keuringsdienst van waarde over zin en onzin van spelt

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door adi, 13 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    O wat cool zeg...zelf meel maken
     
  2. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Volkoren wát?;)
     
  3. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Het grootste voordeel van spelt zit in de 'remmende voorsprong' van tarwe. Tarwe is in West-Europa op grote afstand het populairste graangewas en dat geldt zekere voor Nederland. Er is dus mettertijd steeds meer onderzoek gedaan naar tarwerassen die voor landbouwers voordelig waren. Je moet dan vooral denken aan meer opbrengst. Hoe meer kilo's gewas per vierkante meter en per maand, hoe beter de boer af is. En dus zijn de veredelaars aan het werk geweest om tarwe te ontwikkelen die sneller groeit en per korenaar méér en grotere korrels geeft. Dat is uitstekend gelukt.

    Maar die ontwikkeling heeft een schaduwzijde. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat de rassen tarwe die momenteel in Nederland geteeld worden aanzienlijk minder voedingsstoffen bevatten dan de oudere en minder rendabele rassen. Met name de hoeveelheid eiwitten blijft in deze 'racetarwe' heel ver achter. Bij dat alles is de hoeveelheid calorieën onveranderd gebleven. Je krijgt dus met modern tarwebrood aanzienlijk minder bouwstoffen binnen per calorie dan pakweg vijftig jaar geleden. En dat geldt óók voor de volkoren variant.

    Dát is dus de werkelijke reden waarom je beter speltbrood dan tarwebrood kunt eten: spelt is minder populair en is dus voorlopig nog ontsnapt aan de aandacht van de veredelaars. Maar er is nóg een goede reden: speltbrood is ook voor de voedingsgiganten nauwelijks interessant. Het wordt dus vrijwel uitsluitend gebakken door goede bakkers, die niet alleen doorgaans minder broodverbeteraars en andere onwelkome toevoegingen door hun brooddeeg mengen, maar ook nog eens hun ambachtelijke vakmanschap meebrengen. Speltbrood is dus gewoon lékkerder. En dat is bij het gezondheidsvoordeel mooi meegenomen.
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Kun je je vraag misschien iets verduidelijken?


    Bedoel je welk product ik graag volkoren zie?

    Brood, pasta, ontbijtkoek

    Eigenlijk alles

    Beter volkoren dan niet volkoren


     
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Klopt...dus daarom heeft het bijna geen zin om nog brood te eten...

    maar dat weten we allang...toch?
     
  6. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    We hebben het over graan: spelt en tarwe o.a.

    Jij hebt het over volkoren. Volkoren is gewoon de graansoort met vlies.
     
  7. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Nee, pas sinds kort. En het is een gevaarlijke wending.
    Dat hele koolhydraatarm-/vrij en de angst voor graan.
    Graan levert energie en heel belangrijke vitaminen en mineralen.
    Kinderen in de groei en hardwerkende mensen kunnen niet zonder.

    Als je alleen maar op de bank hangt, heb je niet zoveel koolhydraten nodig, maar dan nog liever een speltboterham dan een liga.
     
  8. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Klopt

    En wat is nu je punt?

    Ik zie het al... ik haal 2 topics door elkaar
     
  9. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Ja...maar liga is hetzelfde als koek


    Mensen gaan inderdaad nu snel een hype volgen zonder zelf iets af te weten van voeding.

    En ik ben het met je eens dat kinderen en mensen die lichamelijk werk doen ( en veel sporten) echt goede koolhydraten nodig hebben

    Ik start mijn dag altijd met een boterham ( geen wit)
     
  10. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Inderdaad en net heeft echt niks met gezonde voeding te maken!

    Ingrediënten: TARWEBLOEM (47,7%), suiker, glucosestroop, koolzaadolie, TARWEZETMEEL, lactose en MELKEIWITTEN (6,1%), magere MELKPOEDER (5,4%), geheel gehard palmpitvet, volle MELKPOEDER (3%), zonnebloemolie, EIEREN, oplosbare TARWEVEZELS, palmpitolie, rijsmiddelen (dinatriumdifosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), calciumcarbonaat, zout, emulgator (SOJALECITHINE), aroma's, elementair ijzer, vitamine B6.

