Wat was voor jullie belangrijk bij de keuze van een basisschool? Afstand, geloofsovertuiging, lesmethodes, uitstroomgegevens...? En vinden jullie het belangrijk dat de school een beetje een afspiegeling is van de maatschappij? Zo ben ik bijv bij een school geweeest waar ik alleen maar autochtone kindjes zag, maar ook op een school waarbij het echt een mengelmoesje was van verschillende afkomsten. Ben benieuwd
Hier hadden we keus uit 3 scholen. school 1 hoorde we alleen maar slechte verhalen over. Slechte leerkrachten, geen vaste leerkrachten en niveau was laag van de school. School 2 is een openbare school, een kindje uit de straat zat daar al op school en als 4 jarige zat hij continue te schelden. Er zitten ook relatief veel allochtone kinderen op. School 3 is een christelijke, niveau was beter dan de andere 2 scholen. zitten ook aantal allochtone kinderen op. Wij zijn voor school 3 gegaan.
Het strenge anti pest protocol en het percentage van de leerlingen die doorstromen naar HAVO/VWO was voor mij doorslaggevend om m'n dochter op de bewuste montessori school in te schrijven. Dat er op die school muziekles wordt gegeven vind ik trouwens ook een heel groot voordeel. Ik zal daarom ook gewoon de 'vrijwillige bijdrage' van 450 per jaar betalen.
Muziekles wordt op elke school gegeven. Uitstroomniveau vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Het hoeft namelijk niks te zeggenover de kwaliteit van het onderwijs op de school. Meer over de populatie en persoonlijk vind ik een populatie met voornamelijk havo-vwo niveau niet echt reeel. Anti pest protocol is leuk, staat vooral leuk in de kast. Wat voor mij belangrijk is is de sfeer op school op sociaal-emotioneel gebied en verder de kwaliteit van lesgeven en begeleiding van zorgleerlingen (zowel zwakke als hele goede leerlingen). Dichtstbijzijnde school is hier 3 km en ik geloof dat daar niet zoveel mis is dus zie nog geen reden om daar niet heen te gaan straks. Ga er uiteraard nog wel kijken en een gesprekje houden. Alternatieven zitten op 4 km en 5/6 km. Al gauw een heel eind op de fiets, dus waarschijnlijk kiezen we 'gewoon' voor de school op 3 km. Toevoeging: wij kiezen bewust voor openbaar onderwijs. Wij zijn zelf 'openbaar' en mijn persoonlijke opvatting is dat er in het onderwijs geen onderscheid gemaakt zou moeten worden in geloofsovertuiging. Tenslotte leren we allemaal lezen schrijven en rekenen en spelen we met dezelfde blokjes en knikkers. Godsdienstige Vorming en/of Humanistische Vorming als (keuze)vak vind ik wel belangrijk.
Het niveau waarop verschilt echter wel (heel) erg. Hier beperkt het zich tot liedjes zingen, dat noem ik niet echt muziekles... Er zijn hier in de wijk drie scholen. Eén van deze scholen viel voor ons meteen af omdat zij veel met het geloof doen en dat niet aansluit bij hoe wij onze kinderen opvoeden. Omdat ik me niet wilde vastkijken op scholen in de wijk, hebben we ons ook georiënteerd op scholen die redelijk dichtbij zijn. Ik heb voordat we scholen gingen bezoeken eerst de website en de schoolgids gelezen om een beeld te krijgen van de visie van de scholen op kinderen en op leren en ook om een beeld te krijgen van wat ze in huis hebben. Ook hebben we de inspectierapporten doorgelezen en gekeken naar uitstroomniveau (al vind ik dat laatste minder belangrijk). Vervolgens hebben we bij drie scholen een afspraak gemaakt. Behalve om wat meer informatie te krijgen vooral om 'sfeer te proeven'. Bij één school kregen we allebei direct de kriebels, die werd het dus niet. De andere twee scholen voelden allebei goed. De ene school omdat die qua onderwijsvisie erg bij onze visie aansloot en omdat het een wat kleinere school is en het veel 'samen' is. De andere school omdat de onderwijsvisie wat ons betreft erg bij onze visie in de buurt komt en omdat er veel oog is voor individuele leerlingen. School 2 heeft daarnaast een wat meer realistische afspiegeling van de stad/wijk waarin we wonen in leerlingpopulatie (wat logisch is, want school 1 zit dus niet in die stad/wijk ). Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt op praktische dingen: één van de twee scholen zit hier in de wijk, de ander een dorp verderop.
