Hoe aan te pakken?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Mykelti, 8 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Ons zoontje moet nog 3 worden, maar is helemaal verzot op letters en alles wat daarmee te maken heeft. Hij kan alle letters benoemen (en rap ook, bv van een t-shirt of boekje), woorden noemen die beginnen met die letters en begint nu ook woordjes letter voor letter op te noemen.

    Dit komt overigens uit hemzelf. Het is niet dat we dit pushen of hem er overdreven in stimuleren. Hij vraagt ook echt zelf als hij het niet weet en geen antwoord geven of afwijkend antwoorden is geen optie. Dan gaat hij net zolang door totdat je afdoende antwoord geeft.

    Wat nu verder?
    We hebben al letterstempels, een woordenspel, lezen voor etc. Ik weet dat ze pas in groep 1/2 echt in aanraking gaan komen met letters/spellen etc.
    Je wilt hem niet dingen verkeerd aanleren en ook niet teveel al aanleren om een grote kloof/verveling te voorkomen.

    Maar wat dan? Hij zal vast de enige niet zijn, die illusie heb ik niet. ;) Dus wiens kindje had dit ook en hoe heb je het aangepakt?

    Heb het ook gevraagd aan een vriendin die lerares is in de kleutergroepen, dus benieuwd wat zij adviseert, maar ben wel benieuwd naar de ervaringen van andere moeders (of vaders natuurlijk ;) ).
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Wij hebben uiteindelijk met 4 jaar onze dochter gewoon leren lezen en schrijven.
    Oud schoolboekjes van mij erbij, samenleesboekjes uit de bieb.
    Ze was amper 2 toen ze overal letters begon te herkennen trouwens..e n rijmen enzo deed ze ook al heel jong.. Maar we zijn pas gaan lezen toen ze er letterlijk zelf om vroeg. En ik DENK dat ze gewacht heeft met vragen tot ze ontdekte dat je in de kleuterklas helemaal niet leert lezen of schrijven.

    En na een tijdje was de interesse weer verdwenen en heeft ze niks meer gelezen tot ze in groep 3 zat.
    Waar inderdaad gebeurde waar jij bang voor bent...
    Maar na een goed gesprek met de juf dat er echt wat moeilijkers gelezen moest worden omdat ze een enorme hekel aan lezen begon te ontwikkelen dankzij saaie groep 3 boekjes...
    Kreeg ze moeilijkere boeken en aangepast leeswerk.

    Eind groep 3 las ze net zo goed als men verwacht eind groep 5.
    Zonder een hekel aan lezen en zonder dat er ooit een versnelling ter sprake is gekomen.

    Nu in groep 4 gaat ze naar de plusklas en in de tijd dat de hele klas leest... Oefent zij op de computer om sommen te automatiseren.
    Want daar is ze juist weer minder goed in... Rekenen kan ze wel.. Maar automatiseren wil niet zo.
    Juf verwacht echter dat ze met een paar weken dat ook wel ingehaald heeft... En dan zien we wel wat met de leestijd doen.
    Ze leest op zich graag alleen dan wel in een boek naar eigen keuze en niet verplicht samen met een klasgenoot.
    Maar ook de IB-er zei laatst al dat ze eigenlijk geen echt leesonderwijs nodig heeft en dan beter zelf gewoon een boek kan lezen. Dus ik ga er vanuit dat dat ook goed komt.

    Werkt goed zo.
     
  3. Jaime

    Jaime Niet meer actief

    Mijn oudste dochter was ook zo erg snel met leren lezen. Rond haar derde begon ze echt al woordjes te lezen en beginnersboekjes en tegen de tijd dat ze in groep 1 zat las ze moeiteloos prentenboeken als 'professor wijsneus in de jungle'.

    Remmen kan je dat niet, ze leren het eigenlijk 'vanzelf' door die grote leerhonger.

    Ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat hij lezen verkeerd aanleert. Mijn dochter zit nu in groep 4, heeft nog nooit leesonderwijs gehad en is nagenoeg AVI uit. Begrijpend lezen haalde ze de maximale score op de laatste Cito. Ze heeft op beeldherkenning leren lezen i.p.v hakken plakken. Dat heeft dus helemaal geen problemen gegeven.
    Met schrijven moet je er wel voor zorgen dat je geen schrijfletters gaat aanleren maar gewoon blokletters. Want die schrijfletters kan je wel verkeerd aanleren en dat is er dan lastig uit te krijgen. (Bij mijn dochter nooit aan de orde geweest omdat haar motoriek niet voorliep, ze schreef hanenpoten toen ze versneld naar groep 3 ging.)

    Wat betreft een voorsprong krijgen straks. Ik denk niet dat je dat kan voorkomen. Daar moeten ze op school een plan voor gaan maken straks.
     
  4. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Volgende stap is denk ik woordhakken, gericht op klank. Dat heb je nodig om te leren lezen. Kun je doen in combinatie met de woorden, die hij ziet staan.

    Wat wel belangrijk is, is dat je de letters niet uitspreekt zoals het alfabet, maar los, dus HOND is niet niet haa oow en deej, maar huh òh nnnn d.

    Er zijn heel leuke boekjes met 'mijn eerste woordjes', zoals van Richard Scarry.
     
  5. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Bedankt voor de tips en ervaringen. Mooi om te lezen hoe kinderen dan toch allemaal anders zijn en een andere route volgen.

    Inderdaad zijn er ook punten waarop hij nog niet zover is c.q weinig interesse in toont. Prima, het is zijn ontwikkeling en zolang hij nergens echt in achterloopt, volgen wij hem.

    Hij is zelf idd aan het hakken nu. Gaan meer richten op de fonetische uitspraak. Gebruiken we nu ook al wel door elkaar heen.

    Waarschijnlijk kijkt hij ook meer naar het woordbeeld, dan dat hij altijd snapt wat er staat. Dat schijnt bij de leeftijd te horen?

    Ik ga ook eens even naar die boekjes kijken LadyXochi.
    Edit: ik zie dat hij ook Mijn eerste groot leesboek heeft e.d. Ik ga eens kijken hoe dat er in werkelijkheid uitziet. Even langs de boekhandel.
    Woordenschat heeft hij bizar genoeg...je mond valt soms gewoon open van de dingen die hij weet, maar dat heeft ook zo zijn interesse. Net een spons en wil alles weten.
     
  6. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
  7. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm ik had een mooi verhaal getypt over dat zolang je niet naar school hoeft je tenminste op je eigen tempo en momentum mag leren.
    Eenmaal naar school zit je met dat je leert op het moment dat de juf het wel, het onderwerp dat de juf wil en met de hele klas gelijk.
    En wat gemiddeld genomen natuurlijk prima is maar lastiger is als het toevallig NET je interesse niet heeft even.

    En leren gaat het snels en het makkelijkst als je er zin in hebt.
    Dat weten we uiteindelijk allemaal.

    Ik zou lekker mee gaan in wat hij wil en niet te veel schools er op in gaan. Gewoon dat het leuk blijft.
    Er is bijvoorbeeld genoeg te lezen dat niet in een boekje staat.
    Het melkpak, de bedrijfsauto van de buren, reclame aan een muur..
    (En inderdaad juist spellen :) )

    Hier lang een voorkeur voor de letter A.
    Nou die was in heel veel verschillende vormen overal en nergens te vinden :)

    En wat ook erg leuk was, was dat het kdv er ook lol in had en dus met een kinderwoordenboek de kindertjes ook letters leerde.
    Dan was er een A-dag en zochten ze alle dingen op de groep met een A, kleurden A-kleurplaten en plakten A-knipsels uit een tijdschrift of speelgoedblaadje b
    En dan de week erop weer een andere letter..
     
  8. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    266
    83
    Dochter2 was ook vroeg met letters en cijfers. Ik heb het zelf niet verder gestimuleerd. Ik wil haar nog niet leren lezen, dat komt wel. Een kind moet er sociaal emotioneel ook aan toe zijn. Als je kind kan lezen gaat er namelijk een nieuwe wereld open.

