bij zoontje was het dus dat hij niet mee wilde werken, denk ik. de juf vindt dat hij verder is in lezen omdat zij hem in de klas mee maakt. hij leest voor voor de juf of voor de klas; of hij leest zelf en daarna vragen beantwoordt of na vertelt aan de juf. maar er is niet zoveel tijd in de klas zodat onderwijs in lezen goed methodisch gaat. is maar een kleuterklas.
hahaha je hebt gelijk. enige wat ze bereikten met deze avi toetst dat zoontje niets meer wilde lezen. ze knoeien wel heel erg bij ons. we zijn nu opzoek naar een andere school. we wisten in het begin ook al dat zoontje na kleutertijd naar een andere school moest.
je hebt jenaplan of montesorie etc scholen waar de klassen combi zijn. daar kun je makkelijk een kindje van gr5 aan een kindje koppelen uit gr3 als hun leesnivoo's kloppen. dan ga je beter doortoetsen natuurlijk. je hebt ook verschillende taal programma's. bij veilig leren lezen heb je weinig variatie. zo moet je de kinderen in 3 groepen verdelen. zon, maan, (en roket denk ik). betere nivoo variatie is niet mogelijk. het ligt aan school en aan hun methode's.
en inderdaad je hebt weinig kinderen die verschillende instructie nivoo's hebben. de snelheid verandert bij mijn zoon bijvoorbeeld niet zo snel bij de hogere avi's. leren lezen gaat bij methodisch lezen, samen met woordherkenning en met klanken lezen. als het goed is is wanneer een kind een woord eenmaal geleerd heeft, lees hij het niet meer met de klanken, of in staat is om die klanken niet meer te lezen(hakken plakken) maar hij herkent het woord als geheel. -dat is de reden waarom kids eerst veel oefeningen maken zoals: de eerste letter van het woord is, de laatste letter van het woord is, rijmen etc.- deze zijn grotendeels gericht op beheersing van woordherkenning. elke avi instructie lezen zijn er woorden die het kind hoort te herkennen waardoor hij sneller gaat. maar als je een kind hebt die al erg snel klankend leest of een kindje dat moeite hebt om woordherkenning goed geautomatiseerd toe te passen... stil lezen helpt het kind niet bijvoorbeeld. elk woord moet goed gearticuleerd hoorbaar zijn.dat is technisch lezen. sommige kinderen lezen dus ook via het context; omdat zij de tekst begrijpen, raden zij automatisch wat het woord zou moeten zijn. wanneer de text onzinnig is is dat niet meer makkelijk te doen. (vaak bij lagere avi boeken, context helpt het kind niet om woordherkenning sufficient in te zetten door 'raden') het is best een ingewikkelde proces. en soms heeft doortoetsen inderdaad geen zin, omdat het kind toch heel anders leert en daardoor verder gaat. toch heeft ook dat kind wat nodig om eigen leerproces strakker te maken. dat is instructie, maar dan op een andere wijze. meestal redden de kids het wel. ook als ze onder eigen nivoo moeten werken, moeten zij wel met passend instructie hun eigen zwakke kanten sterker maken.
als de juf snapt en dat is wel dus 'tricky' hoe het kindje leest en waar het kind niet zo goed in is kan dat kind wel passend instructies krijgen. en dat is de reden waarom je een kind toetst. om te kijken wat het kind nodig heeft.
Sallie, ja ik geloof dat ik het begrijp. Maar is het dan niet handiger om DMT meteen door te toetsen, omdat je toch dezelfde lijst woordjes gebruikt? Belize, ja ze is met groep 3 mee doorgetoets ivm de evt versnelling naar groep 3 (dus ze heeft er gewoon in groep 3 bij gezeten en meegedaan met hun programma w.b. toetsen). Ik weet niet zeker of M5 instructie of beheersing was, maar ze zeiden dat ze die had 'gehaald'. Daarbij leest ze dat toch niet, omdat de boekjes voor die leeftijd inderdaad niet aansluiten bij de belevingswereld van een 5 jarige. Dus we halen gewoon bij de bieb wat leuk is Tuc, volgens mij wordt bij ons Avi wel standaard doorgetoetst, maar bij veel kinderen is het toch niet nodig om daar heel ver in door te gaan. En ze beginnen bij het niveau waar ze de vorige keer uitvielen. Pinguin, nou hier precies zo. Het is zo'n enorm verschil tussen een kind van 5 en een kind in groep 5 Maar J leest meestal op M4/E4 niveau, of gewoon boeken met plaatjes en een leuk verhaal. Laatst kwam ze thuis met een informatieboek over piranha's Glitterclub en de boeken van Paul van Loon hebben wij ook al naar gekeken. Vivian den Hollander (iets lager niveau) is ook erg leuk, ook gewoon om te leren een heel boek te lezen. Das hier nog een puntje. De boeken worden wat dikker en soms moet je halverwege stoppen en later weer doorgaan. Dat is even nieuw en vindt ze niet zo fijn... Lieke had ik laatst in m'n handen, maar toen hadden we al te veel boekjes
gentle: gaat ze volgend jaar naar gr4? als ze nu al mee doet aan gr3? ze zit op een jenaplan toch? 3-4-5 samen?
je hebt tekst kaartjes die het kind op snelheid moet lezen met beperkte max fouten. ze geven steeds een andere nivoo tot het kind teveel fouten leest en/of de snelheid. en frustratie nivoo is dat het kind aangeeft dat het echt niet lukt, of de juf ziet dat het niet meer gaat. maar sommigen beginnen juist boven aan met de tekst dat het kind niet echt kan lezen en steeds lager.
