Vergeet niet dat de dochter van TS in dit geval 10 is en naar de middelbare school gaat. Persoonlijk vind ik dat wel erg jong. Wij hebben deze discussies ook over mijn zoontje van nu 5. Hij is van oktober en is inderdaad vorig jaar ook meteen na de zomervakantie begonnen (dus toen hij eigenlijk nog 3 was). Hij loopt ook erg ver voor en zo ver dat er ook getwijfeld wordt wat we de komende tijd moeten doen. Hij leest vanaf 2,5 jaar en rekent als de beste. We kijken er nog iedere dag van op wat hij kan. Maar in zijn geval is hij nog erg graag bezig met spelen. Hij verveelt zich wel enorm op school. Na overleg met school worden hem nu aparte dingen aangeboden. Geen werkjes van groep 3 maar juist verrijking bij de huidige thema's. We willen ook niet dat hij zich volgend jaar gaat vervelen. Nu is hij motorisch erg zwak en dan wordt het schrijven volgens jaar gegarandeerd een ding. Maar men voorspelt dat als hij het onder de knie heeft er geen houden aan zal zijn. We wachten het maar rustig af. @Gentle, bedankt voor je bericht want het heeft mij ook wel wat inzicht over mijn vijfjarige die 'jong' beschouwd wordt. Terwijl hij zich inderdaad veel aantrekt van kinderen die bijvoorbeeld overal doorheen praten. Verder kan ik je zelf wel wat inzicht geven over mijn eigen ervaring maar vroeger lagen de grenzen van leeftijd sowieso wel wat anders. Ik ben van dezelfde datum als mijn zoon (11 oktober) maar in mijn tijd kleuterde je dan officieel nog een jaar langer. Je ging van groep 1 naar nog een jaar groep 1 en dan pas naar groep 2. Mijn ouders hebben mij versneld van groep 1 naar groep 3 gedaan op advies van school. Ik was dus wat ze noemen een jonge leerling. Maar diezelfde leerling, mijn zoontje, gaat nu volgens de regels na een deel van groep 1 naar groep 2 en daarna door na groep 3. Als ik hem nu dus al direct naar groep 3 zou hebben laten gaan komt hij straks nog een jaar eerder dan ik van de basisschool af (in zijn geval met 10 jaar). En ik heb zelf gemerkt dat de overgang toch wel heftig was hoor. Een elfjarige of een twaalf- of dertienjarige is echt ook vooral hormonaal gezien een groot verschil. Ik zou als ik jou was op school vragen hoe ze denken haar in groep 2 bezig te kunnen laten houden. Zijn er mogelijkheden voor verrijking? Dan zou ik dat heel serieus overwegen. Versnellen is niet altijd de oplossing en ik denk zeker al niet zo vroeg. Als ik naar onze eigen zoon kijk zou ik eerder overwegen later een stap van 3 naar 5 te maken in plaats van van 1 naar 3. Van 2 naar 4 zou ik sowieso niet doen.
Hoi ja lijkt me een lastige keuze. ik ben van eind oktober en heb ook een klas overgeslagen maar jouw dochter is nog bijna een jaar jonger doordat ze van september is. ik was nog steeds altijd de snelste van de klas maar ben blij dat ik niet nog een klas hebt mogen overslaan want liep emotioneel toch vaak achter. een vriendin van mij had een broertje die twee klassen heeft overgeslagen hij was van April en kreeg uiteindelijk op de middelbare school problemen, werd veel gepest en is volgens mijzelfs toen blijven zitten Door gedragsproblemen. Ik werd altijd in het hoekje geplaatst van jij bent zo slim maar was ondertussen wel heel onzeker oop andere vlakken en ik zal daar met mijn kinderen juist meer aandacht aan besteden dan aan de prestaties. Veel succes met je keuze!
Wij hebben het destijds met onze zoon van nu 13 niet gedaan. Hij was klein van stuk en nog erg speels en wij hadden wat negatieve voorbeelden in onze omgeving ( 1 zoon van een kennis liep vast op het gymnasium en bleef in het eerste jaar alsnog zitten en 1 dochter van een buurvrouw/ vriendin moest op haar elfde 16 km enkele reis fietsen op haar kinderfietsje richting gymnasium en werd erg gepest). Onze zoon heeft altijd in de talentenklas gezeten en kreeg op die manier toch voldoende uitdaging. Wij hebben er geen spijt van, maar voor hetzelfde geld was het ook goed uitgepakt als hij wel een klas overgeslagen zou hebben. Zoals hierboven al gezegd; praat nog maar eens goed op school hoe zij het voor zich zien als ze wel doorgaat, maar ook als ze in haar huidige klas blijft. Zijn er genoeg uitdagingen te bieden?! Succes met jullie lastige keuze!