    Yugh.
     
  11. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Ja verschrikkelijk inderdaad...
     
  12. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Buikvulsel, geem voedingsstoffen.:(
     
  13. adi

    adi Niet meer actief

    Dit was tot 5 jaar zo, maar de vraag naar spelt groeit per maand explosief. Het bovenstaande gaat vrij snel achterhaald worden, de vraag is al veel groter dan huidige aanbod.
    En het is absoluut niet waar dat het alleen door goede traditionele bakkers wordt gebruikt, deze mithe is juist in de betreffende aflevering volledig ontkracht.
    1. De meeste bakkers halen hun mixen bij de groothandels, en uiteindelijk is het allemaal 1 pot nat. Er zijn heeeuuul weinig bakkers in Nederland die ruwe meel halen bij de molen en zelf hun producten mixen. Hun afzet is daar simpelweg te groot voor, tenzij het om een heel kleinschalige bakkerij gaat ergens in een klein dorpje.
    Het verschil zit hem vaak in de versheid van het (af)bakproduct.
    2. Spelt is juist bijzonder interessant marketinginstrument op dit moment, van elk graanproduct bestaat er wel een speltvariant in de schappen. En ze halen er geweldige marges mee.
    Jouw verhaal loopt een heel tijd achter wat dat betreft.
     
  14. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Waarom spelt gezond is kan het beste worden uitgelegd door het te vergelijken met tarwe. De voedingstoffen van tarwe zitten in de kiem en de zemel. Wanneer je tarwe maalt gaan deze voedingstoffen verloren, daardoor levert alleen volkorentarwe nog voedingstoffen. Daarnaast zitten in het meellichaam van de tarwekorrel voornamelijk gluten. Tarwe is jarenlang door geteeld, tarwe bevat daarom minder van zijn oorspronkelijke voedingstoffen.

    In tegenstelling tot tarwe zitten in een speltgraan de voedingstoffen verdeeld over de korrel. De voedingstoffen worden tijdens het maalproces wel behouden.

    Spelt bevat meer vitamines en mineralen, zoals een aantal B vitamines, kalium, ijzer en magnesium. Spelt bevat ook meer essentiële aminozuren, deze onderdelen van eiwitten kan het lichaam niet zelf maken. En dat is nog niet alles, spelt bevat ook meer onverzadigde vetten.
    In het meellichaam van spelt zitten andere gluten dan in tarwe. Dit maakt dat spelt beter te verteren is. Spelt zorgt ook voor een gelijkmatige bloedsuiker spiegel, je hebt dus niet zo snel weer honger en voelt je energieker doordat je geen tarwedip krijgt.

    Naast de gezondheidsvoordelen wordt spelt vaak biologisch verbouwd. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen, waardoor het een geschikt gewas is om biologisch te verbouwen.
     
  15. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Brood is een lekker makkelijke manier om granen binnen te krijgen. Maar NL is een van de weinige landen waar zo veel brood wordt gegeten. En dat is niet per definitie goed.
    Je kan het graan ook prima koken en lekker met groente en wat extra eten (kip, tofu, seitan, vlees, vis enz.)
    Dan krijg je ook de hele korrel binnen en niet als die rotzooi die ze door brood heen doen om het mooi te laten lijken 😷
     
  16. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Supermarktbrood en brood van de grote bakkersketens zitten idd vol met troep.
    Als je je brood bij de natuurvoedingswinkel haalt, weet je dat je puur eet en stoffen binnenkrijgt die je lichaam voeden.
     
  17. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    Precies en mooi omschreven.
    Het is heel jammer dat mensen te lui zijn om zich in voeding te verdiepen voordat ze aan een hype meedoen, maar het is net zo jammer dat mensen na dit programma een mening vormen zonder zich er verder in te verdiepen.

    Zelf koop ik speltbrood en zuurdesem bij de natuurwinkel omdat de bakker en supermarkten troep verkopen. Daar betaal ik bijna drie euro voor een halfje spelt met een hoop dextrose waardoor het natuurlijk geen zin heeft om voor spelt te kiezen. Van te veel tarwe krijg ik vage darm klachten en bloedsuiker pieken, zoals veel meer mensen tegenwoordig. Maar ik merk dan ook meteen wanneer er troep in brood zit: dan krijg ik een opgeblazen gevoel, bolle buik en onrustige darmen. Voor mij is spelt dus echt geen onzin.
     
