Toen mijn (nu) man net samenwoonden, we waren jong 18 en 19, deed ik al erg mijn best op eten koken. Ik wist dat bij hem de liefde ook door de maag gaat haha. Dus toen ik op een zaterdag me zelf aan het uitsloven was op een lekker sausje voor bij de bloemkool, aardappeltjes gekookt en een snitsel, zat ik op hem te wachten om alle complimentjes weer in ontvangst te nemen . Toen hij dus na het voetballen in de pannen keek, was zijn reactie: "Bloemkool op zaterdag??, Dat kan niet hoor, dat is geen eten op zaterdag" Nu merk ik wel, dat we bepaalde dingen op bepaalde dagen zijn gaan eten, omdat het mij namelijk ook helemaal niks uitmaakt of het nu dinsdag of zaterdag is dat je bloemkool eet. Op maandag en dinsdag, eten we altijd aardappels, groente vlees of nu vooral in de winter stamppot. Op woensdag eten we altijd bij mijn moeder. Zij is maar alleen en koken, bakken, braden is haar hobby dus dan kookt ze ontzettend uitgebreid, tot groot plezier van mijn man . Op donderdag is al jaaaren frietdag. Normaal werk ik op donderdag, en dan zorg ik dat de frieten hier al voorgebakken liggen als ik dan om 16.00 ga beginnen en mijn man bakt ze dan af. Op vrijdag eten we meestal iets van gebakken aardappeltjes met sla en kip/vis/tartaartje oid. Op zaterdag eten we iets van pasta of rijst. En op zondag kan heel erg variëren, maar geen aardappels vind mijn man van soep met broodjes, zelfgemaakte pizza, wraps. En de hele week door maak ik verse soep (met blik hoef ik hier echt niet aan te komen) voor erbij. En heel vaak maak ik het toetje ook zelf; rijstepap, stoofperen, custardvla enz. Mijn man komt uit een boerenfamilie (is zelf bakker) en daar is het eten erg belangrijk . Mijn man is de jongste van 5 jongens, en hij moest echt vechten om een bordje eten.. Als je een minuut te laat was, had je pech, want dan was alles al op. Ik kan daarom ook wel begrijpen dat hij erg op eten gesteld is (hier is het meeste voor hem), en daar kom ik hem graag in tegemoed. Ik zeg wel vaak tegen hem dat hij niet zo snel moet eten, dat dat niet hoeft. Voordat ik 3 happen op heb, heeft hij zijn bord al leeg (waar 3 keer zoveel op lag). Hebben jullie, of jullie mannen ook zo hun rituelen? Dat voorbeeldje van de bloemkool op zaterdag wordt ie nu nog mee gepest.. En passen jullie je daar evt in aan? Ben benieuwd!
Nee, helemaal niet, gelukkig. (en zo wel, dan had ie pech! ) In het weekend doen we meestal wel makkelijk, vaak op zaterdag brood met ei of shoarma, zoiets en op zondag soep eten bij mijn schoonouders. Op vastendagen (vrijdag) eten wij meestal vis (ook al hoeft dat niet meer, wij zijn dat beiden gewend van huis uit) Op goede vrijdag standaard brood met kaas. Maar dat heeft meer met geloof te maken. Het iedere dag soep eten en zelfgemaakt toetje ben ik wel van huis uit gewend, maar doe ik zelf niet. (mijn moeder ook niet meer trouwens ) nadeel hiervan is wel dat ik en mijn broers heel grote eters zijn geworden, maar gelukkig kan ik het wel hebben.
Mijn man had geen ritueel en ik ook niet. Maar na verloop van tijd hebben we onze eigen gewoonten ontwikkeld. Vanwege een voorliefde voor pizza eten we dat elke vrijdag dat we geen afspraken elders hebben. Op maandag en dinsdag eten we vaak schotels die twee of meer dagen meegaan ivm avondprogramma (sport) op dinsdag en weinig tijd om te koken. Op zondagen eten we vaak soep. Verandert ons leven, dan zal zoiets ook meeveranderen. Het is namelijk geen principieel ritme, maar gewoon praktisch bedacht. Zo gaat het lekker nu.
Nee wij doen niet aan 'friet op vrijdag', 'soep op zondag' en 'gehakt op woensdag'. Gelukkig niet, haha.