Dit inderdaad. Een kind dat met lezen en rekenen al op groep 5 niveau zit houd je niet nog een jaar in de kleuterklas. Soms is dat gewoon geen optie. Al is het in groep 3 dan ook een hele opgave om genoeg uitdaging te bieden . Ik zou bij het nemen van een beslissing niet gaan nadenken over wat er in de toekomst misschien mis kan gaan. Neem een beslissing op basis van wat nu het beste is. Je kan namelijk niet in de toekomst kijken.
Wij hebben voor de zomervakantie lang zitten dubben met de leerkrachten wat het beste zou zijn voor onze zoon die voorloopt in ontwikkeling. Van 1 naar 3 of toch gewoon groep 2 doen. We hebben voor dit laatste gekozen omdat hij nog heel graag speelde en qua motoriek en op sociaal gebied juist achter liep. Dit ging tot eind 2014 goed, maar nu niet meer. Hij raakt gefrustreerd in een klas met 8 groep 2 leerlingen en 22 kinderen in groep 1. Binnen een paar weken is hij veranderd in een boos en ongelukkig mannetje. Wat ook niet helpt is dat hij 2 koppen groter is dan de rest met zijn 1.30 lengte, waardoor andere kinderen hem geen tegengas durven geven en dit heeft hij wel nodig. Nu gaat school kijken waar hij zit qua leerniveau en gaan we binnenkort beslissen wat de beste route is. Nu nog over naar groep 3 of na de zomer van groep 2 naar groep 4. wij hebben er wel spijt van dat hij niet meteen in groep 3 is gestart dit schooljaar. Omdat hij sociaal niet zo vaardig is heeft het lang geduurd voordat hij vriendjes had in de klas, is maar weer afwachten hoe lang het in een nieuwe klas duurt voordat hij vriendjes krijgt.
Als een kind al wel kan lezen, vind ik de optie om halverwege het schooljaar naar groep 3 te gaan eigenlijk ook wel een goede. Die werd ook ergens genoemd. Dan zitten ze inderdaad niet met de frustrerende "ik ... maan ... roos ... vis" stukje. Ik denk groep 3 voor kinderen die al kunnen lezen echt een teleurstelling kan zijn. Dan denk je eindelijk naar de klas te gaan waar je Leert Lezen. Helemaal zin in. Krijg je dat geneuzel: mmm - aaaa - nnn ... maan. Pfff. Kun je beter nog een haf jaartje goede verrijking krijgen in groep 2 en daarnaast lekker kunnen spelen. En dan halverwege het jaar instromen als de rest ook al wat meer kan.
Wij hebben die optie ook aangeboden gekregen en overwogen, maar er bewust niet voor gekozen. Wij wilden liever dat ze vanaf het begin van het schooljaar startte met de nieuwe groep en er op die manier volledig bij zou horen. Ook voor onze dochter, die het idee had dat ze dingen nog niet mocht omdat ze in de kleuterklas zat. Pas toen ze in groep 3 kwam, mocht ze van zichzelf (echt) lezen ed. Een ander nadeel van half groep 3 starten vind ik dat er dan mogelijk een achterstand is mbt schrijfonderwijs. Kan natuurlijk wel in groep 2 worden aangeboden, maar dat moeten ze dan wel doen. Net als dat ze goed moeten nagaan of er geen hiaten in de leerstof zitten (is altijd belangrijk natuurlijk). Het belangrijkste is goed naar je eigen kind kijken en goed naar je eigen gevoel (en verstand) luisteren. Er is geen standaard goede keuze, net zo min als dat er een standaard verkeerde keuze is. Jaime, is inderdaad al lastig genoeg nu. Rekenen zit ze 'gelukkig' wel minder hoog dan met taal, maar nog altijd niet 'standaard groep 3'.
