Bij ons is het ook pas in mei/juni definitief besloten trouwens. Maar mijn ervaring is echt dat leraren dit niet voor niets voorstellen.
Vindt je het echt een nadeel dat hij ver vooruit loopt? Ik weet niet hoe ver ver is? Eva loopt ook voor en ze leren nu dingen met lezen die ze allang weet. Maar ik heb niet het idee dat ze er last van heeft. Ze concentreert zich nu op rekenen en op mooi schrijven en ik moet zeggen, ze schrijft echt heel netjes! Ze schrijft ook veel al aan elkaar terwijl dat pas in groep 4 moet. Ik hamer er wel op dat ze het door de juf laat controleren omdat ik wel wil dat ze het meteen goed leert.
Hij heeft er veel profijt van gehad en vervolgens noem je een nadeel. 'ver vooruit lopen' kan idd een nadeel zijn. Als een kind nu, halverwege groep 2 al kan lezen en het moet nog eens 1,5 jaar wachten voordat daar in groep 3 pas officieel aandacht aan wordt besteed, kan bij een slim kind verveling om de hoek komen kijken en dan ben je verder van huis. Onzekerheid is hier op school iig geen reden om te blijven zitten.
Mja.. Dat geld niet voor alle kinderen.. Want dan was de keuze heel simpel geweest. Wat wil je kindje zelf? spelen of leren?
Mijn dochter is ook een vroege leerling. In december 6 geworden en ze zit in groep 3. Cognitief gezien loopt ze behoorlijk voor.Kreeg in groep 2 al extra uitdaging en dat was eigenlijk nog niet genoeg. Inmiddels dus groep 3. Cognitief gaat het hartstikke goed. Maar ze blijft toch echt dat meisje van net 6 jaar oud. Ze heeft ontzettend moeten wennen in groep 3 en nog heeft ze best moeite zo lang op haar plekje te moeten zitten. Bij ons en de juf is het nooit een vraag geweest of ze naar groep 3 zou gaan. Die uitdaging had ze absoluut nodig. Ik had haar geen plezier gedaan met nog een jaar kleuteren. Had de juf het aangegeven dan had ik daar zeker voor open gestaan. Ga rond pasen nog eens in gesprek en kijk hoe het er dan voor staat. Laat eventueel een ib-er meekijken. succes!
Zelf ook voor deze keuze gestaan vorig jaar... Wij hebben gekozen voor nog een jaartje groepje 2 ... Oké soms denk ik nu wel eens dat ze best nu klaar was geweest voor groepje 3. Maar zij zelf vindt het fijn, ze was verzopen en groep 3. Hier vonden wij het ook extreem moeilijk want waar doe je goed aan. Maar toen besloten dat we liever hadden dat ze het te makkelijke had dan te moeilijk... En moeilijk had ze het gekregen in groep 3. Hier was ze trouwens op sociaal vlak nog niet zo ver.
Ik noem een nadeel, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer voordelen aan zitten... En ja, je hebt gelijk hoor, ik zeg alleen dat het bij mijn zoontje een goede beslissing is geweest, hij wilde ook liever spelen en was er gewoon nog niet aan toe. Mijn dochtertje daarentegen, ook van september, die gaat straks wel gelijk naar groep 3, omdat zij zich wel gaat vervelen.
Ik vind het een nadeel voor hem, omdat hij zich nu verveelt in de klas. Hij schrijft ook aan elkaar, heeft alles al eerste af en vrijwel altijd alles foutloos. We gaan nu in gesprek met de juf om eventueel extra materiaal aan te bieden. Toch geen spijt omdat hij nu gelukkig is en dat vind ik het allerbelangrijkste, hij was waarschijnlijk echt ongelukkig geworden als hij vorig jaar op zijn tenen groep 3 had moeten doen.
Zouden niet heel veel kleuters dat antwoord geven? Ik denk dat de leerkrachten, de ib-er en de uitslag van de cito de doorslag geven en niet wat de ouder of het kind zelf wil.
Eens. Zal ook wel per school verschillen, maar op de school van mijn kinderen mogen ze in groep 3 de eerste maanden daarom vaker buiten spelen en doen ze meer dingen als muziek maken, knutselen etc., om die overgang zo soepeler te laten verlopen. Met zulke dingen is het altijd moeilijk om een goede beslissing te maken, aangezien je van tevoren niet weet hoe je kind zich precies ontwikkelt.
