School dilemma *zucht*

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Aszz, Mar 17, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Gentle

    Gentle VIP lid

    Oct 10, 2007
    6,979
    1
    36
    Overijssel
    Hier was het ook zo'n dingetje. Een kleine school, met 1 kleutergroep 1/2 combi. Ze begonnen vorig schooljaar met 1 klasvan 23, zijn toen gegroeid naar 30 en halverwege het jaar (februari meen ik) gesplitst naar 2 klassen van 15. Aan het einde van het jaar waren het 2 klassen van ongeveer 24 kinderen. Begin dit schooljaar was het weer hetzelfde lastige punt. Beginnen met 2 klassen van 13 is te weinig kinderen om genoeg geld te krijgen voor 2 juffen, maar altijd met ruim 25 kinderen (en wetende dat je binnen de kortste keren groeit) is ook niet fijn. Ze zijn toen begonnen met 3 dagen gesplitst, en 2 dagen bij elkaar. Die dagen dat ze bij elkaar zaten zat er ook een stagiaire bij, en de juf die ik (persoonlijk) het meest capabel acht om een grote groep happy te houden.

    Dat was prima te doen tot januari ongeveer. Toen waren op die twee dagen met een hele grote groep van 32 kinderen. Toen had de directrice ook zicht op de aanmeldingen van het voorjaar en hebben ze de groep per februari weer volledig gesplitst. Nu zijn er dus weer 2 kleuterklassen, beide groep 1/2 bij elkaar.

    Voor komend schooljaar, wanneer ook mijn jongste zal starten, verwacht ik zelf dat ze ook beginnen met 2 klassen. Er zijn nu al zeker 38 kleuters, daar komt nog wel wat bij, en groep 2 is momenteel een heel klein clubje van 9 leerlingen. Dan begin je aan het begin van het schooljaar straks al met zeker 28 kleuters. Ik denk dat ze dan, ook vanuit het bestuur, wel zien dat ze beter meteen twee klassen kunnen houden.

    Het is vooral zo jammer van de juffen. Sommige hele goede juffen zoeken een andere baan, omdat ze steeds niet zeker zijn van hun plekje het jaar daarop. Maar het is een beetje een grensmoment voor een school, als je groter wordt en dan tussen twee klassen schommelt.

    Maar klagen/melden kan zeker helpen, want onze directrice wilde ook altijd heel graag en kon met dat soort meldingen vanuit ouders wel juist weer naar het bovenschools bestuur om dingen aan te kaarten. Dan stond ook zij niet alleen! Het blijft een kwestie van geld en risico...
     
  2. adi

    adi Niet meer actief

    Ik snap je punt, maar zo kun je het ook niet bekijken.
    Overheidsfinanciën zijn vaak enorm omslachting en alles wordt gefinancierd uit verschillende potjes.

    Zo zijn de schoolgebouwen van de gemeente en niet van scholen. De gemeente beslist over de nieuwbouw en financiert deze ook. Basisscholen mogen niet eens geld besteden aan huisvesting.
    Vanuit de lumpsum zijn verder exacte berekeningen voor het aantal fte per school, en deze zijn gebaseerd op het aantal leerlingen. Aanschaf van digiborden staat hier verder los van, deze zal waarschijnlijk gebonden zijn aan de gebruikte lesmethode.

    Als je op dit moment een extra juf of groep wilt zal dit ten koste gaan van een andere klas waar fte's eraf moeten.
    Helaas
     
  3. Josien

    Josien VIP lid

    Jun 27, 2006
    9,956
    5
    38
    Female
    Loonadministrateur
    Noord-Brabant
    Oh ik snap dat ook zo goed. Je ziet dat op de ene plek geld uitgegeven wordt terwijl je het liever ergens aan uitgegeven ziet worden. Maar wat Adi schrijft is helemaal waar. Het geld komt uit verschillende potjes en school mag daar zelfs onderling niet mee schuiven.

