Welke ingrediënten gebruik jij ook alweer? En hoe lang laat jij het dan staan/bakken? Want er staan zoveel recepten online dat ik door de bomen het bos niet meer zie
Pfff het wordt eigenlijk echt tijd voor mijn eigen blog he . Ik gebruik het recept van Marjolein van het blog God en Gezin (die ken jij volgens mij ook toch? Tenminste ik zag je daar wel eens reageren). Zij heeft het weer van een filmpje op YouTube. De precieze verhoudingen: 1 eetlepel zout (oorspronkelijk 1,5, maar dan vind ik het echt veeel te zout) 1 eetlepel gist 850 gram bloem 650 ml. water Bloem, zout en gist mengen in een kom (met garde) en dan het warme (niet hete) water erbij doen. Goed roeren met een lepel tot je ziet dat alle bloem is opgenomen. 2 uur laten rijzen en dan kan je er in principe al mee gaan bakken. Volgens het recept op dat filmpje kan het dus niet en moet je het eerst 2 dagen in de koelkast laten staan, maar gelijk bakken kan net zo goed. Ik laat het op de bakplaat wel het liefst even drie kwartier ofzo rijzen, maar als je haast hebt hoeft ook dat niet. Als je de bloem vervangt voor (deels) volkorenmeel moet je er wel vanuit gaan dat je wat meer water moet toevoegen. En o ja, probeer een zo groot mogelijke eetlepel te gebruiken, want de verhoudingen zijn eigenlijk gebaseerd op de Amerikaanse 'tablespoons' en dat is echt een soort maatlepel dus niet zoals wij gewend zijn een lepel waar je ook je eten mee opeet. En zo'n maatlepel is wel ietsje groter dan een 'gewone' eetlepel. Ik heb laatst een setje tablespoons en teaspoons gekocht (vond ik heel handig omdat ik vaak Amerikaanse recepten gebruik) voor 1 euro.
O ja, als je dit in deze hoeveelheden maakt is het echt veel brood. Je kan hier bv. één heel brood mee maken in een broodbakblik van 30 cm. maar als ik een rond brood maak in een springvorm neem ik de helft. En je moet er wel rekening me houden dat het een erg plakkerig deeg is, dus wel werken met een bebloemd aanrecht of licht invetten met olie.
Thanks Ik ga er eens mee aan de slag. Qua gist: zijn van die zakjes gist goed of haal jij levend gist ergens??
Zuurtje: stom dat ik dat er niet bij heb gezet, niet onbelangrijk natuurlijk haha. Ik bak het brood af in 30 minuten op 220 graden. Ik gebruik zakjes gist, gedroogde dus. Ik heb zelfs nooit verse gebruikt en zou niet eens weten hoe dat moet, haha. Je kan ook zo'n grote verpakking gebruiken uiteraard maar wij eten niet zoveel brood (en heel af en toe gebruik ik gist voor iets anders als poffertjes maar dat gebeurt niet vaak) en ik heb gemerkt dat de gist echt achteruit gaat als de verpakking nog lang niet op is, en ik uiteindelijk een deel weg kan doen omdat het dus niks meer 'doet'. Zakjes heb ik overigens wel op vakantie gekocht waar het een stuk goedkoper was, hier verkopen ze die geloof ik alleen van dr. Oetker.
Maar dat zijn dan weer van die grote verpakkingen waarvan ik helaas een deel moet weggooien. Gelukkig kostten de zakjes gist die ik op vakantie had gekocht niet zoveel vergeleken met die van dr oetker.
Heb ik ook al geprobeerd... Hier kennelijk niet. Ik heb nog een grote voorraad zakjes gelukkig (en hoef de koelkast niet onnodig open te doen).
Mag ik eens vragen waar jullie zalm kopen? Ik koop meestal diepvries zalm bij Aldi, maar omdat ik tijdens mijn lunchpauze was gaan winkelen kon ik die niet meebrengen. Bij Jumbo vond ik hem vrij duur (dacht 3,29 voor 2 stukjes zalm).
Wel diepvries maar geen idee wat die bij aldi kost, moet zeggen dat het duitsland lidl is maar hier in Nederland is het wel dezelfde (duitsland dacht ik 1,99/2)
Weekmenu on willekeurige volgorde Minestronesoep Bloemkool met gehaktballetjes Wraps Babi Pangang Chicken tonight Ovenschotel wortels/doperwten
heb alles wel gelezen dames, maar ik ben het zo zat. Heb 2 kids ziek.. dus schoot is constant bezet. Vandaag eten we boerenkool met spekjes uit de vriezer.
Er was hier iemand die de pluszegels wilde (boodschappenpakket) ik weet alleen niet meer wie. Maar pb maar hoeveel je er nog nodig hebt. Ik heb ze hier in de keukenla liggen.
@Saar; Beterschap voor je kinderen! @Rest; Wel gelezen maar alweer vergeten. Sorry! @Hier; Gisteren aten we aardappeltoefjes uit de oven met biefstuk voor man en zoon en voor mij een runderworstje. daarbij geroosterde honingwortels en pastinaak. Vandaag maak ik enchiladas met kip uit de oven.