De site waar ts deze tabellen vandaan heeft, geeft dit als definitie: Volgens het CBS is het gemiddelde inkomen als volgt berekend: voor ieder huishouden wordt het besteedbaar huishoudensinkomen berekend. Dit is het bruto-inkomen van alle leden van het huishouden verminderd met betaalde inkomensoverdrachten, premies en belastingen. Dit bedrag wordt vervolgens gecorrigeerd voor samenstelling en grootte van het huishouden, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal volwassenen en kinderen naar leeftijd. Vanaf 2013 is volgens het CPB het modale inkomen het meest voorkomende inkomen. Het wordt berekend als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar, waarbij de 79% bepaald is met een historische cijferreeks.
Dus al die bedragen zijn een statistisch berekend/gecorrigeerd inkomen, en het bevat het complete inkomen uit arbeid, vermogen of aanmerkelijk belang (dus alle 3 boxen)
Ik zit met bruto loon ( lees ik werk parttime 25 uur pw ) op de 14.000 ex vakantietoeslag. Incl vakantie toeslag zit ik op de 15.000 nog iets. Hier is mijn overwerk niet bij inbegrepen. Als ik mijn overwerk erbij zou doen kom ik op de 19.000 nog wat uit. Als ik fulltime zou werken zou ik rond modaal komen. Ik verdien met 25 uur werken per week 1117,- netto per 4 weken. Omdat ik alleenstaande ouder ben krijg ik 340 euro kgb per maand en 60 euro zorgtoeslag. En mijn vriend zit net boven modaal. Als wij samenwonen zitten we dus samen bovenmodaal
Is het niet zo dat zodra je gaat samenwonen en je weer fiscaal partner wordt met iemand dat je toeslagen omlaag gaan? Ik ken de regeltjes mbt het alleenstaand ouder zijn met een nieuwe partner niet. maar dat vraag ik mij dan af?
Klopt dan ben ik mn toeslagen kwijt. Maar zonder toeslagen zit ik met een fulltime salaris ook boven modaal. En Parttime net onder.
Heel goed en dan wordt het waarschijnlijk ook alleen maar beter in de toekomst. Toen onze oudste net geboren was moesten we het redden van mijn salaris (1200) en wat studiefinanciering en dat ging meer dan prima, konden zelfs nog sparen haha. Nu komt er heel wat meer binnen en lukt sparen soms niet eens meer. Tis wat.
dit vond ik n Nederland gebruikt men het begrip modaal inkomen als referentiepunt voor de bepaling van inkomenseffecten van maatregelen door de overheid. De betekenis wijkt echter weer af. Het begrip is door het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) gedefinieerd als een geprikt inkomensniveau, net onder de maximum premie-inkomensgrens voor de zorgverzekeringswet (ZVW). Het CPB gebruikt dit begrip als referentiepunt in veel van zijn publicaties. Het CPB publiceert vier keer per jaar een schatting van het modaal inkomen. Houd er dus rekening mee dat er een duidelijk verschil is tussen het modaal inkomen en het gemiddeld inkomen. Op deze pagina vind je het modaal inkomen 2014 volgens de raming van het CPB. Het modaal inkomen 2014 volgens het CPB is 35.000. Per maand is dit bruto 2.695 en netto ongeveer 1.945. Dit getal is een schatting van het modale inkomen volgens de CPB. Vanaf 2013 is het modale inkomen het meest voorkomende inkomen. Het wordt berekend als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar, waarbij de 79% bepaald is met een historische cijferreeks. Tot en met 2012 is het een bruto inkomen net onder de maximum premie-inkomensgrens van de zorgverzekeringswet (zvw). Voor 2012 is de maximum premie-inkomensgrens aangehouden zoals die gold bij het CEP2011 toen de premie-inkomensgrens zvw nog niet verhoogd was naar de maximum premie-inkomensgrens werknemersverzekeringen. Het netto bedrag is een schatting en kan afwijken bij bepaalde sectoren. Er is rekening gehouden met loonheffingskorting. Deze cijfers zijn op basis van de CPB Kortetermijnraming december 2014. Als ik dan hierna kijk klopt het wel en zitten we dus gewoon op modaal (ipv 30.000 eronder )
Oh, dan heb ik verkeerd gestemd. Volgens deze tekst zitten wij dan net boven modaal (ipv helft van modaal). Althans mijn man, ik werk niet.