  18. Dappertje Dik

    Dappertje Dik Niet meer actief

    Hier net zo!
    Ik had precies dezelfde klachten na het eten van tarwebrood!

    En ik koop mijn speltbrood ook alleen bij de natuurwinkel. Heerlijk en puur brood zonder troep. Al jaren trouwens, en al lang voordat de supermarkten en grote bakkersketens het verkochten. Maar dat is idd niet te vergelijken; zulk licht plofbrood wat echt niet smaakt naar brood!

    Ik ben niet hypegevoelig, maar voed me wel graag met echte voedingsstoffen waar ik me goed door voel.:)
     
  19. Knapie

    Knapie Fanatiek lid

    5 nov 2013
    1.524
    0
    0
    #39 Knapie, 16 mrt 2015
    Laatst bewerkt: 16 mrt 2015
    Ik ben het met je eens.
    Ik heb de uitzending niet gezien maar wil het wel eens gaan kijken. Ik heb zo een vermoeden dat het veel al gaat over de speltproducten in de supermarkt (waar dus maar een heel klein beetje spelt in verwerkt zit).

    Waar ik mijn brood haal wordt het vers met de hand gemaakt, je mag kijken hoe ze het maken en het zelfs zelf maken. Alles wat ze verkopen (brood, ontbijtkoek, cake, pasta's, etc.) is volledig van spelt gemaakt.

    Iemand zei een aantal reacties terug dat speltbrood bruin wordt gekleurd maar eigenlijk wit is?
    Daar waar ik het brood haal hebben ze juist uitgelegd dat het wit brood altijd een lichtbruine kleur heeft omdat die spierwitte kleur niet van nature is en dus behandeld.

    Na het eten van speltbrood zit ik na 2 sneetjes echt vol .Heb geen pieken, ontlasting is beter en langer verzadigd.
    Uiteraard kan het zo zijn dat dit niet perse met de spelt te maken heeft maar puur het verschil tussen vers brood en supermarkt brood.

    Ik lees de laatste tijd juist vaak dat je met tarwe moet oppassen omdat het niet goed is om dit te veel te eten.

    Edit: ik heb de uitzending gezien. Ben ik de enige die het een slechte uitzending vindt? Ik vind dat hun vragen soms op een bevooroordeelde toon worden gesteld. Daarnaast heeft die mevrouw op het einde een hele hoop supermarkt troep bij zich. De meeste mensen weten inmiddels dat brood uit de supermarkt met van alles is gemengd en veel vermeldingen zoals in dit geval spelt gewoon verkoop trucjes zijn. Betekend dit dat spel niet zo gezond is als ze beweren? Nee dit betekend dat de supermarkt troep niet zo gezond is.

    Ik zal dus niet beweren dat spelt echt duizend malen beter is dan iets anders maar deze aflevering heeft mij echt niet laten inzien dat het een stuk slechter is als dat wordt beweerd.
     
  20. WinterBird

    WinterBird Fanatiek lid

    28 nov 2012
    1.416
    877
    113
    NULL
    NULL
    Heb de uitzending nog steeds niet bekeken omdat ik er al bang voor was dat ze zich voornamelijk op de marketing van grote bedrijven zouden richten en geen diepgaande info over spelt zouden geven. Een misser dus! Want iedereen begrijpt inmiddels toch wel dat het spelt uit de supermarkt vol troep zit? En dat de zuurdesem crackers van Wasa nauwelijks iets met zuurdesem te maken heeft?

    Nadeel voor mij persoonlijk is dat mijn schoonvader deze uitzending heeft gezien en nu overtuigd is dat zijn gewone supermarkt broodje even gezond is als mijn spelt brood. Elke keer als ik zijn brood nu weiger, zal ik te horen krijgen dat beide gewoon tarwe is maar de een veel te duur en ben er zo zat van om mijn voedingskeuzes te moeten verdedigen....
     

Deel Deze Pagina