Belize, ze zit idd op Jenaplan, maar groep 3 is nu wel een losse klas. Ik denk dat hierna weer groep 3 niet echt een optie is, maar school houdt het nog open voor als ze sociaal bijvoorbeeld echt zou vastlopen. De kans bestaat ook nog dat ze volgend jaar wel in een groep 3/4 combi klas zal komen vanwege de kleine klasjes, en dat zou voor haar misschien fijn zijn om met schrijven nog wat dingen te herhalen. Maar ze zit nu wel volledig in groep 3, dus bij geen gekke dingen gaat ze gewoon mee naar 4 straks. Tuc, ja elk kind leest op z'n eigen tempo en niveau. Niet per sé beter of slechter, maar het is wel van belang dat een kind dan ook leesboekjes krijgt op dat niveau bijvoorbeeld. Ook naar onderen werkt het zo. Als een kind eind groep 3 nog M3 leest en niet hoger komt, is het heel nadelig als zo'n kind altijd met de rest E3 mee moet lezen. Dan leert een kind daar minder van, omdat het de tekst bijvoorbeeld niet snapt door te veel fouten in het lezen. Daar moet je dus precies tussen zitten, tussen te gemakkelijk en te moeilijk!
Chloe heeft vandaag haar rapport gekregen, ze zit in groep 1! Voor taal had ze:1+ Voor rekenen had ze:1
Zoon groep 8 heeft geen citotoets gemaakt maar een drempeltoets. Hij scoorde vorige jaar havo/vwo en dit jaar vwo. Dus wij zijn blij want dat wilde hij graag (hij wil gymnasium dus echt met grieks en latijn erbij). Zoon groep 4 allemaal B's en voor taal een A. Volgend jaar krijgen ze ook cijfers als ze ook geschiedenis en aardrijkskunde krijgen. Daar kijkt hij erg naar uit. Dochter groep 1 een A voor rekenen en een B voor taal. Vond ik verassend want met rekenen is ze niet veel bezig en met taal juist wel (kent al wat letters etc). Is ook heel taalvaardig mondeling. Verder kreeg zij nog een ontwikkelingsonderzoek. Daaruit kwam een ontwikkelingsvoorsprong van 14 maanden. Ze mag nu bij de plusklas.
Klinkt als onderpresteren van een kindje wat flink voorloopt maar waar niks mee gedaan wordt. Op den duur gaan ze dan onderpresteren. Ik vind het echt heel jammer dat ik dit soort verhalen zo vaak hoor. Voor achterlopers is er veel mogelijk en flexibiliteit. Maar andersom ho maar. Ik snap echt niet dat er in het onderwijs nog steeds zo ontzettend veel onwetendheid is over hoogbegaafdheid of kinderen die daar net onder hangen maar toch een andere onderwijsbehoefte hebben.
Mijn man heeft vandaag de kids naar school gebracht en meteen naar de uitslag van de oudstd gevraagd. Hij heeft op alle onderdelen een A gescoord. Prima dus, van de middelste krijgen we nog een oudergesprek en vraag ik het dan even.
Hier vandaag portfolios met citoscores mee. Hartstikke trots op allebei! Mijn zoon was op zijn zwakkere punten flink gestegen en op zijn goede kwaliteiten heel iets gedaald. (van 1+ naar 1) Bij mijn dochter stond er helaas bij de avi geen vaardigheidsscore. Wel de tijd die ze gelezen had en ik heb al wel gezien dat ze dan nog 20 sec over had. Worden er bij avi sowieso vaardigheidsscores gegeven of niet?
Haar juf is geschoold in hoogbegaafdheid en heeft er veel ervaring mee. Ze zit op een hb afdeling. Ik heb het vermoeden dat ze in het verleden een probleem met hiaten hebben gehad en daarom nu angstvallig aan een programma vasthouden. Maar tot dochters grote genoegen zijn taal en rekenen nog verder gecompact en pittiger gemaakt na de vakantie. Maar wat ook een probleem is bij haar dat als ze er een beetje haar tanden in moet zetten, (zoals vaak bij rekentijgers wat ook op haar takenlijst staat) ze weer blokkeert. Ze vind het dus of saai, of te moeilijk, maar goed is het niet snel .
Jaime, heel herkenbaar. Dat stukje tussen te moeilijk en te makkelijk is zoooooo'n klein dun randje... Google eens op fixed mindset, daar hadden wij veel aan. Veel meer de focus op het hoe en de karaktereigenschappen die je nodig hebt om ver te komen, dan op eindresultaat en of je knap/slim bent. Werkt hier als een trein!
Nee Avi heeft geen vaardigheidsscore, ook geen A t/m E of I t/mV. Je beheerst het (binnen de tijd en max aantal fouten) of nog niet. Van I+ naar I moet je niet altijd zien als achteruitgang of daling hoor. 1 foutje meer en zo'n grafiek wordt meteen de Rocky Mountains. Als de vaardigheidsscore maar vooruit gaat.