Weinig Boodschappengeld: Wat eten? Deel 4

Discussie in 'De lounge' gestart door Saar22, 3 jul 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Welke ingrediënten gebruik jij ook alweer? :) En hoe lang laat jij het dan staan/bakken? Want er staan zoveel recepten online dat ik door de bomen het bos niet meer zie :$:$
     
  2. Islah

    Islah Niet meer actief

    Pfff het wordt eigenlijk echt tijd voor mijn eigen blog he :). Ik gebruik het recept van Marjolein van het blog God en Gezin (die ken jij volgens mij ook toch? Tenminste ik zag je daar wel eens reageren). Zij heeft het weer van een filmpje op YouTube.

    De precieze verhoudingen:

    1 eetlepel zout (oorspronkelijk 1,5, maar dan vind ik het echt veeel te zout)
    1 eetlepel gist
    850 gram bloem
    650 ml. water

    Bloem, zout en gist mengen in een kom (met garde) en dan het warme (niet hete) water erbij doen. Goed roeren met een lepel tot je ziet dat alle bloem is opgenomen.
    2 uur laten rijzen en dan kan je er in principe al mee gaan bakken. Volgens het recept op dat filmpje kan het dus niet en moet je het eerst 2 dagen in de koelkast laten staan, maar gelijk bakken kan net zo goed. Ik laat het op de bakplaat wel het liefst even drie kwartier ofzo rijzen, maar als je haast hebt hoeft ook dat niet.

    Als je de bloem vervangt voor (deels) volkorenmeel moet je er wel vanuit gaan dat je wat meer water moet toevoegen.

    En o ja, probeer een zo groot mogelijke eetlepel te gebruiken, want de verhoudingen zijn eigenlijk gebaseerd op de Amerikaanse 'tablespoons' en dat is echt een soort maatlepel dus niet zoals wij gewend zijn een lepel waar je ook je eten mee opeet. En zo'n maatlepel is wel ietsje groter dan een 'gewone' eetlepel. Ik heb laatst een setje tablespoons en teaspoons gekocht (vond ik heel handig omdat ik vaak Amerikaanse recepten gebruik) voor 1 euro.
     
  3. Islah

    Islah Niet meer actief

    O ja, als je dit in deze hoeveelheden maakt is het echt veel brood. Je kan hier bv. één heel brood mee maken in een broodbakblik van 30 cm. maar als ik een rond brood maak in een springvorm neem ik de helft.
    En je moet er wel rekening me houden dat het een erg plakkerig deeg is, dus wel werken met een bebloemd aanrecht of licht invetten met olie.
     
  4. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    dat ga ik ook eens proberen van de week
    hoelang en op hoeveel graden bak je dit brood
     
  5. Thanks :D Ik ga er eens mee aan de slag.

    Qua gist: zijn van die zakjes gist goed of haal jij levend gist ergens??
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Zuurtje: stom dat ik dat er niet bij heb gezet, niet onbelangrijk natuurlijk haha. Ik bak het brood af in 30 minuten op 220 graden.

    Ik gebruik zakjes gist, gedroogde dus. Ik heb zelfs nooit verse gebruikt en zou niet eens weten hoe dat moet, haha.
    Je kan ook zo'n grote verpakking gebruiken uiteraard maar wij eten niet zoveel brood (en heel af en toe gebruik ik gist voor iets anders als poffertjes maar dat gebeurt niet vaak) en ik heb gemerkt dat de gist echt achteruit gaat als de verpakking nog lang niet op is, en ik uiteindelijk een deel weg kan doen omdat het dus niks meer 'doet'. Zakjes heb ik overigens wel op vakantie gekocht waar het een stuk goedkoper was, hier verkopen ze die geloof ik alleen van dr. Oetker.
     
  7. In de webhop van de AH staat ook Bruggeman bakkersgist, dat is wel stukken goedkoper iig :)
     
  8. zuurtje

    zuurtje VIP lid

    11 mei 2007
    19.073
    305
    83
    Vrouw
    Limburg (B)
    dank je islah
     
  9. Islah

    Islah Niet meer actief

    Maar dat zijn dan weer van die grote verpakkingen waarvan ik helaas een deel moet weggooien. Gelukkig kostten de zakjes gist die ik op vakantie had gekocht niet zoveel vergeleken met die van dr oetker.
     
  10. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Gist in een bakje in de koelkast bewaren, dan gaat hij heel lang mee :)
     
  11. Islah

    Islah Niet meer actief

    Heb ik ook al geprobeerd... Hier kennelijk niet. Ik heb nog een grote voorraad zakjes gelukkig (en hoef de koelkast niet onnodig open te doen).
     
  12. Islah

    Islah Niet meer actief

    Overigens ben ik bezig om een zuurdesem-starter te maken dus ben erg benieuwd!
     
  13. nijntje1984

    nijntje1984 VIP lid

    15 sep 2008
    15.693
    1
    0
    Mag ik eens vragen waar jullie zalm kopen? Ik koop meestal diepvries zalm bij Aldi, maar omdat ik tijdens mijn lunchpauze was gaan winkelen kon ik die niet meebrengen. Bij Jumbo vond ik hem vrij duur (dacht € 3,29 voor 2 stukjes zalm).
     
  14. Missmadeliefje

    Missmadeliefje Bekend lid

    4 mrt 2014
    589
    3
    18
    NULL
    Wij kopen de zalm meestal bij de lidl.
     
  15. nijntje1984

    nijntje1984 VIP lid

    15 sep 2008
    15.693
    1
    0
    Is dat ook diepvries? Goedkoper dan Aldi?
     
  16. Missmadeliefje

    Missmadeliefje Bekend lid

    4 mrt 2014
    589
    3
    18
    NULL
    Wel diepvries maar geen idee wat die bij aldi kost, moet zeggen dat het duitsland lidl is maar hier in Nederland is het wel dezelfde (duitsland dacht ik 1,99/2)
     
  17. minon

    minon Niet meer actief

    Weekmenu on willekeurige volgorde
    Minestronesoep
    Bloemkool met gehaktballetjes
    Wraps
    Babi Pangang
    Chicken tonight
    Ovenschotel wortels/doperwten
     
  18. Saar22

    Saar22 Niet meer actief

    heb alles wel gelezen dames, maar ik ben het zo zat. Heb 2 kids ziek.. dus schoot is constant bezet.
    Vandaag eten we boerenkool met spekjes uit de vriezer.
     
  19. Saar22

    Saar22 Niet meer actief

    Er was hier iemand die de pluszegels wilde (boodschappenpakket) ik weet alleen niet meer wie. Maar pb maar hoeveel je er nog nodig hebt. Ik heb ze hier in de keukenla liggen.
     
  20. Elena22

    Elena22 VIP lid

    10 feb 2010
    8.110
    1.795
    113
    Kraamverzorgende
    @Saar; Beterschap voor je kinderen!

    @Rest; Wel gelezen maar alweer vergeten. Sorry!

    @Hier; Gisteren aten we aardappeltoefjes uit de oven met biefstuk voor man en zoon en voor mij een runderworstje. daarbij geroosterde honingwortels en pastinaak. Vandaag maak ik enchiladas met kip uit de oven.
     

Deel Deze Pagina