Goeie dag, zal het even uitleggen ben nu no maar 7 weken en 4 dagen zwanger heb met mijn baas gepraat Hoe nu verder het werk wat ik doe is lood zwaar al ben je niet zwanger het is winkel +horeca maar om bij horeca te komen moet je trappen op en in de zomer ook een terras buiten zetten , zware kratten met vaat tillen van boven naar beneden en ga zo maar door in de zomer is het mega druk en nu zegt mijn baas dat als ik minder mobiel word ik maar in de ziektewet moet gaan omdat er geen aangepast werk is .... nou is de vraag is dit wel verstandig ga ik niet minder geld krijgen ? Ik werk 2 a 3 dagen en ze wil dus niet een extra collega inzetten
Nou daar zou ik het niet bij laten zitten..je bent niet ziek! Het is toch aan je baas en anders icm misschien de bedrijfs/arbo arts om toch aangepast werk voor jou te vinden. In principe zou je dan ook niet minder mogen verdienen. Ik kan het mis hebben maar volgens mij wordt dat opgevangen door het uwv, zij zijn ook degene die jouw loon betalen in je verlof, dat kost je baas niks. Ik zou er in elk geval niet mee akkoord gaan! Succes! Hopelijk komen jullie er uit!
Ja ze wil het dan wel wel via de arbo regelen en ze is verzekerd voor mij als zwangere mar ik weet niet of het verstandig is om hier mee akkoord te gaan waar kan ik hier meer info over vinden ?
Zeker niet doen, je bent dan namelijk ook verplicht om zes weken van te voren op verlof te gaan ipv de standaard vier. Achteraf dus ook minder verlof! Het is de baas zijn taak om vervangend werk te vinden. Je bent niet ziek!
Dit klopt deels. Iedere zwangere mag namelijk zelf kiezen wanneer ze met verlof gaat. Dat moet ergens tussen de 6 en de 4 weken voor de uitgerekende datum. Het aantal weken verlof waar je recht op hebt blijft gelijk (16 weken). Of te wel: - 6 weken vooraf --> 10 weken achteraf - 5 weken vooraf --> 11 weken achteraf - 4 weken vooraf --> 12 weken achteraf Die 4 weken is niet standaard, dat is een vrije keuze van de zwangere vrouw. Genoeg vrouwen kiezen er zelf voor om met 6 weken al met verlof te gaan, omdat het werk toch wat zwaar wordt, of omdat de vrouw slechter slaapt, of omdat er al een ander kindje rondloopt dat extra energie vraagt, etc. Maar, inderdaad. Als je vóór de 6 weken al in de ziektewet gaat, mag je niet meer kiezen. Stel dat je met 20 weken thuis zit, in verband met een ziekte in de zwangerschap, dan gaat je verlof officieel in op 6 weken van te voren. Logisch, want je zit dan al langer thuis. Je houdt wel altijd recht op 10 weken achteraf verlof, zodat je in totaal op 16 weken blijft zitten. Je verlof wordt dus niet korter, het is enkel anders verdeeld. Overigens zou ik er ook niet voor zijn om me ziek te melden als je niet ziek bent. Kan je niet achter de kassa zitten? Of achter de bar? Al dan niet zittend op een kruk?
Hij is verzekerd voor jouw ziek zijn. Naar mijn weten als jij de zw in gaat door zw- schap krijg je 100% loon. Hij krijgt dat van de verzekering en kan daar een invalkracht voor inhuren. Aks jij blijft werken moet hij 2 man betalen. Dus ik zou gewoon kijken hoe lang je t kan uithouden en evt ondersteuning van collega's.
Thanx voor je antwoord ik heb veel om over na te denken maar moet ook idd afwachten hoe de zwangerschap gaat verlopen
Nou hij kan dat wel zo zeggen maar dat gaat niet zomaar.. Mijn werkgever+ fysio gaven aan dat ze me niet meer aan het werk wilde hebben.. Ook UWV ging daarmee akkoord.. Ik moet toch naar een Arbo arts en moest toch weer gaan beginnen van die arts.. Dus iedereen kan heel veel zeggen maar het gaat echt niet zomaar..
Als jij jouw werk niet kunt uitvoeren en er is geen vervangend werk, dan ben je inderdaad ziek tgv zwangerschap. Je gaat dan inderdaad de ziektewet in, maar krijgt gewoon 100% loon. Het UWV betaalt dit. Het enige nadeel is dat je inderdaad 6 weken voor tijd met verlof moet, maar gezien de werkzaamheden lijkt me dat ook redelijk verstandig.
Een bedrijfsarts bepaald aan de hand van een Functionele Mogelijkhedenlijst wat je nog wel kan en aan de hand daarvan wordt gekeken of dit mogelijk is binnen jouw bedrijf. Ik snap overigens wel dat jouw baas geen extra collega wil inzetten. Dit kost haar extra geld, terwijl het UWV gewoon jouw salaris doorbetaald en zij hierdoor een vervanger kan betalen.
Maar als ik lees hoe zwaar jouw werk is, dan zou ik er zeker voor kiezen om te stoppen als het niet meer gaat. Je hebt maar 1 lichaam en daar moet je echt zuinig op zijn.