    Ik wil overigens niet zeggen dat je niet mag klagen hoor, integendeel. Ik wil je alleen niet het idee aanpraten dat er voor wat betreft de formatie echt iets zal veranderen. Als dat het voornaamste probleem is kan je denk ik niet anders dan op zoek gaan naar een kleinere school. Maar ik denk dat in het geval van jouw kindje het vooral belangrijk is dat de leerkrachten aangesproken worden op hun (naar jouw idee) afwijkende mening over en beeld van je kind. Daar kan echt winst behaald worden.
     
  4. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,068
    3,862
    113
    Nou, hou je vast, bij onze school gaan ze eind schooljaar over de veertig leerlingen in de klas. Geen extra ruimte in school voor een lokaal voor de groepen 0 (het zijn nu 2 comiklassen 0,1 en 2. Ze staan vanaf januari met twee juffen voor de klas, hij heeft gelukkig geen echte probleemkinderen in de klas (integenstelling tot die andere combiklas) en zijn juf heeft alles aardig onder controle, maar hoe je het went of keert, het is druk. Vooral de jongere kleuters die nog moeite hebben met rustig praten enzo. Ik weet nu al dat mijn zoontje twee maanden voor de zomervakantie gek wordt van die volle klas. Groep 3 krijgt max. 30 kinderen, mijn dochter heeft nu 24 kinderen in de klas in groep 4.
     
  5. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    Oct 1, 2007
    5,941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    40 kinderen?! Jeetje, dat is wel heel veel!

    Hier hebben ze dat probleem opgelost door een "extra" juf in te zetten. Ze hebben geen juf ingehuurd, maar we hebben een juf "over" zogezegd. Zij heeft gewoon een onderwijsbevoegdheid, maar door omstandigheden heeft zij al een paar jaar geen eigen klas meer. Ze valt in in verschillende klassen en ze doet hand en span diensten door de hele school.

    Maar omdat wij dit jaar (en 2 jaar geleden) ook veel instroom in groep 0 hadden, hebben ze besloten om in maart (2 jaar terug in april) een nieuwe groep 0 op te zetten die zij dan gaat doen. Dat wil dan zeggen dat de kindjes die tussen januari en maart naar school gaan, instromen in de huidige groep 1 en 2, en vanaf maart gaan ze dan naar de nieuwe groep. Alle kinderen die na maart op school komen, komen ook bij deze juf.

    Voordeel aan 2 kanten: De kinderen stromen in in een relatief kleine klas en de in de andere klassen is er geen onrust doordat er steeds nieuwe kinderen bij komen. En de juf vind het super om weer een poosje een eigen klas te hebben en is dus ook heel enthousiast!

    Hoe ze het volgend jaar gaan doen als de huidige groep 2 (dus de instroom van naar groep 3 gaat, weet ik eigenlijk nog niet. Volens mij valt die groepsgrootte wel mee, maar daar heb ik eigenlijk geen zicht op.
     
  6. tuc

    tuc Niet meer actief


    Zo als instroom bij groep 0 hebben ze het 2 jaar geleden hier ook gedaan. Kindjes vanaf half december kwamen in dat klasje. Was een juf die het schooljaar ervoor overspannen thuis heeft gezeten..is dus niet in september begonnen maar in januari. Begon met een klasje met 3 en tegen de zomervakantie waren er 12 kindjes volgens mij.
     
  7. duikster

    duikster VIP lid

    Nov 13, 2005
    5,714
    73
    48
    Hier Ijn kleuterklassen van 30/33 aan het einde van het schooljaar normaal. Op zich hoeft dat ook t probleem niet te zijn als de klas goed georganiseerd is en de juf de klas goed in beeld heeft. Hier was t zelden overdreven druk in de klas ondanks dat er ook echt wel lastige kids in de klas zaten. Het is denk ik in elk geval verstandig bij de leerkracht aan te geven dat jullie een ander beeld hebben van jullie kind dan zij en vragen hoe ze hier op school mee om kunnen gaan om te zorgen dat hij zich op school ook goed kan ontwikkelen. En aangeven dat hij last heeft van de drukte / of er dingen anders georganiseerd kunnen worden in de klas. Hier had de juf zelfs maar twee keer per week een onderwijshulp/ wajong kracht extra in de klas en liep t ook gewoon goed. Kring werd altijd met de hele groep gedaan maar wel op verschillende niveaus.
    Overigens zijn hier de vervolgklassen 25-31 leerlingen, dus grotere klassen zijn geen uitzonderingen hier
     