Hier ook niet gelukkig. Dat hele riedeltje van thuis (In de winter maandag stampot, dinsdag avg, woensdag ag en gehakt, donderdag avg, vrijdag nasi/bami/macaroni/spaghetti (ja in die volgorde), zaterdag brood en zondag friet met sla) heb ik gelijk de deur uit gedaan toen ik op mezelf ging. Wij eten gewoon waar we zin in hebben en of de pizza nu op maandag of zaterdag gegeten wordt en de broccoli op zondag of donderdag maakt ons niets uit.
Niet qua dagen, maar mijn moeder heeft heel vastomlijnde ideeën van wat waarbij hoort. Wortels hoort met aardappelpuree en vissticks Andijvie hoort met een balletje gehakt Sla hoort met gebakken aardappels en een schnitzel En op zaterdag aten we wel altijd patat en dat vind ik wel een leuke traditie dus wij doen nu thuis iets soortgelijks: we luiden het weekend in met patat, op donderdag of vrijdag (man werkt de ene week 4 en de andere week 5 dagen)
Man man had vroeger ook zo'n indeling van de week qua eten. Ma t/m do weet ik niet exact wat ze aten, maar vrijdag standaard kip, gebakken aardappels en sla. Op zaterdag altijd patat en zondag kookten zijn ouders samen uitgebreid. Het enige dat bij ons een beetje standaard was, was dat we op zaterdag een soort broodmaaltijd aten. Meestal soep met brood of gebakken ei op brood. De rest van de week gewoon waar mijn moeder zin in had Dat was vaak gewoon Hollandse kost en soms eens een eenpansgerecht, pizza, pannenkoeken of patat of shoarma of zo. Mijn man wilde ook wel elke zaterdag patat eten, maar ik niet. Ik heb gewoon niet elke week zin in patat (en sommige weken heb ik wel 3 dagen zin in patat, hallo hormonen ). Dus we hebben ingevoerd dat zaterdag gewoon onze gemaksdag is. Die dag eten we iets wat niet altijd erg verantwoord is, maar waar we wel heel veel trek in hebben. En een enkele keer draaien we de vrijdag en zaterdag om, dan haalt man op vrijdag een patatje of zo en eten we op zaterdag dus gewoon wat we vrijdag zouden eten. Verder eten we gewoon gevarieerd en hebben we geen vaste vis/gehakt/soep/eenpansdagen
Nee geen eet rituelen maar we eten geen gekookte aardappels in het weekend 😁 in het weekend is het vaak iets van pasta, ovenschotel, gebakken aardappels, patat, soep etc
Nou, dat van dat snelle eten herken ik wel. Maar daar hebben mijn schoonouders ook jarenlang op gemopperd. Mijn partner is de oudste bij hun thuis en heeft het bord vrijwel altijd binnen de minuut leeg alsof hij iets heel dringends te doen heeft - of uitsterft van de honger. Dat is echt apart. Maar ja, dan is het ook wel lekker; zegt hij (al vraag ik me af in hoeverre je het dan daadwerkelijk geproefd hebt). Maar vaste dagen vaste maaltijden hebben we hier niet. Ik wil het liefst zo weinig mogelijk pizza/snacks of andere ongezonde dingen, maar als ik dan in het weekend vraag of mijn partner na 5 dagen eens een keer wil koken is pizza spijtig genoeg het eerste waar hij aan denkt. Dus dat is meestal voor in het weekend of op vrijdag ofzo. Wanneer ik vraag of hij wil koken wordt het zoiets of eten uit een pakje met een duidelijke gebruiksaanwijzing erop (zo'n Knorr-pakket waarbij je zelf groente en vlees toe moet voegen). Voor de rest probeer ik zo divers mogelijk te koken. Ik had er namelijk als kind zijnde een hekel aan om elke dinsdag rode kool te eten of altijd maar een karbonade vanuit de aanbieding. Of elke vrijdag patat en vis. Of elke zaterdag Chinees. Ik vond dat toen al absurd en gewoon niet lekker meer. Teveel sleur Maar ik vind het wel grappig om te lezen dat er nog steeds mensen zijn die dat doen. Ik wil gewoon 'anders' in de keuken staan. Ik hou op zich wel van koken, maar dan moet er wel variatie zijn. *WHOPPA* en ik zwiep weer een nieuw recept op tafel. 99 van de 100 gerechten zijn lekker. Dat ene gerecht wat niet lekker is; nou ja, dan ligt er vast nog wel een pizzaatje in de vriezer.
