Vrienden van mijn man gaan scheiden. Ze hebben een koophuis, 2 kinderen, je kent het wel. Nu blijft zij in de woning (zij verdient veel meer dan hem) dus mogelijk kan het op haar naam gezet worden. Kinderen blijven bij haar, en ze spreken een regeling af wbt kinderen, ouderschap e.d. Nu krijgt hij denk ik urgentie voor een woning? Hoe werkt dat nou? Je gaat naar de gemeente en zegt: ik ga scheiden, ik wil graag een andere woning? Heb je dan nog wat te vertellen? Bijv. niet te ver bij zijn kinderen vandaan, niet te lang reizen naar werk? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat hij ineens 20km verder komt te wonen dat is lastig ivm kinderen ophalen, werken, e.d. (vrachtwagenchauffeur, zij werkt in de zorg onregelmatig). Ik ben benieuwd hoe dat werkt en of je inderdaad echt alles moet accepteren of dat je in zekere zin nog een beetje kieskeurig mag zijn.
Per gemeente zijn regels omtrent urgentie anders. Meestal is scheiden geen reden voor urgentie. Hier niet in mijn gemeente en de gemeente van een vriendin ook niet (die is net gescheiden). En sorry dat ik het zeg, maar ik vind het gelukkig maar dat je geen urgentie krijgt om die reden, anders zou geen enkele starter, kf doorstromer, meer een huis krijgen als iedereen die gaat scheiden lekker urgentie krijgt. Je had ook ingeschreven kunnen staan al die jaren.... Net als alle anderen die jaren wachten op een huis. En normaal bij urgentie, nee je hebt niks te zeggen, je mag al mazzel hebben dat je een dak over je hoofd krijgt met voorrang op alle mensen die al jaren op een huis wachten. Dan ook nog eisen stellen , nee dat kan praktisch niet.
Naar mijn weten krijg je geen urgentie als je in een scheiding ligt. Als dat zo zou zijn dan zouden de wachtlijsten heel lang zijn. In mijn gemeente krijg je bijvorbeeld alleen urgentie als je bijv in een levensbedreigende situatie zit en zelfs dan word je aanvraag getoetst door een hele commissie. Dus ik denk dat het een vrije sector woning wordt als hij op korte termijn een woning wil.
Helaas bestaat urgente bij de meeste gemeenten en woningbouwverenigingen niet meer. Je moet je gewoon ergens inschrijven en reageren op woningen net als elke andere woningzoekende. Dus een tip is dat hij zich per direct bij woningbouwverenigingen doet inschrijven en ondertussen goed rond kijkt of hij particulier iets kan huren.
Hier krijg je bij een scheiding wel urgentie, mits de kinderen meeverhuizen. Dus als degene die de zorg over de kinderen behoudt, het huis uit moet.
Ja het verschilt heel erg van gemeente inderdaad. Mijn vriendin stond ooit echt met 2 kinderen op straat en woonde jarenlang hier en daar met haar 2 zoontjes. Ze kreeg geen urgentie omdat het geen nood of een levensbedreigende situatie was.
In de meeste gemeentes heb je inderdaad geen recht meer op urgenties, in heel veel gevallen krijgen zwangere vrouwen of alleenstaande moeders niet eens urgentie, dus het is echt heel moeilijk om op dit moment op die manier aan een huis te komen. En als je al urgentie krijgt, mag je volgens mij 1x een huis afwijzen, als het daarna nog niet goed is, heb je geen recht meer op urgentie. Maar het wordt ook niet echt gewaardeerd als je een huis afwijst, urgentie is tenslotte voor nood. Daarom is het belangrijk, ook al is je huwelijk nog zo goed, om altijd ingeschreven te staan bij een woningcorporatie, mocht het puntje dan wel bij het paaltje komen, heb je tenminste een huis.
Hier krijg je geen urgentie voor scheiding en de wachttijden zijn hier niet eens lang(ong 2 jaar). En áls je urgentie krijgt krijg je gewoon de eerste beste woning aangeboden, je hebt daarin dus niks te eisen. En terecht maar dat is mijn mening.
Urgentie is tegenwoordig echt heel moeilijk te krijgen. Vaak is het; ga maar bij ouders/vrienden oid, succes...
Denk dat hij het beste een particuliere woning moet gaan zoeken twee kamers bijvoorbeeld kinderen blijven toch bij mama. Als de kinderen komen kunnen die in de slaap kamer en papa maakt een woonslaapkamer er van. En daarnaast zich in schrijven bij de woningbouw en over een jaar of 5/6 heeft die wel een woning hij neemt de kinderen niet mee dus het is niet zo heel belangrijk dat hij snel een geschikte woning nodig heeft. Er is te veel misbruik gemaakt van de urgentie.s daarom zijn ze strenger. Geworden. Wel vind ik het belachelijk om te lezen dat moeder met kinderen op straat komt te staan en geen urgentie kan aanvragen, ik vind voor kinderen moet er altijd een uitzondering gemaakt worden. Kan die niet een klein appartementje kopen?
Urgentie is hier afgeschaft, zijn spoedwoningen die door een loting verloot worden, dus iedereen evenveel kans.
Ik kom nhet uit zo'n situatie. En ik kreeg geen urgentie. Zelfs niet toen de situatie zo onhoudbaar werd. Ik had namelijk een dak boven mijn hoofd en de situatie was niet levensbedreigend.
Bij scheiding krijg je nergens meer urgentie. Zou ook nogal oneerlijk zijn: mensen die dan al jaren op de lijst staan, (wachttijden van 8 jaar zijn vrij normaal, zeker in de grotere steden), en dan maak je een potje van je relatie en zou je direct een ander huis krijgen? De regels verschillen wel per plaats/woningbouwvereniging en soms moet je ook flink betalen om een urgentie te mogen krijgen. Maar hij zal particulier iets moeten zoeken, via sociale woningbouw duurt het minimaal een aantal jaren, voor hij wat heeft.
gelukkig maar dat er geen urgentie is bij een scheiding niet eerlijk voor iedereen die al jaren ingeschreven staat particulier zou wel kunnen dan heb je meer kans