kleuterklas wat gaat ze leren?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door silvana81, 7 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. silvana81

    silvana81 Fanatiek lid

    12 feb 2007
    2.777
    17
    38
    administratie
    Diemen
    Hi,

    Onze dochter wordt 17 Maart 4 jaar.
    vorige week is ze 2 ochtendjes naar school geweest en volgende week gaat ze ook 2 ochtendjes om te wennen.
    op zich verder geen probleem, er zit een meisje in de klas die ze herkende van het kdv en die neemt haar een beetje onder haar hoede.
    ook het weggaan is dus geen probleem.
    alles gaat dus eigenlijk goed.

    onze dochter zei vanochtend dat ze nog niet kan schrijven omdat ze dat niet geleerd heeft, toen wij zeiden dat ze dat nog niet gaat leren werd ze boos want daar gaat ze toch voor naar school, toen we zeiden dat ze nog lekker een tijdje kan spelen op school zei ze dat er niet eens poppen waren (tja ze is dol op poppen).
    we gaan dus zelf wel aan de slag om haar te leren schrijven.

    ik ben dus eigenlijk wel benieuwd wat ze nou wel gaat leren in de kleuterklas.
     
  2. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Uhhh.... Qua 'rekenen' o.a. tellen, cijferbegrip, schatten, meten en vergelijken.
    Qua 'taal' o.a. woordenschat, letters, rijmen, maar ook al een beetje schrijven. Dat begint met leren hoe je goed een potlood vast houdt (is niet vanzelfsprekend) en je naam.
    Bij ons op school werken ze met een digibord en computer, zodat ze daar ook behendiger in worden. Vanaf volgend jaar komt daar ook de tablet bij.
    Niet te vergeten het sociale aspect. En ook conformeren, dus stil zijn en op je stoel blijven zitten als er rustig gewerkt moet worden, dat je niet de hele dag in de bouwhoek/poppenhoek mag.

    Wat verder nog... De dagen van de week, de jaargetijden en alles wat er bij komt kijken, de tijden (nog niet écht klokkijken geloof ik).

    Uhhh.... ze leren ook veel liedjes. :)
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.136
    8.868
    113
    Misschien heb je hier iets aan: T U L E Daar staat per kerndoel ook een leerlijn, waarin je kunt zien wat ze ongeveer in iedere groep zillen leren. En dan daarmaast inderdaad sociale dingen en ook veel motorische en sociaal-emotionele dingen.

    Zelf dingen aanbieden kan wel, maar ik zou wel erg uitkijken dat je haar dingen niet verkeerd aanleert.

    Kent ze alle letters al? Ik denk dat je dan het beste daarmee kunt beginnen (en dan op letterklank, dus bv. De 'ah' en de 'buh' en niet de 'aa' en de 'bee'). Bv. spullen zoeken die met een bepaalde letter beginnen, lettermemory, letterkwartet, enz.

    Vaak pikken ze schrijven op een gegeven moment zelf ook wel op. Hun eigen naam, de namen van vriendinnetjes, enz.
     
  4. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik denk dat de juf, in het begin kijkt, hoe ver het kindje is. op de stoelen en op andere spullen, op hun werkjes staan hun namen. als ze iets tekenen, schrijft de juf hun namen op. de juf vraagt ook als de eerste elke dag denk ik, kun je je naam vinden? kun je je stoel vinden? en andere vragen zodat ze weet of het kindje kleuren, getallen, letters herkent, eigen naam. een pop laten tekenen, zodat de juf weet hoe ver de ontwikkeling is qua visueel motorisch integratie en beeldvorming etc... hoe het kind een potlood vast houdt.

    het is een bekende teleurstelling die je dochter nu heeft. kinderen denken dat zij meteen van alles gaan leren op school, en dat het super snel zou gaan. (leren lezen begin je met klanken leren bijvrbeeld, maar zelfs als je de letters met klanken kent, betekent dat niet dat jij zomaar gaat leren lezen of schrijven. ook met getallen, als je de getallenlijn goed gevormd hebt in je hoofd, bijvoorbeeld tot 20, is het niet vanzelfsprekend dat je zomaar automatisch tot 20 kunt rekenen. dat valt tegen. het kindje moet haar verwachtingen matigen. dat geeft bij sommige kinderen veel frustratie. dat is wat ze voornamelijk leren op de kleuter school. dingen op volgorde doen, regels leren en die leren toepassen, zelfstandigheid, omgang met anderen, vriendschappen vormen, leren instructies volgen, naar elkaar luisteren. geduldig en methodisch werken en daarvan leren te genieten. tijdbesef, de dagen van een week.je inspannen, je eigen fouten leren herkennen, corrigeren.