Wij hebben hier 5 scholen in de buurt. Twee zijn gerelateerd aan geloof dus die vielen (in eerste instantie) af. Dan bleven over, een school die we vanaf onze stoep kunnen zien, eentje die 6 minuten lopen is en eentje die 15 min lopen is. Die laatste was montessori en die viel af doordat we bleven twijfelen of onze zoon daar geschikt voor is. De school die we bijna kunnen zien viel af toen we een gesprek kregen op zijn huidige school (6 min lopen). Dat voelde goed, gezellig, beetje rommelig, maar erg prettig. Dat gesprek maakte dat we de andere school zakelijk en ongezelliger vonden. De keuze was dus snel gemaakt en naast afstand, onderwijs, pestbeleid, was het grotendeeld op gevoel gebaseerd.
Sfeer, onderwijsmethode, beoordelingen, uitstromingsniveau en het 'algehele gevoel'. Dat laatste is moeilijk, maar wij bij ons voelde deze school gewoon erg goed. Geloof, afstand e.d. was voor ons niet belangrijk.
450 euro per jaar???!!! Tjonge, wij zijn ook een basisschool aan het zoeken, maar als ik deze bedragen lees zal ik daar eens achteraan. Dit is namelijk een bedrag dat wij zeer zeker niet van plan zijn om te betalen!
Hier een vrijwillige bijdrage van 25 euro per jaar per kind en onze school staat erg goed aangeschreven. Met een super maatschappelijk beleid ( veel buitenschoolse activiteiten zeg maar, onder schooltijd ). Dus don't worry, voor een goede school hoef je écht niet veel geld neer te leggen.
Wat ik voordelen vind aan de school van mijn kinderen is dat ze met verschillende niveaus werken, kan ook per vak verschillen, ze krijgen Engels vanaf groep 1, ze doen meer dan gemiddeld aan kunst, cultuur en creatieve vakken en waar ik van tevoren niet op gelet had, maar nu mooi meegenomen is, is dat er veel aandacht en een aangepast programma is voor meer- en hoogbegaafde kinderen is. Verder nemen de juffen altijd veel tijd voor gesprekken, schrijven een persoonlijk verhaaltje in elk rapport, vooral de juf van mijn zoontje steekt zoveel energie in haar werk, zelfs buiten schooltijd en in vakanties, echt super. Nadelen: niet in de buurt, er wordt veel gepest en het schoolgebouw en plein zijn saai en kaal.
Voor dat bedrag hebben wij de vrijwillige bijdrage, onkosten voor schoolreis en de I-pad in jaar afbetaald. En dan houden we nog over. Vind ik ook wel erg veel geld. Onze kinderen gaan niet naar de school die onze voorkeur geniet. Maar naar de school die op dit moment het meest praktisch is en ervoor zorgt dat er geen logistieke problemen ontstaan. Wat voor ons op dit moment doorslaggevend was: - continue-rooster - dichtbij, 10 min fietsen - relatief kleine klassen. Of dit zo blijft weet ik niet, maar dat hopen we dan maar. Oudste zit nu in een klas van 14, de dagen dat hij daar op school aanwezig is. Gaan ze combiklassen maken dan worden het er 25+ dan moeten we nog bekijken wat we gaan doen - ze werken met de I-pad vanaf groep 1. - er zit heel veel structuur in de dag en ze moeten lekker ouderwets in de rij gaan staan als de bel gaat, bij de tegel met hun groepnummer erop. Ze komen dus altijd rustig binnen in hun klas en dat vond ik ook wel een heel groot pluspunt in ons geval. Verder heeft de school onder toezicht gestaan van de inspectie en is er dus veel ten goede veranderd. Ik was eigenlijk wel om toen ze vertelden dat ze vanaf dit jaar niet meer meedoen met de eind-CITO.