Ik heb precies t zelfde meegemaakt als jij. En het is finacieel niet erg om te doen. Tenzij je een 0 uren contract hebt, zoals ik, dan kan het zijn dat je er iets op achteruit gaat. Ik werkte namelijk wisselend tussen de 25 en 35 uur en het uwv berekend dan een gemidelde en kwamen bij mij uit op 26 uur. Ik krijg nu dus iets minder dan wanneer ik 30 uren of meer werkte. Wat je zou kunnen voorstellen aan je baas is dat wanneer het echt zwaar word je voor 50% de ziekte wet in gaat. Dit heb ik ook gedaan. In mijn geval werkte ik dus 13 uur voor mijn baas en die overige 13 uur kreeg ik van het uwv betaald (gemiddelde 26 uur) Dit heeft voor mij een hele poos goed gewerkt (heb ook een zwaar beroep) En zodra het je dan echt te zwaar word is de stap naar 100% ziektewet ook snel gemaakt. Ik lees hierboven dames die zeggen van dat gaat zomaar niet nou dat heb ik heel anders ervaren... Ze nemen 0,0 risico met iemand die zwanger is (terecht ook) dus als jij zegt dat het te zwaar is en dit kunt onderbouwen, dan zal geen uwv of bedrijfsarts jou dwingen te blijven werken. Weet niet of mijn verhaal duidelijk is je mag me altijd en prive bericht sturen ben er zoveel mee bezig geweest de afgelopen periode dat ik inmiddels aardig wat weet☺
Tja, als het fysiek erg zwaar is zie ik het probleem ook niet zo. Doorwerken tot je kan en daarna lekker genieten van je zwangerschap. Als er weinig tot geen vervangende werkzaamheden zijn dan snap ik je baas zeker dat hij je liever ten gevolge van de zwangerschap in de ziektewet heeft, dan kost het je baas niets. daar is de UWV regeling ook, dat werkgever en werknemer niet de dupe worden van een zwangerschap. Als je baas het netjes via de arbo laat lopen dan zie ik het probleem niet.
Ik begrijp je baas wel. Als jij ziek bent door zwangerschapsgerelateerde klachten, kan hij alles terug krijgen. Natuurlijk ben je dan nog steeds welkom om werkzaamheden te verrichten. Maar dan jij als derde om je te onlasten. Zou nogmaals met hem in gesprek gaan over wat de mogelijkheden zijn.
Ook met aangepast werk zit je in de ziektewet hoor... je bent nl niet "geschikt" voor je normale werkzaamheden. Daarnaast is je werkgever idd verplicht jou aangepaste werkzaamheden te geven, zijn die er niet, dan ga je voor een deel of geheel thuis zitten.
Er zijn bij ons geen vervangende werkzaamheden dus dat gaat zo ie zo niet ik heb een 20 uur contract nou ja we gaan het wel afwachten noet over een paar weken toch nog maar eens een gesprek voeren want had deze week bonje over dat ik de container niet 3 tredes naar boven wilde tillen heb wel van me af gebeten want ik moet nu aan mn kindje denken ja ik ben wel zwanger maar niet gehandicapt word er dan wel eens gezegd , maar dat ding zit overvol na het weekend dus nu is mijn rooster aangepast ze wil ook eigenlijk nergens rekening mee houden! ! Dat vind ik erg vervelend en ze heeft zelf 3 kinderen gehad dus ze weet hoe het werkt
Sorry maar ik begrijp je baas eerlijk gezegd wel, als ze een derde laat werken kost het haar extra geld en dat zou ik als baas zijnde ook niet doen... Waarom extra geld uitgeven als jij in de ziektewet kan en 100% betaald krijgt (dus niks erop achteruit gaat) en zij er dan zelf ook niks op achteruit gaat. sorry als ik je kwets met wat ik nu ga zeggen maar als je bij 8 weken de trap al niet meer opgaat met een container wat moet je dan als je een enorme buik hebt? je kan je eigen werkzaamheden dan denk ik niet tot het einde uitvoeren? ik begrijp dat je het beste wilt voor je kleine (dat wil iedereen) maar je kunt nu dan al je normale werkzaamheden niet meer uitvoeren. dat gaat toch alleen maar erger worden hoe verder je bent? je zegt dat ze nergens rekening mee wil houden maar jij ook niet echt; je wil niet in de ziektewet maar je wil het zware werk ook niet doen, de optie die je aandraagt kost haar alleen maar extra geld. En zoals je zegt heeft ze drie kinderen gehad dus ze weet inderdaad hoe het werkt.. Wie weet heeft ze dus zelf ervaren hoe zwaar het is en wil ze je dat niet aandoen? misschien wil ze wel het risico niet lopen dat er door je werkzaamheden iets fout gaat met de baby en wil ze je daarom wel in de ziektewet als het te zwaar word. als er echt geen andere werkzaamheden zijn dan is er weinig andere keuze dan in de ziektewet gaan..
Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik heb altijd te horen gekregen ondanks 3 mk en een medisch traject dat ik alles kon blijven doen op het aanpassen van mijn eet en drink patroon na. Pas als er rede voor is ga je dit aanpassen. Er zijn meiden die marathons lopen terwijl ze zwanger zijn echt er kan best veel. Een zwangerschap is inderdaad geen ziekte. Je moet soms een beetje uitkijken maar dat is het.