    als ik jou was, zou ik niet zomaar beginnen met leren lezen. waarom? de doel van school is dat het kind snapt dat de school de plaats is om te leren! en thuis is er eigen tijd en vrijheid, spelen etc. wanneer je kindje thuis leert (in het geval dat jij dan ook weet wat jij doet qua leren lezen) leert het kindje school als de plaats om te 'spelen'. dus thuis is de plaats 'om te leren'. dat is zeer problematisch. want dan krijg je straks een kind dat dit fundamentele verschil niet snapt. dan heeft zij echt een probleem op school wanneer de lessen pittig worden en wanneer spelelement verdwijnt ergens op gr4.

    ze hebben wel een poppenhoek op school hoor. misschien waren de poppen op dat moment in de handen van poppenhoekmaffia? die niemand anders mee laat spelen? heeft ze aan de juf gevraagd of er geen poppen waren?
     
  5. zwangerevrouw

    zwangerevrouw Fanatiek lid

    22 jul 2011
    2.115
    222
    63
    dat staat ook op de schoolsite of in de schoolgids
     
  6. maria80

    maria80 Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.974
    136
    63
    In een kleuterklas leren ze zoveel! Maar het is veelal spelenderwijs (niet zoals vanaf groep 3; taal, rekenen, pauze, lezen, schrijven ofzo).
    Vergis je niet wat er sociaal qua ontwikkeling gaat gebeuren. Stil zijn, wachten op je beurt, niet door elkaar heen praten, hoe los ik een probleem op, etc.
    Getalkennis (groep 1 t/m 10), taalbegrip, woordenschat, rijmen, etc.

    Je zegt dat je haar zelf gaat leren schrijven?! Daar gaat nog wel wat aan vooraf. Letters herkennen als beeld, als klank. Woorden hakken en plakken.
    Laat haar eerst eens lekker wennen in de groep (of ze moet echt zwaar gefrustreerd thuiskomen, dan meteen het gesprek aan natuurlijk!).
     
  7. fafa

    fafa Niet meer actief

    Huh? Heb je dit zelf bedacht of heeft ooit iemand daadwerkelijk onderzocht of dat zo werkt? Want ik geloof er geen bal van. Waarom kunnen beide omgevingen niet "leren" bevatten? Net zoals beide omgevingen vriendschappen bevatten? Of eten. Zodra een kind op school luncht denkt het toch ook niet dat het thuis geen eten meer krijgt? ;)
    Mijn moeder maakte voor mij vroeger ook allerlei "leeropdrachtjes" thuis. Zo heb ik leren schrijven. En een hoop Engelse woordjes. Vond ik leuk. Daar ben ik echt niet door in de war geraakt aangaande de functie van school.
     
  8. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Daar ben ik het echt niet mee eens. Als je kind leert, dat thuis en plek is, waar niet geleerd wordt, dan heb je denk ik straks een groot probleem als er huiswerk gemaakt moet worden ;)


    Waar je wel uit moet kijken, is met het leren schrijven. Vraag dan op school na welke vormen ze leren bij het schrijven, en leer ze dan dezelfde vorm aan. Dus een b mét of zónder een lus of krul bijvoorbeeld. Dit verzoek kregen de ouders van school mee, omdat ze moeite hadden met het leren van het schrijven van de letters op de manier waarop de school het doet, omdat ze thuis altijd anders schreven.
     
  9. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Ze leren veel al beschouwen ze dat zelf niet veel. Hier:

    Tellen, de kleuren, vaardigheden op knutselgebied, letters, Engels, de jaargetijden, dagen van de week, gym, liedjes, maar ook dingen als naar elkaar luisteren, wachten op je beurt, (SOVA) en dan vergeet ik vast nog heel veel.

    Echt ik ben er vaak verbaasd van hoe ze veranderd is in een jaar. Terwijl ze al veel voor die tijd kon, ze is goed bij zeg maar.

    Ik snap ook niet waarom je al schrijven wilt leren?
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.136
    8.868
    113
    De meeste kinderen beginnen met het schrijven van de leesletters (b, c, n, enz.) en leren in groep 3 dan de schrijfletters (in eerste instantie los, pas later leren ze ze aan elkaar schrijven). Voor jonge kinderen en voor kinderen met motorische problemen, zijn de schrijfletters lastig, om die reden wordt vaak aangeraden om in de kleuterklas gewoon de leesletters als eerste aan te leren (al regelen dit soort dingen zichzelf wel als een kind er aan toe is, dan gaan ze vanzelf dingen naschrijven ed).
     
  11. fafa

    fafa Niet meer actief

    Omdat het kind het zelf graag wil?
    En dan lijkt het me een verkeerd signaal om te zeggen: "nee, dat doen we niet, wacht maar rustig af tot je dat op school gaat leren"
    Nee, als je je een vaardigheid eigen wil maken, moet je het gewoon gaan dóén. Toch? :)
     
  12. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Nou het lijkt meer op een teleurstelling bij dit kind door een verkeerd beeld. (en dat is hoor je heel vaak). Niet dat ze er al aan toe is of zo. ik zou eerst maar eens afwachten hoe het gaat op school.
     
