Wie heeft voor mij het basisrecept voor ragout?

Discussie in 'De lounge' gestart door mamabri, 1 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Vroeger maakte ik wel eens eierragout, maar de verhouding bloem/boter/melk (of was het nu bouillion?) ben ik kwijt:) Wie heeft het voor mij? (is gewoon basis voor ragout + hardgekookte eieren)
     
  2. SmurfjesMama

    SmurfjesMama Bekend lid

    2 okt 2013
    684
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik dacht altijd 50 gram boter/ 50 gram bloem en een halve liter bouilion. Maar meestal een beetje uit de losse pols, dus de bloem weet ik niet heel zeker. Gewoon erin gooien tot de gesmolten boter met bloem korrelig/ plakkerig wordt...
     
  3. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.822
    2.003
    113
    De badis voor een roux is 50 gram boter, 60 gram bloem. Voor een kroketvulling 1/4 liter vloeistof. Voor een saus 1/2 en een gebonden soep 1 liter.

    Voor een ragout gebruik ik bouillon. Ik hou me zelden aan de getallen maar dat komt omdat ik mijn opleiding koken heb en gevoelsmatig altijd goed zit. Een soort timmermansoog maar dan met koken.

    Gebruik margarine of roomboter. Geen vloeibare boter. Dat verknalt je saus en binding. Bloem het beste even zeven om minder klontvorming te hebben.

    Bouillon van tevoren maken. Boter langzaam smelten. Bloem erbij en al roerend gaar bakken. Hoe harder je bakt hoe bruiner de saus. Voor een ragout is een blanke kleur wel mooi. Vijf minuten en blijven roeren. Vuur laag houden en dan beetje voor beetje de bouillon er ij en telkens glad roeren. Kleine beetjes om klonten te voorkomen. Als dit klaar is de gewenste kruiden toevoegen. Gebruik je champignons? Dan iets mi der vocbt omdat champignons ook veel vocht geven.
     
  4. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dank je wel! Oh, ik gebruik altijd roomboter (of olie, maar niet voor dit soort dingen natuurlijk ;)) Heb nooit margarine in huis.
     
  5. Twingia

    Twingia Fanatiek lid

    7 dec 2013
    1.151
    1
    38
    thuis dingen doen, met de kinderen knuffelen.
    Friesland
    + als je de bouillon in 1x er in gooit, dan wordt het heeeeeel dun :)
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Oke, nou was ik dat toch niet van plan, aangezien ik ook vaak saus maak van bloem, boter en melk, en dat dus beetje bij beetje indoe van het vuur af, want anders brand het aan en gaat het klonteren.
     

Deel Deze Pagina