Jij, of hij geen zin? Ik kan me bijna niet voorstellen dat een kind op die leeftijd zegt 'ik wil niet'. Bij mij staan ze elke dag te springen om naar school te gaan. Als het puur is dat jij geen zin hebt, vind ik dat een beetje sneu.
Vve indicAtie wordt vaak gegeven bij taalachterstand. Hier krijgt zoontje hem ook, geen taalachterstand maar gebruikt de taal niet goed en praat liever niet, maar heeft naar mijn idee weinig nut want hij is bijna 4. In de vorige plaats waar ik woonde kreeg je ook vve als de ouders geen mbo diploma hadden.
Slapen doet hij in de middag al niet meer sinds hij een jaar is en als hij in slaap valt smiddags (dat is sporadisch) dan is het tegen een uur of vier. Waardoor hij s'avonds pas weer tegen 22.00 gaat slapen. Niet echt ideaal. Maar op wat we doen? Vanalles... Samen kleuren, een dvd'tje kijken, spelen, op visite (enzovoorts) en als hij zijn bed niet uitkomt slaapt hij rustig nog een uurtje, of twee door. Eigenlijk wat we ook doen op de dagen dat hij niet naar de peuterspeelzaal gaat, dus . We vervelen ons niet hoor.
O, je moest eens weten wanneer hij gewoon geen zin heeft. Hij vindt het leuk, ja. Maar hij staat er geruime tijd niet om te springen om eerlijk te zijn. Als ik WE zeg, bedoel ik WE en niet hij, OF ik. Dan had ik wel gezegd: Ik heb geen zin. Ik ben tenslotte zelf wakker, al slaapt hij nog. Dus daar hoef ik het niet voor te doen.
Mijn zoon had heeeel vaak geen zin. Vooral als hij middags moest en dan ochtends thuis is. Nu hij bijna 4 is gebeurd dit nog steeds bij de middagen, terwijl hij het liefst elke ochtend naar school gaat. Maar eenmaal ochtends thuis heeft hij middags echt geen zin meer.
Ok. Nou ja moge duidelijk zijn dat ik het niet herken maar goed hij is niet leerplichtig dus ja, je mag spijbelen. Als je je daar goed bij voelt, vooral doen zou ik zeggen
Lijkt me heerlijk als ze dat ook nog doen in groep 8 , maar ik denk dat veel ouders dat dan weer niet herkennen .
Maar ook al zou een kind 5 dagdelen willen...als ouders kun je 2 toch genoeg vinden? Ik vind het voor een 3 jarige ook genoeg en ja dat zal dus voor het grootste deel van mij uit komen. Maar dat mag toch? Er zijn ook kinderen die 5 dagen per week speelafspraakjes willen dan kun je als ouder toch ook zeggen 2 keer per week is voldoende?
Daar maak je ook een punt inderdaad. Maar laat ik het zo zeggen: Ik ga één dag in de week niet in discussie als hij geen zin heeft en liever nog in bed blijft liggen. Zou hij nou springend naast mijn bed staan omdat hij zo graag wilt? Dan ga ik ook weer niet weigeren. Maar het 'niet in discussie' gaan heeft inderdaad ook te maken met het feit dat ik twee dagen ergens wel zat vind. En ik ook vind dat het nu nog geen verplichting moet zijn. Zo blijft het ook voor hem gewoon leuk.
Dit dus. Dochter is nu bijna 2,5, en mag na de paasvakantie eindelijk naar school. Ze gaat dan meteen 5 dagen per week. Eerst misschien nog halve dagen, maar vrij snel hele. We kijken er allemaal erg naar uit, want ze heeft echt meer uitdagingen nodig. Daar had ik laatst zelfs een topic over gemaakt
Dat is inderdaad nogal een verschil! Maar Duitsland is het kennelijk ook weer anders als het net zo las. Verschil moet er wezen . Denken we dan maar.
Mijn kind is nog te jong voor de PSZ, maar wanneer ze gaat wil ik haar wel structureel laten gaan op de dagen dat ik haar heb ingeschreven. Ik ben wel benieuwd wat jullie hiervan vinden; bij ons in de stad is het vanaf 10 uur per week en dan is er de keuze tussen 2 dagen 5 uur per dag of 3 dagen 3 uur per dag. Waar zouden jullie dan voor kiezen en waarom?
Ik zelf zou 2x5 doen. Je bent je dag sowieso al "kwijt" voor wat grotere uitstapjes, of je nou 3 of 5 uur aan de psz besteedt. Dus dan zou ik liever 2 dagen inleveren en dan 3 dagen helemaal zelf in kunnen vullen dan andersom. En@warboel: weet je zoontje dat je "spijbelt" op bepaalde dagen? Want dat zou hier echt no way werken. Als DL door zou hebben dat ze thuis mag blijven als ze zegt dat ze geen zin heeft, zou ik iedere peuterschooldag een ellenlange discussie en/of overstuur kind hebben. Want dan zou ze iedere dag zeggen dat ze geen zin heeft. "En waarom mochten we gisteren wel thuis blijven en vandaag niet?" "En als ik nu dan niet hoef, ga ik volgende week wel 3 keer" etc etc. Dus duidelijkheid hier: psz-dag is gáán. Punt. Einde discussie. Enige uitzondering is AANTOONBARE ziekte (dus koorts, bewezen door de thermometer, anders is ze ook iedere dag "ziek". )
Ja in Duitsland is het KiGa smorgens van 8.30 tot 12 uur. Vanaf 6 gaan ze naar de Grundschule, bij ons is dat of 7.45 starten of 8.30 starten en dan tot 12.30. En evt nog smiddags tot half 4, maar dat is op vrijwillige basis en wordt door ouders "gebruikt" die overdag werken. Het middagprogramma is dan ook meer voor drama/toneel, muziek, sport etc. KiGa is uiteraard niet verplicht om mee te starten vanaf 2 hoor....wel wordt geadviseerd het laatste KiGa jaar wel te doen, wordt ook gefaciliteerd door de overheid... dus je betaalt dat laatste jaar geen maandelijkse bijdrage. De eerdere jaren moet je wel betalen. (100 euro p/m is geen onoverkomelijk bedrag)
Dat is dan ook weer leuk voor die kids. Het lijkt volgens mij heel wat, wat je nu vertelt. Maar volgens mij ook weer soepel. Kan me herinneren dat ze dit ook hier wilde invoeren? Maar dat iedereen panisch werd
Mijn dochter gaat twee ochtenden, hier is dat standaard en ik vind het prima zo. Als ze drie is zou ze van mij ook 3 keer heen mogen maar helaas gaat dat hier niet. Denk alleen niet dat een peuter al goed kan inschatten of hij die dag wel zin heeft in de psz, dat kan bij peuters nog zo per kwartier verschillen! Dan vind ik dat je echt als ouder moet beslissen vandaag gaan we wel of niet. Regelmaat is daarbij ook een item... Maar hoe zo kom je de andere dagen beide je bed niet uit?
Hihi... Toen ze de "Ganz-Tag-Schule" per september 2014 gingen invoeren: "Waaahhhh, wat doe ik mijn kind aan, het MOET dan tot half vier naar school " en dat soort vragen. Wij Nederlanders, woonachtig in de grensstreek, keken elkaar aan... ja wij zijn niet anders gewend natuurlijk Maar Ganz-Tag-Schule is op vrijwillige basis aansluitend op het reguliere lesprogramma.
De basisschool is hier sowieso tot en met half 4, volgens mij vanaf de kleuters al (wel met een uur pauze tussen de middag, thuis). Dus zoveel ontloopt het dan niet .