    Bij mijn dochter komt de aandacht dan te liggen op het cognitieve(kennis van letters en cijfers). En ik zag bij haar dat ze sociaal emotioneel moeite heeft om mee te komen. Bijvoorbeeld (samen of alleen) spelen.
    Ik wil haar graag laten kleuteren, hoewel dat een zoektocht van afwegingen blijft hoor!

    Maar ja, dat waren mijn afwegingen bij mijn kind. Jij kent jouw kind het beste. Wat is je plan? Wil jij je kind zelf leren lezen en schrijven?
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Je kind moet sociaal emotioneel toe zijn aan lezen? Hoe werkt dat precies?
     
  10. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    266
    83
    Even kijken hoe ik dat uit kan leggen. Ik ga het proberen en hoop dat je mij kan volgen.

    Bij mijn dochter zie ik een kloof tussen het cognitieve en haar sociaal emotionele ontwikkeling.
    Als ik heel sterk aandacht ga geven aan haar cognitieve ontwikkeling dan verwacht ik dat er scheefgroei gaat ontstaan. Veel weten en moeite hebben met spelen. Nu besteed ik samen met de juf aandacht aan het leren spelen.

    Die afweging bedoel ik.
     
  11. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Die kloof wil ik ook absoluut niet hoor! Hij is gelukkig erg sociaal. Mag wel wat meer van zich afbijten, maar ligt goed in de groep op de PSZ.

    Ik wil hem volgen. Schrijven heeft nog niet erg zijn interesse, buiten zijn beginletter H en de X. Die maakt hij bv ook met bestek enzo. Echt schrijven alleen de H, maar verder niet. Dat laat ik ook zo, tenzij hij begint daarmee.

    Echt boekjes gaan lezen hoeft van mij ook zeker niet, maar wil hem wel volgen in het spellen/hakken. Ga hem dus nu maar helpen bij het goed aanleren van de uitspraak van spellingsletters (om het zo maar even te noemen). En dan zie ik wel verder.

    Heb het liefst een gemiddeld kind ipv een die voorloopt. Heb gezien in mijn omgeving dat dat echt niet zo leuk is, maar als je kind echt wil, dan ga je hem niet afremmen. Dat drukt ook de pret.

    Overigens doen we heel veel dingen zonder letters, maar zodra er bv letters of cijfers op een autootje staan, begint hij alweer ;)
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ah dan bedoelde je (gelukkig) iets anders dan dat ik dacht dat je bedoelde.

    Hier een beetje allergisch voor dat continu roepen "maar ze moeten wel sociaal-emotioneel... "
    Hier een kind dat verplicht 2 jaar lang heeft moeten leren kleuteren omdat ze niet met kleuters overweg kan.
    We plukken er nog steeds "de vruchten" van....gelukkig speelt ze inmiddels wel weer.... Gewoon met speelgoed enzo.
     
  13. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Dat is ook erg zeg, als ze op dat vlak je kind niet door laten gaan, terwijl de rest wel allemaal ok is. :cool:
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dat is wel een HELE korte samenvatting :)
    En ook een bertje te kort door de bocht.. Ze heeft uiteindelijk net zo lang gekleuterd als de andere kinderen van dezelfde leeftijd.
    Alleen vonden die het fijn om te kleuteren... En werd die van ons er heel ongelukkig van dus hebben we hemel en aarde bewogen om na 1 jaar kleuteren er mee te mogen stoppen.
    Maar nee, kleuteren is veel te brlangrijk en aociaal emotioneel was ze er helemaal niet aan toe want ze speelde nooit met andere kleuters.
    Wat op Ich geen slecht argument is... Maar wel als je kind sociaal emotioneel en cognitief al is uitgekleuterd :)
    (En ja, ook de kinderpsycholoof was het daarmee eens... Niet enkel wij als pushende ouder :) )

    Net rapport gehad trouwens.. Haar vaardigheidsscore over de toetsen mbt spelling/lezen.. Liggen niet enkel ruim boven het "gemiddelde lijntje" maar ook ruim boven de A lijn.
    En dat terwijl ik dr zelf heb leren lezen en schrijven toen ze er volgens zekere mensen (niet jou hoor line.. Snap inmiddels wat je bedoeld) absoluut niet klaar voor was.
     

Deel Deze Pagina