schrijven in gr2 aanbieden is problematisch. zoontje leert nu in gr2, aan elkaar schrijven, dat kwam, omdat hij al heel veel los schrijft. maar de instructies die hij moet krijgen krijgt hij niet(zelf leren dus); omdat de juf overbelast is met 32 kids. hij maakte ook een test bij de specialist voor motorisch visueel integratie. daarin had hij 2 jaar voorsprong, dus rijp voor leren aan elkaar schrijven toen hij 4,5 jaar oud was. omdat we weten dat zoontje ooit wel een klas zou overslaan wordt hij op allerlei manieren voorbereid in gr2, thuis en op school. weerbaarheid, zelfstandigheid (daarin loopt hij ook voor maar hij moet dus ver boven zijn leeftijd zijn voor een harmonische ontwikkeling. hij leerde zelfs(op advies) wat men functionele vriendschappen noemt; vriendschappen vormen met zijn leeftijd genoten en de ouder kinderen.(met jonge doe je dat dit, met oudere kun je ook dit dat maar...dit en dat niet etc) met een slim kind moet jij het steeds zo doen dat de mogelijkheden juist meer zijn wanneer je belangrijke beslissingen moet nemen. dus in gr2 gebleven maar krijgt een programma waarmee voor volgend jaar de beslissing voor gr3 of gr4 makkelijker gaat. dat geen van de 3 mogelijkheden echt af te raden is. de beslissing wordt deze maand genomen en de rest van het jaar zal en in die richting werken om hem goed te voorbereiden. toch is er kans dat het slecht uitpakt, maar dan moet je ook een beetje terug kunnen. een kind dat met lezen voorloopt kun je wel goed helpen in gr3. vaak is het zo dat er meerdere kinderen zijn die gr3 al lezend beginnen. en je hebt ook een heleboel kids die binnen 3 weken goed leren lezen op gr3. in de eerste maand kan het kind aan andere dingen werken. dat is niet zo problematisch. want spelen is ook heel veel in de eerste 2-3 maanden op gr3. we vinden het moeilijk hoe het met rekenen gaat in gr3. dat zou zoontje wel in een roes kunnen brengen.
Hier was de koek inderdaad wel op tegen de tijd dat het herfstvakantie was. Tegen kerst wilde ze helemaal niks meer. Gelukkig bleek juf vatbaar voor rede en ging het daarna wel weer beter. Wij hebben inmiddels een serieuze haat-liefde verhouding met school... Elk jaar gaat er wel iets goed mis en de laatste 2 jaar wordt het ook daadwerkelijk opgepakt als wij iets aangeven gelukkig.
Op onze school start het schrijfonderwijs pas in de tweede helft van groep 3. Op advies van o.a. fysiotherapeut en motorische remedial teacher die leerlingen bij ons op school begeleidden. Dus eerst leren lezen, daarna pas starten met schrijven. Ik begrijp van onze groep 3 leerkrachten dat dit goed bevalt. En zou een instroom halverwege groep 3 makkelijker maken. Ook werken wij met een groep 1-2. Dus een kind dat eerst in groep 2 blijft, kent de groep 3 kinderen nog wel goed van het jaar ervoor. Groep 3 speelt ook nog vaak met de kleuters buiten.
Binnen directe familie zijn 2 meiden met 4 jaar naar groep 3 gegaan. (half jaar groep 1 gedaan en toen na de zomervakantie naar groep 3; meiden werden 5 in december). Qua uitdaging was het echt nodig.. op zich alle jaren van de basisschool prima doorlopen, maar op de een of andere manier toch nooit helemaal aansluiting kunnen vinden bij hun klasgenoten. Toen ze in groep 8 zaten hadden ze heel hoge scores op alle testen (het ging ook gewoon prima qua lesstof) maar vonden de ouders dat ze er emotioneel gezien misschien toch nog niet aan toe waren om naar de middelbare school te gaan. Zij hebben er toen gekozen om ze "nog een keer" groep 8 te laten doen op een andere basisschool. Daar hebben ze wel nog uitbreiding van de normale leerstof gehad, en verder stond het jaar in het teken van veel spelen, sporten etc.. gewoon echt nog even kind zijn. Het jaar erna zijn ze gestart op de middelbare school en dat is allemaal goed gegaan.