Wij hebben als voorkeur een christelijke school en willen dus geen openbare school. Er zit een openbare school bij ons in de wijk en hier hoor ik gewoon niet veel goeds over. De christelijke school in een andere wijk staat erg goed bekend en heeft ook onze voorkeur. Ik vind het belangrijk dat mijn dochter toch iets van het christendom mee krijgt en dan later zelf haar keuzes hier in kan maken (ben zelf ook gelovig, alleen niet streng. Bezoek bv geen kerk.). Verder hebben wij hier een rondleiding gehad en het gevoel bij ons was erg goed over deze school en we hebben onze dochter dan ook reeds ingeschreven. Ik vind vooral het gevoel erg belangrijk, voelt het goed! Het enige jammere van de school vind ik dat er geen specifiek muziekles wordt gegeven. Het is namelijk niet zo normaal meer dat er muziekles is op de basisschool. Vaak nog wel zingen in de klas maar niet meer een aparte les. Hier wordt toch vaak op scholen op bezuinigd. Dit zullen wij als ouders (mits ze interesse heeft) particulier regelen buiten schooltijd om. Verder hebben we er op gelet dat de BSO waar onze dochter heen zal gaan (welke wel bij ons vlak bij huis is) wel kinderen brengt en ophaalt van de school. Succes met zoeken!
Toen ik een school zocht voor Thijmen was er eigenlijk maar 1 optie omdat er maar 1 openbare school was toen. Ik wilde pertinent geen gelovige school. Deze school voelde ook goed en dat was voor mij doorslaggevend. Wat ik nu heel prettig vind is: - continue rooster - schoolplus (dat betekent dat er per dag drie kwartier extra de tijd is voor aanvullende lessen zoals techniek, kunst, muziek, koken etc) - niet zo'n grote school (al begint de klas van thijmen aardig groot te worden) - multicultureel - lessen op verschillende niveaus - wordt veel op sociaal vlak gedaan en aan cooperatief onderwijs - modern gebouw (kan bijna niet anders in een nieuwbouwwijk) - leuke activiteiten
Er zitten hier erg veel scholen in de buurt, dus erg moeilijk. Een aantal scholen vallen gelijk af, bij 3 andere gaan kijken waarvan bij 1 ze al ingeschreven stond. 1 van die 3 was niets mis mee maar ik vond de sfeer bij degene waar ze ingeschreven staat fijner. En nu is de twijfel dus tussen montessori en de school waar ze al ingeschreven staat. Montessori spreekt me enorm aan vanwege de lesmethode. En ik zie dat mijn dochter op deze leeftijd nu al tegen dingen aanloopt die ik vroeger niet fijn vond op school. En bij de montessori zijn juist die dingen anders dan de gewone basisschool. De uitstroom vinden we minder belangrijk al is die bij beide scholen boven gemiddeld. De sfeer is belangrijk en een kind moet zichzelf kunnen ontwikkelen en niet tegen gehouden worden door "vastdenken"
Het bovenstaande + afstand heeft hier de doorslag gegeven. Nu de kinderen al 1,5 jaar op school zitten vinden we het onderwijsbeleid, omgaan met pesten en de afstand van de school. Een school in de wijk speelt hier een enorm grote rol in de wijk, kinderen spelen veel buiten en maken erg makkelijk vrienden in de buurt omdat ze iedereen kennen of herkend worden van school. Grotere kinderen spelen in vrije tijd ook voornamelijk rondom de buurtschool. Maar de geproefde sfeer tijdens de rondleiding, de reputatie van school en het onderwijsbeleid waren wel doorslaggevend
