Ik meende dat brie een soort schimmelkaas was en dat je die niet eten mocht t. Maar nu vertelde een vriendin dat je dat wel gewoon eten mag. Gaat mij met name om de brie die de lidl verkoopt.
alleen NIET als er; au lait cru (=rauwe melk) op het etiket staat.. maar meeste in de winkel is idd gepasteuriseerd (is verhit&dus veilig) ENJOY!! ^.^
Als je de brie maar koopt die bij de voorverpakte vleeswaren ligt. Die is van gepasteuriseerde melk. Zo wie zo altijd even de verpakking lezen van kaas! Niet de brie pakken bij de verse vleeswaren. Daar staat niks op.
Bij de ah wordt bij de verse kazen een extra waarschuwingssticker opgeplakt als ze van rauwe melk gemaakt zijn (kan heel afentoe voorkomen daar), anders zijn ze dus altijd gepasteuriseerd. Mijn man had het daar nagevraagd aangezien ik een liefhebber ben van de wat betere kaasjes. Ik neem aan dat ze bij andere supermarkten aan dezelfde regels moeten voldoen (het moet er verplicht opstaan).
Die van de Lidl is van gepasteuriseerde melk. Ik ben er zelf ook gek op. De camembert die bij hun in de koeling ligt, mag je ook gewoon. De schimmels zelf van schimmelkazen (dus ook blauwschimmel etc) zijn al afgebroken door jouw lichaam voordat ze bij de baby kunnen komen, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Overigens mag je harde kazen van rauwe melk wel (dus zeg maar de typisch hollandse kazen, sommige italiaanse kazen etc). Het gaat namelijk om de listeriabacterie die in zachte rauwmelkse kazen voorkomt en die gevaarlijk kan zijn voor een ongeboren kindje. Die kan alleen overleven in zachte kazen. Die bacterie kan ook in andere melksoorten als koemelk voorkomen, dus gewoon jezelf even aanwennen om bij de ingredienten te kijken en je bent 'veilig'
Er is verschil ook tussen 'goede' en 'slechte' schimmels he. Eetbare schimmels van bepaalde kazen en bv champignons kun je prima eten, is gezond en kan geen kwaad voor jezelf of de baby. Penicilline komt ook van schimmels. Anders zijn schimmels die groeien op kaas die niet bedoeld is als schimmelkaas, of op brood of jam... Daar kan je eventueel ziek van worden als je dat eet.
hier vorige zwangerschap in een keer een hele camembert op gegeten toen ik las dat ik die wel mocht haha dat raad ik wel af
Smullen!!!! Lees altijd ff de verpakking, zoals al geadviseerd wordt. Ik, maar ook manlief, zijn verslingerd aan franse kaasjes... Idd/ uiteraard met gepasteuriseerde melk
Ja in Nederland geen probleem. Maar ik weet dat in andere landen ze hele andere regeld erop nahouden. Daar mag je bijvoorbeeld ook geen voorverpakte kaas of vleeswaren, zoals ham of salami eten. Omdat ook hier een bepaalde bacterie in kan zitten. Zo ook bij voorverpakte vis ongewasse groenten. Het blijft altijd een beetje moeilijk vind ik waar je aan te houden. Persoonlijk heb ik me aan de strengste regels gehouden ook omdat we niet in NL woonden tijdens die zwangerschap... Maar volgens mij eten vele vrouwen hier in nederland al die dingen, geen probleem lijkt me.
mij werd verteld geen zachte rauwmelkse kazen te eten, maar ik at het gewoon allemaal niet. gewoon voor de zekerheid! Ik wilde absoluut geen enkel risico lopen...... ik had geen brie-verslaving tijdens mijn zwangerschappen.....
De meeste brie zou wel moeten kunnen. Echter lang staat t niet op elke verpakking meer, zoals die van ah voorverpakte stond er niks over op vermeld, en bij de aldi of lidl stond t er ook niet op. Mijn vriend wou t risicio niet nemen, en wij kozen dus voor de brie van president, de duurste, maar daar stond wel heel duidelijk op dat t gepasteuriseerd was.
Zachte kaas van ongepasteuriseerde melk kan je heel lastig bewaren, bovendien is het duur! Dus je kan ervan uitgaan dat de goedkope kaasjes allemaal van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Bovendien is het in de Nederlandse wet verplicht om het er op te zetten als het van rauwe melk gemaakt is.
inderdaad, denk niet dat ze bij de Lidl rauwmelkse kaas hebben. De verse van de appie kan ook gewoon, anders staat er een zwarte sticker met au lait cru op. Alleen bij de kaasboer even opletten met bijvoorbeeld hele zachte boerenbrie.