Bij ons mogen kindjes vanaf 3.5 jr voor 2 dagdelen naar de kleuterschool. Gesubsidieerd vanuit de gemeente. Ze draaien dan gewoon met groep 1 mee. Onze jongste zoon is afgelopen dinsdag begonnen op de grote basisschool van zijn broer. En hij vond het GEWELDIG! Hij voelt zich een hele grote stoere jongen nu. Hij is ineens sinds deze week compleet zelfstandig als hij een plasje moet doen. De peuterspeelzaal was niet echt zijn ding. (Ook de mijne niet de rekening vond ik ietwat hoog.....) Kijk 3jr en niet zindelijk lijkt me idd wel aardig vroeg. Ligt ook aan het kindje. En wat de school aanbied.
Mijn kinderen gaan sinds 2,5 naar School met veel plezier. Ze spelen en vooral en doen er een middag dutje. Ze.zitten niet aan tafels te leren ofzo. Mijn kinderen hebben zoveel geleerd op zo een jonge leeftijd. Ik vind het dus niet raaral snap ik de reacties wel moest er zelf ook even aan wennen toen ik in Belgie kwam wonen.
Ik vind het niet nodig. Sterker nog ik vind dat ze met 4 al teveel moeten. Bewijzen zat dat er teveel eisen worden gesteld, maar ipv minder maken we er alleen maar nog meer van.
Hoezo moet een vorm van dwang mogelijk zijn? Nergens voor nodig. Tot 5 geen verplichting, voor niemand. Zal lekker worden zeg.
Voor onze dochter zou 3 echt te vroeg zijn geweest. Die heeft door haar gevoelige karakter ook echt wel de 2 jaar kleuteren nodig gehad. Voor onze zoon was met 3 echt perfect geweest. Die is overal mee voor en nu verveelt hij zich in groep 1. Misschien had hij dan al eerder met meer groep 3 dingen kunnen beginnen. Maar goed...ik vind dus dat het per kind bekeken moet worden en de verplichting gewoon vanaf 5 jaar moet blijven zijn. Voor kinderen die er aan toe zijn zou een echte voorschool geen gek idee zijn. En voor mensen met minder kansen zou dat misschien ook een goede opstap kunnen zijn. Geen verplichting...maar wel de mogelijkheid
Kinderen in BE gaan vanaf het eerste instapmoment na hun 2.5 jaar naar de peuterklas / eerste kleuterklas. In sommige scholen is dit 1 grote klas, in anderen zitten ze echt in een aparte klas. Jullie groep 1 komt bij ons overeen met onze tweede kleuterklas. Er zijn 5 à 6 instapmomenten per jaar hier in België. (1 september - na de herfstvakantie - na kerstvakantie - na krokusvakantie - na paasvakantie - na ons-heer-hemelvaart). En je moet echt wel 2 jaar en 6 maanden zijn op zo'n instapmoment. 1 dag kan soms het verschil maken om 2 maanden ofzo te moeten wachten met starten. Bijkomend voordeel: Kinderen zijn hier sneller zindelijk overdag! De meeste scholen weigeren immers kinderen in pampers. En in de opvang rekenen ze er echt op dat die plaats vrij komt vanaf het kind wettelijk naar school kan (énorme opvangtekorten in sommige regio's en steden). Je bent dus overigens niet verplicht om je kind naar school te sturen op 2.5. Maar tegen hun 3 jaar gaan toch echt zowat 95 % van alle kinderen naar school. Al is er - als je zelf thuis bent - wel mogelijkheid om je kind halve dagen te laten gaan.
