Wij twijfelen. Het is een kansberekening en geen zekerheid. Bij een lage kans kan er alsnog iets mis zijn en andersom kan je kindje bij een hoge kans helemaal gezond zijn. Ik merk dat ik er het nut niet helemaal van zie. Dan zouden we het dus van de 20 weken echo moeten hebben. En de 14 weken echo in ons geval, ivm verhoogde kans op neuraal buis defecten. Wat vinden jullie?
Ik vind dat je zelf moet beslissen. Als je van te voren al weet dat je niets met de uitslag gaat doen, dan kun je die 160 euro beter besteden. Wil je, indien een slechte uitslag, verder onderzoeken, dan zou je wel een combinatietest kunnen doen. Wij zitten nu middenin de vervolgonderzoeken, want wij hadden dus zo'n slechte uitslag. Bedenk je wel het volgende: - je hebt niet altijd recht op de NIPT. Wij sloegen die over en kregen direct een vlokkentest aangeboden. - het risico van een miskraam d.m.v. een vlokkentest is 0,5% terwijl het risico op een miskraam rond de termijn van 12/13 weken natuurlijk zo rond de 2% ligt. - uit chromosoomonderzoek kan ook komen dat jij of je partner bepaalde genetische afwijkingen hebben (bijvoorbeeld een verhoogd risico op borstkanker op jonge leeftijd). Wil je dat weten? Dit zijn dingen die we nu tegenkomen en je niet overal direct terugleest. Houd daar rekening mee bij het maken van een keuze.
Ik ben van mening dat je beter meer dan minder onderzoek kan laten doen, hoe meer je over de gezondheid van je kleine te weten komt hoe beter toch?! Het geeft geen garantie maar sommige vervolgonderzoeken worden ook vaak alleen gedaan op basis van de uitslag van de combinatietest. Hiernaast moet je denk ik ook voor jezelf afwegen of een kindje met trisomie of down net zo welkom is als een gezond kindje. Als dat niet zo is zou ik de test wel doen, het geeft wel geen garantie maar kan wel helpen met een (vroege)diagnose.
Het is inderdaad een keuze die je helemaal zelf moet maken. Hier hebben wij gekozen om het wel te doen. We gaan ook zelf naar Antwerpen voor een NIPT test. Kost een hoop geld, maar geeft toch weer wat meer zekerheid.
Dank voor de reacties. Food for thought... Meer overwegingen welkom. Het liefst zou ik meteen voor de NIPT gaan maar het is erg veel geld voor ons.
Wij zin jong en wij hebben ook vooral om die reden het niet gedaan, ze zien al heel vroeg op echo's als er echt hele grote fouten zitten in het lichaam van je kindje. Zo een kansberekening lijkt me juist heel stressvol. Sommige berekeningen waar een hogere kans op uitkomt blijkt er niets aan de hand te zijn. Wij hebben het niet gedaan.. Alles ziet er tot nu toe goed uit bij de beeb en ik zie geen toegevoegde waarde aan een kansberekening
ik heb de combinatietest wel laten doen (die je overigens als je aanvullend verzekerd bent vergoed krijgt, even nakijken dus). of je hem wel of niet laat doen is persoonlijk. als je een hoge kans hebt op een kindje met een handicap dan krijg je vervolgonderzoek, zo kom je er vroeg in de zwangerschap achter en kun je hierin zelf een keuze maken (of de handicap moet niet met t leven verenigbaar zijn, dan heb je de keuze niet). ik heb bij de eerste zwangerschap de test niet gedaan, maar nu bij de tweede wel omdat ik ook aan de toekomst van mijn eerste kind wil denken. een kindje met een handicap vraagt toch nog meer zorg en aandacht, en misschien zelfs zorg wat ook op eerdere kinderen aan komt in de toekomst, vandaar mijn keuze voor de test wel te doen. succes met jullie keuze.
Wij hebben hem dit keer vergoed gekregen, vandaar dat we het wel hebben gedaan maar ik vind het een behoorlijk 'schijn' zekerheid: het blijft een kansberekening dus al heb je als uitslag 1 op de 5000 dan nog kan jij net die ene zijn. Ben dus niet kapot van de test, dan beter een NIPT test doen en afgaan op de nekploometing bij de 12 weken termijnecho, dan weet je wat meer.
@ hoelahoep: er zij slechts één of twee verzekeringen die de combinatietest vergoeden, dus de kans is het grootste dat je hem NIET vergoed krijgt. Nakijken is altijd verstandig. @ NIPT: pin je niet teveel vast op de NIPT test mensen. Als er iets is waar ik inmiddels ben achter gekomen is dat er met een verdikte nekplooi ZOVEEL méér mis kan zijn dan de NIPT kan aantonen. Bij slechts een kleine verdikking kun je een NIPT laten doen. Bij een verdikking van > 3.5mm kom je daar al niet meer voor in aanmerking. De NIPT test alleen de meest voorkomende chromosoomafwijkingen zoals trisomie 13, 18 en 21 (en Turner?). Een hartafwijking, wat een reële mogelijkheid is bij een verdikte nekplooi, wordt op deze manier niet opgespoord... Hetzelfde geldt voor álle andere soorten chromosoomafwijkingen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het súper dat we die test inmiddels kunnen doen in Nederland, maar klamp je niet teveel vast aan de mogelijkheid van een NIPT...