Veel kinderen die op cognitief gebied voorlopen, lopen op sociaal gebied ook wel voor. Al is het niet altijd zo dat ze sociaal even ver voorlopen als cognitief. Vaak zijn hoogbegaafde kinderen ook erg gevoelig waardoor ze emotioneel soms jonger lijken (zoals hierboven ook al eens beschreven is.) Ze hebben -vaak- een sterk rechtvaardigheidsgevoel, prikkels kunnen 'harder' binnenkomen dan gemiddeld en daardoor huilen sommige hb-kinderen bijvoorbeeld makkelijker dan hun leeftijdsgenootjes of dan oudere kinderen die cognitief even ver zijn. Als je besluit een kind bij zijn leeftijdsgenootjes te laten, is het goed om te kijken in hoeverre jouw kind sociaal en emotioneel aansluiting vind bij zijn klasgenoten. Als dat goed gaat en de school d.m.v. compacten en verrijken voldoende uitdaging kan bieden, is versnellen niet nodig en misschien niet eens wenselijk. Maar als je kind èn cognitief ver voorloopt èn qua sociale omgang en emotie al veel verder is dan zijn leeftijdsgenootjes, zou ik wel serieus kijken naar de mogelijkheid om te versnellen. Het kind heeft dan namelijk op drie terreinen (cognitief, sociaal en emotioneel) geen aansluiting met de kinderen in zijn klas. Ga je versnellen, zorg dan dat je kind terecht komt in een groep waar hij in ieder geval op 1 of 2 terreinen meer een 'match' heeft met zijn oudere klasgenootjes. Denk dus niet alleen maar aan dat stukje dat je kind emotioneel gezien misschien niet toe is aan oudere klasgenootjes. Want als het kind nu emotioneel gezien ook al geen aansluiting heeft bij zijn klasgenootjes, 'verlies' je daar niks mee. Als je dan wel winst kunt halen bij de sociale omgang en het cognitieve niveau, zou het best kunnen dat je kind in een oudere klas beter tot zijn recht komt. Dit is geen 'regel' die altijd opgaat hoor. Maar wel iets om in de situatie van jouw kind serieus naar te kijken en over na te denken. Ook in omgekeerde zin trouwens. Als je kind 2 of 3 jaar voorloopt en je laat hem 1 jaar versnellen, kun je je ook afvragen of je er iets mee opschiet. Cognitief gezien loopt je kind nog steeds ver voor. Hij is dan de jongste in de groep. Als er dan sociaal en emotioneel ook nog eens geen aansluiting is, kun je je afvragen wat nu precies de winst is van een jaar versnellen en of je in een groep leeftijdsgenootjes niet beter af zou zijnd geweest, als je kind wel goed begeleid wordt op sociaal gebied (wat kun je verwachten van deze kinderen) en uitgedaagd op cognitief gebied.
Josien, maar, in jouw en TS geval word je kind wel vrij snel 11. In ons geval is J misschien net 11 jaar (ligt er net aan hoe de zomervakantie valt) als ze begint, maar die 6 weken zal het verschil niet maken. Daarbij zou ik gewoon ook naar nu kijken. Waar is je kind nu, hoe kan het nu het beste geholpen worden. En zolang een kind met verrijking niet versnelt hoeft te worden, omdat het op de goede plek zit, dan zou ik dat altijd verkiezen boven een versnelling! Bloesem, wij hebben tot nu toe de overstap halverwege het jaar als heel positief ervaren. Groep 3 heeft nogal wat mogelijkheden om op gebied van concentratie en leren leren wat flexibeler te zijn, en groep 4 is meteen best een groep waar wat wordt verwacht: alles in schrijfschrift schrijven, volledig overslaan van sommetjes leren maken maar meteen ook met tafels beginnen, begrijpend lezen meteen op groep 4 niveau. Vooral het schrijven krijgt J nu extra werk voor mee en moet ze hard aan werken, en die tijd zou er in groep 4 veel minder zijn (nu zijn de andere kinderen wel verder, maar is er nog steeds veel tijd voor het leren schrijven). Op andere gebieden (vooral lezen) krijgt ze juist nu al verrijking. NiekeKris, jep, precies wat ik hier boven schreef. Gelukkig had J geen moeite met dingen die ze als kleuter van zichzelf niet "mocht", maar vooral het schrijven is nu even een ding om op te pikken. Maar ja, voor een echt goed resultaat hadden ze dat 1,5 jaar geleden direct op moeten pikken op school, want ze schrijft al tijden met haar eigen handschrift. Motorisch had het geen probleem geweest, maar toen wisten we natuurlijk niet dat ze zou versnellen (en hadden we eigenlijk juist zoiets, fijn dat ze dat nog te leren heeft in groep 3). Belize, dat heeft onze school ook lang gezegd, 'er zijn meer kinderen die lezend in groep 3 binnen komen'. Maar helaas, J zou anders over een half jaar in groep 3 binnen komen met een leesniveau van E5 of verder, dat zou echt een drama zijn geweest. En J is van het type die dan keurig mee doet met maan roos vis, alsof er niks aan de hand is Tupp, op die manier kent J nog veel van haar huidige klasgenoten van vorig jaar. Dat scheelt een stuk! Dat waren ook de kinderen waar ze toen al veel mee speelde. Om de laatste reden die je hierboven noemt hebben wij tot nu toe dus ook geen actie ondernomen. Ze kwam lezend en schrijvend op school binnen en om haar wat dat betreft echt te laten aansluiten op cognitief gebied had ze in groep 3 moeten starten zo ongeveer. Emotioneel en sociaal kon ze zich in groep 1/2 goed handhaven, en cognitief was er uitdaging mogelijk. Als de uitdaging dan steeds minder word (omdat je gewoon retesnel leert), sociaal irriteer je je mateloos aan klasgenoten, en emotioneel begrijp je hen niet meer, toen was de maat voor ons vol. Eigenlijk heeft haar eigen houding naar ons toe w.b. school voor ons de doorslag gegeven. Ze was de laatste tijd alleen nog maar negatief, terwijl ze juist altijd overal het vrolijke type was, en zich enthousiast kan maken voor ongeveer alles. Nu hebben we dat gelukkig weer terug. Cognitief is er nog steeds een boel aanpassing nodig, maar dat wisten we en heeft school ook altijd gezegd. Er is geen klas/groep waarbij ze nu precies aansluit en waar ze gewoon met de groep zou kunnen meedoen. Dus dan kijken we waar ze het beste sociaal en emotioneel tussen past!
