voor de NIPT gegan. En dan eventueel de vruchtwaterpunctie als dat nodig was geweest. Gelukkig was de uitslag van de combinatie-test goed. Maar: als onze professor de combinatie-test betrouwbaar vindt en aanraadt, dan ga ik daar rustig in mee. Zij zegt dat niet voor niks, zeker als Belgische (waar de NIPT al gemeengoed is) niet.
Dat is ook meestal niet wat er dan gebeurt. Een slechte combi-test is aanleiding voor meer onderzoek. Pas als saaruit onomstotelijk vast komt te staan wat er is en hoe ernstig ga je over dat soort zaken praten. Niet op basis van een risico-inschatting (wat de combi-test is).
Niet gedaan omdat ik een ma en mk heb gehad. Wil graag genieten van de zw ipv zorgen maken. Niet dat dat lukt hoor, maar vooral de kansberekening stond mij tegen. Volgens mij is het ook minder betrouwbaar als je jonger bent. Ik hoorde van kans 1:4000 en kleiner en dat deze dames toch een kind met een afwijking kregen. Het is natuurlijk wel zo dat je alleen de mindere verhalen hoort.
Wij laten hem wel doen we willen graag een nekplooi meting, en kunnen dan ook net zo goed bloed prikken. Wij doen hem dus puur voor de nekplooi. een verdikte nekplooi kan een aanwijzing zijn voor een hartafwijking. Dat had onze dochter * (de hartafwijking, hadden toen geen combi test gedaan) en dat zouden we dan uiteraard wel zsm willen weten. We krijgen overigens ook 2x de 20 weken echo ivm hoger risico op hartafwijking en na de geboorte krijgt beeb ook een hart echo.
Zowel de nipt test als de combinatietest geven geen definitief uitsluitsel. Vaak wordt gedacht dat de nipt wel heel betrouwbaar is, maar zoals hierboven al eerder wordt beschreven gaat het om ongeveer 99% (volgens mij zelfs iets meer) maar ook dat houdt nog steeds in dat er een kans van 1:100 is dat het niet juist is.. Ik vond de keuze ook erg lastig en we hebben uiteindelijk besloten het niet te doen.. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te weten wat je met de uitslag gaat doen.. Veel succes! En een fijne zwangerschap!
Hier ook niet gedaan we zijn beide nog erg jong en gezond. En zo een kansberekening geeft alleen meer stress omdat het zo vaag is. Ik wilde ook geen risico lopen door andere testen te doen. Mijn gevoel is goed ..
Dank jullie wel meiden voor jullie tips & de redenen waarom jullie het wel of niet doen! Ik ga dit mee nemen in mijn overweging!!
Bij onze dochter niet gedaan en nu ook niet. Hoewel ik al bijna 39 ben, dus een wat hoger risico heb. Het begrip "kans" is mij te abstract, bovendien zou ik geen punctie willen vanwege de kans op een miskraam. Daarbij, bij de 20-wekenecho kan ook veel gezien worden. Dan ben je niet goed voorgelicht...je weet nu dat de kans op een trisomie niet groot is, verder niks!
Ik heb het bij beide zwangerschappen niet gedaan. Ik ben 22 dus zit ver onder de risicogroep. En daarbij is het een kansberekening dus voor mijn idee kan ik daar alsnog weinig mee.
Bij de vorige wel gedaan. Waar een raar bloedbeeld uitkwam met een iets verdikte nekplooi, werd daarna doorgestuurd naar universitair ziekenhuis voor een vervroegde guo. Waaruit bleek dat alles goed was. Deze keer doen we het weer, om dan ook weer voor een vervroegde guo doorgestuurd te worden. Een extra paar ogen kan geen kwaad vind mijn gyn 😉 Bij mij zit down in de familie, vandaar dat ik het toch wil laten checken.