Nee, wij hebben ook niet echt vaste dagen. De ongezondere maaltijden doen we vaak wel vrijdag, zaterdag of zondag. Dat snel eten herken ik wel van mijn vader. Moest vroeger ook snel eten, anders had hij niks. Mijn man eet gelukkig niet zo absurd snel. Ik vind dat zo ongezellig.
Oh daar heb ik helemaal niks mee. Wij vinden het beide te leuk om te experimenteren met gerechten. En soms heb ik gerechten gekocht maar op de dag zelf geen zin dus maak ik wat anders wat al in de planning lag. Wordt dat geen sleur zo'n schema?
Op maandag en dinsdag eten we gebakken aardappelen/krieltjes/pesto aardappelen, groente dat snel gaar is en makkelijk vlees. Omdat ik doordeweeks alleen ben en werk op deze twee dagen ben ik met de kinderen pas om 18.00 uur thuis. Op woensdag meestal pasta. Donderdag stamppot oid. Op vrijdag patat. Zaterdag varieert. Net wat ik heb liggen. Zondag makkelijk. Restjes uit de vriezer, soep of gebakken aardappelen met vlees. Als we op zondag bij mijn ouders patat eten, verandert het op vrijdag ook. Ik eet liever niet twee x per week patat. Maar het kan zo weer verschillen hoor. Is meestal maar net hoe het uitkomt. Als ik op vrijdag ook werk, eten we ook iets dat makkelijk klaar te maken is. Of ik maak stamppot voor twee dagen. Net hoe het uitkomt
Wij hebben helemaal niet zulke vaste gewoontes, hoewel het me stiekem wel heel handig lijkt Scheelt weer nadenken elke dag wat er gekookt moet worden. En dan niet heel rigide maandag bloemkool, dinsdag witlof etc. Maar meer als richtlijn, bijvoorbeeld maandag AVG, dinsdag pastadag, woensdag een ovengerecht. Kun je nog alle kanten mee op en dan stimuleert het de creativiteit ook nog eens
Doordeweeks eigenlijk altijd groente en aardappelen. In het weekend maakt mijn vriend meestal op zaterdag of bloemkool ovenschotel, nasi of bami. Op zondag pizza, patat, of shoarma. Dit is eigenlijk een ritueel bij mij thuis vandaan en daar wijk ik niet vanaf . Daarbij heeft mijn vriend altijd gezegd op zondag kook ik niet! Dus is het altijd iets simpels op zondag.
hier is woensdag eigenlijk pastadag, vrijdag koelkast-opruimdag. dat willen we er eigenlijk ook zo inhouden we vinden het prettig als het van te voren een beetje vast staat hoe en wat. zeker omdat ik koken verschrikkelijk vind en me zo iets makkelijker kan indenken: wat zal ik eens maken vandaag
Vanuit huis aten we altijd op zaterdag brood met soep of vis. We eten bijna altijd bij m'n vader op zaterdag, dus dan eten we dat. Al komt het brood ook wel m'n neus uit vind het niet echt een avondmaaltijd. Ik merk dat ik het zelf prettig vind om maandag en dinsdag avg, stampot te eten. Woensdag eten we meestal ook bij m'n vader, avg of spaghetti/nasi/bami.. Eigenlijk niet perse vast.. 2/3 avg vind ik genoeg. Verder rijst/pasta/couscous/omelet met gevulde soep/rosti. Vanuit huis aten we meestal vrijdag of zondag patat. Wij zouden het ook wel elke week kunnen eten , maar doen het eens per 2/3 weken een keer.
Helemaal niet! Nu is het voor mij heel makkelijk eet vaak 3 om 4 dagen hetzelfde. Voor de mannen kook ik gewoon wat ik die dag heb. Ga nergens rekening mee houden.
Ik vind het helemaal niet vreselijk..zou niet weten waarom eigenlijk. Heb een iets andere definitie van vreselijk denk ik. Als ik zeg agv, dan heb ik nog 1000 combinaties om te "kiezen". En kan ook een ovenschotel zijn, wat regelmatig gebeurt. Pasta maak ik nooit hetzelfde, heb je ook tig recepten van. Ik zie het gewoon als een kleine houvast, omdat ik wel iemand ben die dan een uur sta te twijfelen in de supermarkt. zodat ik weet in welke richting ik ga zoeken. Ik vind het wel leuk om te lezen hoe anderen dat doen. Ben denk gewoon nog ouderwets.