Nee hoor, mijn dochtertje wil absoluut leren heeft ze al aangegeven. Ik zeg toch ook niet dat dat doorslaggevend is? Maar alles speelt mee, het een meer dan het andere. Wij zijn meegegaan met het advies van de leerkracht en ib-er (en van mijn moeder, omdat die al 30 jaar les geeft), heel veel punten hebben meegespeeld, maar wij hebben vertrouwen gehad in de leerkracht. En hebben daar geen spijt van gehad. Dat geef ik alleen aan. Ik zeg daarbij ook dat wij naar de leerkracht hebben geluisterd. Wat is jouw probleem eigenlijk? Ik geef alleen mijn eigen ervaring en alles wat ik zeg bekritiseer je. Heb je het zelf meegemaakt? Ben jij een leerkracht? Ts zit ergens mee, ik geef mijn ervaring door. Geef ook aan dat het per kind scheelt, ik geef niets aan voor waarheid of feiten. Jij daarentegen plaatst de opmerking dat slimme kinderen wel doorgaan naar groep 3. Ik vraag mij echt af hoe je bij die wijsheid komt hoor.. Mijn dochtertje gaat dus wel naar groep 3 straks waarschijnlijk. Slimmer dan mijn oudste? Echt niet. Wel verder op alle gebieden dan hij 2 jaar geleden was, maar slimmer nee.
Vervelen is wel lastig inderdaad. Eva vindt het volgens mij wel prima, als ze klaar is gaat ze tekenen, ze komt elke dag met mooie tekeningen thuis. Dus ze vermaakt zich wel . Extra materiaal is voor haar niet nodig denk ik, thuis will ze ook niets extra doen. Het hoeft ook niet, dus dan niet
Je haalt mijn woorden uit zijn verband, ik schreef: 'Een slim herfstkind is geschikt voor groep 3'. Waar schrijf ik dat alle slimme kinderen wel doorgaan? Vaak weegt het cognitieve aspect wel zwaarder dan het sociaal-emotionele aspect. Althans bij ons op school wel. En dan wordt er ook nog gekeken of het kind van begin oktober of eind december is. Een vroeg herfstkind dat na 1,5 jaar kleuteren al leest, maar nog een beetje speels is, gaat eerder over naar groep 3 dan een kind dat helemaal niet speels is, maar ook totaal nog geen interesse heeft in cijfers en letters en wat de pengreep nog niet beheerst. Er geldt op veel scholen nog steeds de regel dat een kind wat gestart is na de zomervakantie 3 jaar gaat kleuteren, terwijl zo'n kind eigenlijk gewoon twee volle kleuterjaren doormaakt. Hier op school wordt 1 januari wel als peildatum aangehouden. Ik vind de nadelen die jouw kind nu ervaart best groot: kan het allemaal, verveelt zich, is altijd als eerste klaar. Ik hoop dat het een school is waar extra materiaal en mankracht beschikbaar is.
Ik vind de nadelen die hij nu ervaart ook heel vervelend. Echter weet ik voor 99% zeker dat hij het niet had gered wanneer hij gelijk naar groep 3 was gegaan. Dat extra materiaal en de mankracht, nee, helaas niet waarschijnlijk. Ik vind dat ook heel vervelend, voor hem ook vooral. Ik heb mij mijn hele basisschoolperiode verveeld en ik weet nog hoe frustrerend dat kon zijn. Zelfde geldt voor mijn man, die is daardoor ook gaan onderpresteren (mijn man is heel erg intelligent, maar dat kwam er daardoor pas veel later uit). Dus we houden het wel heel erg in de gaten, een andere school zou ook een optie kunnen zijn.
Wellicht kun je buiten school om haar wat meer in 'sociale' situaties laten spelen? Bijvoorbeeld gym, kleuterdans, speeltuinen? Dan is ze lekker bezig en vindt ze misschien meer aansluiting. Een kind leert ook meer op zichzelf en zijn lijf te vertrouwen door fysiek bezig zijn. Hier in mijn buurt zijn echt legio activiteiten voor jonge kinderen, van een cursus koken tot kleuteryoga. Gewoon speels aan de slag en wie weet durft ze wat meer uit haar schulp te kruipen en kan ze wel goed mee in groep 3. Ik zou daar nu mee aan de slag gaan en over een paar maanden nog eens kijken hoe ze ervoor staat.
Een montessorischool zou misschien een optie zijn? Je eigen tempo bepalen en niet zo stil moeten zitten in een stoel.