  8. mol81

    mol81 Niet meer actief

    #28 mol81, Mar 18, 2015
    Last edited by a moderator: Mar 18, 2015
    Ik ben schooldirecteur. Jouw situatie is een veelvoorkomende situatie. Wat ik lees is dat de school het in beginsel best goed voor elkaar heeft; 33 kinderen lijkt en is veel maar redelijk. Zeker als je een leerkracht én een onderwijsassistent in de klas hebt. Een onderwijsassistent is net geen leerkracht maar heeft zeer zeker verstand van zaken. Bovendien mag hij/zij groepjes kinderen begeleiden. Ik zou je adviseren om het gesprek op een respectvolle manier aan te gaan waarin je vanuit de zorg die je om je kind hebt aangeeft dat je graag ziet dat er een betere organisatie komt in de klas. Klachten indienen etc helpt je niets. De leerplichtambtenaar / onderwijsinspectie zal er niets mee doen en bovendien raak je verder weg van een oplossing en goede verstandhouding. Vanuit respect naar elkaar zoeken naar een oplossing is veel effectiever.

    Inzoomend op je logopedievoorbeeld: het komt veel voor dat kinderen bij de logopedist voldoen aan de normen maar in de vrije spraak opvallen. Kleuters ontwikkelen zich gelukkig snel. Ga in gesprek met de leerkracht en onderwijsassistent, vanuit de zorg om je kind en vraag om een plan van aanpak waarin je afspraken maakt over wat ze in de klas doen met je kind om hem te begeleiden. Bekijk ook wat je als ouder zelf kunt bijdragen, samenwerken dus. Bedenk ook dat een kind thuis en een kind op school lang niet altijd hetzelfde kind is. Dus de zin ' ik herken mijn kind niet' kan prima kloppen. Thuis heeft een kind alle aandacht van je en op school moet de aandacht gedeeld worden. Thuis is de meest vertrouwde plek voor een kind, school is nooit zo vertrouwd als thuis (als het goed is). Etc.

    En inderdaad, de verschillende geldstromen zijn niet met elkaar te vergelijken. Een digibord of een leerkracht? Het komt uit compleet andere potjes. Het is dus niet zo dat je een Digibord in kunt wisselen tegen een leerkracht. Ingewikkeld verhaal qua financiën.

    Succes!
     
  9. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Mol81, ik begrijp je verhaal en je kijk vanaf jouw kant

    Echter zijn zorgen al in september geuit. Toen de groep nog niet bijzonder groot was maar al duidelijk dat het een pittige groep is minimaal 10 'herrieschoppers'.
    Toen zijn er afspraken gemaakt met de directeur en leerkrachten. En nu blijkt dus dat die afspraken niet werken.
    Sterker nog, de kinderen worden alleen tijdens de gymleraren gesplitst ben ik vandaag achter gekomen.
    Het gesprek ga ik sowieso met respect aan. Het zijn goede juffen waarbij het boven hun hoofd is gestegen.
    Na vandaag meerdere gesprekken met andere ouders tr hebben gehad, ben ik er achter gekomen dat er veel onvrede is.

    De logopedist werkt samen met school en herkend de uitspraken van school niet.

    Dat een kind veranderd in een klas, dat is mij bekend. Onze oudste reageerd ook anders op school.
    Maar van een huppelend, zingend kind dat veranderd in een terug getrokken afgesloten kind op school vind ik onacceptabel.
    Dat hij aan het einde van de dag hoofdpijn (!!) heeft omdat 'het zo druk is en ze schreeuwen zoveel' vind ik bizar voor een 4 jarige.

    Samenwerken met de leraren, regelmatig proberen bij te praten en een plan van aanpak zijn wij allang mee bezig. Maar zoals gezegd, het gaat van kwaad tot erger.

    De financiën zijn trouwens compleet transparant en worden besproken in de half jaarlijkse vergaderingen. Hierdoor vrij veel inzage en onze school heeft echt niet te klagen kan ik je vertellen.
     

Share This Page