Wordt vergoed dus waarom niet. Zilveren kruid basis vergoed dat wel Is alleen voor trisomi en er zijn andere miljoenen afwijkingen. Ik deed het beide keren en was 1:5000 beide keren. Tweede is toch kleine genetische afwijking gevonden naar biopsy. Ook bij mij ik ben drager. Doet niets maar het valt niet te checken in vervolg. Toch doe ik deze keer alweer combitest Bij de grote kans 1:1200 wat eigenlijk niet groot is kan je nippt test doen is volledig onschuldig en weet je dat zeker. Als nekplooi 3.5 is zou ik zeker weten dat kans erg groot is dar iets mis is. Dus daar kan je al erop spelen. Overigens mijn mening is dat als je kind zoiezo laat geboren worden zal je geen test hoeven doen. Als je weet dat stel is trisomi dan laat ik zeker afbreken of twijfel je zou ik doen. We zouden als dat met nipt of punctie vastgesteld zou zijn afbreken. Onze naaste kennissen gingen met 12 wk -20wk echo was alles goed. Was umc utrecht. 2 wk later gingen ze pretecho maken en wat dacht je? Kind volledig niet levensvatbaar de echo was in schock. Gelijk naar zh en bleek dochter waterhoofd hebben en heleboel andere afwijkingen. Dat echo bij 12wk zagen ze niet en bij 20wk werd gewoon niet gezien eigenlijk laks uitgevoerd. Ze moesten afbreken want kon niet anders.
Die vergoeding is niet bij elke verzekering zo vanuit het aanvullende pakket, bij ons alleen op medische indicatie...
Wij hebben besloten het toen niet te doen, ook geen nekplooimeting maar ook omdat wij al van tevoren besloten hadden dat we sowieso het kindje wilde laten komen als het een afwijking zou hebben.
Wij willen het ook niet laten doen. Ik hecht niet veel waarde aan een kansberekening. En een kindje met down (of een andere handicap) is sowieso welkom. Trisomie 13 of 18 zijn ook welkom, en ik zou sowieso de natuur zijn werk laten doen dan. Ik zal niet snel een zwangerschap afbreken omdat het kindje een afwijking zou hebben. Dus met dat in het achterhoofd besloten om de combinatietest niet te laten doen.
Ik ben toch echt net overgestapt van ZK en wij moesten hem gewoon zelf betalen. Niks geen vergoeding... Het was wel zo dat je met een indicatie/> 36 jaar hem wel vergoed kreeg, maar ik heb begrepen dat dat er inmiddels ook af is of gaat.
Wij kwamen er wel voor in aanmerking, maar als je toch besluit om geen verder onderzoek te laten doen of stappen te ondernemen, is zo'n test heel erg overbodig vind ik. Je gaat je in veel gevallen onnodig zorgen maken. Tuurlijk is het fijn om je voor te kunnen bereiden op een kindje die met een afwijking geboren zal worden, maar ik denk dat je veel voorstellingen gaat maken terwijl het toch allemaal anders zou zijn. Wij hebben dus alleen de 'normale' screening laten doen.
Zonder combinatietest kom je in Nederland sowieso niet in aanmerking voor verder onderzoek. Alleen als uit de combinatietest blijkt dat je verhoogd risico hebt, kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Behalve als je een medische indicatie hebt. Dan is de vraag of dat iets van "zekerheid" wilt, of het gewoon helemaal wilt afwachten. Een combinatietest zegt in ieder geval "iets". Ik had zelf een verhoogd risico naar aanleiding van de combinatietest en wacht nu af op de uitslag van de NIPT. De combinatietest moet je in de meeste gevallen zelf betalen. Wanneer je in aanmerking komt voor de NIPT-test, gaat dat (dacht ik) ook van je eigen risico af. Dan kom je op zich ook in de buurt van de kosten van een NIPT-test in België. Ik weet alleen niet hoe het zou gaan met eventuele verdere onderzoeken, mocht je in België een slechte uitslag krijgen. Succes met je keuze!
Ik heb het in 2013 en 2014 vergoed gekregen zonder indicatie en 31-32 jaar oud. Je heb gelijk. Op de site staat indd medische indicatie zonder leeftijd bij maar miss als je loopt al in ziekenhuis met je zwangerschap is dan het indicatie? Volgens mij kost test 150 euro ongeveer maar ik heb dus dat niet betaald in alle jaren ik verwachte ook dat ik moest betalen maar rekening kwam nooit.
als je in het zh bij gyn bent dan heb je medische indicatie. ik ben cz aanvullend verzekerd en ben 31 en heb hem vorig jaar vergoed gekregen. (combinatietest kosten 163 euro).
Ook 2013, zonder indicatie 30 jaar oud. Maximaal aanvullend verzekerd en onder behandeling van het ziekenhuis. Ik ben wel benieuwd waar het verschil hem dan in zit... Ik heb toen 153 moeten betalen en dit jaar 162.