Nou hier moesten we tot 1.5 jaar leeftijd inschrijven. Heb gebaseerd op moment van toen/nu. Waren 5 a 6 scholen in de buurt. - afstand/publiek: ik wil niet kaker school maar ook niet achterstandswijk grens school. Dus middeninkomen - plusklassen/hb ondersteuning gezien dochters voorsprond handig alvast rekening meehouden - gevoel bij directeur/rondleiding -cito toetsen afgelopen jaren -grotte klassen(en dan is altijd hier 30-32 kids) maar ik bedoel verhouding van grotte ruimte/aantal kids - sport activiteiten/naschoolse dingen - gezonde/duurzame: gezonde eten mee, luchtreiniging installaties, houten meubels etc - pestprotocol - intern website voor ouders: vond leuk dat op school elke week leidster maakt fotos en schrijft wat ze doen deze week) dus als ouders weet je/ziet alles. Eigenlijk twijfelde ik tussen montessorie en openbare. Toch openbare gekozen. Naar psz gaat ze bij andere (kakers)) school want in gekozen zit dat niet in gebouw zelf..
Ik heb meerdere scholen bezocht in de buurt, het zijn er best veel hier. Wat voor mij doorslaggevend was: - geen regulier onderwijs (klassikaal), gekozen voor montessori. Deze school scoort erg hoog. - de relatie tussen leerkrachten en leerlingen, staan redelijk op gelijke voet en er is veel inspraak van leerlingen. De leerlingen worden zeer serieus genomen en krijgen veel verantwoordelijkheid. De directeur mengt zich veel tussen de ouders en kinderen waardoor zij erg actief betrokken is. - veel activiteiten tijdens schooluren maar ook extra daarbuiten. - mooi gebouw, eigen gymzaal en vakdocent. - serieuze oudercommissie en veel betrokken ouders/grootouders. - publiek is hier in de omgeving allemaal een beetje hetzelfde, vooral twee-verdieners, boven modaal, dus er valt daar weinig in te kiezen. De sfeer was erg goed, veel nieuw montessori materiaal, mix van oude en jonge docenten, betrokken ouders en docenten. Was erg duidelijk dat we voor deze school zouden gaan. De ouderbijdrage ligt ook hoog maar dat valt dan maandelijks best mee. Voor de psz (2x2,5 uur) betaal je in verhouding zo veel meer. Nu gaan kinderen voltijds en dan vind ik dat op jaarbasis echt het geld waard. Ze krijgen er zeker veel voor terug.
Afstand. Bij ons in de wijk is maar 1 school. Die voldeed aan onze verwachtingen, dus we hebben niet verder gekeken.
Hier meerdere scholen in de wijk. Een aantal staan erg slecht aangegeven, maar degene waar wij voor gekozen hebben juist goed. Iedereen wil van andere scholen overstappen op deze..... Onze dochter zat al op de eigenlijk dichtsbijzijnde psz en van daaruit hebben we een afspraak gemaakt op de bijbehorende school, althans hetzelfde gebouw. Ditvoelde meteen goed, ondanks de grootte van de school ( denk 4 groepen 1-2 van 30 kinderen aan het einde van het jaar). Nu in groep 3 zijn er 2 groepen van ongeveer 20 kinderen. We hebben dus eigenlijk niet verder gekeken dan deze school. Pestprotocol ed niet eens naar gekeken. Wij zijn puur op ons gevoel afgegaan en erg blij met het resultaat.
Voor ons was de geloofsovertuiging het belangrijkste en dat beperkte de keuze al behoorlijk. Daarnaast wilden we een school met regulier onderwijs, niet overdreven groot en met een goede beoordeling van de inspectie. Dat is allemaal gelukt en we zijn heel erg tevreden.