  13. fafa

    fafa Niet meer actief

    Maar als een kind teleurgesteld is dat het op school niet leert schrijven, dan wíl ze het toch eigenlijk heel graag? En dan is ze er toch aan toe?

    Niet dat dat altijd precies hetzelfde is natuurlijk. Mijn oudste roept ook wel eens dat ze heel graag mama wil zijn, maar daar is ze ook nog niet aan toe ;)

    Maar serieuze vraag, niet om vervelend te doen ofzo, wat is in dit geval het verschil tussen willen en eraan toe zijn? Je kunt je kind toch gewoon lekker laten proberen? Als het dan de motorische vaardigheden mist, laat je het nog even rusten. Maar dat weet je pas als je het probeert.
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    En als die motorische vaardigheden ontbreken geven ze het zelf vaak ook snel weer op.
    Kinderen zijn onbewust zich heel goed bewust van wat ze wel en niet kunnen... Natuurlijk gaat het weleens mis maar dat komt omdat je leert door middel van vallen en opstaan.
    Niet door dingen pas te doen nadat je ze kunt.

    En niet elk kind ontwikkelt alles tegelijk op hetzelfde moment.
    De ene is vroeger met schrijven dan de ander.
    Dat geldt ook voor sociale vaardigheden, rekenen, klimmen, zelfstandigheid... Alles.

    Ik ben het met fafa eens... Je geeft een raar signaal af als je tegen je kind zegt dat het te jong is om te schrijven omdat het nog niet oud genoeg is.
    Daarmee ondermijn het je vreemde fenomeen dat alle kinderen van nature leergierig zijn.
    Althans.. Dat is mijn idee dan he :)
     
  15. 2jees

    2jees Niet meer actief

    Oh daar ben ik het wel mee eens. Maar ze dacht gewoon dat je dat op school zou leren (net als dat ze bijv. denken kunnen dat ze daar autorijden leren ik roep maar wat ;)) en dat blijkt niet zo te zijn. Dát is het volgens mij. Maar ik kan het mis hebben. Mijn oudste dacht dat ook, het bleek niet zo te zijn. En ze deed ook echt nog niks met letters, nu wel. Dan nog moedig ik niet aan maar laat haar lekker rommelen. Daar is groep drie voor. En trouwens zonder dat ik help kan ze al woordjes maken dus wie wil komt er wel ;)
     
  16. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ahja.. Zonder hulp lukt het ook als ze graag willen inderdaad.

    Hier werd echter vanalles gewoon gevraagd en dan ga ik niet zeggen "dat mag je nog niet weten"
    En ik heb natuurlijk ook niet gezegd: je wil lezen dus vanaf nu gaan we elke dag verplicht een half uur oefenen. Oh geen zin? Pech... JIJ wilde zo graag lezen...

    Overigens was het resultaat dat ze met 4 jaar ongeveer alle woorden wel kon lezen. Maar tegen de tijd ze aan het einde van een zin was... Ze uit "het verhaal" was.
    Dat heeft tot groep 3 geduurd waar ze natuurlijk wel verplicht elke dag moeten oefenen. Toen las ze ineens einde van het jaar op niveau van groep 6.
    Even een drempeltje dat je over gaat door wel veel te oefenen... En daar had ze natuurlijk thuis niet zo'n zin in :)
     
  17. 2jees

    2jees Niet meer actief

    dan bedoelen we gewoon hetzelfde ;)
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    :D.
     
  19. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Sluit me hierbij aan. Laat dat leren lezen maar aan de professional over, als ouder leer je je kind vaak totaal verkeerde dingen aan en als ze er eenmaal inzitten, krijg je het er vaak niet meer uit... Feit dat jullie niet weten wat je in de kleuterklas wel leert, doet me wel dubbel zo hard denken dat je beter je maar niet moet wagen aan je kind leren lezen... je weet er dan echt veel te weinig van af :(

    Voor je dochter lijkt het me ook gezond om om te leren gaan met verwachtingen die niet uitkomen. Niet alles waarvan zij baalt, hoef jij als ouder dan maar snel in tegemoet te komen. Ze gaat heel veel leren op de kleuterschool, en als ze wil weten wat precies en jij kunt dat niet uitleggen, kan ze dat aan de juf vragen toch?
    Relax dus, zou ik zeggen :) Laat het even z'n beloop, want ze ontdekt straks heus van alles waar ze heel veel plezier in gaat hebben :)
     
  20. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Rozemarijke: ik ben blij dat jij niet mijn dochters juf bent.
     

Deel Deze Pagina