Vandaag gesprek gehad met IB-er en de juf. Onze jongste, in feb 5 geworden, heeft vorige week de cito van groep 1 gemaakt. Scoorde ze heel hoog. Ze zat op allebei A. Vandaag heeft ze cito van groep 2 gemaakt. Daar scoorde ze op taal A en op rekenen een B. Weer hoog. Cognitief zou ze na de zomervakantie makkelijk in groep 3 mee kunnen doen. Sociaal/emotioneel is ze nog echt een kleuter van 5 die graag speelt. Dit laatste heeft bij ons de doorslag gegeven en ook de IB-er om haar gewoon in groep 1 te houden en uitdagender werk te laten doen. Ze zit al in een plusgroepje. Maar dat is maar een half uurtje per week. Dit gaan ze uitbreidden en ze krijgt wat moeilijker spelletjes aangeboden, zodat ze niet lui gaat worden. In juni hebben we weer een gesprek en dan kijken we verder hoe en wat in groep 2.
Hier zelfde situatie gehad en uiteindelijk heb ik besloten het niet te doen. Ze is ook van september en werd dus 6 in groep 3. Vanaf groep 2 krijgt ze extra werk. Dit zorgt dat ze zich niet verveeld in de klas. Ondertussen zit ze in groep 4 en scoort niveau 5. Zelfs dan haalt ze cijfers tussen 8/10. Ze zit vaak met een Jongentje apart van de klas omdat deze 2 uitblinken. en gaat volgend jaar naar een combi 5/6. Ze hopen dat ze daar beter op der plek zit en kan meepikken van groep 6. Ze is nu dus 7, kent tafeltjes van 1 tot 10 uit der hoofd, delen en % lukt der ook handig. Taal zit ze ook uitstekend. Echter emotioneel is ze nog echt een 7 jarige. Dit was voor mijn de rede om zolang het gaat haar bij leeftijds genootjes te laten. Ze vind het al snel te saai en te makkelijk maar de school springt daar prima op in. Ook huiswerk is meer en moeilijker dan klasgenootjes. Nu eind van het jaar merk je dat ze klaar is om over te gaan. Stof wordt te makkelijker waardoor verveling weer toeslaat. Gelukkig duurt het niet lang voor ze naar groep 5 gaat stof groep 6 krijgt . Ze kan zelfs al Engels en topografie dus weet niet wat voor nieuw uitdaging ze gaan geven. Uiteindelijk zit ze met haar 11 op de middelbare school. Was zelf ook 11 en dat vond ik best zwaar. Als ik mijn dochter klas laat overslaan zou ze met haar 10 op de middelbare school komen. Zie dat niet zitten. Afgelopen maand is er bij de uitblinkers oa mijn dochter een test gedaan om iq etc te meten. Bij een hoge score krijgt ze officiële test en hoor dan in een gesprek wat we kunnen doen om leren leuk te blijven vinden en hoe wij en de school haar kunnen uitdagen. Doe haar iets 1x voor en ze snapt het. Leren hoeft ze nog niet eens
Dat is een goede Stroopie! Hier loopt dochterlief (in januari 5 geworden) ook voor.. Ik heb nog geen uitslagen van de cito gekregen (dinsdag is het pas ouderavond hier), maar inderdaad wel een idee om te vragen of ze haar misschien de cito van groep 2 kunnen laten maken en kijken wat daar uit komt. Op dit moment zit onze dochter ook nog in groep 1, maar verveeld zich daar enorm! Ze krijgt nu zowel werkjes van groep 1 als van groep 2. En bij de werkjes van groep 2 een apart a4tje met smileys waarop ze kan aangeven op ze het werkje makkelijk of moeilijk vond.