Mijj kinderen zaten en zit met het instapklasje in een nieuw klasje niet gemengd met andere oudere kindjes. Hij begon met 10 kindjes dus lekker klein ondertussen zijn het 18 kindjes. Het instapklasje is vooral spelen hoor het is net als een peuterspeelzaal. Mijn kinderen gingen ook niet elke dag en halve dagen maar omdat er op school geslapen kan worden tussen de middag gingen ze al snel hele dagen en nooit geen problemen. Dat mensen zeggen laat ze nog lekker kleuteren en kind zijn snap ik niet want hetnis niet zo dat ze dan al aan een tafel zitten te oefenen met schrijven. Ik denk dat er op de ps meer verwqcht wordt dan zo een instap klasje. Mijn dochter was trouwens erg toe na 4 kleuterklasjes om iets anders te doen en echt te leren.
Ik vind dit echt grote onzin!!! Kinderen hebben onderhand niet eens meer tijd om lekker te kunnen spelen..
Het probleem is juist dat kinderen die het nodig hebben, niet gaan. Kinderen die thuis aandacht, taal, uitjes, liedjes en dergelijke krijgen hoeven hier eigenlijk helemaal geen gebruik van te maken, maar juist die kindjes gaan naar baby-peutergroepjes en psz. Terwijl kinderen die heel weinig gestimuleerd worden vaak pas vanaf 4-5 jaar naar school gaan. En daardoor dus vanaf dag 1 een achterstand hebben. Om die achterstand in te lopen in een niet stimulerende omgeving, is bijna onmogelijk. Daarom zou je graag (een vorm van) dwang willen kunnen uitoefenen. Ja, dat is een vorm van betutteling, maar om kinderen een eerlijke kans te geven is dat soms gewoon nodig. Waarom zijn wij er in Nederland zo van overtuigd dat kinderen niet meer mogen spelen? We doen het onszelf aan. In heel veel landen om ons heen gaan kinderen eerder en langer naar school. De eerste groepen van school zijn dan eigenlijk vergelijkbaar met een kdv. Met elkaar spelen met een bepaalde structuur. Bij ons op het kdv hadden ze ook allerlei thema's. Ik heb nooit het idee gehad dat mijn zoon daardoor minder speelde, sterker nog hij nam het spel graag mee naar huis en wij vonden het superleuk om daar met onze wandelingen of boodschappen doen of boekjes over te lezen. Ik vind het echt jammer dat we onze jongste zoon dat niet kunnen bieden. Ik verbaas me telkens zo over de moederschapscultus in Nederland. Natuurlijk kunnen de meeste moeders hun kinderen prima zelf opvoeden, maar waarom worden allerlei hulpmogelijkheden alleen als betutteling en inbreuk gezien? Er kan zoveel rijkdom in zitten. Waarom zou je dat niet willen voor je kind? Waarom die "mijn kind mag maximaal 3 (halve) dagen bij me weg zijn, anders stort de hele wereld in" gedachtes?
De verveling heft duidelijk toegeslagen bij de PvdA. Ik zeg inkrimpen en bezuinigen met ze. Met 4,5 jaar naar school is meer dan prima. Nog even en kinderen moet met 2 jaar al naar school
@femkes, maar hoe vind je die kinderen dan? Hoe kun je nou weten of ze thuis geen uitjes hebben of spelletjes doen?
Ik ben het helemaal met je eens! Dat eeuwige "laat een kind kind zijn" is zo vreselijk achterhaald. Alsof er niet gespeeld wordt in zulke klasjes.
Niet, en dus is zoiets een oplossing om die kindjes de juiste stimulering mee te geven. Daarmee ondervang je dus een hele grote groep die anders verborgen blijft.
Ben eigenlijk wel benieuwd wat het percentage peuters is wat niet naar een kdv of psz gaat? En ik vind dat ze zich met die psz onder kdv regel zich echt in de handen hebben gesneden en zo veel kindjes die het nodig hebben maar niet 'ernstig' genoeg zijn voor een indicatie kwijt raken.
helemaal mee eens. Overigens denk ik dat het best nog een grote groep is hoor. Zeker nu het onder de KOT valt, zullen er veel gezinnen zijn waar het niet mogelijk is (omdat een van de ouders niet werkt, en dus geen toeslag krijgt).