Mijn HA zegt weleens, ik kan het voorschrijven maar je kan het ook zelf bij de Kruidvat kopen dan is het goedkoper, dus kies maar . Dat is bijvoorbeeld met anti-schimmelzalf, die is goedkoper bij de Kruidvat (eigen merk) dan voorgeschreven bij de apotheek.
Homeopatische middelen vraag ik tegenwoordig mooi een recept voor. Verzekering vergoed 80%. Betaal de aanvullende verzekering niet voor niks. Maak er dus mooi gebruik van.
Gaan medicijnen op recept niet van het eigen risico af? In dat geval kan het voor sommigen nogal wat verschil maken. Ik haal mn flesje neusdruppels overigens wel zelf en val daar de ha niet mee lastig. (Al mag ie best wel wat doen voor zn centen, kom dr nooit maar zorgverzekering betaald wel ieder kwartaal inschrijfgeld.)
Maar dan nog... Zij kiest zelf voor een gezin en dan moet je ook geneesmiddelen die niet perse op recept hoeven incalculeren. Ja en natuurlijk liggen die kosten hoger als je 5 kinderen hebt ipv 1 maar dat zijn bv de kosten voor voeding en kleding ook. Als we zelfzorggeneesmiddelen als neusspray en PCM al op recept gaan vragen en krijgen begrijp ik wel waarom de premies jaarlijks stijgen en ik vind het absurd dat een arts daar aan mee werkt.
Ik heb het over de topfitpolis van ONVZ en dat is een aanvullende verzekering. Die verzekering vergoedt officieel geregistreerde geneesmiddelen tot een maximum van ruim 4000 euro. Ik betaal premie voor het aanvullend pakket van twee kinderen...
Maar waarom betaal je dan extra aanvullend pakket voor twee kinderen? Mijn dochter is ook chronisch ziek en een heel grote kostenpost voor de zorgverzekeraar maar zij is mee verzekerd op de hoogst verzekerde ouder. Ik heb expres de hoogste verzekering genomen en daardoor wordt vrijwel alle zorg vergoed (afgezien van eventuele wettelijke eigen bijdrage voor bv het inzetten van thuiszorg ) Zelfs bv de forlax waarmee ze is begonnen kregen we vergoed, dat terwijl de verzekeraar en apotheker eigenlijk stellen dat deze middelen pas worden vergoed bij chronisch gebruik (na 3 maanden gebruik spreekt men van chronisch gebruik en zou je het in principe de 1e 3 maanden zelf moeten bekostigen)
Je toonzetting is trouwens niet alleraardigst. en lezen is ook een kunst. In eerste instantie reageerde ik op het feit dat hier meerdere malen wordt beweerd dat je bepaalde (zelfzorg) medicatie niet vergoed krijgt. Ik wilde alleen maar aangeven dat dit niet altijd waar hoeft te zijn. Het hangt van je zorgverzekering af. En of je dan declareert ja of nee is natuurlijk ieder zijn eigen keuze. Ik declareer wel en daar voel ik me ook geen moment schuldig over. De premie die ik betaal compenseert dat ruimschoots. Verder betaal je als volwassene inderdaad eigen risico en als je dat niet op krijgt is het natuurlijk gunstiger om je zelfzorgmedicatie niet via de huisarts/apotheek te laten lopen.
Het scheelt natuurlijk ook nogal per verzekeraar en polis. Hier moest ik neusspray ook gewoo. Bij de drogist halen. Net als cetrizine trouwens. Maar die verkopen ze elk voorjaar bij de aldi voor 1 per doosje. .(en die werken net zo goed als die van 5 bij de etos) Enige is dat het meestal zo'n aanbieding is die blijft liggen tot het op is. En je begrijpt dat de doosjes nogal populair zijn... En als het op is is het altijd maar afwachten wanneer het weer een keer komt. Dat het niet in de folder staat helpt ook niet echt trouwens. Dus dan neem ik een hele lading mee voor manlief zodat hij de zomer grotendeels wel doorkomt.
En helaas kan ik het niet laten om hier ook nog even op te reageren... De neusspray, nurofen en paracetamol wordt door de huisarts, kno arts, kinderarts voorgeschreven bij bijv. oorontsteking, na een operatie etc. Het is dus echt niet zo dat ik naar de huisarts ga om te vragen of ze de jaarlijkse voorraad medicatie ff kan voorschrijven...
Ik heb niet het hele topic doorgelezen dus als het antwoord al eens gegeven was: sorry. In Nederland worden medicijnen vrijgegeven na toetsing door het CBG. Die bepaalt ook ofhet vrij verkrijgbaar is of niet. Dus zelfs alseen arts een vrij verkrijgbaar geneesmiddel voorschrijft moet je het nog zelf betalen, tenzij het onder een DBG valt of een ZZP bij opname in een ziekenhuis of instelling. Dus zelfs als een arts een vrij verkrijgbare neusspray voorschrijft moet je hem zelf nog betalen.
Even gekopieerd vanaf de site van ONVZ bij de vergoedingen van het aanvullend pakket topfit. Geneesmiddelen Max. 4.540, voor geregistreerde geneesmiddelen, verbandmiddelen, receptplichtige melatonine die niet worden vergoed volgens de Basisverzekering en de eigen bijdragen Geen vergoeding voor: Niet geneesmiddelen. Zie voor homeopathische en antroposofische geneesmiddelen dekking Alternatieve geneeswijzen
Hier krijgen we ook alles vergoed als het om de eczeem gaat van mijn dochter... Bv pompjes voor astma wordt ook vergoed.
@stoffeltje, je hebt gelijk. Maar ik ga er niet van uit dat mensen een aanvullende verzekering van 53 euro extra in de maand af gaan sluiten om een doosje paracetamol van 2 euro vergoed te krijgen. Maar het kan dus wel, bij extreme aanvullende verzekeringen.