Ik heb het wel gedaan deze zs maar achteraf gezien mss beter niet. Er kwam geen verhoogd risico uit, maar wel een kans op down van 1:217 (bij een kans van meer dan 1:200 was het wel verhoogd geweest). Ik vind het er wel erg dichtbij liggen. Ondanks dat heb ik me er niet veel zorgen om gemaakt en ook geen vervolgonderzoek laten doen. Vanmiddag heb ik de SEO en hoop dat dan alles ok is. Maar ipv geruststelling waar ik een beetje op hoopte (ondanks dat ik me er bewust van ben dat het maar een kansberekening is) heb ik er eerder een klein beetje onrust door gekregen. Evt volgende zs zou ik het niet weer laten doen en gewoon de SEO afwachten
Mijn gevoel was ook goed. Toch was de uitslag absoluut niet goed. Ons kindje was niet levensvatbaar. Ontdekt door de combinatie test. Als we die niet hadden laten doen waren we er waarschijnlijk pas met de 20 weken echo achter gekomen, en hadden we voor hele andere keuzes dan nu gestaan. Ik ben er blij mee dat ik hem gedaan heb. Vind het ook erg kortzichtig om te denken, we zijn jong en gezond, het zit niet in de familie. Er kunnen ook niet erfelijke factoren mis zijn. Dat was bij ons het geval. En mijn zus is momenteel ook zwanger van een kindje met een afwijking, die zei ook altijd, het gevoel is goed, er is niks mis... Maar ben het wel eens dat als je een combinatietest doet je ook achter de eventuele gevolgen moet staan. Je hoeft je zwangerschap niet altijd af te breken, maar kunt je wel voorbereiden op een kindje met een afwijking. Wil je dit niet? Tja doen dan ook de test niet.
Maar bij een hoge kans op een afwijking krijg je verder onderzoek. Denk aan een GUO, punctie e.d Dus weet je al snel weer meer. Wil je deze onderzoeken niet? Doe dan de combinatietest ook niet, Deze zwangerschap lieten we hem weer doen, de uitslag was zo goed dat we vervolgonderzoek (die we wel mochten) lieten varen.
Wij hebben het niet gedaan omdat het slechts een kansberekening is. In mijn omgeving is iemand die een goede uitslag van de combinatietest had maar toch een kindje met down... Op het moment dat ik zwanger was was er ook nog geen vervolgonderzoek wat zonder risico was. Nu de nipt wordt vergoed bij een slechte uitslag van de combinatietest zou ik eventueel overwegen om hem wel te laten doen.
Dat zei ik toch ook dat ik het niet heb gedaan. Iedereen mag dat zelf weten maar stel er komt 1:500 uit de test dan kan ik daar toch alsnog weinig mee? Dus voor mij vond ik het niet nodig omdat ik denk dat het me juist meer angst zou opleveren.
Ik denk dat je bij jezelf te rade moet gaan of je stappen zou ondernemen wanneer blijkt dat je kindje een afwijking heeft. Zou je de zwangerschap doorzetten ondanks welke afwijking dan ook, dan heeft het laten doen van een combinatietest weinig zin. Denk je dat je de zwangerschap van een kindje met een afwijking zou afbreken of wil je gewoon goed voorbereid zijn dan kun je het beste wel onderzoek laten doen. In dat geval lijkt mij alleen een combinatietest echter niet voldoende, aangezien dit slechts een kansberekening betreft. Ik heb gekozen voor de NIPT test en daarbij wel een echo met nekplooimeting. De NIPT is voldoende betrouwbaar voor Trisomie 21, 18 of 13 en de nekplooimeting is nodig omdat een verdikte nekplooi ook een teken kan zijn van een andere afwijking. Indien de echo niets raars uitwijst en de uitslag van de NIPT goed is, dan hoeft er ook geen verder onderzoek plaats te vinden. Is de NIPT uitslag afwijkend of de echo niet goed, dan moet er wel nog nader onderzoek (bijv. vruchtwaterpunctie) worden verricht.