Ohh heerlijk! hard gebakken vindt ik niet eens lekker.. af en toe verwen ik mezelf met een gebakken ei met zachte dooier, eens in de maand ofzo. Heb ook altijd begrepen dat de meeste risico bestaat in het eiWIT. Dit bak ik dus wel gewoon goed door.
hmm dr is dus nog enige discussie over... lastig... misschien toch voor de zekerheid gewoon maar goed doorbakken dan weet ik zeker dat het goed zit. (hoewel ik ook gek ben op vloeibaar eigeel in mn gebakken ei en een zachtgekookt eitje). volgende afspraak bij vk eens even kijken wat zij ervan vindt
Ik maak de dooier stuk en zorg dat ie goed doorbakken is, ook mn eitje kook ik tot de dooier hard is. Weet niet of het anders kwaad kan, maar neem liever geen risico
Dat lees ik hier heel vaak, maar ik ken toch echt een baby (ondertussen kind) die zeer ernstig gehandicapt is door een salmonella (via moeder). .... kans is klein, maar het kan zeker wel ernstige gevolgen hebben voor het kind. Ik zou het dus absoluut niet eten!
Bij ons in België zijn ze heel strikt over zachtgekookte of half rauwe eieren! Hier zitten namelijk 2 bacteriën in. Listerine en toxoplasmose. Deze bacteriën zijn niet alleen schadelijk voor jou maar ook heel schadelijk voor je baby. Het is zelfs zo dat toxoplasmose niet schadelijk is voor jou maar wel voor de ongeboren baby! Ik ben gek op zacht gekookte eitjes maar in het ziekenhuis zeggen ze echt dat het niet mag. De kans op besmetting is klein maar niet onmogelijk. En als je besmet raakt zijn de gevolgen niet te overzien... Mss zijn ze in Nederland hier niet zo streng op maar bij ons wordt het elke zwangerschap heel duidelijk uitgelegd wat je mag eten en wat niet! Eieren hebben trouwens niets met salmonella te maken! Maar idd niets is verplicht. En allicht willen veel dames eieren eten en nooit besmet raken maar persoonlijk neem ik liever geen risico. Groetjes
Listeria en toxoplasmose in rauwe eieren? Die zou voor mij nieuw zijn. Misschien in eieren direct van een lokale boer ipv supermarkt? Ik weet dat het om salmonella gaat en ik eet al 30 jaar eieren en nog nooit een salmonella bacterie opgelopen. Als dat zo zou zijn, dan zou nml iedereen die die eieren gekocht heeft salmonella krijgen (ook jouw vriend).
Of ze lopen in België stukje voor. Vandaar dat onze ziekenhuizen vol Nederlands zitten... Nou dat alles in het midden gelaten krijgen wij er duidelijke brochures over. Als jij voor het eerst hoort dat er in eieren listerine kan zitten moet je dat toch maar even opzoeken...
ik ben ook van België en ik wil toch ook even zeggen dat listeria en toxoplasmose werkelijk heel gevaarlijk zijn en ook echt wel met rauw voedsel te maken heeft dus ook eieren. en nee wij lopen helemaal niet achter hoor, naar mijn weten !!! hier een artikeltje waarin het duidelijk vermeld staat Hoe kunt u toxoplasmose voorkomen? Verhit voedsel voldoende. Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees. Geef de voorkeur aan gekookte groenten als u buitenshuis gaat eten. Eet geen gerechten waar rauwe eieren in verwerkt zijn, bv. aardappelpuree, bavarois, zelfgemaakte mayonaise. Mayonaise die u in de supermarkt koopt, is wel veilig. Laat kattenbakken door iemand anders schoonmaken. Was steeds uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees. Uitwerpselen van andere dieren dan katten vormen geen risico. Draag altijd handschoenen om in de tuin te werken. maar ieder doet wat hij wilt hiermee natuurlijk.
Dank je babybell. Blijkbaar maken die dokters en vroedvrouwen zich zorgen om niks als ik dat hier zo lees... Maarja maakt ook niet uit iedereen mag lekker eten wat hij/zij wil. En wij schappen dat nou even van het lijstje tot we weer lekker veilig alles mogen eten. Groetjes
zo is het ,ieder doet ermee wat ie wil , ik wil het risico niet lopen (ook al is het klein) het is aanwezig en dat geeft me geen goed gevoel om het toch te gaan eten. wij worden er blijkbaar erger voor gewaarschuwd dan in nederland en iedereen volgt toch gewoon de tips op die de gyn hun geeft? niet? haha babybell lekker is dat wel
vorige 2 zwangerschappen zeiden ze ook dat ik t beter niet kon eten dus nu doe ik t ook niet.. ook al zou die kans zooo klein zijn, 9 maanden geen zacht gekookt ei of een spiegelei eten overleef ik wel en het kindje zou er misschien wat aan overhouden.. zo simpel is t!
Ik dacht gister weet je wat, ik doe gewoon een gebakken ei met zachter eigeel. Uur later alles weer uitgekotst terwijl ik al 2 maanden niet meer misselijk ben......
Voedingscentrum in NL geeft overigens ook aan dat listeria in rauwe dierlijke producten zit. Oa eieren. Maar goed.. Heb zelf (perongeluk) een spatel met cake beslag af zitten likken en mijn eitjes zijn ook nooit keihard gekookt.
Listeria en Toxoplasmose zijn inderdaad erg gevaarlijk maar er worden hier een aantal dingen door elkaar gehaald. Vooropgesteld is het voedsel in Nederland ontzettend veilig (in een West-Europees land als Belgie waarschijnlijk ook?) -Listeria is zeldzaam, zelfs met een verhoogd risico als zwangere vrouw is de kans in ieder geval lager dan 0,5%. Listeria komt op veel rauwe producten voor, voornamelijk producten die langdurig gekoeld worden. Rauwe melk, groentes, vlees. Er is geen enkel geval bekend van listeria in eieren. Dan Toxoplasmose. Plant zich alleen voort in een kat. Kan zich toch verspreiden door de ontlasting die in de omgeving terecht komt en kan andere dieren besmetten. Kippen zijn een uitzondering. De 'gewone' kip en de scharrelkip komen niet buiten, dus zullen niet besmet worden. Hooguit de vrije uitloop en biologische kip. De kip zal Toxoplasmose oplopen en dus bevat het rauwe vlees van de zieke kip het WEL. De kip kan het echter niet uitscheiden en dus kan er geen Toxoplasmose op eieren zitten. (tenzij een besmette kat precies op dat ei poept en jij dat opeet) -Wat er wel in rauwe eieren kan zitten, is Salmonella. De meeste rauwe eieren kan je gewoon eten. In ongeveer 0,03% van de eieren zit wel Salmonella. Als zwangere vrouw kan je daar erg ziek van raken, maar je kan het niet overbrengen op het ongeboren kind. Indirect kan het wel een gevaar vormen omdat je als mama dan erg ziek bent (koorts krijgen bv) En ja, iedereen mag met de informatie doen wat zij wil, tuurlijk, maar zeggen dat er per definitie Listeria en Toxoplasmose in rauwe eieren zit is gewoon niet waar.. en het is zonde dat mensen in paniek raken om een niet goed verhit eitje bij een ontbijt
De kans is heel klein, maar ik neem het risico niet. Moet er niet aan denken dat er straks iets met je kind is en dat je dan aan jezelf gaat twijfelen. En dat zacht gekookte eitje als ik 'straks' (over 6 maanden ) thuis kom uit het ziekenhuis als mijn man een ontbijtje voor me maakt smaakt zóóó lekker.